Başarılı Bir Üniversite Sanayi İşbirliği Örneği: bilişimdm belge Yönetim ve İş Akış Sistemi Projesi



Yüklə 45,9 Kb.
tarix26.07.2018
ölçüsü45,9 Kb.
#58860

Başarılı Bir Üniversite Sanayi İşbirliği Örneği: bilişimDM Belge Yönetim ve İş Akış Sistemi Projesi

yazdır




TBD 23.Ulusal Bilişim Kurultayı, Bilişim'06, Bildiriler Kitabı, 7-10 Kasim 2006, TBD, Ankara, s.40-43.

HAZIRLAYANLAR



Prof. Dr. Aydın Köksal
Ayşe Eser Baransel
Önder Sezer
Hüseyin Erdağ
vö.

bilisim@bilisim.com.tr


ÖZET

Belge ve İş Akışı Yönetimi ürünleri günümüzde, Kurumsal Kaynak Planlama yazılımları gibi veri tabanına ve iş süreçlerine dayalı sistemleri destekleyen, bu tür uygulamalarla bütünleşik çalışabilen, böylelikle kurumların uygulama yazılımı birikimlerini daha çağdaş bir düzeye taşıyan ürünler olarak görülmektedir. Bilişim Ltd’in bu bağlamda, bütünleşik kurumsal çözüm seçeneklerini çeşitlendirme ve zenginleştirme isteği, Bütünleşik Belge Yönetim ve İş Akış Sistemi’ni bir ar-ge projesi olarak başlatmasına yol açmıştır. TÜBİTAK-TEYDEB tarafından da desteklenen bu proje sürerken, Hacettepe Üniversitesi’nin e-devlet/e-dönüşüm kapsamında bir Belge Yönetim Sistemi’ne gereksinim duyması üzerine, sistemin Üniversite ortamında kurulması ve kullanılması için bir pilot uygulama başlatılmış, gerçekleştirilen Belge Yönetim ve İş Akış Sistemi’nin gerçek ortamda kullanılabilirliğinin, yasal yönetmeliklere uygunluğunun ve performansının görülmesi sağlanmıştır. Hacettepe Üniversitesi ile ortaklaşa hazırlanan dünyada ve Türkiye’de yaşandığı gözlenen gereksinimler ve teknolojideki son eğilimler doğrultusunda ilkin bir ar-ge projesi olarak Bilişim Ltd’te doğuşu, sonrasında Hacettepe Üniversitesi ile bu bağlamda yapılan başarılı işbirliğinin öyküsü anlatılmıştır.



Anahtar Kelimeler

Belge Yönetimi, İş Akış Yönetimi, Üniversite-Sanayi İşbirliği, Bütünleşik Kurumsal Çözüm, Elektronik İmza.



Summary

Document and Workflow Managements Systems that may be integrated with ERP and other business applications are considered as critical software tools significantly enhancing the data processing capability of the organizations. In this context, Bilişim Ltd, aiming at enriching its enterprise solution options, started an R&D project for developing an Integrated Document and Workflow System. For this project, which is supported by TUBİTAK-TEYDEB, Hacettepe University is the decided pilot site. Our collaboration with Hacettepe University during the development phase proved to be highly productive in terms of timely feedback regarding the applicability, compliance with effective administrative procedures and performance. This joint paper describes the general architecture of the system and how it is shaped to meet the real requirements of the end users by a successful cooperation of the both parties.



Keywords

Document Management, Workflow Management, University-Industry Collaboration, Integrated Enterprise Solutions, Digital Signature.



GİRİŞ

Günümüzde iş süreçlerinin büyük bir çoğunluğunda belge üretilmektedir. Kurumsal bilginin büyük bir bölümünü çeşitli biçemlerde belgeler oluşturmaktadır. Bu nedenle belge ve iş süreçlerinin bilgisayar destekli yönetimi, belgelerin sayısallaştırılarak korunması, belge içeriğine hızlı erişim, kurumsal bilginin etkin ve esnek biçimde yeniden kullanılabilmesini sağlamakta, çağdaş kurumların özlenen verimlilik ve çevikliğe kavuşmasını olanaklı kılmaktadır.

Belge Yönetim Sistemleri, bir kurum içindeki bütün belge ve bilgi akışını, her bir belgenin yaşam çevrimindeki tüm evreleri ve arşivleme süreçlerini de kapsayarak gerçekleştiren yazılım sistemleridir. Bu sistemler ile belgenin üretiminden başlayarak, her evresinde denetimi, korunması, erişimi ve izlenirliği sağlanarak işgücü, zaman ve malzeme maliyetini ve insan kaynaklı yanlış oranını azaltıp, verimliliği artırmak amaçlanmıştır.

Web tabanlı yazılım mimarileri ve kurumsal yönetim kapısı (portali), işbirliği uygulamaları ve belge yönetim sistemlerinden türetilen içerik yönetim sistemleri gibi 2000’li yıllarda ortaya çıkan uygulama yazılımları, geleneksel yönetim bilişim sistemlerini bir üst basamağa çıkarmaya ve birbirinden kopuk uygulamaları bütünleştirmeye yönelik web tabanlı, devingen işlev ve yetenekler içermektedir. Elektronik imza yasasının benimsenmesi ile belge yönetim sistemlerindeki yasal dayanaksızlık da ortadan kalkmıştır.

Bildirinin izleyen bölümlerinde, bu alandaki son eğilimler doğrultusunda geliştirilen Belge Yönetim ve İş Akış Sistemi (bilişimDM) tanıtılmakta, Hacettepe Üniversitesi ile bu bağlamda yapılan başarılı işbirliği ve üretilen çözümler anlatılmaktadır.

PROJENİN BİR AR-GE PROJESİ OLARAK DOĞUŞU

Teknolojideki gelişmeler, kurumların bilgi ve dolayısıyla uygulama yazılımı gereksinimlerinin değişmesine yol açmaktadır. Belge ve İş Akışı Yönetimi ürünleri günümüzde, Kurumsal Kaynak Planlama yazılımları gibi veri tabanına ve iş süreçlerine dayalı sistemleri destekleyen, kurumların uygulama yazılımı birikimlerini daha çağdaş bir düzeye taşıyan ürünler olarak görülmektedir. Günümüzün kurumları, geleneksel veri tabanı uygulamalarına ek olarak yapısal bir düzende olmayan verilerinin de düzenlenerek denetim altına alınmasını ve kolay biçimde yönetilmesini giderek vazgeçilmez bir gereksinim olarak görmektedirler.

Dünyada ve Türkiye’de, bilgi teknolojisi alanında birbirinden bağımsız yazılım paketleri yerine, bütünleşik, birbirini destekleyen kurumsal çözüm arayışlarına, lisans ve hizmet maliyetleri açısından olabildiğince düşük maliyetlerle yanıt verebilecek kendi ürün ailesini oluşturmayı, Bilişim Ltd, ar-ge çalışmaları kapsamında, amaç edinmiştir. Bu bağlamda pazara sunduğu bütünleşik kurumsal çözüm seçeneklerini çeşitlendirme ve zenginleştirme isteği, Bütünleşik Belge Yönetim ve İş Akış Sistemi’ni bir ar-ge projesi olarak başlatma kararı almasında etkili olmuştur.

TÜBİTAK-TEYDEB tarafından da desteklenen bu projede, kamu ve özel sektör kuruluşları için genel amaçlı bir ürün tasarlanmış, kurumların en çok gereksinim duydukları bütünleşme sorunu üzerinde yoğunlaşılması ve özellikle Kurumsal Kaynak Planlama türündeki uygulama yazılımları ile bütünleştirmede etkin çözümlerin sağlanması amaçlanmıştır.



bilişimDM: BÜTÜNLEŞİK BELGE YÖNETİMİ ve İŞ AKIŞI

bilişimDM Belge Yönetim ve İş Akış Sistemi’ni oluşturan altsistemler şunlardır:

• Belge İşlemleri

• İş Akış Yönetimi

• Resmi Yazı İşleri Yönetimi

• Şablon Metin Düzenleyici

• Arşiv İşlemleri

bilişimDM’nin başlıca özellikleri şunlardır:

· İlişkisel Veri Tabanı Yönetim Sistemine dayalı altyapı

· J2EE platformunda, web tabanlı, çok katmanlı yazılım mimarisi

· Ölçeklenirlik ve taşınırlık

· Görüntü, ses ve metin içeren her türlü belgeyi kurumsal bütünlük içinde izleme olanağı

· Erişim denetim listesi

· XML standardı ve web servisleri teknolojilerinin kullanımı ile ERP gibi kurumsal uygulamalarla bütünleşme olanakları

· Bütünleşik faks ve e-posta işlevleri

· Devlet kuruluşlarındaki yasa, yönetmelik ve standartlarla uyumlu resmi yazı işlemleri

· Tam metin üzerinde Türkçe arama desteği

· Kamu ve özel sektöre uygun elektronik imza desteği

· Web tabanlı görüntü tarama ve damga tanıma (OCR) işlevleri

· Esnek ve parametrik bir kodlama altyapısı

· Sıradüzensel örgüt yapısı işlevleri

· İş Akış Yönetiminde grafik gösterim desteği

· Esnek ve etkin İş Akış Yönetimi

Sağlam bir yazılım mimarisi ile tasarlanıp geliştirilen sistemin temel bileşenleri Çizim-1’de gösterilmiştir.



İstemci

Web Gezgini (Browser)

HTML, DHTML, Javascript




Orta Katman / Uygulama Sunucusu

Web Sunucusu (JSP, Faces Servlet)

EJB Barındırıcı

Nesne Bağıntı Eşleme
Hibernate




Veri Tabanı Katmanı

Veri Tabanı Yönetim Sistemi




Çizim 1. bilişimDM Yazılım Mimarisi

ÜNİVERSİTE ile İŞBİRLİĞİ ve HACETTEPE ÜNİVERSİTESİNİN PROJEYE BAKIŞI

Hacettepe Üniversitesi (HÜ) yaklaşık 30.000 öğrencisi, 10.000 personeli ve örgütlenme biçimi ile çok büyük ve karmaşık bir kurumdur. Bunun bir sonucu olarak, çok sayıda ve çeşitli türde bürokratik evrak, üretilmekte, kurum içinde değişik iş kurallarına göre yönlendirilmekte ve arşivlenmektedir. Fiziksel evrak üretimi kırtasiye maliyetini arttırırken, belgelerin kurum içi dolaşımı ve arşivlenmesi de zaman ve işgücü maliyetine neden olmaktadır. Günümüz Bilişim teknikbiliminde veri saklama, iş mantığı modelleme ve mobil iletişim alanında önemli gelişmeler yaşanmıştır. Bu gelişmeler kamu yönetiminin ve birçok özel kuruluşun olduğu gibi Hacettepe Üniversitesi’nin de dikkatini evrak ya da belge adı verilen yazışmaların çevrimiçi işlenmesi gereksinimi üzerine çekmiştir. Ayrıca, elektronik imza yasasının benimsenmesi de bu sistemlerin getirilerine artı değer katmıştır. Bu gereksinimden yola çıkarak 2006 yılı içerisinde Hacettepe Üniversitesi’nde bir web tabanlı evrak izleme ve yönetim sisteminin kurulup işletmeye alınması amaçlanmıştır.

Bu amaç doğrultusunda üniversite-sanayi işbirliğini bir kez daha pratiğe dönüştürerek, Bilişim Ltd ile birlikte “bilişimDM Bütünleşik Belge Yönetimi ve İş Akışı” adlı yeni ürünün HÜ’ne uyarlanarak uygulanması için pilot çalışma başlatılmıştır. Öncelikle ürün yetenekleri ve üniversitenin istekleri birlikte ele alınarak proje takvimi üretilmiş ve fark analizi gerçekleştirilmiştir. Pilot birimlerin son kullanıcı eğitimleri de tamamlanarak sistem uygulamaya alınmıştır. Proje önce Beytepe yerleşkesine, daha sonra üniversitenin geneline ait yaygınlaştırma çalışmaları ile sürdürülmekte ve firma-üniversite işbirliği ile izlenmekte ve denetlenmektedir.

Projenin uygulamaya alınması aşamasında, kurumsal yapılandırma ve iş akış tanımları üniversitenin de bir kez daha kendi yapılanmasını ve iş akış kurallarını gözden geçirmesini tetiklemiştir. Ayrıca tüm birimler ile yapılan görüşmelerde son kullanıcıların sisteme gösterdiği olumlu tepki, doğru tanımlamış gereksinime doğru bir çözüm üretildiğini göstermiştir. Ayrıca bu çalışma döneminde laboratuvar ortamında geliştirilen sistem doğrudan son kullanıcılar eliyle sınanırken kullanım kuralları, kullanım kolaylığı ve başarım (performans) ölçütleri üzerine getirilen yorum ve öneriler ile sistemin işlevsel yetenekleri, Bilişim Ltd’ce zenginleş-tirilmiştir.

Üniversitenin böyle bir sistemden bürokratik süreçlerini etkinleştirmek üzere beklediği yararlar şu biçimde özetlenebilir:

· Süreçlerin eksiksiz uygulanması, hızlandırılması, izlenmesi,

· Personel yanlışlarının azaltılması ve işlem hızlarının arttırılması,

· Belgelere (evraka) etkin erişim ve sürüm denetimi.

Projenin web tabanlı olması, hareketli personelin gerekseme duyması durumunda ofis dışı ortamlardan da süreçlerde katılımcı ya da izleyici olarak yer almasını sağlayacaktır. Bu projenin başarıyla gerçekleştirilmesi sonucunda, üniversitenin toplam hizmet kalitesinin artacağı, halen üniversite için ciddi maliyet oluşturduğu düşünülen kâğıt, toner gibi kırtasiye maliyetlerinin, işgücü ve zaman maliyetlerinin ve arşivler için fiziksel depo maliyetlerinin en aza indirilebileceği öngörül-mektedir.

ELEKTRONİK İMZA DESTEĞİ

5070 sayılı Elektronik İmza yasasının 2004 yılında çıkması, sonrasında yasayla ilgili uygulama yöntem ve esasların belirlenmesi, süreçlere ve teknik ölçütlere ilişkin yönetmelik ve tebliğlerin yayınlanması, belge yönetim sistemleriyle bütünleşik elektronik imza işlevlerinin geliştirilmesini hızlandırmıştır. Bu gelişmelerle koşut biçimde Bilişim Ltd, Hacettepe Üniversitesi’nin de gereksinimleri ve planlarıyla uyumlu olacak biçimde elektronik imza işlemlerinin gerçekleştirilmesine öncelik vermiştir.

bilişimDM Belge Yönetim ve İş Akış Sistemi, hem kamu hem de özel sektöre uygun elektronik imza işlemlerini, kimlik doğrulama, veri bütünlüğü, inkâr edememe ve gizlilik ilkelerini içerecek biçimde gerçekleştirilmiştir. Sistemin e-imza ile ilgili sağladığı kimi olanaklar şunlardır:

·Belgeler imzalanmadan önce gelecekte yaygınlıkla kullanılacağı öngörülen TIF formatına dönüştürülmektedir.

·Birden çok belge ya da ekleri olan resmi yazılar bir tuşla imzalanabilmektedir.

·Kurumların yönetmeliklerinde yer alan her türlü karmaşık imza sıradüzenine uygun imzalama yapılabilmektedir. (Seri ve paralel imzalar).

·Kullanıcıların akıllı kartları ile sisteme girişleri (Sisteme Sayısal imzayla giriş) sağlanabilmek-tedir.

·Elektronik imza ile birlikte zaman damgası kullanılabilmektedir.



SONUÇ

Ürün geliştirme çalışmalarındaki yazılım yaşam döngüsü etkinliklerinin bir ar-ge projesi çerçevesi içinde ele alınması ve planlanmasının yanı sıra, bu ürüne gereksinim duyan bir kurumda pilot uygulama gerçekleştirilmesi, dikkatli bir planlama ve etkin bir proje yönetimi ile ürünün toplam kalitesini ve başarısını arttırmaktadır. Çizelge 1’de, bilişimDM Belge Yönetim ve İş Akış Sistemi’nin geliştirilmesinde ar-ge etkinliklerinin Hacettepe Üniversitesi’ndeki pilot uygulama ile koşut biçimde sürdürülmesinden elde edilen başlıca yararlar ve bu işbirliğinin başarılı biçimde sürdürülebilmesi için, alınan önlemler özetlenmiştir.



Yararlar

1. Müşterinin erken dönemde ürün geliştirmeye katkıda bulunması sağlanarak müşteri memnuniyetinin kazanılması kolaylaştırılmıştır.

2.Gerçek ortamda uygulamada yaşanacak sorunlar erken dönemde öğrenilmiş, ar-ge etkinlikleri gerçek sorunları çözmek üzere yeniden planlanmıştır.

3.Ürünün işlevsel açıdan gereksinimleri karşılayacak nitelikte geliştirilmesi güvence altına alınmıştır.


Alınan Önlemler

1. Pilot uygulamanın ayrı bir proje gibi ele alınarak planlanması, pilot uygulama proje planının yazılı belge haline getirilerek taraflarca onaylanması

2. Pilot uygulamanın yapılacağı kurumda, yazılım geliştirme proje takımı ile birlikte çalışan ve kurumu temsil eden bir proje grubunun bulunması

3. Pilot uygulama öncesinde fark analizi yapılarak, yazılımın işlevselliği ve işlem akışları üzerinde kurumla tam bir anlayış birliğinin sağlanması

4. Kapsamın iyi çizilmesi, aşamalı bir işletime geçiş yöntemi benimsenerek proje grubunun gücünün doğru kullanılması



Çizelge 1. Pilot Uygulamada Benimsenen Yöntem

TEŞEKKÜR

Bütünleşik Belge Yönetim ve İş Akış Projesinin Hacettepe Üniversitesi’nde gerçekleştiriminde önemli rol üstlenen HÜ Bilgi İşlem Dairesi yönetici, kullanıcı ve uzmanlarına, projeye katkı veren tüm Bilişim Ltd. yönetici ve uzmanlarına, projedeki iş ortaklarımıza teşekkürlerimizi sunarız.



KAYNAKÇA

[1] Bilişim Ltd, (2004). “Bütünleşik Belge Yönetim ve İş Akış Sistemi, ARGE Pojesi Öneri Formu”,TÜBİTAK.

[2] Bilişim Ltd,(2005),“Bütünleşik Belge Yönetim ve İş Akış Sistemi, Sistem Gerekleri Belirtimi Raporu”.

[3] Bilişim Ltd, (2006) “Hacettepe Üniversitesi, Bütünleşik Belge Yönetim ve İş Akış Sistemi Fark Analizi Sonuç Raporu”.

[4] Baransel, A.E., Tabak, İ.İ. , (2006), “E-Dönüşü-me Giden Yolda Belge Yönetim ve İş Akış Sistemleri”, Türk Kütüphaneciliği, 20(1), 89-100.

[5] Baransel, A.E., Tabak, İ.İ., Sezer Ö., Erdağ H., (2006),“Evrak İzleme Sistemlerinden Bütünleşik Belge Yönetimi ve İş Akış Sistemi Çözümlerine Bir Örnek”, Türk Kütüphaneciliği, 20(2), 227-238.



ÖZGEÇMİŞLER

Prof. Dr. Aydın Köksal

INSA/Lyon’da Elektronik Müh. oldu (1964), HÜ Bilgi İşlem Merkezi’ni (1967), HÜ Bilgisayar Müh. Bölümü’nü (1977) ve TBD’yi (1971) kurdu. Türkçe bilişim terimlerini üretti. Bs. Müh. alanında Doçent (HÜ, 1980), yazılım alanında Profesör (GÜ, 1991) oldu. 1985’te kurduğu yazılım evi Bilişim Ltd. Genel Müdürü ve TBD Onursal Başkanı olarak ulusal yazılım endüstrisinin gelişmesi için uğraşını sürdürüyor.



Ayşe Eser Baransel

HÜ Bilgisayar Mühendisliğini 1986’da bitirdi ve Bilişim Ltd.’e katıldı. Çeşitli projelerde programcı, sistem çözümleyici ve proje yönetmeni olarak çalıştı. 1998’den beri Bilişim Ltd. Ar-Ge Projeleri Müdürlüğü görevini sürdürüyor.



Önder Sezer

HÜ Bilgisayar Mühendisliğini 1998’te bitirdi. 1996’da öğrenciyken katıldığı Bilişim Ltd’de Proje Yönetmeni olarak çalışıyor.



Hüseyin Erdağ

HÜ İstatistik Bölümünü 1990’da bitirdi. Hazine Müsteşarlığında Programcı ve Veri Tabanı Yöneticisi olarak çalıştı. 2000’de Bilişim Ltd.’e katıldı. Halen Bilişim Ltd’de halen Proje Yönetmeni olarak çalışıyor.



Yüklə 45,9 Kb.

Dostları ilə paylaş:




Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©muhaz.org 2025
rəhbərliyinə müraciət

gir | qeydiyyatdan keç
    Ana səhifə


yükləyin