Cevap: Antifouling Rüzgarın geldiği yönde kalan tekne alabandasına ne ad verilir?



Yüklə 22.99 Kb.
tarix26.10.2017
ölçüsü22.99 Kb.

1. Gemi karinasında böceklenmeye karşı hangi cins boya kullanılır?

CEVAP: Antifouling

2. Rüzgarın geldiği yönde kalan tekne alabandasına ne ad verilir?

CEVAP: Rüzgar üstü

3. Demirin ırgat çalıştırılarak makine gücüyle denizden gemiye alınması için hangi komut verilir?

CEVAP: Vira

4. Dar bir kanalda veya geçitte yetişen gemi yetişilen gemiyi sancak tarafından geçme isteğini nasıl bildirir?

CEVAP: İki uzun bir kısa düdük

5.Geminin pruvasında üst üste üç siyah küre ne anlama gelir?

CEVAP: Karaya oturmuş gemi

6. Arama kurtarma operasyonlarında kazazedelerin yerini göstermek için yapılmış cihaza ne ad verilir?

CEVAP: SART

7.Yardım isteyen gemilerin, kimliğini, ve bulunmuş olduğu mevkiyi uydu ve kara istasyonlarına gönderen aygıta ne ad verilir?

CEVAP: Epirb

8. Siyah küre ne anlama gelir?

CEVAP: Demirli gemi

9. Filikalar ne kadar zamanda bir suya indirilip personel ile dolaşmalıdır?

CEVAP: 3 ayda bir

10. Köprü üstünden sancak ve iskele tarafa doğru uzanan kaptanın gemi manevrasını rahat yapabilmesi için yapılmış yere ne ad verilir?

CEVAP: Kırlangıç

11. Geminin demirlenmesinde ve manevrasında halatlara güç bindirerek geminin yanaşmasını sağlayan geminin baş ve kıç tarafında elektrikle çalışan alete ne ad verilir?

CEVAP: Irgat

12. Yükleme kolaylığı ve yükün zarar görmemesi için ambarın kat kat olması durumunda biz bu gemiye nasıl gemi deriz?

CEVAP: Gladoralı gemi

13. Gemi seyrederken rotasını değiştirmekte kullanılan, geminin kıç tarafında bulunan mekanizmaya ne ad verilir?

CEVAP: Dümen

14. Kaç çeşit sefer bölgesi vardır?

CEVAP: A1, A2, A3, A4

15. Seyir güvenliğini sağlamak için, kıyı istasyonlarının yapmış olduğu yayınları otomatik olarak alan ve otomatik yazıcısından verileri alan cihaza ne ad verilir?

CEVAP: NAVTEX

16. Can filikaları inşa özelliklerine göre kaça ayrılır?

CEVAP: Yarı kapalı can filikası – Tam kapalı can filikası – Serbest düşmeli can filikası

17. SOLAS’a tabi gemilerde can filikalarının max. kapasitesi nedir?

CEVAP: 150

18. Her gemide en az kaç adet can simidi bulunmalıdır?

CEVAP: En az 8

19. Can yeleklerini ne kadar zaman içerisinde giymek zorundasınız?

CEVAP: Yardımcısız en fazla 1 dakika

20.Gemilerde bulunan can kurtarma araçları nelerdir?

CEVAP: Can filikası, can salı, kurtarma botu

21. Ağır denizlerde gemimize aborda olması gereken bir küçük tekne hangi taraftan yanaştırılır?

CEVAP: Rüzgaraltı taraftan

22. Filikaları gemi dışına çıkarıp tekrar gemiye almakta kullanılan demirden yapılmış, gemi dışına döndürülebilecek şekilde dizayn edilmiş yapılara ne ad verilir?

CEVAP: Matafora

23. Demirin en iyi tuttuğu deniz dibi durumu?

CEVAP: Orta koyulukta yapışkan balçık

24. Bir rıhtıma yanaşma esnasında sahile halat vermek için kullanılan ince halatlara ne ad verilir?

CEVAP: El incesi

25. Gemilerin yanaşıp-kalkma manevralarında, sahille temas eden mevkilerinde gemi bordası ve iskelenin zarar görmemesi için kullanılan seyyar malzemelere ne ad verilir?

CEVAP: Usturmaça

26. Trol çeken balıkçı gemisi hangi flamayı çeker?

CEVAP: Tango

27. Bir balıkçı gemisinin sefere çıkması için gerekli tüm sertifika ve belgelerinin tam olduğunu gösteren Liman Başkanlığı tarafından verilen belgenin ismi nedir?

CEVAP: Yola Elverişlik Belgesi

28. Eski veya kabaran boyaların dökülmesi için ne yapılır?

CEVAP: Raspa

29. Boğulma, göğsün basınç altında kalması, elektrik çarpması, kimyasal gazların teneffüs edilmesi nelere sebep olur?

CEVAP: Asfiksiye

30. Solunumu durmuş ve nabzı atmayan bir kazazedeye çift kurtarıcı müdahale ettiğinde dakikada kaçar adet suni solunum ve kalp masajı yapılır?

CEVAP: 12/60 ile 12/80 arası

31. Denizlerde göl ve nehirlerde yolcu ve personeli mümkün olduğu kadar hızlı güvenli ve ekonomik olarak taşıma amacı ile yapılmış yüzer yapının adı nedir?

CEVAP: Gemi

32. On iki kişiden fazla yolcu taşıyan her ticaret gemisinin genel adı nedir?

CEVAP: Yolcu gemisi

33. Denizlerde kullanılan ve ekonomik gelir sağlamak amacıyla kullanılan gemilerin genel adı nedir?

CEVAP: Ticaret gemisi

34. Geminin su altındaki derinlik mesafesini gösteren cihaza ne ad verilir?

CEVAP: Ekosounder

35. Gemilerin otomatik kimlik bildiri cihazının adı nedir?

CEVAP: AIS cihazı

36. Aydınlatma ve havalandırma için kamaralara yapılmış kapaklı pencelere ne ad verilir?

CEVAP: Lumbuz

37. Yangın hortumunun birbirine kolayca geçişini sağlayan cihaza ne ad verilir?

CEVAP: Kaplin

38. Sıvılaştırılmış doğal gaz taşıyan tankerlerin özel adı nedir?

CEVAP: LNG Tankeri

39. Sıvılaştırılmış petrol gazı taşıyan tankerlerin özel adı nedir?

CEVAP: LPG Tankeri

40. Fizyon enerjisi üreten ve buhar türbinleri ile yürütülen gemilerin adı nedir?

CEVAP: Nükleer gemi

41. Bir teknenin su kesimi (WL) altında kalan dış yüzeyin adı nedir?

CEVAP: Karina

42. Bir teknenin su kesimi üstünde kalan dış yüzeyin adı nedir?

CEVAP: Borda

43. Bir teknenin su kesim (WL) altında kalan iç yüzeyin adı nedir?

CEVAP: Alabanda

44. Kaç çeşit kerteriz vardır?

CEVAP: 1. Hakiki kerteriz 2. Nispi kerteriz

45. Boya yapmak için kullanılan iskelenin adı nedir?

CEVAP: Dilisa

46.Halat veya zinciri bağlamak için mapanın içine geçirilmiş hareketli nedir?

CEVAP: Anele

47. Güverte direk altlarına çeşitli malzemelerin konulduğu yere ne ad verilir?

CEVAP: Portuç denir

48. Deniz kirliliğini önleme planı nedir?

CEVAP: SOPEP

49. Kağıt, odun, kumaş vs. hangi sınıf yangına girer?

CEVAP: A sınıfı

50. Yağ, boya, petrol hangi sınıf yangınlara girer?

CEVAP: B sınıfı yangın

51. Gaz yangınlarında hangi tip söndürücü kullanılır?

CEVAP: Köpük, C02, kuru kimyasal toz.

52. Elektrik yangınlarında kullanılan söndürücüler nelerdir?

CEVAP: C02

53. Metal yangınlarını hangi tip söndürücü kullanılır?

CEVAP: Kimyasal kuru toz

54. Yıkanmış yük tanklarına alınan balasta ne ad verilir?

CEVAP: Temiz balast

55. Boyu 12 metreden az olan bir teknenin silyon feneri kaç milden görülebilmelidir?

CEVAP: 2 mil

56. Pis sular parçalanmış ve dezenfekte edilmiş olarak kaç mil açıkta denize boşaltılabilir?

CEVAP: 12 mil

57. On ikiden az sayıda yolcu ve her türlü yükü taşıyan ticaret gemisinin genel adı nedir?

CEVAP: Yük gemisi

58. Güney batıdan esen rüzgarın ismi nedir?

CEVAP: Lodos

59. Güney doğudan esen rüzgarın ismi nedir?

CEVAP: Keşişleme

60. Güneyden esen rüzgar nedir?

CEVAP: Kıble

61. Kuzeyden esen rüzgar nedir?

CEVAP: Yıldız

62. 45 dereceden esen rüzgarın ismi nedir?

CEVAP: Poyraz

63. 135 dereceden esen rüzgarın ismi nedir?

CEVAP: Keşişleme

64. 225 dereceden esen rüzgarın ismi nedir?

CEVAP: Lodos

65. 315 Dereceden esen rüzgarın ismi nedir?

CEVAP: Karayel

66. 270 dereceden esen rüzgarın ismi nedir?

CEVAP: Günbatısı

67. Demirli olan bir geminin rüzgarlı havada denizlere borda vererek devamlı sancak/iskele yalpa yapmasını nasıl değerlendirirsiniz?

CEVAP: Gemi demir taramaktadır

68. Mayın temizleme işlemleri ile uğraşan bir tekneye kaç metreden fazla yaklaşmak tehlikelidir?

CEVAP: 1000 metre

69. Rüzgarın geldiği yönde kalan tekne alabandasına ne ad verilir?

CEVAP: Rüzgar üstü

70. Gemi terk sırasında ısı kaybını suda azaltmak amacıyla giyilmesi gereken giysiler hangi tür olmalıdır?

CEVAP: Yünlü ve Poliprilen

71. Gemilerin yanaşma kalkma seyir işlerinin gerçekleştiği yere ne ad verilir?

CEVAP: Köprüüstü

72. Değişik türden yükleri taşıyabilen ve tarifeli olmayan seferler yapan gemilerin genel adı nedir?

CEVAP: Tramp gemi

73. Özel türden yükleri taşıyabilen ve belirli tarifesi olan ticaret gemilerinin genel adı nedir?

CEVAP: Liner gemi

74. Demirin dipten koparak ağırlığının zincire bildiği duruma ne ad verilir?

CEVAP: Salpa

75. Zinciri meydana getiren yuvarlak veya yassı demirlere ne ad verilir?

CEVAP: Bakla

76. Herhangi bir deniz aracının dümenini kullanan personele ne denir?

CEVAP: Serdümen

77. Elektrikle çalışan ve coğrafi kuzeye göre yön gösteren pusulaya ne denir?

CEVAP: Cayro Pusula (Gyro Compass)

78. Köprüüstünden verilen yol komutlarını makine dairesine iletmekte kullanılan aygıta ne ad verilir?

CEVAP: Makine Telgrafı

79. Sancak veya bayrağın gönderin sonuna kadar çekilmesine ne ad verilir?

CEVAP: Toka

80. Sancağı veya bayrağı gönderin yarısına kadar çekmeye ne ad verilir?

CEVAP: Mezestre

81. Bayrağı indirmeye ne ad verilir?

CEVAP: Arya Sancak

82. Herhangi bir halatı çözmeye ne ad verilir?

CEVAP: Fora

83. Herhangi bir halatı olduğu yerde tutmaya ne ad verilir?

CEVAP: Aganta

84. Uyarma amacıyla kullanılan tabirdir, yapılacak işin hazırlığı için verilen komuta ne ad verilir?

CEVAP: Alesta (Ready)

85. Geminin kıç taraftan bir yere yanaşmasına ne ad verilir?

CEVAP: Kıçtan Kara

86. Dümenin ne durumda olduğunu gösteren göstergeye ne ad verilir?

CEVAP: Dümen Müşiri

87. Geminin kıç ve baş draftı arasındaki fark nedir?

CEVAP: Trim

88. Küpeştelerin hizasına konulan dikmelere ne ad verilir?

CEVAP: Puntel

89. Geminin su hattı ile en yüksek yeri arasındaki yükseklik nedir?
CEVAP: AIR DRAFT

90. Halatların bağlanması için güverteye ve sahile sabitlenmiş demirden yapıya ne ad verilir?

CEVAP: Baba

91. Geminin süratini veya kat ettiği mesafeyi ölçen alete ne denir?

CEVAP: Parekete

92. Kopan tel halatları birbirine eklemek ve tel halata kasa yapmak için kullanılan malzeme nedir?

CEVAP: Kerye

93. Parlayabilen dökme sıvı yükler için inşa edilmiş veya sonradan bu hale getirilmiş gemilerin genel adı nedir?

CEVAP: Tanker

94. Boyları yaklaşık 12 metre olan ve içlerinde çelik kutuları taşıyan gemilerin adı nedir?

CEVAP: Konteyner gemisi

95. Boya yaparken fırça boya yapılacak yüzeyle kaç derecelik açı yapacak şekilde tutulmalıdır?

CEVAP: 70-90 derece

96. Demir zincirinin bosalanmasında kullanılan sistemin adı nedir?

CEVAP: Domuz tırnağı

97. Denizde dalgıcımız varken çekilmesi gereken flama hangisidir?

CEVAP: ALFA

98. Denize adam düştüğünde çekilmesi gereken flama hangisidir?

CEVAP: OSCAR

99. Boyu 12m. Veya daha fazla fakat 20 metreden kısa olan bir teknenin silyon fenerinin küpeşteden yüksekliği nedir?

CEVAP: 2,5m’den az olamaz

100. Boyu 60 metre olan bir teknede Denizde Çatışmayı Önleme Tüzüğü gereği ses işareti vermek üzere kullanılması gerekli olan aygıtlar nelerdir?

CEVAP: Düdük ve kampana bulunmalıdır.

Dostları ilə paylaş:


Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©muhaz.org 2017
rəhbərliyinə müraciət

    Ana səhifə