1001 belgesel film festivali başladi!



Yüklə 16,4 Kb.
tarix04.01.2019
ölçüsü16,4 Kb.
#90503




1001 BELGESEL FİLM FESTİVALİ BAŞLADI!
1001 Belgesel Film Festivali dün, Beyoğlu Belediyesi Gençlik Merkezi’nde düzenlenen bir törenle açıldı. Dünyanın dört bir yanından festivalin konuğu olarak İstanbul’a gelen yönetmenlerin ve yapımcıların katıldığı gecede Kongolu Müzisyen Enzo İkah sahne aldı. Gece, açık havada seyredilen, Yunanistan yapımı “Oyun Devam Etmeli” (The Game Must Go On) filmiyle kapandı.
30.09.2011
14. Uluslararası 1001 Belgesel Film Festivali dün akşam Beyoğlu Belediyesi Gençlik Merkezi’nde düzenlenen bir törenle açıldı. Kültür Bakanlığı’nın katkıları, Beyoğlu Belediyesi’nin ev sahipliğinde gerçekleştirilen festivalin açılışına dünyanın dört bir yanından festivalin konuğu olarak Türkiye’ye gelen yönetmenler ve yapımcılar katıldı. Gece Kongolu Müzisyen Enzo İkah ve grubunun verdiği konserle açıldı.
Açılış töreninde bir konuşma yapan Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan “Eskiyle ilgili kayıtlar, belgeler, fotoğraflar bir şehrin yeniden inşası için büyük önem taşıyor. Bizler bile eskiye ait filmlere, belgelere, kayıtlara bakarak hayatlarımızı inşa ediyoruz. Geçmişimizdeki birikimleri iyi yorumlayıp geleceği ona göre programlamak gerekiyor. İstanbul’un her semti belgesellere konu olacak hikayelere sahip. Belgesel Sinemacılar Birliği Arşivist isimli dijital belgesel arşivi projesini gerçekleştiriyor. Telifli belgeseller üzerinden yürüyecek bu çalışma, belgesellerin yüksek nitelikte korunmasını ve yasalara uygun paylaşımını sağlayacak. Kültür tarihimizi kayıt altında tutan belgeselcilerle bir arada olmaktan, bu festivale evsahipliği yapmaktan son derece mutluyuz” dedi.
Demircan’ın ardından söz alan Belgesel Sinemacılar Birliği Başkanı Hasan Özgen ise festivalde gündelik yaşamda es geçilen, farkına varılmayan, farkına varıldığı halde derinleşilmeyen, bazen bilerek ötelenilen, bazen nedeni belirsiz bir öfke ile anlamamak için direnilen binbir insanlık hallerinden kesitler sunulacağını söyledi. Özgen sözlerini şöyle sürdürdü: “Bugün, bolluğun içinde yoksul, kalabalığın içinde yalnız, gökdelenlerin arasında evsiz, bilgi deryasında cahil, olağanüstü teknolojik sıçramaların gölgesinde ilkel kaldık. Bize yeni bir uygarlık gerekiyor. İnsanı, insanı besleyen doğal ve kültürel çevrenin dokunulmazlığını yaşamın vazgeçilmez ön koşulu olarak gören yeni bir uygarlık… Aklımızın ve vicdanımızın tertemiz kalacağı bir uygarlık... Bence belgeselciler, bu yeni uygarlığın yeterince farkına varılmamış sosyal mimarlarıdır. Onlar gerçeklik bilgisinin, egemenler tarafından iğdiş edilmesine aldırmadan yıllardır bize yeni bir akıl, yeni bir bakış, yeni bir vicdan yaratabilmek için koşturuyorlar. Gerçekliği egemenliklere yapışık olmaktan, bilgiyi imaj olmaktan, ihtiyaçlarımızı marka olmaktan kurtarmaya çabalıyorlar. Görünmeyeni görünür kılmaya çalışıyorlar. İyi ki varlar, iyi ki üretiyorlar. 14. Uluslararası 1001 Belgesel Film Festivali’nden dünyanın tüm belgeselcilerine, tüm sinemacılarına selam olsun!”

46 ülkeden, 70 film

Bu yıl “Dar Alanlar-Daralanlar” temasıyla organize edilen 14. Uluslararası 1001 Belgesel Film Festivali’nin gösterimleri 7 renk altında programlandı. Bu 7 rengin her tonunda, 46 farklı ülkeden, 70 film gösterilecek. Bu yıl 20’ye yakın yabancı, bir o kadar da yerli yönetmeni ağırlayacaklarına dikkat çeken Festivalin Yürütme Kurulu Başkanı Mustafa Ünlü, filmlerin ardından gerçekleştirilecek Belgesel Arkası Bölümünde, yönetmenlerin belgesel sinemaya yaklaşımları, deneyimleri, yapım süreçleri hakkında izleyicilere bilgi vereceklerini belirtti. “Bu yıl festivalin en önemli adımlarından biri Çocuklar İçin Belgeseller” diyen Ünlü açıklamalarına şöyle devam etti: “7-15 yaş arası çocuklar için Türkiye’den ve Dünya’dan 8 film seçtik. Ana programdan ayrı olarak, Beyoğlu Belediyesi Gençlik Merkezi salonlarında küçük izleyicilerimize sunuyoruz. ilköğretim okullarından çocuklar Beyoğlu Belediyesi’ne ait araçlarla festivale getirilecek. 1 Ekim’de, yine Beyoğlu Belediyesi Gençlik Merkezi’nde, isteyen herkesin katılabileceği Sinema Laboratuarı gerçekleştirilecek. Ayrıca, Avrupa Belgeselciler Ağı (EDN) Başkanı Cay Wesnigk dijital dağıtım konulu bir seminer verecek. Festivali dünya belgesel sinemasını paylaşma ve izleme platformu olmaktan çıkarıp belgesel sinemanın üretim koşullarını yaratma konusunda da önemli bir etkinliğe dönüştürme çabamız devam ediyor. Bu yıl bu konuda önemli bir adım attık. German Films – German Documentaries fonunun katkısıyla, Türkiye-Almanya Belgeselciler Buluşması’nı gerçekleştiriyoruz. Almanya’dan gelen konukların Türk yönetmenlerle buluşacağı etkinliğe Alman Belgeselciler Birliği Başkanı Thomas Flicker ve Avrupa Belgeselciler Ağı Başkanı Cay Wesnigk’in de katılacak.”


Festival afişi yarışmayla seçildi

Festival bu sene dikkat çekici bir afişle tanıtıldı. Afiş Mimar Sinan Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Grafik Bölümü Başkanı Profesör Aysegül İzer'in öğrencileri arasında düzenlenen bir yarışma sonucunda seçildi. Festival afişi yarışmasının birincisi, tasarımında ellerle sıkıştırılmış bir yüz kullanan, Fatih Gözenç ödülünü Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan’ın elinden aldı. Gece açık havada seyredilen Yunanistan yapımı “Oyun Devam Etmeli” (The Game Must Go On) filmiyle tamamlandı.



İletişim için:

BELGESEL SİNEMACILAR BİRLİĞİ

Mehtap Doğan / 14. Uluslararası 1001 Belgesel Film Festivali Basın Danışmanı

BSB: 212. 240 30 01

0535 740 84 98 – e.mehtapdogan@hotmail.com


BEYOĞLU BELEDİYESİ

Huri Yazıcı / Beyoğlu Belediyesi Basın Koordinatörü



0530 780 72 98- basin@beyoglu.bel.tr






Yüklə 16,4 Kb.

Dostları ilə paylaş:




Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©muhaz.org 2025
rəhbərliyinə müraciət

gir | qeydiyyatdan keç
    Ana səhifə


yükləyin