Cele 8 minuni ale lumii moderne Canalul Panama- panama, 1914



Yüklə 445 b.
tarix09.11.2017
ölçüsü445 b.
#31207


Cele 8 minuni ale lumii moderne

  • Canalul Panama- Panama, 1914

  • Empire State Building- New York(SUA),1930

  • Golden Gate- San Francisco(SUA), 1937.

  • Turnul Eiffel, Paris(Franţa), 1889

  • Opera din Sydney, Australia, 1973

  • CN Tower- Toronto/Canada, 1976

  • Barajul Itaipu, mai 1984

  • Canalul Tunel , 1994


Canalul taie istmul Panama de la Oceanul Pacific în partea de sud-est la Oceanul Atlantic în partea de nord-vest.



Canalul Panama face legătura între Golful Panama din cadrul Oceanului Pacific cu Marea Caraibelor şi Oceanul Atlantic. Din cauza formei de S a istmului Panama, canalul pleacă din sud-est, din capătul dinspre Pacific, către nord-vest, la capătul dinspre Atlantic; pentru a evita orice confuzie, autorităţile au clasificat tranzitul prin canal ca fiind spre nord (din Pacific în Atlantic) şi spre sud (din Atlantic în Pacific).

  • Canalul Panama face legătura între Golful Panama din cadrul Oceanului Pacific cu Marea Caraibelor şi Oceanul Atlantic. Din cauza formei de S a istmului Panama, canalul pleacă din sud-est, din capătul dinspre Pacific, către nord-vest, la capătul dinspre Atlantic; pentru a evita orice confuzie, autorităţile au clasificat tranzitul prin canal ca fiind spre nord (din Pacific în Atlantic) şi spre sud (din Atlantic în Pacific).



Prin canal pot trece vase, de la iahturi private mici până la nave comerciale destul de mari. Dimensiunea maximă a vaselor care pot folosi canalul este cunoscută sub numele de Panamax; tot mai multe nave moderne depăşesc această limită, ele fiind cunoscute ca nave post-Panamax. O traversare obişnuită a canalului de o navă comercială ia în jur de nouă ore. 14 011 vase au trecut prin canal în 2005, cu o capacitate totală de 278,8 milioane tone, cu o medie

  • Prin canal pot trece vase, de la iahturi private mici până la nave comerciale destul de mari. Dimensiunea maximă a vaselor care pot folosi canalul este cunoscută sub numele de Panamax; tot mai multe nave moderne depăşesc această limită, ele fiind cunoscute ca nave post-Panamax. O traversare obişnuită a canalului de o navă comercială ia în jur de nouă ore. 14 011 vase au trecut prin canal în 2005, cu o capacitate totală de 278,8 milioane tone, cu o medie

  • de aproape 40 de vase pe zi.



  • Canalul e format din două lacuri artificiale, câteva canale artificiale şi trei seturi de ecluze. Un alt lac artificial, Lacul Alajuela, are rol de rezervor pentru canal. Dispunerea canalului, din punctul de vedere al unei nave care îl traversează din Pacific către Atlantic, este cum urmează:

  • O schemă a Canalului Panama, ilustrând secvenţa de ecluze şi treceri.

  • Datorită geografiei locale, principala direcţie de navigaţie este către nord-vest, însă direcţia în general din Pacific către Atlantic este spre est.



Empire State Building- New York( SUA)



Empire State Building- New York( SUA)



Având 102 etaje, sau o înălţime de 1454 de picioare, din vârful paratrăsnetului până la baza sa de pe Strada 34 şi Fifth Avenue, acest zgârie-nori a devenit un simbol american al ambiţiei, simbol faimos în toată lumea, care înca domină cerul din Manhattan. Proiectat de arhitectul William Frederick Lamb, Empire State Building a fost construită în timpul apogeului Marii Recesiuni, însa a fost nevoie doar de un an pentru a fi finalizată, cu cheltuieli de doar 40 de milioane de dolari. Empire State Building a fost depăşită ca înălţime în 1972 de primul turn World Trade Center din Manhattan, însă rămâne o importantă destinaţie turistică şi o emblemă a New York-ului.

  • Având 102 etaje, sau o înălţime de 1454 de picioare, din vârful paratrăsnetului până la baza sa de pe Strada 34 şi Fifth Avenue, acest zgârie-nori a devenit un simbol american al ambiţiei, simbol faimos în toată lumea, care înca domină cerul din Manhattan. Proiectat de arhitectul William Frederick Lamb, Empire State Building a fost construită în timpul apogeului Marii Recesiuni, însa a fost nevoie doar de un an pentru a fi finalizată, cu cheltuieli de doar 40 de milioane de dolari. Empire State Building a fost depăşită ca înălţime în 1972 de primul turn World Trade Center din Manhattan, însă rămâne o importantă destinaţie turistică şi o emblemă a New York-ului.





Empire State Building, cel mai înalt zgârie-nori din Manhattan (443 metri), este adesea iluminat, în special de Crăciun şi de sărbătoarea evreiască Hanukkah, potrivit unui comunicat al administraţiei clădirii. Comunicatul reaminteşte că musulmanii celebrează timp de trei zile sfârşitul postului Ramadanului şi că aceste trei zile încheie o lună de reînnoire spirituală prin petreceri în familie, schimb de cadouri şi donaţii pentru nevoiaşi. Verdele este, pentru musulmani, simbolul unui eveniment fericit şi important, subliniază administraţia Empire State Building. Clădirea, construită în 1930, a fost iluminată pentru prima oară în 1932, când a fost ales preşedinte Franklin D. Roosevelt. Luminiţele colorate au fost inaugurate în 1976, la sărbătorirea bicentenarului Americii.

  • Empire State Building, cel mai înalt zgârie-nori din Manhattan (443 metri), este adesea iluminat, în special de Crăciun şi de sărbătoarea evreiască Hanukkah, potrivit unui comunicat al administraţiei clădirii. Comunicatul reaminteşte că musulmanii celebrează timp de trei zile sfârşitul postului Ramadanului şi că aceste trei zile încheie o lună de reînnoire spirituală prin petreceri în familie, schimb de cadouri şi donaţii pentru nevoiaşi. Verdele este, pentru musulmani, simbolul unui eveniment fericit şi important, subliniază administraţia Empire State Building. Clădirea, construită în 1930, a fost iluminată pentru prima oară în 1932, când a fost ales preşedinte Franklin D. Roosevelt. Luminiţele colorate au fost inaugurate în 1976, la sărbătorirea bicentenarului Americii.







GOLDEN GATE- SUA



Podul Golden Gate,

  • Podul Golden Gate,

  • (în engleză în original, Golden Gate Bridge), situat în partea de vest a Statelor Unite în statul California



Golden Gate (în traducere, Poarta de aur) este o strâmtoare care face legătura dintre Oceanul Pacific şi Golful San Francisco. Are o lungime de 8 km, iar o lăţime între 1,6 şi 3 km. Numele strâmtorii datează din 1848 era timpul căutătorilor de aur, când mii de aventurieri soseau cu vapoarele în Golful San Francisco. Până în această perioadă spaniolii au denumit strâmtoarea "Boca del Puerto de San Francisco". În anul 1930 va fi construit podul renumit Golden Gate Bridge peste strâmtoare. Strâmtoarea este mereu adâncită de efectul combinat al unei maree puternice şi de curentul celor două guri de vărsare ale fluviilor, Sacramento şi San Joaquin. Existenţa acestui curent puternic a împiediedicat să evadeze prin înot deţinuţii din închisoarea Alcatraz (închisă la 21 martie 1963).

  • Golden Gate (în traducere, Poarta de aur) este o strâmtoare care face legătura dintre Oceanul Pacific şi Golful San Francisco. Are o lungime de 8 km, iar o lăţime între 1,6 şi 3 km. Numele strâmtorii datează din 1848 era timpul căutătorilor de aur, când mii de aventurieri soseau cu vapoarele în Golful San Francisco. Până în această perioadă spaniolii au denumit strâmtoarea "Boca del Puerto de San Francisco". În anul 1930 va fi construit podul renumit Golden Gate Bridge peste strâmtoare. Strâmtoarea este mereu adâncită de efectul combinat al unei maree puternice şi de curentul celor două guri de vărsare ale fluviilor, Sacramento şi San Joaquin. Existenţa acestui curent puternic a împiediedicat să evadeze prin înot deţinuţii din închisoarea Alcatraz (închisă la 21 martie 1963).



Durata realizării proiectului: 4 ani Înălţime: 227 m deasupra apei Lungime: 2,737 m Distanţa dintre turnuri: 1,280 m Greutate: 80,470 t



Pe 27 mai 1937, în prima zi de funcţionare, podul a fost deschis numai pietonilor, în acea zi (numită Ziua Pietonilor) podul a fost traversat de 200,000 de persoane. Cu o deschidere de 1,280 m, Golden Gate Bridge leagă San Francisco de Sausalito, fiind situat la nord de Strâmtoarea Golden Gate ce face legătura între Golful San Francisco şi Oceanul Pacific.

  • Pe 27 mai 1937, în prima zi de funcţionare, podul a fost deschis numai pietonilor, în acea zi (numită Ziua Pietonilor) podul a fost traversat de 200,000 de persoane. Cu o deschidere de 1,280 m, Golden Gate Bridge leagă San Francisco de Sausalito, fiind situat la nord de Strâmtoarea Golden Gate ce face legătura între Golful San Francisco şi Oceanul Pacific.

  • Podul, care are o lungime totală de 2,737 m, a devenit celebru prin faptul că a fost prima construcţie uriaşă suspendată la peste 150 m deasupra nivelului apei, fiind în acelaşi timp un exemplu strălucit al stilului arhitectural Art Deco târziu din Statele Unite. Este un simbol marcant al oraşului San Francisco, fiind adesea identificat cu spiritul liberal al acestui influent oraş californian.





Turnul CN Tower situat în Toronto, Canada

  • E cea mai înaltă structură din lume. Are o podea de sticlă. Podeaua are o rezistenţă de 5 tone.



  • Turnul CN Tower situat în Toronto, Canada este un turn de telecomunicaţii de 553.33 m înălţime. De la terminarea sa în 1976, a fost cea mai înaltă structură din lume.

  • Este considerat simbolul oraşului şi atrage anual în jur de 2 milioane de turişti străini.

  • A fost construit între anii 1973-1976, iar dacă ar fi o clădire funcţională ar avea echivalentul a 181 de etaje.



Toronto văzut din CN Tower

  • Toronto văzut din CN Tower



cea mai atractivă parte din acest super-turn este Puntea de observaţie cu podea din sticlă (Glass Floor Observation Deck) care este localizată la o altitudine de 342 de metri de la Pământ .

  • cea mai atractivă parte din acest super-turn este Puntea de observaţie cu podea din sticlă (Glass Floor Observation Deck) care este localizată la o altitudine de 342 de metri de la Pământ .





Turnul Eiffel - simbolul Parisului



Turnul Eiffel (Tour Eiffel în franceză) este o construcţie faimoasă pe schelet de oţel ,din Paris. Acesta este simbolul Franţei ,cel mai răspândit la nivel mondial. Numit după arhitectul său, Gustave Eiffel, este una dintre principalele destinaţii turistice, cu mai mult de 5,5 milioane de vizitatori anual. Turnul şi-a primit cel de-al 200.000.000 invitat pe 28 noiembrie 2002.

  • Turnul Eiffel (Tour Eiffel în franceză) este o construcţie faimoasă pe schelet de oţel ,din Paris. Acesta este simbolul Franţei ,cel mai răspândit la nivel mondial. Numit după arhitectul său, Gustave Eiffel, este una dintre principalele destinaţii turistice, cu mai mult de 5,5 milioane de vizitatori anual. Turnul şi-a primit cel de-al 200.000.000 invitat pe 28 noiembrie 2002.

  • Structura a fost construită în 1887-1889 ca să servească drept arc de intrare la Expoziţia Universală (1889), un târg mondial ce sărbătorea centenarului Revoluţiei franceze. A fost inaugurat pe 31 martie 1889 şi deschis pe 6 mai. 300 de muncitori au unit 18.038 de piese de oţel, folosind două milioane jumătate de nituri. Luând în considerare standardele de siguranţă în acel moment, este remarcabil faptul că un singur muncitor a murit în construcţia turnului, în timpul instalării lifturilor. Lifturile originale funcţionau cu ajutorul unui sistem hidraulic, lifturile actuale sunt electrice.



Turnul a fost finalizat în numai 26 de luni. El a fost realizat în exclusivitate din oţel produs în România, la Reşiţa .

  • Turnul a fost finalizat în numai 26 de luni. El a fost realizat în exclusivitate din oţel produs în România, la Reşiţa .



Turnul are 300 m înălţime, excluzând antena din vârf, ce mai adaugă 20 de metri, şi o greutate de peste 10.000 de tone. Când a fost construit, era cea mai mare clădire din lume. Întreţinerea turnului include 50 de tone de vopsea maro închis, la fiecare 7 ani. Depinzând de temperatura aerului, Turnul Eiffel îşi schimbă înălţimea cu câţiva centimetri datorită contracţiei şi dilatării aliajului de metale.

  • Turnul are 300 m înălţime, excluzând antena din vârf, ce mai adaugă 20 de metri, şi o greutate de peste 10.000 de tone. Când a fost construit, era cea mai mare clădire din lume. Întreţinerea turnului include 50 de tone de vopsea maro închis, la fiecare 7 ani. Depinzând de temperatura aerului, Turnul Eiffel îşi schimbă înălţimea cu câţiva centimetri datorită contracţiei şi dilatării aliajului de metale.

  • Turnul are 3 nivele: accesul publicului la primul şi al doilea nivel se poate face atât pe scări, cât şi cu liftul, în schimb accesul la ultimul nivel se face exclusiv cu liftul, cuprinde printre altele o cameră cu sculpturi în ceară care îl reprezintă pe Gustave Eiffel primindu-l în biroul său pe Thomas Edison; o sală de cinema “Cineiffel”, acolo unde pot fi vizionate scene de la construcţia monumentului împreună cu imagini cu arhitectul care i-a dat viaţă; panouri cu imagini ale Parisului şi mai multe magazine.



Panorame





Opera din Sydney, Australia, 1973



Opera din Sydney, Australia





Sydney Opera House (română: Casa Operei din Sydney), localizată în vârful unui promotoriu ce străjuieşte portul oraşului Sydney, Australia, este una dintre cele mai distincte şi celebre clădiri ale secolului XX. Este simbolul unui oraş, Sydney, al unei ţări şi al unui continent, Australia, mii de turişti total neinteresaţi de operă vizitând-o săptămânal doar pentru a o admira. Numărul total al încăperilor – 1 000.

  • Sydney Opera House (română: Casa Operei din Sydney), localizată în vârful unui promotoriu ce străjuieşte portul oraşului Sydney, Australia, este una dintre cele mai distincte şi celebre clădiri ale secolului XX. Este simbolul unui oraş, Sydney, al unei ţări şi al unui continent, Australia, mii de turişti total neinteresaţi de operă vizitând-o săptămânal doar pentru a o admira. Numărul total al încăperilor – 1 000.







Opera din Sydney adăposteşte sub acoperişul ei 1.000 de încăperi, inclusiv 5 săli principale. Mai există, de asemenea, o sală de recepţii, cinci studiouri de repetiţii, patru restaurante, şase baruri de comedie, un foyer, şase apartamente, o biblioteca, birourile administrative, etc.

  • Opera din Sydney adăposteşte sub acoperişul ei 1.000 de încăperi, inclusiv 5 săli principale. Mai există, de asemenea, o sală de recepţii, cinci studiouri de repetiţii, patru restaurante, şase baruri de comedie, un foyer, şase apartamente, o biblioteca, birourile administrative, etc.

  • Opera din Sydney ocupă în jur de 1,8 hectare din cele 2,2 hectare pe care le are la dispoziţie. În total, clădirea deţine în jur de 4,5 hectare de …usable floor space. Are o lungime de 185 metri şi 120 de metri lăţime.

  • Acoperişul cel mai înalt (cel de deasupra sălii de concerte) are 67 de metri înălţime. Acoperişurile au fost construite din 2.194 secţiuni de ciment prefabricate. Acestea cântăresc până la 15 tone fiecare şi sunt ţinute la un loc de 350 km de cablu tensionat de oţel. Acoperişurile cântăresc, la un loc, puţin peste 27 de tone

  • Întreaga clădire cântăreşte 161.000 tone. Ea este susţinută de 580 de piloni de beton, scufundaţi până la 25 de metri în apa mării; acoperişurile sunt susţinute de 32 coloane de beton.

  • Pereţii din interior şi exterior, scările şi podelele sunt finisate cu granit roz, adus din cariera de la Tarana, din New South Wales. Lemnul folosit pentru decorarea interioarelor a fost adus din două păduri din nordul ţinutului.



Imagini din interiorul sălilor de spectacole





Barajul Itaipu



  • Itaipu este un baraj care include cea mai mare centrală hidroelectrica din lume. Este situată între Brazilia şi Paraguay de- a lungul râului Parana.

  • Centrala are 18 generatoare de 700MW fiecare. Primul generator a început să funcţioneze în mai 1984, iar ultimul generator a început să funcţioneze în 9 aprilie 1991.Deşi nu este cea mai mare centrala din lume , produce cea mai mare cantitate de electricitate. În primele luni ale anului 2005 au fost puse în funcţiune încă 2 generatoare.

  • Itaipu a fost declarată una din cele 7 minuni ale lumii de către Societatea Americană a Inginerilor.









Canalul Tunel



Tunelul Canalului Mânecii este un tunel feroviar submarin, lung de 50 km, care leagă vestul Franţei cu sud-estul Angliei, pe sub Canalul Mânecii. Tunelul a fost construit în cooperare de guvernele Regatului Unit şi Franţei. Este al doilea tunel feroviar ca lungime din lume, depăşit fiind doar de tunelul japonez Seikan.

  • Tunelul Canalului Mânecii este un tunel feroviar submarin, lung de 50 km, care leagă vestul Franţei cu sud-estul Angliei, pe sub Canalul Mânecii. Tunelul a fost construit în cooperare de guvernele Regatului Unit şi Franţei. Este al doilea tunel feroviar ca lungime din lume, depăşit fiind doar de tunelul japonez Seikan.

  • Săpat în stratul de cretă albastră, la o adâncime medie de 40 m sub fundul mării (107,3 m adâncime maximă), tunelul este format de fapt din 3 galerii:

  • două tuneluri feroviare, câte unul pentru fiecare

  • sens, cu un diametru util de 7,6 m;

  • o galerie de serviciu lată de 4,8 m, prin care circulă

  • vehicule speciale.



In 6 mai 1994, s-a deschis tunelul care leagă Franţa de Anglia. Intr-o ceremonie prezidată de regina Angliei Elisabeta a II-a şi de preşedintele Franţei Francois Mitterand, este deschis în mod oficial un tunel pentru calea ferata, ce leagă Marea Britanie de teritoriul european. Canalul-tunel, leagă localitatea Folkestone, Anglia de Sangatte, Franta, aflată la 31 de mile depărtare.

  • In 6 mai 1994, s-a deschis tunelul care leagă Franţa de Anglia. Intr-o ceremonie prezidată de regina Angliei Elisabeta a II-a şi de preşedintele Franţei Francois Mitterand, este deschis în mod oficial un tunel pentru calea ferata, ce leagă Marea Britanie de teritoriul european. Canalul-tunel, leagă localitatea Folkestone, Anglia de Sangatte, Franta, aflată la 31 de mile depărtare.



Tunelul are o lungime de 50,450 km, din care 37,9 km sunt sub mare. Adâncimea medie este de 45,7 m sub planşeul oceanic, iar cea maximă este de 60 m. A fost deschis la sfârşitul lui 1994, oferind 3 servicii: navete pentru vehicule, serviciul de pasageri Eurostar care leagă Londra de Paris şi Brussels, şi trenuri de marfă

  • Tunelul are o lungime de 50,450 km, din care 37,9 km sunt sub mare. Adâncimea medie este de 45,7 m sub planşeul oceanic, iar cea maximă este de 60 m. A fost deschis la sfârşitul lui 1994, oferind 3 servicii: navete pentru vehicule, serviciul de pasageri Eurostar care leagă Londra de Paris şi Brussels, şi trenuri de marfă

  • Trenurile ce circula pe reţeaua feroviara Eurotunel sunt protejate prin sistemul ATP (Automatic Train Protection), un sistem de protectei ce permite oprirea progresiva a trenului in cazul unei erori din partea conductorului.

  • Locomotivele garniturilor ce traversează Eurotunelul sunt cele mai puternice din lume, ele avand puterea de a tracta trenuri de peste 2.400 de tone cu viteze de pana la 140 km/h.



Yüklə 445 b.

Dostları ilə paylaş:




Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©muhaz.org 2024
rəhbərliyinə müraciət

gir | qeydiyyatdan keç
    Ana səhifə


yükləyin