BiLİŞİm teknolojileriNİ kullanarak biLGİye ulaşma ve biÇİmlendirme 1- web Tarayıcıları



Yüklə 9,74 Kb.
tarix16.01.2019
ölçüsü9,74 Kb.
#97494
növüYazı


BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİNİ KULLANARAK BİLGİYE ULAŞMA VE BİÇİMLENDİRME


1- Web Tarayıcıları

  Kullanıcıların ağ  sunucuları üzerinde  yer  alan HTML veya  daha  gelişmiş  sayfaların açılmasını  sağlayan  bir  yazılımdır.  Kısaca  kullanıcıların  internete  girmek  için  kullandıkları yazılımlardır.

Örnek: Internet Explorer, Opera, Safari, Mozilla Firefox,Google Chrome, Yandex Browser,

2 - Arama Motorları: Dünyadaki hemen hemen tüm web sitelerinin listelendiği, kategorilere  ayrılmış,  aradığımız  bilgileri  en  kısa  yoldan  ve  hızlı  bir  şekilde  ulaşmamızı  sağlayan  web siteleridir.

En çok bilinen arama motorları:

}  Google, Bing, Yandex, Yahoo

3 - Ansiklopediler: Gelişen dijital teknoloji, ansiklopedileri sayfalardan ayırarak bilgisayar ekranlarına taşımaya başladı bile. Günümüzde internet üzerinde yayınlanan çok sayıda "online" ansiklopedi bulmanız mümkün.

Online ansiklopedilere örnekler:



tr.wikipedia.org/wiki,    www.kimkimdir.gen.tr, www.osmanli700.gen.tr

4 - Çevrimiçi Kütüphaneler:  Dijital  kütüphane,  elektronik  kütüphane  veya  sanal  kütüphane  olarak  da  ifade edilmektedir. Online kütüphaneler sayesinde, bilgiye Internet aracılığıyla kolayca erişim sağlanır. 

Elektronik kütüphanecilik kütüphanelerin yaygınlaşmasına, evlerimize taşınmasına, daha etkin ve yoğun kullanılmasına bir fırsat oluşturmaktadır.



Örnekler: http://www.ekutuphane.gov.tr, http://www.mkutup.gov.tr, http://kutuphane.trt.net.tr

5 - Sanal Müzeler:  Sanal Müze, müze mekanı ve müzede sergilenmekte olan eserlerin sanal ortamda aslına uygun olarak yeniden inşası ve izleyiciye klavye ve/veya fare aracılığıyla bu mekanları gezerek eserleri izleme ve inceleme sağlayacak etkileşimli bir bilgisayar uygulamasıdır

Örnekler:   http://www.360tr.com/dolmabahce/

http://www.kultur.gov.tr/genel/SanalMuzeler/mevlana-tr/index.html

http://www.muze.gov.tr/muzelerimiz (Birçok müzenin sanal turları mevcuttur)

GOOGLE ARAMA OPERATÖRLERİ

+ Operatörü: Sık kullanılan bir kelime istediğiniz sonucu almanızda önemliyse, kelimenin başına “+” koyarak aramaya dahil edebilirsiniz. (“+” işaretinden önce boşluk bıraktığınızdan emin olunuz.) (Örneğin: Star Wars Episode +I)

•‘’ ‘’ Operatörü: Bazı durumlarda sadece belirli bir ifadeyi içeren sonuçlara ulaşmak isteyebilirsiniz. Bu durumda arama terimlerinizin başına ve sonuna çift tırnak koyun. Şarkı sözleri, İsimler vb. (örneğin "Star Wars Episode I")

- Operatörü: Aradığınız terimin birden fazla anlamı varsa (örneğin çay, hem sıcak bir içecek hem de bir tür akarsu anlamına gelir) istemediğiniz anlamı ifade eden kelimelerin önüne eksi (“-”) işareti koyarak arama işleminizi daha da özelleştirebilirsiniz. (Çay -akarsu)

Filetype: Sorgunuza [Filetype:] eklerseniz Google size hangi dosya formatında arama yaptıysanız o dosya formatındaki sonuçları getirir. Örneğin [Eğitim filetype:pdf] ifadesi eğitim ile ilgili tüm pdf dökümanlarını karşınıza getirir.

Hesap Makinesi: Google’da arama çubuğuna örneğin 34*56 yazıp enter’a bastığınızda bu işlemin sonucuna ulaşabilirsiniz.

GÖRSEL ARAMA

Google’da istediğiniz boyutlarda resim arama yapabilirsiniz.

•Arama çubuğuna arayacağınız resim ile ilgili kelimeyi yazdıktan sonra ‘’enter’’ tuşuna basınız.

•Gelen arama sonucu sayfasında sağ tarafta bulunan ‘’Görseller’’ linkine tıklayarak aradığınız kelime ilgili resimleri görebilirsiniz.



•Ayrıca ‘’Tüm Boyutlar’’ seçeneği ile de resimlerin boyutlarını filtreleyebilirsiniz.
Yüklə 9,74 Kb.

Dostları ilə paylaş:




Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©muhaz.org 2024
rəhbərliyinə müraciət

gir | qeydiyyatdan keç
    Ana səhifə


yükləyin