1887 yılında, Japonya İmparatoru Meiji’nin yeğeni Prens Komatsu, eşiyle birlikte Osmanlı İmparatorluğu’nu ziyaret etmiş ve Osmanlı Padişahı Sultan II



Yüklə 7,44 Kb.
tarix30.01.2018
ölçüsü7,44 Kb.
#41687

1887 yılında, Japonya İmparatoru Meiji’nin yeğeni Prens Komatsu, eşiyle birlikte Osmanlı İmparatorluğu’nu ziyaret etmiş ve Osmanlı Padişahı Sultan II. Abdülhamit tarafından kabul edilmiştir. Bunun üzerine, Sultan II. Abdülhamit, Tuğamiral Osman Paşa komutasındaki Ertuğrul Fırkateyni’ni toplam 650 mürettebatıyla birlikte Temmuz 1889’da Japonya’ya göndermiştir. Haziran 1890’da heyet Yokohama Limanı’na ulaşmış, Tuğamiral Osman Paşa, Osmanlı İmparatorluğu yüksek nişanını İmparator Meiji’ye takdim etmiştir.

Eylül 1890’da dönüş yolculuğuna çıkan, Ertuğrul Fırkateyni, Kobe’ye doğru yol almakta iken Wakayama Eyaleti Kishu açıklarında tayfuna yakalanmış ve batmıştır.


Ertuğrul Fırkateyni’nin Japonya’yı ziyareti ve sonrasında meydana gelen bu facia, günümüzde iki ülke arasındaki dostluk ilişkilerinin başlamasına vesile olmuştur. Kazanın meydana geldiği Wakayama Eyaleti Kushimoto kentine “Ertuğrul Fırkateyni Şehitleri Anıtı” inşa edilmiş olup, her yıl Haziran ayında anma töreni düzenlenmektedir.
Osmanlı İmparatorluğu’na ait Ertuğrul Fırkateyni’nin Japonya’yı ziyareti ve ardından yaşanan felaket ile başlayan Japonya ve Türkiye arasındaki dostluğun 120’nci yılı olması ve 2010 yılının Türkiye’de Japonya Yılı olması (Japan Year 2010 in Turkey) nedeni ile Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğü ile Japonya Darphanesi ortaklaşa hatıra para üretmiştir.
Japonya Darphanesi Başkanı Sayın Yoshiake Shinhara; Darphane Direktörleri Toplantısında Genel Müdürümüz Sayın Ahmet Büyükkaymaz’a hatıra para üretimi işbirliği için teşekkür plaketini sunmuştur.
Japonya Darphanesi ve Genel Müdürlüğümüzün ürettiği hatıra paranın olduğu hatıra para setini almak isteyenler için gerekli bilgiler aşağıdadır.
Koleksiyonerlerimize saygı ile duyurulur.






İLETİŞİM BİLGİLERİ:
JAPAN MINT

1-1-79 Tenma, Kita-ku, Osaka 30-0043 JAPAN

Sales Division - Overseas Sales Group
Phone: +81 6 6351 5087 Fax: +81 6 6351 6608 E-mail: overseas@mint.go.jp
Yüklə 7,44 Kb.

Dostları ilə paylaş:




Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©muhaz.org 2024
rəhbərliyinə müraciət

gir | qeydiyyatdan keç
    Ana səhifə


yükləyin