 Nr 121B (9B) – septembrie 2006



Yüklə 35,77 Kb.
tarix27.01.2018
ölçüsü35,77 Kb.
#40985

Nr 121B (9B) – septembrie 2006

YO/HD Antena

- BULETIN DE INFORMARE PENTRU RADIOAMATORI -





Redactat si editat de Adrian Voica (YO2BPZ) str.Bejan 66/82, 330114 Deva, HD.

Tel. 0723.271676; 0254.217201 ; E-mail: yo2bpz@gmail.ro



Simpozionul YO2 la editia a VIII-a

Lugoj, 16 septembrie 2006
N-am venit la voi la sura...

Sa ma uit pe sub caciula...

(Filaret Barbu – Ana Lugojana)

Am venit, ne-am intalnit, am privit, am vazut, (ne-a placut!), am vandut, am cumparat, unii am si castigat, am ascultat, am aplaudat, am filmat, am “pozat”, am mai stat, am discutat si ...am plecat!

Dar vom reveni la anul!

Aceasta ar fi cea mai succinta prezentare a ceea ce s-a intamplat la Lugoj in ziua de 16 septembrie 2006 , o zi insorita inca de dimineata, cand , la ora 6.30, cand ma pregateam de plecare de la Deva spre Lugoj, am auzit trafic intens pe repetorul R0 Deva, unde se intregeau “echipajele” care se hotarasera sa plece spre Simpozionul de la Lugoj, lucru care m-a bucurat foarte mult, deoarece contribuisem si eu intens in ultimele zile la promovarea acestei traditionale activitati, cea mai importanta si mai veche a radioamatorilor YO2 (numarul 121 al YO/HD Antena a fost trimis tuturor cu cateva zile inaintea Simpozionului, el fiind dedicat aproape in totalitate acestui eveniment).

Am plecat de la Deva la ora 7.30 impreuna cu Ovidiu (YO2LSK), Sima (YO2LPC), Mircea (YO2UJ) si George (YO2UH), si, avand parte de o sosea libera si de buna dispozitie, am ajuns devreme ( aproximativ ora 9) la Casa de Cultura a Sindicatelor Lugoj, gazda noastra de 8 ani, loc unde am avut placuta surpriza de a vedea toate parcarile pline cu masinile radioamatorilor care sosisera deja inaintea noastra la Simpo.

Am fost intampinati la intrare de Diana Iacob (xyl de YO2LHD), care ne-a urat bun venit, ne-a inmanat ecusoanele, programele si ne-a completat biletele pentru tombola gratuita, organizata in fiecare an de la inceputul acestei manifestari (1999). Pe acelasi hol era si bufetul ( masa cu cafea, apa minerala si biscuiti sarati). Cred ca nu au fost bauturi alcoolice, dar pana la urma tot s-a simtit si mirosul lor.

Sala unde se desfasura talciocul (holul mare de la parter) era deja destul de animata, mesele erau aproape ocupate, incat cu destula greutate Mircea (2UJ) si Razvan (2MAX) au gasit loc pentru a expune ceea ce au adus pentru talcioc.

La sosire ne-au intampinat cu obisnuita jovialitate, dar si cu multa, vizibila (si de inteles!) preocupare, cei doi organizatori ( se pare ca atatia au mai ramas!) ai Simpozionului, Marius – YO2LHD si Stelica – YO2BBT.

Avandu-se in vedere ca la o astfel de manifestare Sala mica de la etajul I a fost an de an neincapatoare, organizatorii s-au zbatut si au obtinut Sala mare ( de spectacole) a Casei de Cultura., loc foarte incapator pentru activitatile ce au urmat.

Deoarece discutiile generate de bucuria intalnirii, schimburile de QSL-uri, de pareri si vizitarea talciocului erau in toi, organizatorii nu s-au grabit sa faca deschiderea simpozionului la ora 10, asa cum era in program, ci mult peste 10.30, lucru care se pare ca nu a suparat pe nimeni.

Simpozionul a fost deschis de Marius ,YO2LHD, care a urat bun venit tuturor participantilor a prezentat cateva probleme organizatorice si a transmis salutul adresat participantilor de catre WB2AQC.

Stelica, YO2BBT , a prezentat programul si a anuntat sponsorii principali ai acestei activitati (Kathrein Romkatel, FRR, Radioclubul Casei de Cultura Lugoj si Radioclubul Municipal Resita)

Stelica era mahnit ca , desi a contactat circa 60 de persoane cu rugamintea de a participa cu referate si comunicari la simpozion, numarul celor care au raspuns acestei invitatii a fost foarte mic, existand riscul de a transforma simpozionul in intalnire radioamatoriceasca si targ , ceea ce nu a fost in intentia initiala a organizatorilor.

Stelica anunta ca extragerile la tombola vor avea loc, la fel ca si in anii trecuti, dupa fiecare expunere si ca cei care castiga trebuie sa fie in sala in momentul extragerii, altfel premiul se reporteaza ( Si au fost destule cazuri pe perioada extragerilor). Anunta deasemenea ca fiecare participant la simpozion are un bilet gratuit la tombola, cei care prezinta referate mai au unul, iar cei clasati pe primele 5 locuri la YO2 Field Day 3,5 MHz organizat in 13 august primesc un numar de bilete gratuite, conform cu regulamentul concursului (YO2ARV si BV – 6, YO2LXW-5, YO2BPZ, KEP si RO- 4, YO2CKM si KAR – 3, YO2MBG si MFC – 2).

Se trece la desfasurarea lucrarilor simpozionului:

- Lugojul in cuvinte si imagini – o prezentare generala facuta de Marius, YO2LHD si sustinuta de proiectii video cu aspecte din viata istorica si culturala a Lugojului, atestat formal la sfarsitul secolului 9, dar prima atestare documentara a “Cetatii Lugoj” este din 1242, oras care in timp a avut o mare contributie la viata economica, dar mai ales culturala a Romaniei.

- Comunicatii spatiale pentru radioamatori – videoproiectie prezentata si comentata de catre Vasile, YO3APG , prezentare care a captivat atentia asistentei (Dealtfel Vasile a ”umplut” toate “spatiile goaale” ale Simpozionului – este vorba de periaoda “moarta’ cand se faceau extragerile si se acordau premiile la tombola – cu alte proiectii deosebit de interesante, dintre care as aminti “ De la manipulatorul Morse la comunicatiile digitale” si “QSL-ul ca si document istoric”.

- Intalniri radioamatoricesti hunedorene- comunicare prezentata de Adrian, YO2BPZ, si insotita de trei panouri cu exponate, instalate permanent in sala, a facut o succinta trecere in revista a intalnirilor radioamatoricesti de la Deva si din Valea Jiului, incepand cu Simpozionul national YO din 6 septembrie 1992, cu prima intalnire- simpozion locala sub denumirea “YO/HD UKW Simpo din 8 martie 1997 (intalnire la care au participat circa 30 de radioamatori din zona si YO3APG insotit de Burt, N0FYR, directorul de atunci al RCS), prima editie a YO/HD Simpo, oraganizata in data de 1 mai 1998, sub numele “HD 50 Simpo” (marcarea a 50 de ani de la inceputurile radioamatorismului in judetul Hunedoara), cu 70 de participanti din 6 judete si BU si cu o premiera nationala (primul Field Day QRP 144 MHz FM, cu 20 de concurenti din 6 judete si BU, castigat de YO2LCK/p, (acum AE6OR), precum si celelelte intalniri (Lupeni, Petrosani) si , incepand din 2004, editiile regulate ale YO/HD Simpo, cu participare si rezultate foarte bune ( Comunicarea va apare in intregime, probabil in numarul viitor – 122 al YO/HD Antena).

- Idei pentru lucrul din portabil – prezentate de Adi, YO2BOF, o interesanta expunere de “realizari” proprii ( de fapt ”imbunatatiri” pentru usurarea lucrului “de unul singur” in camp!)

Asa dupa cum am aratat mai inainte, dupa fiecare dintre expuneri s-au facut extrageri la tombola , o tombola relativ saraca fata de anii trecuti, salvata insa de premiile deosebite oferite de sponsorul principal, firma Kathrein Romkatel din Timisoara, al carui director, Dan Tomin, lugojan de origine, nu i-a uitat nici in acest an pe inimosii baieti de la Lugoj.

Majoritatea hunedorenilor care au castigat la tombola (YO2LSK, BPZ, UH, LXW, dar si altii) au donat premiile castigate lui Imi, YO2LTF pentru copiii de la Clubul YO2KQK.

Firma Kathrein a sponsorizat cu 4 duplexoare pentru antene auto, 1 antena FM broadcasting, mai multe antene pentru auto 435 MHz, cu cablu si suport de prindere, antene pentru statii portabile, si marile premii, doi colaci de cablu coaxial de inalta calitate ½ inch cu conectica aferenta.

Alti sponsori ai tombolei au fost FRR, YO2KQT, LDK, LZA, LGE, AAG, ALS, CDX, 9BXZ si probabil si altii.

Extragerile au fost facute de YO2BPZ si YO2AQB , premiile au fost inmanate de Stelica, YO2BBT si Liviu, YO2LAU.

Talciocul a fost foarte animat, si pentru prima data au aparut si echipamente de radioamator noi, nu numai second hand.

Pe langa “talciocmani” consacrati ( l-as aminti aici doar pe YO3FSU), au aparut si multi “juniori”. S- au vazut, vandut sau cumparat de toate (IC726, FT897, FT840 , chiar o linie completa – YO2MAX) Alinco mono si dual band, Yaesu si Alinco FM ,antena Diamond (144/432), un 14AVQ, aparatura de masura, extraordinar de multe componente de calculatoare si electronice , receptoare EKD 500 (5 milioane), etc., etc.

Firma Kathrein Romkatel a avut stand cu vanzare de conectica de foarte buna calitate, YO9BXZ stand cu componente electronice, iar Ioska, YO5BXK cu extraordinarele lui realizari – condensatoare variabile cu distanta mare intre placi. ( Cu aceasta ocazie am aflat un lucru incredibil: Iosca nu are nici o stanta, toate placile sunt taiate cu foarfeca si finisate manual cu pila!).

La incheierea simpozionului, lumea a mai stat mult la talcioc, afara si pe holuri la discutii, apoi, rand pe rand, “echipajele” s-au pornit, marea majoritate spre hanul “Ana Lugojana”, unde s-a servit gratar, mici, bere (si alte .. delicatese!) si apoi s-a desfasurat partea a doua a simpozionului, un numar de 30 de persoane din Lugoj, Resita , Targu Mures, Turnu Severin si Bucuresti ramanand peste noapte la han. S-a servit fasole cu carnati ( sponsorizare – radioamatorii din Resita), s-a discutat pana tarziu in noapte.

A doua zi s-a servit din nou fasole cu carnati (reincalzita, dar tot ... gustoasa!), apoi a inceput concursul Field Day in 144 MHz ( intre orele 10-11 locala).

De la “Ana Lugojana” (KN05XR) au participat YO2LWS, LXE, LAU, FV, LHD, 3APG, LX, 6OSC, 7MGA, MCN si CZS.

In jurul amiezii, a inceput .. repatrierea!
40 de fotografii de la simpozion facute de Imi, YO2LTF se gasesc la http://robintel.homeip.net/yo2kqk/index.php?option=com_mediaslide&act=contact&id=9&albumnum=9&Itemid=38#

Concursul de radiotehnica cu premii “ZIUA RADIOULUI 2006”

Alaturi de celelalte activitati dedicate Zilei Radioului Roman, continuand experimentul inceput cu “Ziua Telecomunicatiilor 2006”, YO/HD Antena instituie concursul de radiotehnica cu premii “Ziua Radioului 2006”, in patru etape ( iulie – octombrie 2006).

Concursul consta din cate patru teste (A,B,C,D) in fiecare luna , teste numerotate cu numarul revistei (119, 120, 121 si 122) fiecare cu cate patru posibile raspunsuri (a,b,c,d) , din care participantii la concurs vor alege varianta pe care o considera corecta (de exemplu 120A-c; 120B-d; 120C-a; 120D-c), raspunsuri care vor fi expediate pe adresa editorului revistei pana in ultima zi a lunii de editare a revistei

Premiile vor consta din harti ICOM cu zonele radio si un set de reviste si cataloage (CQ, QST, World Radio, Ham Radio Outlet, Radio Works, etc), dintr-o noua “donatie” WB2AQC.

Cei care au trimis raspunsurile la toate cele patru etape (chiar daca au castigat), participa la tragerea la sorti speciala din luna noiembrie cand (la 1 noiembrie) se sarbatoreste Ziua Radioului Roman, cu un premiu mai substantial..

Raspunsurile corecte la etapa a I I-a au fost: 120A –b; 120B – d; 120C – a; 120D – c.

La etapa a II-a au trimis raspunsuri 18 radioamatori. In aceasta luna am hotarat sa dam doua premii. Castigatorii prin tragere la sorti au fost YO2MAX, Cimponer Razvan din Calan, HD si YO9FDX, Agu Romica din Ploiesti, pe care ii felicitam si carora le-am expediat deja premiul castigat.

Pentru etapa a III-a – testele 121A -121D, prezentate mai jos – raspunsurile vor fi expediate pana la 30 septembrie la yo2bpz@gmail.com.


121A. Ce fel de etaj este X?

A: amplificator audio B: amplificator RF

C: demodulator D: amplificator FI


121B. Cu ce măsurăm?


A: SWR metru B: frecvenţmetru

C: ampermetru D: undametru


121C. Care este perioada T?

A: 20 msec B: 200 msec

C: 2 msec D: 0.2 msec


121D. Care este valoarea rezistenţei R?


A: 560 B: 1120

C: 840 D: 1680



Antena verticală filară cu trapuri pentru 3 benzi - K3JRN

Antena se foloseşte la puteri până la 200W în 14-21-28 MHz, suspendată de o coardă orizontală sau de creanga unui copac (fig. 1). Bobina L1 are 8,5 spire CuE1,2mm, bobinate cu pas de 3,17mm pe o carcasă D=19mm, pe lungimea de 38mm.

În paralel cu ea este un condensator de 47pF/5KV disc ceramic. (S-ar putea realiza din stidotextolit gros, dublu placat).

Se acordează “trapul” pe frecvenţa centrală dorită în 28MHz, cu ajutorul unui DIP-metru (deplasând spirele). Se montează vertical prima secţiune a antenei (cea de la bază), lungă de 2,6m (cu ajutorul unui fir de nylon). Se aplică o putere de câţiva watti, introducând un RUS-metru pe coaxial, cu frecvenţa centrală dorită în 28MHz. Se scurtează câte 1cm lungimea antenei până se obţine RUS minim.

Apoi se conectează trapul de 28MHz la vârful primei secţiuni plus încă 90cm de antenă, a doua secţiune. Trapul se ermetizează într-o cutie de film Kodak 35mm.

Se agaţă din nou antena cu firul de nylon, în poziţie verticală şi se aplică de la staţie o putere de câţiva watti cu frecvenţa dorită în banda de 15m. Se scurtează câte 1cm lungimea secţiunii 2 până se obţine RUS minim.

Dacă doriţi doar 28 şi 21MHz, vă opriţi aici.

Dacă doriţi şi banda de 14MHz, realizaţi al 2-lea trap.

Bobina L2 are 9 spire cuE 1,2mm, bobinate cu pas de 3,17mm, diametrul 15,87mm, lungimea 38mm. Condensatorul paralel este format din 2 condensatori de 47pF/5KV disc ceramic, sau chiar unul de 100pF/5KV.

Se acordează acest trap pe frecvenţa centrală aleasă deja, din 21MHz, cu ajutorul DIP-metrului.

Apoi se conectează trapul de 21MHz la vârful antenei şi în continuare a 3-a secţiune a antenei, de 1m. Se agaţă antena cu firul de nylon, se aplică frecvenţa centrală dorită în 14MHz şi se scurtează câte puţin vârful până ce RUS este minim.

Înălţimea totală a antenei este cca 4,3m.


Traducere din “73 Magazine” YO4MM, Lesovici D.

Examene de radioamatori – sesiunea ordinara de toamna
Iasi – 7 octombrie Timisoara – 24 octombrie

Bucuresti – 26 octombrie Cluj – 4 noiembrie

Inscrierile se fac cu 15 zile inainte de data tinerii examenului


* TALCIOC *** TALCIOC *** TALCIOC *** TALCIOC *** TALCIOC *** TALCIOC *
* Vand ancora antena fibra de sticla 4x0,2 mm, insensibila la factorii atmosferici (soare, inghet, ultraviolete), extrem de rezistenta si versatila ( se poate lega si dezlega cu usurinta de zeci de ori). Pret -3000 lei/ metru +TP, bucati de maxim 25 metri. yo2bpz@gmail.com, 0723.271676.

* .Vand linia formata din transceiver YAESU FT-840 in stare perfecta de functionare si estetica de nota 10, cu toate optionalele interne incluse, si anume: - TCXO-4 (Master Reference Oscillator (±2,0ppm, 0 - 50°C)); YF-112C (500Hz CW-Filter); YF-112A (6kHz AM-Filter); FM-UNIT-747 (FM Unit); impreuna cu MH-1B8 (Hand Mic) si YAESU FC-10 (Compact External Auto-Antenna Tuner - dedicat lui FT-840), manualele de operare si service + brosurile optionalelor. Se pune la dispozitie si sursa de alimentare EPS-2022M (13.8V, 22A). Nu se vinde nimic separat.


* . Vand mobila VHF ALINCO DR-135E (136-174Mhz, 10/35/50W, VFO, MEMORII, DTMF, CTCSS, DATE, etc.) impreuna cu sursa de alimentare ASTRON (SL-14).
Relatii suplimentare la telefon 0720022455 sau e-mail yo2max@yahoo.com.

* Vand aproximativ 40m de cablu coaxial "hard line" de 75 de ohmi, cablul are diametrul exteror de 15mm! astept mail pt foto sau informatii suplimentare. Pret informativ: 150 LEI Adresa E-mail: yo3han2000@yahoo.com Telefon: 0741.69.55.66


* Vand GPS StreetPilot C320 in perfecta stare de functionare cu soft de navigatie pentru Romanaia Ro.A.D. 2005 Deluxe (harta romaniei este la nivel de strada si numar pentru marile orase) si MapSource City Navigator V8 pentru Europa de Vest. Aparatul are suport de prindere pe parbriz cu alimentare la mufa de bricheta si cablu de date. Detalii: http://www.rqa.ro/produs.php?id=61&subcat_id=21&cat_id=3 Pret informativ: 400 EUR Adresa E-mail: yo3gts@gmail.com Telefon: 0724504345
* Vand CB 27MHz ----JOPIX DELTA --A-B-C-D-E-F X40 CANALE [240] AM-FM--Acces la canale si din mike---suport de fixare--an stare foarte buna--La cerere trimit si poze---Trimit si prin curier. Pret informativ: 200 LEI Adresa E-mail: miky.rosu@gmail.com Telefon: 0723467247

* Vand IC 756,2 filtre ssb Telefon : 0742640205


* Vand GPS CYBERCOM MDPNA-150 in stare perfecta, LCD color,incarcator de masina,husa,posbilitate antena exterioara,cu hartile din Romania,Ungaria si Austria,MP3 si card de 512Mb. Numai 1000RON daca se cumpara pana pe data de 30.08.2006 Informatii:0741152615-permanent sau 0262213672-dupa orele 17.00 Pret informativ: 1000 LEI Adresa E-mail: yo5oef@yahoo.com Telefon : 0741152615 sau Baia Mare Str.S.Barnutiu Nr.5 RO-430342

* Caut ft-817, preferabil cu filtru cw sau ssb LA SCHIMB (+/- diferente)CU TS-440S/AT CU ANTENNA TUNER, FILTRU CW/RTTY 270HZ, MANUAL ORIGINAL JA, MANUAL UTILIZARE , SERVICE PE CD IN ENGLEZA E-mail: miker@k.ro Telefon : 0727.049.645


* Caut antena Cushcraft AR270-10 (eventual AR270-06), noua sau la SH in stare excelenta). E-mail: yo9gqqradu@yahoo.com

* Caut transverter pentru banda de 50 mhz din us->50 sau din 144->50mhz.... daca se poate industrial. 2. Caut Osciloscop doua canale, minim 30 mhz, in stare de functionare... E-mail: tamas_c_a@yahoo.com ;Telefon : 0727881188


* Caut acumulator pentru Motorola P110. E-mail: yo3dlk@gmail.com
* Cumpar transceiver industrial orice model in stare defecta, fara descomplectari pentru US (poate avea si UUS); la pret reciproc avantajos. E-mail: yo2radio
*Cumpar duplexor. 2m si 40cm E-mail: yo3ira@gmail.com ;Telefon : 0723329486
* Cumpar statii defecte dar complete FT470 Astept oferte . E-mail: yo9cxa@clicknet.ro Telefon : 0723408087 Adresa de contact: ROSIORI DE VEDE STR. LUNEI NR.13 JUD TELEORMAN

x x x X X X x x x


Am amanat mult aparitia acestui numar, in intentia de a putea scrie ceva si despre Simpozionul National YO de la Ploiesti, dar, cu regret, materialul promis nu a ajuns pana la data editarii revistei (YO2BPZ)
Yüklə 35,77 Kb.

Dostları ilə paylaş:




Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©muhaz.org 2024
rəhbərliyinə müraciət

gir | qeydiyyatdan keç
    Ana səhifə


yükləyin