Adresa: Str. Matei Basarab Nr. 1, sector Bucuresti, cod postal 030671



Yüklə 14,02 Kb.
tarix06.03.2018
ölçüsü14,02 Kb.
#44929



Adresa: Str. Matei Basarab Nr. 41, sector 3

Bucuresti, cod postal 030671

Tel/Fax. (021) 326 84 58

GSM: 0753 012 866

GSM: 0753 012 896

E-mail: office@fonpc.ro

www.fonpc.ro

Cazul celor doi copii abuzați în lift este nu doar un semnal de alarmă, ci o dovadă că întreaga societate abuzează copiii.

COMUNICAT DE PRESĂ

FEDERAȚIA ORGANIZAȚIILOR NEGUVERNAMENTALE PENTRU COPIL

BUCUREȘTI, 10.01.2018


Federația Organizațiilor Neguvernamentale pentru Copil (FONPC) atrage atenția asupra faptului că numărul copiilor abuzați a crescut în ultimii ani. Violența împotriva copiilor rămâne însă un fenomen aproape invizibil, deși cele mai recente statistici arată că sunt raportate mai mult de 14.000 de cazuri de exploatare a copiilor, abuz și neglijare.
În 2010, Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Copiilor și Adopție (ANPDCA) a înregistrat 11.200 de cazuri de violență împotriva copiilor (www.copii.ro), în 2015 peste 13.500 de cazuri, în 2016 peste 14.000 de cazuri și doar în primele șase luni din 2017 au fost raportate mai mult de 7.600 de cazuri.
Dacă vom privi statisticile, vom vedea că peste 90% dintre abuzuri se întâmplă în familie sau în cercul de încredere al copilului, ceea ce este foarte grav. Și, din păcate, numărul cazurilor raportate este doar o mică parte din numărul total al comportamentelor abuzive împotriva copiilor.
Sigur că datele statistice sunt îngrijorătoare, însă și mai îngrijorător este faptul că, atunci când vorbim despre responsabilități, cei mai mulți așteaptă să facă doar statul ceva. FONPC dorește cu această ocazie să atragă atenția că fiecare dintre noi trebuie să facă ceva, pentru a schimba lucrurile, pentru a stopa violența împotriva copiilor.
Așadar, fiecare dintre noi trebuie să fie conștient că raportarea cazurilor de abuz este extrem de importantă pentru viața unui copil. Nu trebuie să mai ignorăm suferința copiilor și să ne vedem doar de viața noastră.
Mai mult, Guvernul trebuie să aloce un buget suficient pentru informarea cetățenilor și pentru a crea un sistem de semnalare a cazurilor de abuz, mai eficient. Tot statul trebuie să asigure mai multe servicii pentru copilul victimă a abuzurilor. Federației ONG-urilor pentru Copil i s-au respins în 2017 toate proiectele depuse pe tematica violenței, pe motiv că ”nu sunt relevante”. Iar ONG-urile care sprijină azi copiii victime nu sunt finanțate de către stat.

Din păcate, nici mass media nu și-a asumat un rol în prevenirea și în sesizarea cazurilor de abuz la scară națională. Nici televiziunea publică și nici alte televiziuni ori radiouri nu au programe de informare și de educare a părinților și a copiilor în acest sens.


Cu această ocazie, FONPC atrage atenția și asupra faptului că unele televiziuni încalcă grav drepturile copilului, permițând dezvăluirea numelor celor doi copii abuzați în lift de către un pedofil. Modul în care televiziunile gestionează acest caz încalcă grav drepturile celor doi copii. De altfel, tatăl celor doi copii a afirmat la un post de televiziune că: ”Noi nu-i mai lăsăm să vadă știrile, și-au dat seama că ceva s-a întâmplat.. și așa li se pare un pic...că văd că vin oameni cu camere la noi la ușă, și-au dat seama că ceva s-a întâmplat foarte rău...”. Declarația ar trebui să fie un semnal de alarmă pentru autoritățile publice responsabile cu protecția drepturilor copilului care trebuie să ia măsurile necesare pentru protejarea celor doi minori.
FONPC înțelege interesul pentru acest caz al mass-mediei, însă nu suntem de acord cu modul în care televiziunile și unii jurnaliști încalcă dreptul copiilor la viață privată, la intimitate, la protecția împotriva oricărei forme de abuz. Acești copii au nevoie acum de înțelegere, de protecție, de sprijin, de securitate și nu de camere de filmat care să-i hărțuiască și să care să le pună în pericol viața privată. Dezvăluirea identității copiilor este extrem de gravă; pe posturile de televiziune se arată imagini cu locuința celor doi minori și li se pronunță numele. Acest lucru este o gravă încălcare a drepturilor copilului, ce ar trebui sancționată de către autoritățile responsabile – Consiliul Național al Audiovizualului (CNA) și ANPDCA.
Toată societatea din România ar trebui să fie unită pentru a stopa sau cel puțin pentru a ameliora acest fenomen al violenței. În aceste momente ar trebui să ne concentrăm toți la măsurile pe care le putem lua urgent:

  1. Informarea părinților asupra semnelor și manifestărilor abuzului sexual și ale abuzurilor în general, astfel încât să-și poată observa copiii și să-i poată susține.

  2. Educarea copiilor în grădinițe și în școli, astfel încât să poate spune ”NU!” abuzurilor. Există filme realizate de către Consiliul Europei și de către ONG-uri și materiale ce pot fi folosite în acest scop de către profesori. Un exemplu îl găsiți aici: https://rm.coe.int/16806b068b.

  3. Statul trebuie să se asigure că legea privind combaterea violenței și a pedepselor corporale se aplică. Să fie înăsprite pedepsele pentru cei care nu respectă legea și să se aplice aceste pedepse.

  4. Să existe un registru al abuzatorilor (care au fost condamnați) care să fie public. Astăzi nu știm în câte dintre cazurile sesizate de abuz există o condamnare.

  5. Să se asigure accesul copiilor și al părinților la consiliere confidențială și la servicii adaptate de protecție și de justiție (avocați, procurori, judecători formați pentru a lucra cu copiii), precum și la servicii de terapie și de inserție socială.

Ne întrebăm cine își va asuma responsabilitatea dacă acești copii vor avea de suferit în urma expunerii exagerate în mass media? Cine este responsabil pentru re-abuzarea acestor minori?


Nu mai putem să dăm vina unii pe alții, atâta vreme cât nu ne asumăm cu adevărat rolurile de care copiii noștri au nevoie, astfel încât să nu mai fie abuzați.

Psiholog, Daniela GHEORGHE



Director executiv FONPC
Yüklə 14,02 Kb.

Dostları ilə paylaş:




Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©muhaz.org 2024
rəhbərliyinə müraciət

gir | qeydiyyatdan keç
    Ana səhifə


yükləyin