Anlatim bozukluklari test 3 sinif tüRKÇE) Aşağıdaki cümlelerin hangisinde anlatım bozukluğu vardır?

Sizin üçün oyun:

Google Play'də əldə edin


Yüklə 15.83 Kb.
tarix12.08.2018
ölçüsü15.83 Kb.

ANLATIM BOZUKLUKLARI TEST 3 (8.SINIF TÜRKÇE)

1.Aşağıdaki cümlelerin hangisinde anlatım bozukluğu vardır?
A) Cep telefonun olsaydı seni bulunduğun yerden arayabilirdik.
B) Bizim mahallede çok güzel bir kiralık ev var.
C) Ne içerisiniz, çay mı, kahve mi?
D) Sözleşseydik ne siz bana ne de ben size kızardım.

2. Aşağıdakilerin hangisinde anlatım bozukluğu yoktur?
A) Dersi dikkatle dinler, öğrenmeye çalışırdı.
B) Öğretmen ona darılır, azarlar.
C) Bahçedeki çiçekler ne de güzel kokuyorlar.
D) Ben küçükken çekimser davranıyormuşum.

3. Elliye yakın Alman parlamentosundan insan vardı
1 2 3 4
bu uluslararası sempozyumda.
cümlesindeki anlatım bozukluğu, numaralanmış sözcüklerden hangisinin değiştirilmesiyle giderilir?
A) 1., 2’den sonra getirilerek
B) 2., 3’ten sonra getirilerek
C) 4., cümlenin başına getirilerek
D) 2., cümlenin başına getirilerek

4. “Meclis’te mazeretsiz oylamaya katılmayan milletvekilleri de var.” cümlesindeki anlatım bozukluğunun sebebi, aşağıdakilerden hangisidir?
A) Ek yanlışlığı
B) Gereksiz sözcük kullanımı
C) Sözcüğün yanlış anlamda kullanılması
D) Sözcüğün yanlış yerde kullanılması

5. (1) Robinson’u sadece okumakla kalmamış, aynı zamanda evdeki herkese de okutmuştu. (2) Benimle birlikte onlar da, genç İngiliz’in yazgısına üzülmüşler, ortak olmuşlardı. (3) Üstelik zaman içinde bıkacak ölçüde. (4) Yıllar sonra, değişik baskılardan, birçok değişik Robinson metni okudum.
Numaralanmış cümlelerin hangisinde anlatım bozukluğu vardır?
A) 1 B)2 C) 3 D)4

6. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde anlatım bozukluğu vardır?
A) Kişilerin suçlu olup olmadıklarına mahkemeler karar verir.
B) Suçluluğu kanıtlanmadıkça insanlara suçlu gibi davranılmamalıdır.
C) Davanın tek tutuklusunun ifadeleri önemsenmediği gibi konuşturulmadı da.
D) Az gelişmiş toplumlarda suç işleme oranı daha yüksek olabilir.

7. (1) Lakap takmak, çocukların kişiliği üzerinde olumsuz etki yapar. (2) Böyle durumlarda çocuklar söylenenin tersini yapıp kendilerini haklı çıkarmak isteyebilir. (3) Çünkü çocuk ondan hoşlandığımızı, saygı duymadığımızı düşünür. (4) Aşırı iltifat da çocuklar üzerinde olumsuz tesire yol açar.
Numaralanmış cümlelerin hangisinde anlatım bozukluğu vardır?
A) 1 B)2 C)3 D)4

8. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bir anlatım bozukluğu vardır?
A) Taraflar arasındaki bu görüş ayrılığının sebebi neden kaynaklanıyor?
B) Bu filmi izlememin en büyük nedeni meraktır.
C) Yoğun kar yağışı nedeniyle köy yolları kapandı.
D) Şiddetli yağışlar nedeniyle şehirdeki birçok evi su basmış.

9. Yalnız falan kanalda olduğu söylenen bir haber ya da röportaj öteki kanallarda yer alacağını biliyorum.
Bu cümledeki anlatım bozukluğu, aşağıdakilerin hangisi ile giderilebilir?
A)“öteki” sözcüğünün yerine “diğer” sözcüğü getirilerek
B) “röportaj” sözcüğüne ilgi eki getirilerek
C) “yalnız” sözcüğü cümleden çıkarılarak
D) “haber” sözcüğüne “-in” eki getirilerek

10. “Çevre dostu fabrikalar, çevreye asla duyarsız kalmaz; temiz tutarlar.” cümlesindeki anlatım bozukluğu nasıl giderilebilir?
A) “asla” kelimesi çıkarılarak
B) İkinci cümleye nesne getirilerek
C) “tutarlar” yerine “tutar” getirilerek
D) Birinci cümlenin yüklemini çoğul yaparak

11.Aşağıdaki cümlelerin hangisinde anlatım bozukluğu vardır?
A) Bilgisayar hayatı kolaylaştırdı, renk kattı.
B) Bilgisayar teknolojisi akıl almaz bir hızla gelişiyor.
C) Kitap, hiçbir zaman değerini kaybetmeyecektir.
D) Dağlardan doğup gelen ırmaklar ovaya yeşillik saçıyordur.

12. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde anlatım bozukluğu vardır?
A) Yazılarında benzetmeleri çok kullanırdı.
B) Ağaçlar yapraklarını baharda açar.
C) Doğayı korumak hepimizin görevidir.
D) Meyveyi severim, ama mideme dokunuyor.

Edebiyatsultani.com



13. “Fen öğretmenimiz, Sudenaz’a kızınca onu sınıftan dışarı çıkardı.” cümlesindeki anlatım bozukluğu nasıl giderilebilir?
A) “dışarı” sözcüğü cümleden çıkarılarak
B) “onu” sözcüğü yerine “Sudenaz’ı” getirilerek
C) “çıkardı” sözcüğü yerine “attı” getirilerek
D) “Sudenaz’a kızınca” yerine “Sudenaz’a kızdığı için” getirilerek

14. “Hayatın tadına varmak, onu daha iyi anlamak ve anlam vermekle mümkündür.” cümlesindeki anlatım bozukluğunun nedeni aşağıdakilerden hangisidir?
A) Özne eksikliği
B) Yüklem eksikliği
C) Tümleç eksikliği
D) Özne-yüklem uyumsuzluğu

15. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bir sözcüğün yanlış anlamda kullanılmasından kaynaklanan anlatım bozukluğu vardır?
A) Çok çalıştınız ama bu sınavı kazanamama şansınız var mı?
B) Yaklaşık yirmi gündür şehir dışındayım.
C) Derse geç kalmasının nedeni uyanamamasıymış.
D) Çoğunluğunu gençlerin oluşturduğu bir grup gelmişti.

16. Bu bahçedeki menekşeleri çok seviyor, onları her
1 2 3 4
gün suluyordu.
Numaralanmış sözcüklerden hangisi gereksizdir?
A) 1 B)2 C)3 D)4

17. Annem ben bebekken boynumun arkasına elini koyup kafamı sabit tutuyormuş, ama elini çektiğinde tekrar arkaya düşüyormuş.
Bu cümledeki anlatım bozukluğu nasıl giderilebilir?
A) “ama” dan sonraki “elini” sözcüğü atılarak
B) Birinci cümlenin yüklemindeki “-muş” eki atılarak
C) İkinci cümleye “kafam” sözcüğü getirilerek
D) İkinci cümleye “annem” sözcüğü getirilerek

18. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bir anlatım bozukluğu vardır?
A) Arif bugün pek güzel bir basket attı.
B) Akşama kadar arkadaşlarımla oynadım, canım sıkılmadı.
C) Az konuşup çok dinlemek, başarılı insanların özelliğidir.
D) Çok mideyi doldurmak sağlığa zararlıdır.

Edebiyatsultani.com



19. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde sözcüğün yerinde kullanılmamasından kaynaklanan bir anlatım bozukluğu vardır?
A) Ben, yeni eve gelmiştim ki birden telefon çaldı.
B) Saat üçe beş geçe durakta buluşalım.
C) Buradaki evlerin hepsi de eski ve bakımsızdı.
D) Bu sınavı mutlaka kazanacağımı düşünüyorum.


20
. “Her insan samimiyet bekler, ama kendi samimiyetini sorgulamaz.” cümlesindeki anlatım bozukluğu nasıl giderilebilir?
A) “ama” bağlacı cümleden çıkarılarak
B) İkinci cümleye özne getirilerek
C) “Her insan” sözcüğü ikinci cümleye de getirilerek
D) “Kendi” sözcüğü cümleden çıkarılarak

21. “Bilgili insanların bilgilerinden yararlanıp istifade ederseniz siz de başarılı olursunuz.”
Bu cümledeki anlatım bozukluğu, hangi sözcüğün cümleden çıkarılması ile giderilebilir?
A) bilgili
B) bilgilerinden
C) yararlanıp
D) size

22.Aşağıdaki cümleleri hangisinde bir anlatım bozukluğu vardır?
A) Şehrin nüfus sayısı yıldan yıla giderek artıyor.
B) Zaman geçtikçe büyük şehirler yaşanmaz bir hâl alıyor.
C) Hafta sonları buralar insanların akın ettiği yerler oluyor.
D) Bu yörelerin tatil için çok elverişli olduğu söyleniyor.

23. “Sessizce açılan kapıdan içeri girdik.” cümlesindeki anlatım bozukluğunun sebebi aşağıdakilerden hangisidir?
A) Anlam çelişen sözcüklerin kullanılması
B) Özne eksikliği
C) Çatı uyuşmazlığı
D) Sözcüğün yanlış yerde kullanılması

24. “Ancak erozyonu önleme çalışmalarında ise başarılı olamadık.” cümlesindeki anlatım bozukluğunun sebebi aşağıdakilerden hangisidir?
A) Gereksiz sözcük kullanılması
B) Yanlış sözcük kullanılması
C) Nesne eksikliği
D) Özne-yüklem uyumsuzluğu

CEVAPLAR: 1.D, 2.A, 3.A, 4.D, 5.B, 6.C, 7.C, 8.A, 9.B, 10.B, 11.A, 12.D, 13.A, 14.C, 15.A, 16.D, 17.C, 18.D, 19.A, 20.B, 21.C, 22.A, 23.D, 24.A

Dostları ilə paylaş:
Orklarla döyüş:

Google Play'də əldə edin


Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©muhaz.org 2017
rəhbərliyinə müraciət

    Ana səhifə