BiRİNCİ BÖLÜM 2008 yili programinin makroekonomik amaç ve poliTİkalari



Yüklə 5,27 Mb.
səhifə1/43
tarix18.12.2017
ölçüsü5,27 Mb.
#35261
  1   2   3   4   5   6   7   8   9   ...   43


- -




2008 YILI PROGRAMI

18 Ekim 2007 Gün ve 26674 Sayılı Resmi Gazetede Yayımlanan 15 Ekim 2007 Gün ve 2007/12701 Sayılı 2008 Yılı Programının Uygulanması, Koordinasyonu ve İzlenmesine Dair Bakanlar Kurulu Kararı Ekidir

BİRİNCİ BÖLÜM

2008 YILI PROGRAMININ MAKROEKONOMİK AMAÇ VE POLİTİKALARI

I. MAKROEKONOMİK AMAÇLAR


Ekonomide sağlanan güven ve istikrarı sürdürmek; dış talep ve özel sektör kaynaklı bir büyüme sürecini devam ettirmek; istihdamı artırmak; sağlam ve kurallı bir mali yapı oluşturarak mali disiplini sürdürmek; enflasyonu makul düzeylere çekmek; sürdürülebilir ve sağlam kaynaklarla finanse edilebilir bir cari açık seviyesine ulaşmak; öngörülebilir bir ekonomik çevre oluşturmak 2008 Yılı Programının temel amacıdır.

II. MAKROEKONOMİK POLİTİKALAR

A. BÜYÜME VE İSTİHDAM


  1. Makroekonomik istikrarın sürdürülmesini gözeten, ekonomide istihdam artışına ve yeni istihdam olanaklarının yaratılmasına öncelik veren, ihracat odaklı ve toplumun geniş kesimlerinin refah düzeyini artıracak bir büyüme ortamı sağlanacaktır.

  2. Program döneminde ekonominin iç ve dış şoklara karşı direncini, ekonomideki verimliliği ve uluslararası rekabet gücünü artıracak, işgücünün niteliğini yükseltecek kurumsal ve yapısal düzenlemelere devam edilerek sürdürülebilir büyüme ortamı güçlendirilecektir.

  3. Ekonomide kamu politikalarından kaynaklanabilecek belirsizlikler azaltılarak, özel sektörün geleceğe yönelik uzun vadeli plan yapabilmesi için elverişli bir ortam oluşturulacaktır.

B. PARA POLİTİKASI VE FİYAT İSTİKRARI


  1. 2008 yılında, açık enflasyon hedeflemesi rejimi, temel operasyonel çerçevesi büyük ölçüde korunarak sürdürülecektir.

  2. Enflasyon hedeflemesi rejimi çerçevesinde Merkez Bankası, beklentileri yönlendirmek ve nihai hedefi olan fiyat istikrarını sağlamak amacıyla kısa vadeli faiz oranlarını temel politika aracı olarak aktif bir şekilde kullanmaya devam edecektir.

  3. Para politikası kararları, Para Politikası Kurulunun, olağanüstü durumlar dışında, önceden duyurulmuş bir takvim çerçevesinde yapacağı aylık toplantılarla alınacaktır.

  4. Önümüzdeki dönemde de Merkez Bankası, enflasyonun orta vadeli görünümüne odaklanacak ve para politikası kararlarını bu doğrultuda alacaktır.

  5. Enflasyonun ilan edilen hedeften belirgin olarak sapması ya da sapma olasılığının ortaya çıkması halinde, Merkez Bankası hedeften sapmanın nedenlerini ve enflasyonun tekrar hedefe yakınsaması için alınması gereken önlemleri Hükümete yazılı olarak bildirecek ve kamuoyuna duyuracaktır.

  6. 2001 yılından beri uygulanmakta olan dalgalı döviz kuru rejimi 2008 yılında da sürdürülecektir. Buna göre, döviz kurlarının seyrinde makroekonomik dengeler ile döviz piyasası arz ve talep dinamikleri belirleyici olacak ve Merkez Bankasının herhangi bir döviz kuru hedefi bulunmayacaktır.

  7. Döviz kurlarında aşırı oynaklık görüldüğünde ya da aşırı oynaklığa neden olabilecek gelişmeler yaşandığında Merkez Bankası, uzun dönemli denge değerini etkileme amacı olmaksızın döviz piyasasına alım ya da satım yönünde müdahalelerde bulunabilecektir.

  8. Piyasada döviz likiditesinin belirgin olarak artması durumunda, Merkez Bankası, rezerv biriktirme amaçlı, düzenli döviz alım ihaleleri yapabilecektir. Söz konusu ihaleler, önceden ilan edilen takvim ve limitler dahilinde düzenlenecek, böylece alım ihalelerinin döviz piyasasına olan etkilerinin en aza indirilmesi ve dalgalı döviz kuru rejiminin ilkelerine ve işleyişine sadık kalınması sağlanmış olacaktır.

C. ÖDEMELER DENGESİ


  1. Ülkemiz ihracatının, katma değeri yüksek, sermaye ve bilgi yoğun, ileri teknolojiye dayalı sektörler ağırlıklı bir yapıya dönüşümünün sağlanmasını teminen, uygulanan destek sistemleri DTÖ ve AB normları çerçevesinde etkinleştirilecektir.

  2. Geleneksel ihracat sektörlerinde, ürün farklılaştırılması ve markalaşma faaliyetlerinin desteklenmesi gibi yöntemlerle katma değer artışı sağlanacaktır.

  3. Ürün çeşitlendirmesine giderek dış pazarda rekabet gücü olabilecek, yüksek katma değerli, yeni teknoloji özelliği olan ürünlerin geliştirilmesi ve ihracata yönlendirilmesi için destek sistemleri oluşturulacaktır.

  4. İkili ve çok taraflı ticari ilişkiler kapsamında ihracatın geliştirilmesi amacıyla; kamu, özel sektör ve sivil toplum kuruluşları arasında koordinasyonu sağlayacak, ihracatçıların pazara giriş imkanlarını artıracak mekanizmalar geliştirilecektir.

  5. İhracatın geliştirilmesi ve ihracata dayalı kalkınma modelinin tüm yönleriyle hayata geçirilmesi amacıyla, İhracat Stratejik Planı çalışmalarına hız verilecektir.

  6. Ticaret politikası araçlarının etkin kullanılması amacıyla, dahilde işleme rejiminde, iç piyasa üretimi ve denetim koşullarında ortaya çıkan gelişmelere paralel olarak gerekli değişiklik ve düzenlemeler yapılacaktır.

  7. Orta vadede yurt içi üretimin ithalata olan bağımlılığının azaltılması amacıyla, sanayide kullanılan ithal ara girdilerin yurt içinde üretilmesini sağlayacak mekanizmalar geliştirilecektir. Bu doğrultuda, sanayide Ar-Ge faaliyetlerinin yaygınlaşması sağlanarak özellikle ileri teknoloji içeren ara girdilerin yurt içinde üretilmesi yönünde çalışmalar başlatılacaktır.

  8. Gümrük Birliği yükümlülüklerimiz arasında bulunan AB’nin teknik mevzuatına uyum süreci hızlandırılacak, uyumlulaştırılan mevzuatın etkin uygulanmasını teminen gerekli idari, teknik ve fiziki altyapı kurulacak, ithalatta gözetim ve denetim etkinleştirilecektir.

  9. Yatırım ortamının iyileştirilmesine yönelik reformların uygulanmasında ortaya çıkan aksaklıklar giderilerek doğrudan uluslararası yatırımlar desteklenecektir.

D. MALİYE POLİTİKASI


  1. Sağlanan makroekonomik istikrarın devamı için maliye, para ve gelirler politikası uyum içinde sürdürülecektir.

  2. Kamu borç stokunun milli gelire oranının düşürülmesi ve cari açığın kontrol edilmesi amacıyla mali disipline titizlikle uyulmaya devam edilecektir. Bu kapsamda; uygulanan faiz dışı fazla verme politikası sürdürülecek, süreç yapısal reformlarla desteklenecektir.

  3. Kamu finansmanının sağlıklı kaynaklardan temini ve vergi matrahının yıpranmaması amacıyla, genel ekonomik koşullar da dikkate alınarak, maktu vergi ve harçlar güncellenecektir.

  4. Gelir azaltıcı düzenlemeler, makroekonomik hedefler göz önünde tutularak ve kamu finansman imkanları izin verdiği ölçüde gerçekleştirilecektir.

  5. Mali sonuç doğuracak düzenlemeler, kısa dönemin yanı sıra, orta ve uzun dönemdeki etkileri de dikkate alınarak yapılacaktır.

  6. Kamu harcamalarında etkinliğin artırılması esası çerçevesinde, yeni hizmet sunumlarına imkan verilebilmesi amacıyla, bütün harcama programları gözden geçirilerek önceliğini yitirmiş olanlar iptal edilecektir.

  7. Kamu maliyesinde mali saydamlık güçlendirilecek, mali saydamlığı ihlal edecek düzenleme ve uygulamalardan titizlikle kaçınılacaktır.

  8. Kamunun finansman ihtiyaçlarının, iç ve dış piyasa koşulları ve maliyet unsurları göz önüne alınarak belirlenen risk düzeyi çerçevesinde, orta ve uzun vadede mümkün olan en düşük maliyetle karşılanması ve makroekonomik dengeleri gözeten, para ve maliye politikaları ile uyumlu, sürdürülebilir, saydam ve hesap verilebilir bir borçlanma politikasının izlenmesi esastır.

E. KAMU YATIRIMLARI


  1. Kamu yatırımlarının etkin, verimli ve zamanında gerçekleştirilmesini hedefleyen rasyonalizasyon çalışmalarına devam edilecektir.

  2. Eğitim, sağlık, teknolojik araştırma, ulaştırma, içme suyu ve e-Devlet yatırımlarına öncelik verilecektir.

  3. Kamu yatırımları, bölgesel kalkınma ve bölgeler arası gelişmişlik farklarının azaltılmasında etkili bir araç olarak kullanılacaktır.

  4. AB’ye üyelik yönünde ortaya konulan politika ve önceliklerin hayata geçirilmesi için sürdürülen çalışmaların gerektirdiği yatırımlar hızlandırılacaktır.

  5. Kamu altyapı yatırımlarında özel sektör katılımını artırıcı modeller geliştirilecektir.

  6. Kamu yatırım teklif ve kararları, sorun analizlerini içeren sektör çalışmalarına ve nitelikli yapılabilirlik etüt ve analizlerine dayandırılacaktır.

F. KİT VE SOSYAL GÜVENLİK


  1. KİT’lerden özelleştirilebilecek olanların belirli bir takvim ve strateji çerçevesinde özelleştirilmesi; ancak, özelleştirilinceye kadar bu teşebbüslerin ve özelleştirilmemesi ekonomik açıdan daha uygun olan diğer kuruluşların verimlilik ilkelerine uygun olarak işletilmesi amaçlanmaktadır.

  2. KİT’lerde hesap verebilirlik, şeffaflık, karar alma süreçlerinde esneklik ve stratejik yönetim anlayışı esas alınacaktır.

  3. Fiyatlandırma başta olmak üzere KİT’lerin tüm işletmecilik politikaları, genel yatırım ve finansman kararnamelerinde öngörülen hedeflere ulaşacak şekilde piyasa şartlarına uygun olarak belirlenecek ve etkin bir şekilde uygulanacaktır.

  4. KİT’lerde stok, tedarik, üretim ve pazarlama maliyetlerini düşürerek verimliliği ve karlılığı artıran ve uluslar arası fiyat değişimlerine duyarlı bir finansman politikası izlenecektir.

  5. KİT’lerin atıl durumda bulunan gayrimenkullerinin değerlendirilmesinde rayiç bedel esas alınacaktır.

  6. KİT’lerin, atıl olmayan gayri menkullerini devretmemesi esastır. Zorunluluk hallerinde devir, ancak, işletmenin verimliliği, bütünlüğü ve çevre sağlığı gibi hususları olumsuz etkilemeyecek şekilde gerçekleştirilebilecektir.

  7. KİT’lerin zarar eden işletme birimleri, fonksiyonları da dikkate alınarak, tasfiye edilecektir.

  8. KİT’lerde atıl istihdamın azaltılmasına yönelik tedbirlerin uygulanması sürdürülecek, ancak nitelikli personel ihtiyacının karşılanması için gerekli tedbirler alınacaktır.

  9. Sosyal güvenlik sistemine yapılan bütçe transferlerinin GSYİH’ya oranının 2007 yılı seviyesi civarında tutulması hedeflenmektedir. Bu çerçevede, kayıtdışı istihdamı azaltacak ve prim tahsilatlarını artıracak tedbirler alınacaktır.

  10. Genel sağlık sigortası sisteminin mali sürdürülebilirliğini sağlamak amacıyla sağlık harcamaları kontrol altına alınacaktır.

  11. Gerek sosyal güvenlik sistemi içindeki kayıp ve kaçakların azaltılması, gerekse faturaların elektronik ortamda takibinin sağlanması yoluyla sağlık harcamalarının düzenli olarak izlenebilmesi, hastane–doktor–eczacı–sigortalı gibi sistemin tüm paydaşlarına ait detaylı bilgilere anlık ulaşılabilmesi ve denetimin kolaylaştırılmasını teminen sosyal güvenlik sistemi bilgi işlem altyapısı güçlendirilecektir.

TABLO: I. - Temel Ekonomik Büyüklükler




2002

2003

2004

2005

2006

2007 (1)

2008 (2)

BÜYÜME VE İSTİHDAM (Yüzde Değişme)






















Toplam Tüketim

3,1

4,9

9,6

8,3

5,9

4,3

4,6

Kamu

1,8

-0,6

1,8

2,7

10,9

6,5

3,4

Özel

3,4

5,9

10,9

9,2

5,1

3,9

4,8

Toplam Sabit Sermaye Yatırımı

-3,8

10,7

29,4

25,7

13,5

6,2

5,8

Kamu

9,9

-8,4

-4,9

38,6

4,2

2,3

-3,9

Özel

-10,5

22,2

44,9

21,8

16,7

7,4

8,5

Stok değişimi (3)

7,2

3,0

1,1

-2,6

-2,0

0,5

0,2

Toplam Mal ve Hizmet İhracatı

11,1

16,0

12,5

8,5

8,5

11,2

8,3

Toplam Mal ve Hizmet İthalatı

15,8

27,1

24,7

11,6

7,1

10,7

6,7

GSYİH

8,1

5,7

9,1

7,4

5,9

5,0

5,5

GSYİH (Milyon YTL, Cari Fiyatlarla)

277 574

359 763

430 511

487 202

576 322

647 498

717 266

GSYİH (Milyar ABD Doları, Cari Fiyatlarla)

184,5

240,5

302,8

363,4

402,7

489,4

520,7

Kişi Başı Milli Gelir (GSYİH, ABD Doları)

2 662

3 425

4 256

5 042

5 519

6 625

6 964

Kişi Başı Milli Gelir (SAGP, GSYİH, ABD Doları)

6 550

6 786

7 277

7 711

8 577

9 073

9 681

Nüfus (Bin Kişi)

69 302

70 231

71 152

72 065

72 974

73 875

74 766

İşgücüne Katılma Oranı (Yüzde)

49,6

48,3

48,7

48,3

48,0

48,2

48,5

İstihdam Düzeyi (Bin Kişi)

21 354

21 147

21 791

22 046

22 330

22 680

23 105

İşsizlik Oranı (Yüzde)

10,3

10,5

10,3

10,3

9,9

9,7

9,6

DIŞ TİCARET (Milyar Dolar)






















İhracat (FOB)

36,1

47,3

63,2

73,5

85,5

104,0

117,0

İthalat (CIF) (4)

51,6

69,3

97,5

116,8

139,6

166,0

182,0

Dış Ticaret Dengesi

-15,5

-22,1

-34,4

-43,3

-54,0

-62,0

-65,0

Cari İşlemler Dengesi / GSYİH (Yüzde)

-0,8

-3,3

-5,2

-6,2

-8,2

-7,4

-7,5

Dış Ticaret Hacmi / GSYİH (Yüzde)

47,5

48,5

53,1

52,4

55,9

55,2

57,4

KAMU FİNANSMANI (Yüzde)






















Genel Devlet Gelirleri (5) / GSYİH

39,1

39,9

40,9

43,9

46,2

43,7

43,2

Genel Devlet Harcamaları (5) / GSYİH

52,7

49,9

46,2

43,6

44,3

43,6

43,3

Genel Devlet Borçlanma Gereği (5) / GSYİH

13,6

10,0

5,3

-0,3

-1,9

0,0

0,0

Genel Devlet Faiz Harcamaları (5) / GSYİH

19,3

16,8

13,4

9,6

8,1

7,7

7,9

Kamu Kesimi Borçlanma Gereği (6) / GSYİH

12,6

9,3

4,7

-0,4

-2,6

0,0

-0,3

IMF Tanımlı Kamu Kesimi Faiz Dışı Fazlası (6) / GSMH

4,4

6,6

7,0

6,4

6,5

4,1

5,5

Kamu Brüt Borç Stoku / GSYİH

92,5

82,5

77,1

71,5

63,3

57,8




Kamu Net Borç Stoku / GSYİH

77,7

69,7

63,7

55,3

45,0

40,2




FİYATLAR (Yüzde Değişme)






















GSMH Deflatörü

44,4

22,5

9,5

5,3

11,7

7,0

5,0

TÜFE Yıl Sonu

29,7

18,4

9,4

7,7

9,7

6,5

4,0

(1) Gerçekleşme Tahmini

(2) Program

(3) Büyümeye katkı olarak verilmektedir.

(4) Parasal olmayan altın ithalatı dahildir.

(5) Konsolide bütçe (2002 - 2005) / merkezi yönetim bütçesi (2006, 2007, 2008), mahalli idareler, döner sermayeli kuruluşlar, işsizlik sigortası fonu, sosyal güvenlik kuruluşları ve bütçe dışı fonları kapsamaktadır.

(6) Genel Devlet ve KİT’leri kapsamaktadır.



Yüklə 5,27 Mb.

Dostları ilə paylaş:
  1   2   3   4   5   6   7   8   9   ...   43




Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©muhaz.org 2024
rəhbərliyinə müraciət

gir | qeydiyyatdan keç
    Ana səhifə


yükləyin