Soru 4:Talas Savaşında mücadele eden devletlerin isimlerini yazarak, savaşın sebep ve sonuçlarını yazınız? (Mücadele eden devletlerin isimleri 5 puan, sebepler 5 puan, Sonuçlar 5 puan; toplam 15 puan)
Talas Savaşında Abbasi Devleti, Karluk Türkleri ve Çin devleti savaşmıştır. Savaşın temel sebebi Orta Asya siyasi hakimiyet mücadelesidir. Savaşın sonunda Türk-Arap ittifakı savaşı kazanmış, Orta Asya’nın Çinlileşmesi engellenmiş, yaşanan dostluk Türklerin İslamlaşma sürecini başlatmış, Kağıt, Pusula, Matbaa, Mürekkep, Barut gibi teknik ürünlerin Türk ve Araplar tarafından öğrenilmesini sağlamıştır. Talas Savaşı ile birlikte Türk-İslam Tarihi başlamış, Türkler İslam dünyasının bayraktarlığını üstlenmiştir.
Soru 5: Abbasi Devletinde “Altın Çağ” yaşatan Halife isimlerini yazınız? ( Not: Halifelerin sırası önemli değil! ) /15 puan
Halife
Cafer bin Mansur, Harun Reşit, Me’mun, Mu’tasım ve Vasık dönemi “Altın Çağ” olarak kabul edilen dönemdir.
Soru 6: Emevi Devletinde uygulanan Mevali Politikasının tanımını kısaca yaparak, Mevali politikasının özelliklerini ve İslam dünyasını olan olumlu veya olumsuz etkilerini yazınız? (Tanım ve özelliği 5 puan, Olumlu olumsuz özellikleri 5 puan; toplam 10 puan)
Mevali: Azat edilmiş köle, Arap olmayan Müslüman. Emevi Devleti tarafından güdülen Arap Milliyetçiliği olarak da adlandırabileceğimiz Mevali Politikası, Arap olmayan Müslümanların devlet kademesine alınmaması, Gayr-i Müslimler gibi Haraç vergisi vermeye zorlanması, her türlü sosyal ve siyasi hayattan dışlanmaları sonucunu doğurmuştur. Bu ırkçı tutum devletin merkezi otoritesini arttırmış olsa bile İslamı seçenlerin sayısını azaltmış, Arap olmayan toplumlar Müslüman olmaktan uzak durmuş, en son olarak da Emevi Devletinin Mevali Politikası ile dışladığı insanlar -başta Abbasoğulları olmak üzere- bir araya gelerek Emevi Devletine siyasi açıdan son verecek olan büyük isyanları başlatmıştır. Mevali Politikası bu yönüyle İslamın eşitlikçi ve hoşgörülü anlayışına ters düşmektedir.
Soru 7: Abbasi Devletinde çıkan İslam karşıtı dini ve siyasi isyanların isimlerini yazarak, Babek / Hürremi İsyanı ile ilgili bilgi veriniz? ( İsyanların isimleri 5 puan, Babek isyanı 10 puan; toplam 15 puan)
Mukanna/Peçeli İsyanı, Babek/Hürremi İsyanı, Mazyar İsyanı, Zındıklar Haraketi…
BABEK İSYANI/HÜRREMİLER: Abbasi Devleti zamanında çıkmış en önemli ve en tehlikeli isyandır. Babek İsyanı Azerbaycan merkezli ortaya çıkmıştır. Yaklaşık 20 yıl devleti uğraştırmıştır. Mukanna gibi Babek’te ilahlık ve peygamberlik iddiasından bulunmuş, İslam’ın haramlarını helal kılan fikirlere sahip olmuştur. İsyanın diğer isyanlardan daha tehlikeli ve etkili olmasının sebebi başka devletler tarafından desteklenmesidir. Başta Abbasi Devletinin en büyük rakibi olan Bizans devleti olmak üzere Ermenistan gibi birçok devlet tarafından isyan desteklenmiştir. İsyanı sona erdiren kişi ise Türk komutan Afşin’dir.
Soru 8:
Haçlı Seferlerinin sebeplerini yazarak, I. Haçlı Seferinin önemini ve sonucunu açıklayınız? (Haçlı seferlerinin sebepleri 10 puan, I. Haçlı seferinin önemi ve sonucu 5 puan; toplam 15 puan)
Sebepleri:
-
Kudüs’ü Müslümanlardan geri almak
-
Hristiyan devlet olan Bizans’a yardım etmek
-
Doğunun zenginliğine ulaşmak
-
Türkleri Anadolu’dan atmak
-
Hristiyanlığı yaymak
-
Macera arayışı
I. Haçlı Seferinin önemi ve sonucu: Müslüman Devletlerin Haçlılara karşı aldığı tek yenilgi I. Haçlı seferidir. Bu yenilgi sonrası Haçlıların koymuş olduğu büyük hedef olan KUDÜS, Haçlılarca ele geçirilmiş, Urfa, Antakya, Tarsus, Adana gibi kentlerde Haçlı Kontlukları kurulmuş, Anadolu Selçuklu Devleti başkenti İznik’i ve Batı Anadolu topraklarını kaybederek Konya’ya çekilmek zorunda kalmıştır. I. Haçlı Seferi Bizans üzerine yapılan Türk akınlarını durdurmuştur.