3 Posta electronica



Yüklə 6,38 Kb.
tarix30.01.2018
ölçüsü6,38 Kb.
#41345

3.4. Posta electronica


Poate cel mai utilizat serviciu oferit de Internet este posta electronica. Aceasta este in mare masura similara serviciului de posta clasic in ceea ce priveste modul de transmitere a informatiei. Avanatajul principal este viteza mult mai mare. Din pacate, posta electronica mosteneste si defectele predecesoroarei sale. Fiabilitatea este relativ scazuta, in sensul ca este posibil ca unele mesaje sa fie pierdute. Este demn de remarcat in acest sens ca protocolul SMTP, care gestioneaza transmiterea postei electronice, se bazeaza la nivelul transport pe protocolul UDP, care, asa cum s-a aratat, sacrifica siguranta comunicarii in favoarea vitezei.

Pentru a putea utiliza posta clasica este necesar sa cunoastem adresa destinatarului. In mod analog, fiecare utilizator din Internet are o adresa proprie. Cum este formata aceasta adresa? In mod evident, un server de posta permite coexistenta mai multor utilizatori. Fiecare utilizator existent este unic identificat printr-un nume de utilizator. Este insa greu de impus ca un asemenea nume de utilizator sa fie unic la nivelul intregului Internet; din fericire, asa ceva nici nu este necesar. Adresa completa a unui utilizator este formata din numele sau de utilizator pe masina respectiva si din numele masinii; cele doua cimpuri sint separate prin caracterul "@". De exemplu, adresa urmatoare:



adrian@thor.infoiasi.ro

este valida daca exista un utilizator "adrian" pe calculatorul cu numele "thor.infoiasi.ro". Dupa cum se observa, numele masinii a fost dat in forma literala, evitindu-se adresa IP (numerica), care este mai greu de retinut; trebuie insa sa precizam ca si folosirea adresei numerice a calculatorului este perfect valida. In acest caz, adresa de mai sus devine:



adrian@193.231.30.225

Initial, sistemul de posta electronica a fost destinat exclusiv transmiterii de mesaje de tip text. Cu timpul insa, cerintele au crescut, astfel incit astazi o asemenea limitare este de neconceput. Pe de alta parte, este imposibil ca un program sa poata cunoaste toate formatele de fisier existente la ora actuala. Din acest motiv s-a ales o abordare mai flexibila: este posibila transmiterea de informatie de orice tip prin posta electronica, dar datele respective nu sint interpretate de catre clientul de posta, ci de catre programe specializate. Evident, destinatarul mesajului trebuie sa posede aceste programe pentru a putea accesa in mod corect fisierele primite.

Facilitatile principale prevazute de majoritatea clientilor actuali de posta electronica sint urmatoarele:

- memorarea intr-o agenda (addressbook) a adreselor expeditorilor mesajelor primite

- stergerea mesajelor care nu mai prezinta importanta

- raspuns la un mesaj primit, cu sau fara includerea mesajului initial in raspuns

- trimiterea catre alt utilizator a unui mesaj primit de utilizatorul curent (forward); aceasta sarcina, ca si cea anterioara de altfel, poate fi realizata si automat de catre program

- trimiterea aceluiasi mesaj catre mai multi utilizatori

- gruparea mesajelor dupa diverse criterii (in asa-numitele folders)

- atasarea de fisiere (nu neaparat de tip text) la mesajele trimise

- asocierea cu alte programe, specializate in lucrul cu anumite formate de fisiere; in acest fel, la primirea unui mesaj care are atasat un fisier de un anumit tip, poate fi lansat programul corespunzator

Cele mai utilizate programe de tip client de posta sint:

- pine - utilizat in sistemele de operare in familia Unix; lucreaza numai in mod text

- Outlook - produs de Microsoft, este disponibil atit independent, cit si in pachetul Internet Explorer

- Netscape Messenger - inclus in Netscape Communicator, dar poate fi folosit si independent

- Eudora

- E-mail Connection - unul din putinii clienti de mail care cripteaza mesajele gestionate, astfel incit acestea nu pot fi accesate decit de catre posesorul lor, identificarea facindu-se pe baza de parola

- Pegassus Mail



Toate programele de tip client au insa o limitare fundamentala: utilizatorul trebuie sa fie inregistrat pe un server de posta electronica. Un program client nu poate face decit sa se conecteze la respectivul server si sa ajute utilizatorul sa-si gestioneze mesajele trimise si primite. In absenta unui asemenea server, un client de posta electronica este complet inutil.
Yüklə 6,38 Kb.

Dostları ilə paylaş:




Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©muhaz.org 2024
rəhbərliyinə müraciət

gir | qeydiyyatdan keç
    Ana səhifə


yükləyin