Bia medya Gözlem ve İfade Özgürlüğü 2012 Birinci Çeyrek Raporu Tam Metin



Yüklə 173,61 Kb.
səhifə1/4
tarix08.01.2019
ölçüsü173,61 Kb.
#93326
növüYazı
  1   2   3   4

BİA Medya Gözlem ve İfade Özgürlüğü 2012 Birinci Çeyrek Raporu - Tam Metin

100 gazeteci ve 35 dağıtımcı Nisan ayına hapishanede girdi. Biri hariç bütün gazeteciler Terörle Mücadele Kanunu (TMK) ve Türk Ceza Kanunu (TCK) kapsamında 'örgüt' bağlantılı olarak hapiste bulunuyor. 100 gazeteciden 66'sı, 35 dağıtımcının tümü Kürt medyasından.

Gazeteciler ve dağıtımcılar genellikle "haber takibi", "kitap yazımı", "iktidara eleştirel habercilik" ve "Kürt medyasında çalışmak"  gibi olağan gazetecilik faaliyetleri suçmuş gibi tanımlanarak "yasadışı örgütün medya ortamı"nı oluşturmakla suçlanıyorlar.

İsnat edilen suçlar arasında "örgüte üye olmamakla birlikte örgüt adına suç işlemek" ve/veya "örgüt içindeki hiyerarşik yapıya dâhil olmamakla birlikte örgüte bilerek ve isteyerek yardım etmek" de bulunuyor. Bazı gazeteciler ise silahlı ya da silahsız örgüt kurmak, sevk ve idare etmek, üye olmak suçlaması ile yargılanıyor ve hakkında hüküm verilenler var.

Sadece dört gazeteci doğrudan yaptıkları haber, yazdıkları yorum ve kitaplardan dolayı açılan  ceza davalarında  yargılanıyor: Azadiya Welat gazetesi sorumlu yazı işleri müdürleri Vedat Kurşun, Ruken Ergün ve Ozan Kılınç, Aram Yayınları imtiyaz sahibi ve Hawar gazetesi sorumlusu Bedri Adanır.

Tutuklama bir tedbir olmasına rağmen, "kaçma şüphesi", "delilleri yok etme, gizleme, değiştirme", "tanıklar üzerinden baskı", "yoğun ve kuvvetli suç şüphesi" ve haklarında ileri sürülen suçlamaların Ceza Muhakemesi Kanunu 100. madde kapsamında sayılan suçlardan olması gibi kriterler 2012'nin ilk üç aylık döneminde uygulanmaya devam edildi.



Gazeteci Cinayetleri / Yargılama

Dink Cinayeti

Dink için 18 talep: Hrant Dink ailesi avukatları, 22 Mart'ta İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'na verdikleri dilekçe ile Devlet Denetleme Kurulu (DDK) raporunun yeni tespit ve delillere ulaştığını ifade ettiler ve 18 maddelik taleplerini savcılığa ilettiler. Avukatlar, Dink cinayetinde şüpheli hususların aydınlatılmasını, bu inceleme ve araştırma neticesinde ortaya çıkacak failler hakkında gerekli soruşturmanın yapılarak ve sanıklarla irtibatları kurularak, haklarında kamu davası açılmasına karar verilmesini talep etti.

Samast'ın cezası kesinleşti: Yargıtay, 21 Mart'ta Hrant Dink cinayeti davasında Ogün Samast'a verilen 22 yıl 10 aylık hapis cezasını onadı. Samast, İstanbul 2. Çocuk Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen davada 'tasarlayarak insan öldürmek' (TCK 82/1-a) ve 'ruhsatsız silah bulundurmak'tan (6136 sayılı Ateşli Silahlar Hakkındaki Kanun'a muhalefet) toplam 22 yıl 10 ay hapis cezası almıştı. Samast'ın, Ceza İnfaz Kanunu uyarınca cezasının üçte ikisini yatması öngörülüyor. Samast, 10 yıl 8 ay daha cezaevinde yatacak.

Dink ailesinin itirazları reddedildi: Dink ailesinin, Hrant Dink'i İstanbul Valiliği'nde 'uyardıkları' ileri sürülen iki MİT görevlisi hakkındaki takipsizlik kararına itirazları, Sincan 1. Ağır Ceza Mahkemesince 10 Mart'ta reddedildi. Mahkeme Başkanı Süleyman Savut ile üyeler Şenel Altınay ve Jale Tetik'in verdiği kararda, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'nın ''görevi kötüye kullanma''dan yürüttüğü soruşturmada takipsizlik kararı verdiği belirtildi.

Dink cinayetinde gerekçeli karar: İstanbul Şişli'de 19 Ocak 2007'de Agos gazetesi önünde öldürülen gazeteci Hrant Dink cinayeti davasının gerekçeli kararı, 23 Şubat'ta açıklandı. İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi'nin 216 sayfalık gerekçeli kararında, "Delil olmadan sadece bir kısım mantıksal yorumla terör örgütü suçundan mahkûmiyet kurulması ceza hukukunda mümkün değildir. Örgüt var ise nerede, ne zaman, hangi amaç ile kurulduğu tespit edilememiştir. Örgütü kuranların karşılıklı iradelerinin hangi prensip ve suçlar etrafında oluştuğu tespit edilememiştir. Devamlılık gösteren bir yapı var ise 19 Ocak 2007 tarihinden sonra ne tür eylemler içerisinde olduğu bilgisi elde edilememiştir'' ifadeleri yer aldı.

Dink ailesinden Cerrah ve Güler'e yeni dava: Dink ailesinin avukatları, 14 Şubat'ta İstanbul Cumhuriyet Başsavcı vekilliğine dilekçe sundu. Hrant Dink'in eşi Rakel Dink, kardeşi Hosrof Dink ve çocukları Delal, Arat ile Sera Dink imzalı dilekçede, Muammer Güler, Celalettin Cerrah, Ramazan Akyürek, Engin Dinç, Muhittin Zenit, Ali Öz, Ergun Güngör, Ahmet İlhan Güler, Bülent Köksal, İbrahim Pala, İbrahim Şevki Eldivan, Volkan Altunbulak, Bahadır Özkan, Özcan Özkan, Reşat Altay, Faruk Sarı, Ercan Demir, Özkan Mumcu, Mehmet Ayhan, Metin Yıldız, Hüseyin Yılmaz, Gazi Günay, Hacı Ömer Ünalır ve Önder Araz'ın yargılanması talep ediliyor. Dilekçede ayrıca, "Dink cinayetinden haberdar olan, görevi ve konumu gereği cinayeti önleme yükümlülüğü bulunan Trabzon İl Jandarma Komutanlığı, Trabzon ve İstanbul emniyet müdürlüklerinin diğer görevlileri ile Emniyet Genel Müdürlüğü İstihbarat Daire Başkanlığı görevlilerinin de isim olmaksızın şüpheli oldukları" yer alıyor. Kamu görevlilerinin, 'kasten öldürmenin ihmali davranışla işlenmesi' (TCK 83) dâhil suç işlediklerini bildirerek, haklarında kamu davası açılmasına karar verilmesi talep edildi.

İğci'ye beraat: Agos Gazetesi genel yayın yönetmeni Hrant Dink'in 19 sanıklı cinayet davasında, hakkında hüküm kurulması unutulan tutuksuz sanık Coşkun İğci, 13 Şubat'ta İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmada beraat etti.

Hrant Dink davası: İstanbul Şişli'de 19 Ocak 2007'de Agos gazetesi önünde öldürülen gazeteci Hrant Dink cinayeti davası, 17 Ocak'taki 25. duruşmada karara bağlandı. Örgüt suçundan tüm sanıklar beraat ederken, Yasin Hayal 'tasarlayarak insan öldürmeye azmettirmek'ten (TCK 37, 38, 82/1) ağırlaştırılmış müebbet hapse mahkûm oldu. Hayal ayrıca, Orhan Pamuk'u tehdit etmekten üç ay, ruhsatsız silah bulundurmaktan bir yıl hapis cezası aldı. Erhan Tuncel ise, silahlı terör örgütü üyeliği ve insan öldürmeye azmettirme suçundan beraat ederken, Mc Donald's bombalamasından 10 yıl 6 ay ceza aldı ancak tahliye edildi. Osman Hayal her iki suçtan beraat etti.

Salih Hacisalihoğlu'nun ruhsatsız mermi bulundurmaktan iki ay 15 gün hapsine, Ersin Yolcu ve Ahmet İskender'in tasarlayarak insan öldürmeye yardım etmekten dolayı 12 yıl altışar ay hapsine, İskender'in ruhsatsız silahtan bir yıl hapsine karar verildi. Hacisalihoğlu, Yolcu ve İskender'le ilgili hükmün uygulanıp uygulanmayacağına Yargıtay karar verecek. Yasin Hayal'in eniştesi Coşkun İğci'yle ilgili hiçbir hüküm verilmedi. Savcı Hikmet Usta, heyetin kararını Yargıtay'a taşıyor.



Cihan Hayırsevener davası: 18 Aralık 2009'da öldürülen Güney Marmara'da Yaşam Gazetesi genel yayın yönetmeni Cihan Hayırsevener davasının üçüncü duruşması, 28 Şubat'ta İstanbul 10. Özel Görevli Ağır Ceza Mahkemesi'nde görüldü.

Üçü tutuklu 18 sanığın örgütlü suç kapsamında yargılandığı davada, tutuklu yargılanan, cinayetin azmettiricisi olduğu iddia edilen İhsan Kuruoğlu, cinayetten yargılanan Serkan Erakkuş ve tetikçi zanlısıyla birlikte hareket etmekle suçlanan şoför Kerem Yılmaz hazır bulundu. Mayıs 2011'den beri mahkeme heyetinin gündeminde olan "gizli tanık" son duruşmaya getirilemedi. Mahkeme Başkanı İbrahim Balık, Bandırma Emniyeti'nin gizli tanığın getirilmesi için tanığın bir sonraki duruşmada hazır edilmesine karar verdi. Duruşma 22 Mayıs'ta.

Hayırsevener, Ekim 2009'da belediye ihaleleri yoluyla yapılan yolsuzlukları konu alan yazılarından sonra 18 Aralık 2009'da Bandırma'da sokakta yürürken öldürülmüştü.

Mayıs 2011'de Yargıtay 5. Ceza Dairesi, "çıkar amaçlı örgüt kurma", "örgüt üyeliği", "kamu ihalelerine fesat karıştırma" suçlarından açılan davayı, gazetecinin öldürülmesi davasıyla birleştirilmişti.

Yargıtay 5. Ceza Dairesi'nin ihaleye fesat karıştırma davası ile birleştirdiği davada İlk Haber Gazetesi'nin kurucusu İhsan Kuruoğlu ve yayın danışmanı Engin Arıcan'ın da aralarında bulunduğu üçü tutuklu 18 sanık yargılanıyor.

Hapisteki Gazeteciler

100 gazeteci ve 35 dağıtımcı Nisan ayına cezaevinde girdi. Biri hariç bütün gazeteciler Terörle Mücadele Kanunu (TMK) ve Türk Ceza Kanunu (TCK) kapsamında 'örgüt' bağlantılı olarak hapiste bulunuyor.

Hapisteki gazeteciler tablosu için tıklayınız.

Sadece dört gazeteci doğrudan yazdıkları haber, yazı ve kitaplar nedeniyle açılan davalardan suçlanıyor ve yargılanıyor: Azadiya Welat gazetesi sorumlu yazı işleri müdürleri Vedat Kurşun, Ruken Ergün ve Ozan Kılınç, Aram Yayınları imtiyaz sahibi ve Hawar gazetesi sorumlusu Bedri Adanır.

100 gazeteciden de 66'sı 'Kürdistan Topluluklar Birliği-Türkiye' (KCK), 'PKK' ve 'DYG', 5'i 'Ergenekon', altısı OdaTV, 7's'i 'Devrimci Halk Kurtuluş Partisi-Cephesi' (DHKP-C), beşi 'Marksist Leninist Komünist Partisi' (MLKP), dördü 'Devrimci Karargâh' davalarından hapiste.

100 gazeteciden 24'ü hükümlü, 28'inin yargılanması sürüyor. 48'i ise 31 Mart tarihi itibarıyla henüz iddianameleri açıklanmadığı için, ne tür iddialarla tutulduklarını net olarak bilmeden ilk duruşma gününü bekliyor.

Dicle Haber Ajansı'ndan 24 gazeteci hapiste; dördü hükümlü, ikisi yargılanıyor, 18'i ise eski çalışanlarından üç gazeteci ile birlikte iddianame bekliyor.

Azadiya Welat gazetesinden 14 gazeteci hapiste; dokuzu hükümlü, birinin yargılaması sürüyor, dördü iddianame bekliyor.

Özgür Gündem'den on gazeteci hapiste; dokuzu iddianame bekliyor, biri hükümlü. Eski editörlerinden üçü de iddianame bekliyor.

Özgür Halk dergisinden üç gazeteci hapiste. İkisi yargılanıyor, biri hükümlü. Demokratik Modernite dergisinden üç gazeteci hapiste iddianame bekliyor.



Gün TV'den bir gazeteci yargılanıyor, Radyo Dünya'dan da bir gazeteci hükümlü ve başka bir davadan iddianame bekliyor. Birgün gazetesinden bir gazeteci ve Aram Yayınları genel yayın yönetmeni hükümlü.

Ergenekon/Yargılananlar: Hikmet Çiçek (Ulusal Kanal Genel Yayın Yönetmeni), Mehmet Deniz Yıldırım (Aydınlık Dergisi Genel Yayın Yönetmeni), Mehmet Haberal (Kanal B imtiyaz sahibi), Mustafa Balbay (Cumhuriyet köşe yazarı/CHP milletvekili), Tuncay Özkan (Kanal Biz TV sahibi).

OdaTV/Yargılananlar: Barış Pehlivan (OdaTV İnternet sitesi genel yayın yönetmeni), Barış Terkoğlu (OdaTV İnternet sitesi haber müdürü), Müyesser Uğur Yıldız (OdaTV yazarı), Soner Yalçın (OdaTV imtiyaz sahibi), Prof. Dr. Yalçın Küçük (OdaTV yazarı)

OdaTV tablosu için tıklayınız.

OdaTV/İddianamesi açıklanmayan: Turan Özlü (Ulusal Kanal genel yayın yönetmeni)

Devrimci Karargâh/Hükümlüler: Mehmet Yeşiltepe (Devrimci Hareket yazarı - 8 yıl 9 ay)

Devrimci Karargâh/Yargılananlar: Hakan Soytemiz (Red/Enternasyonel yazarı) ve Osman Baha Okar (Bilim ve Gelecek editörü)

Devrimci Karargâh/İddianamesi açıklanmayan: Mehmet Güneş (Türkiye Gerçeği dergisi yazarı)

KCK - PKK - DYG/Hükümlüler: Abdülcabbar Karabeğ (Azadiya Welat Mersin temsilcisi - 7 yıl 1 ay), Ali Konar (Azadiya Welat Elazığ temsilcisi - 7 yıl 6 ay), Bayram Parlak (Gündem Mersin temsilcisi - 6 yıl 3 ay), Faysal Tunç (DİHA Şırnak muhabiri- 12 yıl, 6 ay), Ferhat Çiftçi (Azadiya Welat Antep temsilcisi, 22 yıl 8 ay), Hamit Dılbahar (Azadiya Welat yazarı), Kenan Karavil (Radyo Dünya Yönetmeni - 6 yıl 3 ay), Mehmet Karaaslan (DİHA Mersin muhabiri - 6 yıl, 3 ay), M. Ferid Demirel (DİHA muhabiri - 6 yıl 3 ay), Murat İlhan (Azadiya Welat Diyarbakır muhabiri - 6 yıl, 3 ay), Nuri Yeşil (Azadiya Welat Tunceli temsilcisi - 1 yıl 7 ay), Ömer Faruk Çalışkan (Özgür Halk dergisi yazı işleri müdürü - 6 yıl, 3 ay), Sevcan Atak (Özgür Halk dergisi editörü - 7 yıl 6 ay), Seyithan Akyüz (Azadiya Welat Adana temsilcisi - 10 yıl, 6 ay), Şahabettin Demir (DİHA Van muhabiri - 4 yıl).

KCK - PKK - DYG/Yargılananlar: Ahmet Akyol (DİHA Adana muhabiri), Ahmet Birsin (Gün TV genel müdürü), Hamdiye Çiftçi (DİHA Hakkâri muhabiri), Sebahattin Sürmeli (Özgür Halk dergisi editörü).

KCK - PKK - DYG/İddianamesi açıklanmayanlar: Abdullah Çetin (DİHA Siirt muhabiri), Abdülmenaf Düzenci (Yüksekova Gündem Haber sitesi imtiyaz sahibi), Aydın Yıldız (DİHA Mersin muhabiri), Ayşe Oyman (Özgür Gündem editörü), Aziz Tekin (Azadiya Welat Mardin temsilcisi), Cengiz Kapmaz (Özgür Gündem yazarı), Çağdaş Kaplan (DİHA muhabiri), Çağdaş Ulus (Vatan gazetesi muhabiri), Dilek Demirel (Özgür Gündem eski editörü), Ertuş Bozkurt (Fırat Dağıtım çalışanı, muhabir), Fatma Koçak (DİHA yazı işleri müdürü), Feyyaz Deniz (DİHA Ankara muhabiri), Gülsen Aslan (DİHA muhabiri), Hasan Özgüneş (Azadiya Welat yazarı),Hüseyin Deniz (Evrensel muhabiri), İsmail Yıldız (DİHA eski çalışanı, Dersim gazetesi yazı işleri müdürü), Kazım Şeker (Özgür Gündem editörü), Kenan Kırkaya (DİHA Ankara temsilcisi), Mazlum Özdemir (DİHA Diyarbakır muhabiri), Mazlum Sezer (DİHA eski muhabiri), Mehmet Emin Yıldırım (Azadiya Welat genel yayın yönetmeni), Murat Aydın (DİHA muhabiri), Murat Çiftçi (DİHA muhabiri),Müge Tuzcu (eski Evrensel muhabiri), Nahide Ermiş (Demokratik Modernite yayın kurulu üyesi), Nevin Erdemir (Özgür Gündem Editörü), Nilgün Yıldız (DİHA Mardin muhabiri), Nurettin Fırat (Özgür Gündem yazarı), Oktay Candemir (DİHA eski muhabiri), Ömer Çelik (DİHA muhabiri), Ömer Çiftçi (Demokratik Modernite imtiyaz sahibi), Özlem Ağuş (DİHA muhabiri), Ragıp Zarakolu (Belge Yayınları sahibi, Özgür Gündem yazarı), Ramazan Pekgöz (DİHA Diyarbakır editörü), Sadık Topaloğlu (DİHA muhabiri), Selahattin Aslan (Demokratik Modernite editörü), Semiha Alankuş (DİHA Diyarbakır editörü), Sibel Güler (Özgür Gündem eski editörü), Sinan Aygül (DİHA Bitlis muhabiri), Songül Karatagna (Özgür Gündem yazarı), Sultan Şaman (Heviya Jine editörü), Tayyip Temel (Azadiya Welat eski genel yayın yönetmeni), Turabi Kişin (Özgür Gündem eski editörü), Yüksel Genç (Özgür Gündem yazarı), Zeynep Kuray(Birgün muhabiri), Ziya Çiçekçi (Özgür Gündem imtiyaz sahibi, yazı işleri müdürü), Zuhal Tekiner (DİHA imtiyaz sahibi)

DHKP-C/Hükümlü: Mustafa Gök (Emek ve Adalet dergisi Ankara temsilcisi)

DHKP-C/Yargılananlar: Cihan Gün (Yürüyüş dergisi muhabiri), Fatih Özgür Aydın (Mühendislik, Mimarlık ve Planlamada + İvme Dergisi yazı işleri müdürü), Halit Güdenoğlu (Kamu Emekçileri dergisi sahibi), Kaan Ünsal (Yürüyüş dergisi muhabiri), Musa Kurt(Kamu Emekçileri dergisi yazı işleri müdürü), Naciye Yavuz (Yürüyüş dergisi muhabiri).

MLKP/Hükümlüler: Erdal Süsem (Eylül Hapishane dergisi editörü - ömür boyu hapis) ve Hatice Duman (Atılım Dergisi sahibi ve yazı işleri müdürü - ömür boyu hapis).

MLKP/Yargılananlar: Sedat Şenoğlu (Atılım Gazetesi yayın koordinatörü), Bayram Namaz (Atılım dergisi yazarı), Füsun Erdoğan(Özgür Radyo genel yayın koordinatörü).

Odak dergisi yazı işleri müdürü Erol Zavar 'Direniş Hareketi' davasından müebbet hapse mahkûm. Mezitli FM genel yayın yönetmeniMikdat Algül örgüt bağlantısından yargılanıyor. Ama örgüt adı geçmiyor. Özgür Gündem editörü Serdar Engin ise "Sayın Öcalan" şeklindeki hitaptan dolayı karar verilen davasında TCK 215 'suçu ve suçluyu övmek'ten Eylül 2011'de 9 ay hapis cezası aldı.



Dağıtımcılar-çalışanlar

35 dağıtımcı ve çalışan 31 Mart'ta cezaevindeydi. KCK-PKK-DYG davalarından tutuklu dağıtımcı ve çalışanların dokuzu hükümlü, dokuzu yargılanıyor, 13'ü ise iddianame bekliyor. Dördü hakkında ise iddianamesiz, yargılanıyor, hükümlü bilgilerine ulaşılamıyor.



Dağıtımcı ve çalışanların tablosu için tıklayınız.

KCK-PKK-DYG/Hükümlüler: Ali Bilen (Özgür Halk dağıtımcısı - 8 yıl, 8 ay), Ali Çat (Fırat Dağıtım-Azadiya Welat Mersin dağıtımcısı - 7 yıl 1 ay), Cengiz Doğan (Fırat Dağıtım - Azadiya Welat Nusaybin çalışanı - 3 yıl 7 ay), Dilşah Ercan (Azadiya Welat Mersin dağıtımcısı - 8 yıl 9 ay), Dindare Temirhan (Özgür Halk dergisi Mardin çalışanı - 2 yıl 6 ay), İhsan Sinmiş (Azadiya Welat dağıtımcısı - 6 yıl, 3 ay),Mikail Çağrıcı (Azadiya Welat Adana dağıtımcısı, müebbet), Selim Kahraman (Azadiya Welat Adana dağıtımcısı - 14 yıl, 3 ay), Sibel Mustafaoğlu (Fırat Dağıtım Antep çalışanı - 21 yıl, 6 ay).

KCK-PKK-DYG/Yargılananlar: Ali Ertuğrul (Azadiya Welat Şırnak dağıtımcısı), Hakan İraz (Günlük dağıtımcısı), Nazdar Ecevit(Azadiya Welat Şırnak dağıtımcısı), Ramazan Dinç (Özgür Halk Diyarbakır çalışanı), Salman Akpınar (Fırat Dağıtım çalışanı), Savaş Aslan (Azadiya Welat Adana dağıtımcısı), Serdar Ay (Fırat Dağıtım Diyarbakır dağıtımcısı), Ufuk Demir (Fırat Dağıtım Iğdır eski çalışanı), Zahide Parim (Fırat Dağıtım Iğdır eski çalışanı)

KCK-PKK-DYG/İddianamesi açıklanmayanlarAbdülbesir Yapıcı (Azadiya Welat çalışanı), Cihat Ablay (Demokratik Modernite çalışanı), Çiğdem Aslan (Fırat Dağıtım muhasebecisi), Davut Uçar (Özgür Gündem satış ve pazarlama sorumlusu), Haydar Tekin(Fırat Dağıtım eski çalışanı), İrfan Bilgiç (Fırat Dağıtım eski çalışanı), Mahmut Tutal (Azadiya Welat çalışanı), Pervin Yerlikaya (DİHA İstanbul çalışanı), Saffet Orman (Demokratik Modernite Van çalışanı), Şafak Çelen (Azadiya Welat çalışanı), Şahin Baydağı (Azadiya Welat Kızıltepe eski dağıtımcısı), Şeyhmus Fidan (Fırat Dağıtım İstanbul çalışanı), Veysi Arancak (Fırat Dağıtım İstanbul çalışanı).

Tahliyeler

Emekçi tahliye: Gün TV radyo spikeri Rohat Emekçi'nin 15 Aralık'ta tahliye olduğu bilgisine ulaşıldı.

Altan ve Kaya tahliye: Dicle Haber Ajansı (DİHA) Batman temsilcisi Erdoğan Altan ve Diyarbakır temsilcisi Kadri Kaya, 28 Mart'ta Diyarbakır 7. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmada tutuklu geçirdikleri süre göz önünde bulundurularak tahliye edildiler.

Kırmızıgül tahliye: Taktığı puşi delil gösterilerek 'örgüt üyeliğinden' (TCK 314/2) yargılanan üniversite öğrencisi Cihan Kırmızıgül, 14. Ağır Ceza'da görülen davasının sekizinci duruşmasında, 25 aylık tutukluluğunun ardından 23 Mart'ta tahliye oldu.

Kurt tahliye: Tavır dergisi sahibi Bahar Kurt, Özel Yetkili İstanbul 16. Ağır Ceza Mahkemesi'nde 'Devrimci Halk Kurtuluş Partisi/Cephesi (DHKP/C) üyesi olmak'tan (TCK 314/2) yargılandığı davada 20 Mart'ta, ikinci duruşmada tahliye oldu. Kurt, 10 Mayıs'ta Okmeydanı'ndaki operasyonda Grup Yorum üyeleriyle gözaltına alınıp 13 Mayıs'ta tutuklanmıştı. Duruşma 26 Nisan'a ertelendi.

Şık, Şener, Musluk ve Çakır tahliye: Özel Yetkili İstanbul 16. Ağır Ceza Mahkemesi'nde OdaTV davasının tutuklu sanıkları Ahmet Şık, Nedim Şener, Coşkun Musluk ve M. Sait Çakır 12 Mart'ta tahliye oldu. Mahkeme "suç vasıflarının değişme ihtimalini ve tutuklu kalınan süreyi" gerekçe gösterdi.

Coşar tahliye oldu: Atılım gazetesi yazarı Hasan Coşar'ın 'MLKP üyesi olmak' (TCK 314/2) ve 'örgüt propagandası'ndan (TMK 7/2) yargılandığı dava 8 Mart'ta görüldü. Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi'nde 8 Mart 2010'da verilen 10 yıl hapis cezası Yargıtay'ca bozulan ve 8 Aralık'ta tahliye olan Coşar'ın son duruşmasında mütalaa verildi. Mütalaada Coşar'ın 'örgüt üyeliği'nden cezalandırılması istendi. Duruşma 10 Mayıs'a ertelendi.

Doğan Yurdakul tahliye: Özel yetkili İstanbul 16. Ağır Ceza Mahkemesi, 22 Şubat'ta Odatv davasının tutuklu sanığı gazeteci Doğan Yurdakul'un sağlık sorunları nedeniyle tahliyesine karar verdi.

Baran tahliye: 22 Kasım'da polis operasyonuyla gözaltına alınıp 25 Kasım'da çıkarıldığı mahkemede tutuklanan ODAK Dergisi yazarı Doğan Can Baran, 4 Şubat'ta tahliye edildi. Baran'ın davası İstanbul'daki Özel Yetkili Cumhuriyet Savcılığı'na gönderilmişti. Davanın esasa kaydı için bir ay bekleyen dosyaya Baran'ın avukatı 2 Şubat'ta itiraz etmişti. Baranla birlikte tutuklanan 11 kişinin avukatları, dosyadaki gizlilik kararının kaldırılması, görevsizlik kararı verilmesi ve tutukluların tahliye edilmesini talep etmişti. Yapılan itiraz değerlendirilip tutukluların tahliyesine karar verildi.

Keskin tahliye edildi: Atılım gazetesi muhabiri Dilek Keskin, 31 Ocak'ta tahliye edildi. Keskin Adana 8. Ağır Ceza Mahkemesi'nin 15 Ocak 2010'da 'MLKP üyeliği'nden (TCK 314/2) hakkında verdiği 6 yıl üç aylık hapis cezası kesinleştiği için tutuklanmıştı. Keskin, cezasının bitimine altı ay kala 18 yaşından küçük olduğu için verdiği dilekçe kabul edilerek erken tahliye edildi.

Tunç tahliye: DİHA Şırnak muhabiri Behdin Tunç Ocak ayında 6 yıl, 3 aylık cezası bittiği için tahliye oldu.

Saldırı, Tehdit ve Engellemeler

CNN ekibine saldırı: Fenerbahçeli taraftarlar, 31 Mart'ta 'Şike Davası' duruşmasından sonra, adliye önünde kararı canlı yayında izleyicilere aktarmak isteyen CNN Türk spor muhabirlerine saldırdı. Kararı anında aktarmak isteyen CNN Türk spor muhabirleri Ertem Şener ve Emre Tilev, Fenerbahçeli taraftarların bozuk paralı ve havai fişekli saldırısına uğradı.

Yorum'dan açıklama: Grup Yorum 30 Mart'ta yazılı açıklama yaparak, Tekirdağ 1 No'lu F Tipi Hapishanesi'nde tutuklu üyeleri Seçkin Aydoğan'ın, iki mahkûmla beraber saldırıya uğradığını belirtti. Açıklamada olaydan hapishane müdürü, diğer görevliler ve gardiyanlar sorumlu tutuldu.

110 bin site engelli: Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu Başkanlığı (BTK), 27 Mart'ta kuruma internetteki içeriklere ilişkin 500 bin ihbar geldiğini, 110 bin içeriğin çıkarıldığını bildirdi. İçerik çıkarma işlemlerinin yüzde 60'ının müstehcenlik, yüzde 20'sinin Atatürk aleyhine işlenen suçlar, kalan yüzde 20'sinin ise diğer hususlara ilişkin olduğunu vurgulandı.

İHD'nin sitesi hacklendi: İnsan Hakları Derneği (İHD) Genel Merkezi'nin internet sitesi (http://www.ihd.org.tr) 21 Mart'ta hacklendi. İHD bu saldırının aynı gün internet sitesinde yayınlanan "Newroz Piroz Be!" başlıklı açıklamayla ilgili olduğunu ve saldırganların derneği "bir gece ansızın gelebiliriz" diyerek tehdit ettiğini açıkladı.

Sağ'ın klibine jandarma tehdidi: Sanatçı Pınar Sağ ve yönetmen Kazım Öz, 19 Mart'ta Uludere Katliamı'nı anlatan müzik klibinde oynayan Uludereli köylüleri jandarmanın soruşturma açmak ile tehdit ettiğini açıkladılar. Sağ, 28 Aralık'ta Uludere'de bombardımanda ölen 34 kişiye dikkat çekmek için "Mavi Düş" albümündeki "Iraksamalar" ezgisine Uludere'de Roboski (Ortasu) köyünde klip çekmişti.

Mahkeme tehdidi eleştiri saydı: İstanbul 12. Asliye Ceza Mahkemesi, 5 Mart'ta eski Alperen Ocakları İstanbul başkanı Mustafa Kayatuzu hakkında beraat kararı verdi. 11 Temmuz 2009'da Alperen Ocakları piyanist İdil Biret'in konserinin düzenlendiği Topkapı Sarayı'nda şarap içilmesini protesto etmiş; kapı önünde konserin afişlerini yakmıştı. Mahkeme, Kayatuzu'nun "Şu kapıdan elinde şarap şişeleriyle giren hainleri gördük. Aklınızı başınıza alın demiyorum. O başınızı gövdenizden alırız" sözlerini eleştiri özgürlüğü saydı.

Çay hedef gösterdi: Pozantı Belediye Başkanı Mustafa Çay, 3 Mart'ta Pozantı Cezaevi ile ilgili haber yapan Evrensel, Özgür Gündem ve Dicle Haber Ajansı'nı "Bunlar PKK terör örgütünün yayın kuruluşları" diyerek hedef gösterdi. Evrensel gazetesi genel yayın yönetmeni İhsan Çaralan ise Çay'a dava açacaklarını açıkladı.

Tutuklu gazeteciye işkence: KCK soruşturması kapsamında tutuklanan Vatan gazetesi muhabiri Çağdaş Ulus'un avukatı Hüseyin Ersöz 23 Şubat'ta, gardiyanların müvekkiline tuvalet temizletmek istediklerini açıkladı. Avukata göre; Ulus'un cezaevinde vücudunun sağ tarafında titreme ve uyuşma şikayetleri başladı, uzun bir süre revire çıkarılmadı, cezaevi doktorunun sürekli ilaç, değiştirdi. Ersöz Kartal Cumhuriyet Başsavcılığı'na suç duyurusunda bulunacaklarını açıkladı.

Yüklə 173,61 Kb.

Dostları ilə paylaş:
  1   2   3   4




Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©muhaz.org 2025
rəhbərliyinə müraciət

gir | qeydiyyatdan keç
    Ana səhifə


yükləyin