1. İzlediğimiz bu film sinemanın yalnızca görselliğe yaslanarak neler yapabileceğini kanıtlayan örnek bir filmdir. Bu cümlede geçen altı çizili sözcüğün cümleye kattığı anlam aşağıdakilerden hangisinde vardır?
Dilimizde "göz" sözcüğüyle bir çok deyim kurulmuştur. (I) Çok S9vinme anlamında gözleri çakmak çakmak olmak, (II) zayıflama ve yüzü solma dolayısıyla gözleri içeri doğru çökmüş gibi görünme anlamında gözleri çukura gitmek, (III) ateşli hastalıktan ya da öfked^n gözleri kızarmış olmak anlamında gözleri parlamak, (IV) daha önce gördüğü başarısızlığı ya da tehlikeyi düşün^rek bir işe girişmeyi göze alamamak anlamında gözü korkmak, (V) uyanır uyanmaz, çok erkend^n anlamında kullandığımız gözünün çapağını silmeden deyimleri buna örnektir.
Yukarıdaki deyimlerin tamamının doğru açıklanmış olması için hangi deyimlerin açıklamalarının yer değiştirmesi gerekir?
A) I ile IV D) II ile V
C) Iİİ9 III
B) II ile III E) III ile IV
'S
2. Romancı, eserini yazmaya başladığı anda, yozlaşmıs dünyadan kendini sıyırmıs ve gerçeğe ulaşmıştır,
Altı çizili sözün cümleye kattığı anlam, aşağıdaki cümlelerin hangisinde vardır?
İnsan, zaımanla birçok durumu kanıksayarak
yaşamayı öğreniyor.
Bilimin yadsıdığı gerçekler varsa, bilimsel
ilerleme mümkün olmaz.
Değişimin temelinde yeni durumlara alışmak ve
bunu uygulamakvardır.
E) Dejenere olmuş ölçütlerden kurtulabilen
eleştirmen, gerçek bir eleştiri yapabilir.
4. (I) Yönetmenin güzel bir film ortaya koyabilmesi için, kendisinin donanımlı bir sanatçı olması yetmez. (II) Kendisinin dışında birçok güzelliği keşf9tmek, bunları bir araya getirmek durumundadır. (III) Yönetmen, sinema sanatının özelliği dolayısıyla, iyi bir sanatçı sezgisi yanında, aynı zamanda iyi bir işveren ve iyi bir seçici olmalıdır. (IV) Çünkü yönetmen, mevcut doğruları, güzellikleri, kabiliyetleri bir araya getirerek belli bir estetik bilinç ve tutumla ortaya yeni bir güzellik çıkaran kişidir. (V) Türk sin^masında, sinemada yönetmenin işlevine örnek gösterebileceğimiz en iyi eserterden biri Halit Refiğ'i