Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi Yüksek Lisans Dersi için Araştırma Kaynakları
Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi Kararları ve İlgili Kaynaklar
-
• Avrupa Konseyi’nin internet adresi www.coe.int tir. Bu adresten AİHS ile ilgi bir çok kaynağa ulaşmak mümkündür.
-
• Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin tüm kararları (judgment), kabul edilebilirlik kararları, eski Komisyonun raporları, basın bültenleri ve Mahkeme hakkında genel bilgi www.echr.coe.int adresinde bulunabilir.
-
• http://cmiskp.echr.coe.int/tkp197/search.asp?skin=hudoc-en adresinde Davanın numarası, ismi, ilgili madde, ülke ismi sınırlandırmasına göre arama yapmanız mümkündür. Bu arama sonucunda hem esas hakkındaki kararlara hem kabul edilebilirlik kararlarına ulaşmak mümkündür. Bunun için ekranın solunda bulunan kutucukları uygun bir şekilde işaretlemek gereklidir.
-
• AİHS’nin genel işleyişi hakkında Avrupa Konseyi tarafından yayımlanan Yearbook of Human Rights Hukuk Fakültesi kütüphanesinde mevcuttur.
Türkçe AİHM Kararları
-
Mahkeme ve Komisyonun kararlarının bazıları Türkçe’ye çevrilmiş ve halen de çevrilmektedir.
-
Üniversitenin veritabanlarından HukukTürk (http://www.hukukturk.com/) ve Kazancı Bilişim (http://www.kazanci.com/cgi-bin/ara.cgi) üzerinde madde, konu, dava adı, başvuru numarası ve anahtar kelime üzerinde arama yapabilirsiniz.
-
Osman Doğru, İnsan Hakları Avrupa İçtihatları, 3 Cilt (Beta: İstanbul, 2002-2010)
-
M. Semih Gemalmaz, Avrupa İnsan Hakları Komisyonu Önünde Türkiye, (İHD: İstanbul, 1996)
-
Anadolu Üniversitesi Hukuk Fakültesi İnsan Hakları Hukuku Projesi
İnsan Hakları Avrupa Mahkemesi İçtihatları. Bu adresten hem AİHM kararlarına hem de insan haklarına ilişkin bazı uluslararası belgelerin çevirilerine ulaşmak mümkündür. (http://aihm.anadolu.edu.tr/)
-
Adalet Bakanlığı’nın sayfasından yeni kararlar da dahil Türkiye ile ilgili bir çok karara ulaşılabilmektedir: http://www.inhak-bb.adalet.gov.tr/
-
Polis Akademisi de Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi Kararları Dergisi’ni Türkçe yayımlamaktadır. Bu dergi basılı olarak kütüphanelere geldiği gibi http://www.pa.edu.tr/tr/baskanlik/index.php?sayfa=13&tur=2 adresinden de temin edilebilmektedir.
İnsan Hakları Hakkında Makalelere Ulaşılabilecek Veritabanları
-
Üniversitenin veri tabanlarından EBSCO, Blacwell Synergy, Cambridge, JSTOR, Hein Online, Oxford, LexisNexis ve Westlaw International insan haklarına ilişkin çok sayıda makale içeren veritabanlarıdır.
-
Bu veritabanlarının tamamına http://www.ankara.edu.tr/rectorate/kutuphane/e_kutuphane.html adresinden ulaşmak mümkündür. Ancak bu veritabanlarındaki makaleleri ücretsiz olarak indirmek için Üniversite IPlerinden bağlanmak veya Proxy servisinden yararlanmak gerekmektedir. Konuyla ilgili bilgiyi kütüphane sayfasından edinebilirsiniz.
-
Eğer bir makale ismi ve dergi ismi elinizde mevcutsa bu veritabanlarında olup olmadığını tespit etmek çok kolaydır. http://atoz.ebsco.com/home.asp?Id=kara adresinden derginin Üniversite veritabanlarında olup olmadığını, eğer mevcutsa hangi veritabanında mevcut olduğunu saptayabilirsiniz.
-
Bunun dışında her bir veritabanında tarama yapmak suretiyle konunuzla ilgili makale bulunup bulunmadığını tespit edebilirsiniz. Taramayı yapmadan önce veritabanının taramanızı sınırlandırmak için ne gibi imkanlar sunduğunu yardım başlığından okuyunuz. Bu sizi içinden çıkılmaz makale sayılarından kurtaracaktır.
Türkçe mevzuat
-
• Resmi Gazetenin 2000 yılı ve sonrasındaki sayılarına http://rega.basbakanlik.gov.tr/ adresinden ücretsiz ulaşılabilir.
-
• Türk mevzuatının güncel haline http://proje.basbakanlik.gov.tr/mevzuat/ adresinden veya yine Üniversitenin abone olduğu HukukTürk (http://www.hukukturk.com/) ve Kazancı Bilişim (http://www.kazanci.com/cgi-bin/ara.cgi adreslerinden ulaşabilirsiniz.
-
• TBMM’nin internet sayfasından Meclis’ten geçen kanunlar, Komisyon raporlarını ve genel kurul tartışmalarını ücretsiz olarak taramak ve ulaşmak mümkündür. Bunun için internet adresi: http://www.tbmm.gov.tr/develop/owa/kanunlar.sorgu_baslangic.
-
• Ayrıca Yargıtay’ın mevzuat bankası ücretsiz olarak taranabilir. Ancak, burada güncelleme yapılmadığı akılda tutulmalıdır. http://www.yargitay.gov.tr/bilgi/kanun_liste/index.html
İnsan Hakları Veritabanları
Çok sayıda insan hakları veritabanına ücretsiz olarak ulaşmak mümkündür. Bunlar arasından özellikle aşağıdakiler geniş bir kullanım alanı sunmaktadır.
-
• University of Minnesota Human Rights Library , http://www1.umn.edu/humanrts/
-
• Human Rights Internet, http://www.hri.ca/
-
• SIM Documentation (Netherlands Institute of Human Rights) , http://sim.law.uu.nl/SIM/Dochome.nsf
-
• Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Yüksek Komiserliği, http://www.ohchr.org/english/ (Bu adresten BM İnsan Hakları Koruma mekanizmasına ilişkin tüm metinlere ulaşmak mümkündür.)
AİHS üstüne yazılmış genel eserler:
F. Gölcüklü, Ş. Gözübüyük, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi ve Uygulaması (8. Bası), (Turhan: Ankara, 2009).
Güney Dinç, Sorularla Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi, (TBB Yayınları: Ankara, 2006)
Yasemin Özdek, Avrupa İnsan Hakları Hukuku ve Türkiye, (TODAİE: Ankara, 2004)
Durmuş Tezcan - Mustafa Ruhan Erdem - Oğuz Sancaktar, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi Işığında Türkiye'nin İnsan Hakları Sorunu (Seçkin: Ankara, 2004)
Harris, O'Boyle & Warbrick, Law of the European Convention on Human Rights, (OUP: Oxford, 2009) 2. Baskı.
Clare Ovey and Robin White, The European Convention on Human Rights, (OUP: Oxford, 2006), 4. baskı.
Steven Greer, The European Convention on Human Rights: achievements, problems and prospects, (Cambridge, UK ; New York : Cambridge University Press, 2006)
Alastair Mowbray, Cases and materials on the European Convention on Human Rights, (Oxford; New York : Oxford University Press, c2007), 2. baskı
Dostları ilə paylaş: |