BiznesiN Əsaslari fəNNİNDƏn testlər biznes nədir?



Yüklə 1.75 Mb.
səhifə8/11
tarix16.06.2018
ölçüsü1.75 Mb.
1   2   3   4   5   6   7   8   9   10   11
531. Aşağıdakılardan hansı әmtәә birjasının әsas vәzifә vә funksiyalarından biri deyil?

A) ) innovasiya fәaliyyәti B) әmtәәnin özü olmadan sövdәlәşmәnin başa çatdırılması

C) Birja ticarәtinin hazırlanması vә tәşkili

D) Informasiya fәaliyyәti

E) Ticarәtin müntәzәm tәzәlәnmәsi
532.Bunlardan hansı maliyyә bzarının tәrkibinә daxildir? A) ) Kredit bazarı, lizing bazarı, pul bazarı

B) Qiymәtli kağızar bazarı, investisiya bazarı

C)Pul bazarı, innovasiya bazarı D) pul bazarı, Qiymәtli kağızar bazarı, Kredit bazarı E) Sığorta bazarı, Kredit bazarı, Pul bazarı
533. R.Katanov bazar infrastrukturunun tәrkibinә hansi bazarı aid etmir? A) ) Informasiya bazarı

B) Kapital bazarı

C) Әmәk bazarı

D) Әmtәә vә xidmәtlәr bazarı

E) Valyuta bazarı
534.Birja әmәliyytatlarının hәyata keçirilmәsi zamanı meydana çıxan mübahisәli mәsәlәlәrin hәllindә әsas sәnәd hansıdır?

A) ) Birja ticarәti qaydaları

B) Kommersiya müqavilәlәri

C) Әmtәә sövdәlәşmәlәri

D) Sığorta qaydaları

E) Doğru cavab yoxdu


535. Göstәricilәrin hansı maliyyә bazarını xarakterizә etmir? A)) istehsal prosesinin tәşkili

B) bazarın konyukturası

C) maliyyә risklәrinin sәviyyәsi

D) tәlәb vә tәklifin tәnzimlәnmәsi

E) qiymәtli kağızların mәnfәәti
536.Azәrbaycan iqtisadiyyatına xarici investisiyaların cәlb olunması bu mәqsәdә xidmәt etmir:

A) ) idarәetmә obyektinin dәyişdirilmәsi vә modernlәşdirilmәsi B) Xammalın strateji növlәrinin ixracının

C)Ixracın strukturunun tәkmillәşdirilmәsinә D) Beynәlxalq iqtisadi әmәkdaşlığın inkişafına E) Idxalın strukturuna daha çevik yanaşılmasına
537. Aşağıdakılardan biri xarici mühitin vәziyyәtinә aid deyil:

A) ) Doğru cavab yoxdu

B) Rәqabәt mübarizәsinin xarakteri C) Dövlәt anti­inhisar tәnzimlәnmәsinin tәcrübәsi

D) Siyasi vә iqtisadi situasiyalar

E) Bazarın tipi
538.Investisiya qoyuluşlarının yüksәk templә artması ölkә iqtisadiyyatının 

sonrakı illәrdә tәrәqqisi üçün nә yaradır?

A) ) güclü maddi­texniki baza

B) әlverişli şәrait

C) Maddi vә intellektual sәrvәt

D) xüsusi qayda vә qanunlar

E) yüksәk ixtisaslı kadr potensialı


539. Bunlardan hansı xarici investorları ölkәmizin iqtisadiyyatına sәrmayә

 qoymağa sövq edәn sәbәblәrdәn biri deyil?

A) ) Doğru cavab yoxdur

B) Normativ hüquqi bazanın mükәmmәl olması C) Ölkәmizin zәngin mineral­xammal resurslarına malik olması D) Xarici investisiyaların qorunmasına dair dövlәt tәrәfindәn zәmanәt verilmәsi

E) Yüksәk ixtisaslı kadr potensialının mövcud olması
540. Marksa görә infrastruktur anlayışı nәdir? A) ) İstehsalın maddi şәraitini әks etdirәn ümumi әmәk vasitәlәridir

B)Tikintinin kәnardan görünmәyәn alt hissәsidir C) Iqtisadi sahәlәrin fәaliyyәtinin mümkünlüyünü tәmin edәn sahәlәrin 

mәcmusudur

D) Әhalinin gündәlik hәyatını tәmin edәn kompleksdir E) Işçi qüvvәsini tәkrar istehsalını әhatә edәn sahәdir


541. Biznes infrastrukturuna daxil edilәn idarәetmә strukturlarının dolayı 

iştirakçılarına aid deyil

A) ) Marketinq mәrkәzlәri

B) Sahә elmi­tәdqiqat institutları

C) Müxtәlif peşәkar cәmiyyәtlәr

D) Dövlәt statistika komitәsi

E) Maliyyә nazirliyi


542.Biznes infrastrukturuna daxil edilәn idarәetmә strukturlarının birbaşa

 iştirakçılarına aid deyil:

A)) müxtәlif peşәkar cәmiyyәt vә fondlar

B) Sığorta şirkәtlәri

C) Marketinq mәrkәzlәri

D) Elektron ticarәt sistemlәri E) Informasiya texnologiyaları vә kommunikasiya vasitәlәri


543. Açıq sistem kimi biznes hansı baxımdan xarici mühitdәn asılıdır? A)) Enerji, kadrlar vә s. ilә tәchizetmә

B) Amillәrin qarşılıqlı asılı olması

C) Mürәkkәblik vә dinamiklik

D) Planlaşdırma vә idarәetmә

E) Dügün cavab yoxdur
544. Nә üçün müәssisәlәr öz fәaliyyәtindә xarici mühit amillәrini nәzәrә almalı 

vә onlara uyğunlaşmalıdır?

A) ) Biznesi resurs, enerji , kadrlar vә s. ilә xarici mühit tәchiz edir B) Hüquq sistemi müәssisәnin fәaliyyәtinә tәsir göstәrәn xarici mühit amillәrindәn biridir.

C)Xarici mühitlә daxili mühit arasında fәrqlәr var D) Xarici mühit amillәri birbaşa vә dolayı tәsir göstәrir

E) Düzgün cavab yoxdur.


545. Biznes yaşamaq vә effektivliyini qoruyub saxlamaq üçün nә etmәlidir? A) ) Uyğunlaşmağa mәcburdur

B) Ürәyinin sәsinә qulaq asmalıdır.

C) Sәrbәst fәaliyyәt göstәrmәlidir

D) Planlaşdırmaya üstünlük vermәlidir.

E) Sәbr etmәlidir
546. Bunlardan hansı hüquq sisteminin tiplәrindәn biridir ?

A)  ) Teokratik

B) Demokratik

C) Bürokratik

D) Demoqrafik

E) Düzgün cavab yoxdur


547.Vәtәndaş hüquq sistemi hәmçinin belә dә adlanır?

A) ) Kodlaşdırılmış hüquq sistemi

B) Teokratik hüquq sistemi

C) Әnәnәvi hüquq sistemi

D) Demokratik hüquq sistemi

E) Mәrkәzlәşmiş hüquq sistemi


548.ABŞ­da hansı vahid kommersiya mәcәllәsi var? A)) Sahibkarlığı tәnzimlәyәn vә vәtәndaş hüquqlarının xüsusisiyyәtlәrinә malik 

olan


B) Sәrbәst hüquqa vә fәaliyyәtә aid olan C) Vәtәndaş vә әnәnәvi hüququn xüsusiyyәtlәrinә malik olan D) Kodlaşdırılmış hüquq sisteminә malik olan

E) Düzgün cavab yoxdur


549. Mahiyyәtinә görә texnologiya nә vasitәsidir?

A) ) Xammalın arzu olunan mәhsula çevrilmәsi

B) Resurs, enerji әldә etmәk

C) Arzuya çatmaq

D) Alqı­satqı

E) Düzgün cavab yoxdur


550.İnsanın cәmiyyәtdә davranışı nәyin nәticәsidir?

A) ) Şәxsiyyәtin fәrdi xüsusiyyәtlәri vә xarici mühitin mürәkkәb birlәşmәsinin

B)Şәxsi tәrbiyәnin

C) Aldığı mәhsulun D) Müstәqil Azәrbaycan Respublikasının qanunauyğunluqlarının E) Düzgün cavab yoxdur


551. Aşağıdakılardan hansı biznesin tәbii coğrafi mühitinin keyfiyyәtlәrindә

biridir ?

A) ) Bütün cavablar doğrudur

B) Torpaqların mәhsuldarlığı

C) Çirklәnmә vә tәbii tarazlığın pozulma dәrәcәsi

D) Ekosistemlәrin mәhsuldarlığı

E) Sәrvәtlәrin mövcudluğu


552. Əhalinin alıcılıq qabiliyyәti aşağıdakılardan hansından asılıdır? A) ) Bütün cavablar doğrudur

B) İqtisadi artım vә tәnәzzüldәn

C) Vergilәr sistemindәn

D) İşsizlik sәviyyәsindәn

E) Cari gәlir vә qiymәtlәrdәn
553. Biznesin mikromühitinin әn mühüm amili hansıdır? A) ) Ehtiyat vә istehlak bazarları

B) Daşınmaz әmlak bazarı

C) İnformasiya vә innovasiya bazarı

D) Reklam bazarı

E) Әmtәә vә әmәk bazarı
554. Ehtiyat bazarları hansı bazarları әhatә edir?

A)) Bütün cavablar doğrudur

B) İnfrastruktur xidmәtlәri

C) Әmәk

D) Kapital

E) İnformasiya


555.Hansı amil biznesin xarici mühit amillәrinә aid edilmir? A)) müәssisәnin strukturu

B) demoqrafik mühit

C) rәqiblәr

D) istehlakcılar

E) sosial­mәdәni şәrait
556. Qeyd edilәn amillәrdәn hansı sahibkarlığın makro mühitinә aid deyil? A)) texnologiya

B) demoqrafik mühit

C) texnolojı mühit

D) sosial­mәdәnu mühit

E) cografi mühit
557. Hansı amil xarici mikromühit amillәrinә aid edilmir?

A)  ) dünya bazarında konyuktura

B) dövlәt tәnzimlәnmәsi idarәlәri

C) iqtisadi mühüt

D) rәqiblәr

E) qanunlar


558. Biznesin daxili mühitinә aid edilmir?

A)) siyasi amillәr

B) texnologya

C) müәssisәnin qurulrşu

D) mәqsәd

E) vәzifә


559.Mәhz ... müvәffәqiyyәtin mәrkәzi amilidir?

A)  ) Adamlar

B) Birlәşmә

C) Sәmәrәlilik

D) Texnologiya

E) Rәqabәt


560. Aşağıdakılardan hansı müasir demokratik siyasi sistemlәrin әlamәtlәrindә

biridir?

A) ) Müstәqil vә әdalәtli mәhkәmә sistemi

B) Kodlaşdırılmış hüquq sistemi

C) Azad vә müstәqil sahibkarlıq fәaliyyәti

D) Demokratiya vә totalitarizm

E) Düzgün cavab yoxdur


561. İstehlak bazarları hansı bazarları әhatә edir? A)) İstehsalat vә qeyri­istehsalat tәyinatlı mal vә xidmәtlәr bazarını B) Әmtәә vә әmәk bazarını

C) Reklam vә Konsaltinq xidmәti

D) İnfrastruktur xidmәti

E) Daşınmaz әmlak bazarı


562.Tәsәrrüfat proseslәrinin baş vermәsi vә inkişafının öyrәnilmәsinә dialektik 

yanaşma nәdir?

A)) iqtisadi tәhlilin metodudur;

B) iqtisadi tәhlilin predmetidir;

C) iqtisadi tәhlilin posedurudur;

D) iqtisadi tәhlilin metodikasıdır;

E) iqtisadi tәhlilin prinsipidir.


563.Ödәmәlәrin sxemlәri, faizlәrin hesablanması qaydası, әmәliyyatların 

gәlirliyinin müqayisәsi hansı tәhlil vasitәsilә aparalır:

A)) maliyyә riyazi tәhlildә;

B) kompleks iqtisadi tәhlildә;

C) motivasiya tәhlilindә;

D) iqtisadi kibernetikada;

E) marjinal tәhlildә.


564.Tәsәrrüfat proseslәrinin baş vermәsi vә inkişafının öyrәnilmәsinә dialektik 

yanaşma nәdir?

A))  iqtisadi tәhlilin metodudur;

B) iqtisadi tәhlilin predmetidir;

C) iqtisadi tәhlilin posedurudur;

D) iqtisadi tәhlilin metodikasıdır;

E) iqtisadi tәhlilin prinsipidir.


565.Әlaqәdar ekspertlәr qrupunda söylәnilәn ideyaların sәrbәst generasiyası: A)) beyin hücumu metodudur

B) kollektiv bloknot metodudur

C) Delfi metodudur

D) analogiya metodudur

E) formal meyarlar metodudur
566.Sorğu materiallarının sonrakı analitik işlәnmәsi ilә xüsusi seçilmiş 

ekspert qrupunun çox addımlı anonim sorğusu :

A)) Delfi metodudur

B) beyin hücumu metodudur

C) analogiya metodudur

D) kollektiv bloknot metodudur

E) formal meyarlar metodudur


567. Strategiya hәr şeydәәvvәl ..... imkan verir 

1. әtraf müiti lazımincә qiymәtlәndirmәyә

2. mәqsәdlәrә maraq göstәrmәyә 

3. gәlәcәk planları daha da mükәmmәl hazırlamağa 

4. ehtiyat resursları artırmağa 

5. böyük hәcmdә kapital әldә etmәyә

A)) 1,3

B) 2,4

C) 3,5


D) 1,5

E) 2,5
568.Hansı amillәr müәssisәnin yerlәşmәsinә tәsir edәәsas amillәrә aid edilmir?

A) ) enerji tәminatı

B) xammal ehtiyatları ilә tәminat imkanı

C) nәqliyyat imkanları

D) dövlәt güzәştlәri

E) işçi qüvvә ilә tәmin etmә imkanı
569.Biznes strateqiyasının seçimi nәyin әsasında hәyata keçirilir? A)) Firmanın daxili tәrkibi vә xarici mühitini xarakteriizә edәn әsas amillәrin 

analizi

B) Biznes tәhlükәsizliyinin tәmin edilmәsi

C) Tәşkilati strukturun qurulması

D) Infrastrukturun qurulması

E) strateji planın hәyata keçirilmәsi


570.Qeyd edilәnlәrin hansı biznes konsepsiyasını әsaslandıran amillәrә aid 

deyil?

A) ) tәşkilati­hüquqi

B) istehlakçıların mәcmusu

C) buraxilmış mәhsul

D) tәmin edilәn tәlabatlar dairәsi ilә

E) rәqabәtli üstünlük


571. Ən çox yayılmış, praktikada sınaqdan çıxmış vә әdәbiyyatda geniş 

işıqlandırılmış biznesin inkişaf strategiyası necә adlanır?

A) ) Etalon strategiyası

B) Hücum strategiyası

C) Müdafiә strategiyası

D) Әtalәt strategiyası

E) Firma strategiyası


572.Minimum istehsal xәrclәri ilә liderliyin әlә alınması yanaşmasında bu 

strategiyanı reallaşdıran firmada nә olmalıdır? 

1. Istehsal vә tәchizat çatışmamazlığı 

2. Müasir texnologiyası 

3. Mühәndis konstruktor baza 

4. Müәyyәn seqmentә malik qurumlar 

5. Etalon strategiyasına

A) ) 3,2

B) 3,5


C) 3,4

D) 4,5


E) 1,2
573. ABŞ­ın Qәrb Universitetinin professoru M.Porterin fikrincә firmanın 

davranışı barәdә strategiyanın işlәnmәsinin üç әsas sahәsi vardır 

1. Bazarda müәyyәn seqmentә malik qurumların strategiyasının müәyyәn edilmәsi 

2. Strategiyanın mümkün risk nöqteyi­nәzәrindәn qiymәtlәndirilmәsi 

3. Minimum istehsal xәrclәri ilә liderliyin әlә alınması 

4. Mәhsul istehsalında ixtisaslaşma ilә әlaqәdar strategiyanın işlәnmәsi 

5.Müvәffәqiyyәtә gәtirәn yeni ideyanın tapılması vә onun lazımi sәviyyәdә qiymәtlәndirilmәsi

A) ) 1,3,4

B) 2,3,4

C) 3,4,5

D) 1,2,3


E) 1,4,5
574. Sahibkarın әsas vәzifәsi strategiyanı ele formalaşdırmaqdır ki, ..... cavab 

verә bilsin: 

1. Sahibkarlıq fәaliyyәtindә dәyişәn şәraitә 

2. Istehlakçıların zövq vә tәlәbinә 

3. Bazarda müәyyәn seqmentә malik qurumların müәyyәn edilmәsinә 

4. Rәqib firmaların fәaliyyәtlәrindәki yeni istiqamәt vә meyllәrә 

5. Etalon strategiyasına

A) ) 1,2,4

B) 1,2,3


C) 3,4,5

D) 1,3,5

E) 2,3,4
575. Biznes ilә mәşğul olmağa qәrar verәn hәr bir sahibkarın vәzifәsi ümumi 

görünüşdә nәyә gәtirib çıxarır?

A) ) Bütün cavablar doğrudur

B) Müvәffәqiyyәtә gәtirәn yeni ideyanı tapsın C) Mümkün risk nöqteyi nәzәrindәn onu hәrtәrәfli qiymәtlәndirsin D) Nәzәrәdә tutulanları konkret nәticә alınana qәdәr hәyata keçirsin

E) Özfәaliyyәt sferasını müәyyәnlәşdirsin


576. Müәssisәnin yerinin seçilmәsinә tәsir edәn prinsipial amillәr hansıdır? A) ) Bütün cavabları doğrudur

B) Nәqliyyat imkanları

C) Dövlәt güzәştlәri

D) Bazara yaxınlıq

E) Işçi quvvәsi ilә tәminat imkanları
577. Korporativ sәviyyәdә strategiyanın әsas vәzifәsi nәdir? A)) Әtrafdakı iqtisadi mühitә daha faydalı sürәtdә daxil olmaq vә ona müvafiq 

gәlmәkdir

B) Bazarda müәyyәn seqmentә malik qurumları müәyyәnlәşdirmәkdir C) Minimum istehsal xәrclәri ilә liderliyi әlә almaqdır D) Sahibkarlıq fәaliyyәtinin sәmәrәli tәşkilinә nail olmaqdır E) Doğru cavab yoxdur
578. Strategiya qoyulmuş mәqsәdlәrә nail olmaq üçün lazımi hәrәkәtlәrin ..... 

ifadә edir

A) ) Ümumilәşdirilmiş modelini

B) Mahiyyәt vә mәzmununu

C) Koordinasiyasını

D) Fәaliyyәt istiqamәtini

E) Doğru cavab yoxdur


579. Satış bazarında hansı mәqsәdlәr tipik sayılır ? 

1. Müәssisәnin rolu ilә әlaqәdar 

2. Biznesin hәcminin artması ilә әlaqәdar 

3. Müәssisәnin idarә edilmәsi ilә әlaqәdar 

4. Biznesin mәnfәәti ilә әlaqәdar 5. Kollektivin fәaliyyәtinin nәticәsi ilә әlaqәdar

A)) 1,2,4

B) 1,4,5

C) 2,3,4

D) 3,4,5

E) 1,2,5
580. Mәqsәdlәr hansı funksiyaları yerinә yetirmәklә müәssisәnin idarәetmә 



sisteminin başlanğıc elementidir? 

1. Idarәedici 

2. Tәşkiledici 

3. Tәminedici 

4. Motivlәşdirici 

5. Nәzarәtçi

A) ) 2,4,5

B) 1,3,5


C) 1,2,3

D) 1,4,5

E) 2,3,4
581.Biznesin ayrı ayrı növlәri üçün müxtәlif ... manelәrә diqqәt yetrimә

lazımdır?

A)  ) hüquqi vә iqtisadi

B) sosial

C) sosial­iqtisadi

D) siyasi

E) düzgün cavab yoxdur


582.Qeyd edilәnl

Dostları ilə paylaş:
1   2   3   4   5   6   7   8   9   10   11


Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©muhaz.org 2017
rəhbərliyinə müraciət

    Ana səhifə