ÇOCUK GÜVENLİĞİ PRENSİPLERİ
Çocukluk çağında kazalar, önlenebilir sağlık sorunlarının, ölüm ve engelli yaşam nedenlerinin başında yer almaktadır. Kazalar, yaralanmalar risk etkenleri ayırt edildiğinde öngörülebilir ve önlenebilirler. Çocuklar için güvenli bir çevre oluşturulması yaralanma kontrolünde en etkin yaklaşımdır.
Çocukların daha çok kazaya maruz kalmaları, yaşları ve gelişim düzeyleri ile ilişkilidir. Çocukları erişkinlerden ayıran fiziksel, anatomik, fizyolojik farklılıklar vardır. Çocukların hareket becerileri tam gelişmemiştir. Bilişsel ve davranışsal gelişmeleri tamamlanmamıştır.
Örneğin sütçocukları sözlü iletişim kuramazlar; ağızları ile araştırırlar. Hızla hareketlenirler ve bakımlarını sağlayan bireylere tamamen bağımlıdırlar. Bebeklerde düşme, tıkanma, suda boğulma, çocuk istismarı ve yanık riskleri fazladır.
Küçük çocuklar ( oyun; okul öncesi dönemi ) meraklı, araştırıcı, tehlikelerden habersizdir. Hareketlilik, bağımsızlık duygusu artmıştır. Düşme, yanık, suda boğulma, zehirlenme ve çocuk istismarı riski yüksektir.
İlköğretim okul çağında hareket becerileri ve bağımsızlık artmıştır; ancak tehlikeyi tanımak için deneyim ve karar verme becerisi yoktur. Bu çağda motorlu taşıt ve bisiklet kazalarına, yaya kazalarına, oyun alanı ve spor kazalarına ve çocuk istismarına rastlanır. Altı yaşından büyük zehirlenme vakalarında özkıyım (intihar) girişimi akla gelmelidir.
Ergenler ve gençler risk alırlar, arkadaşlarından fazlaca etkilenirler, düşünmeden ( impulsif ) hareket ederler. Bağımsızlık duyguları ve deneyimleri artmıştır.Daha çok motorlu taşıt kazalarına, spor kazalarına maruz kalırlar. Arkadaşlar, bireyler arasında şiddet , özkıyım girişimleri artar. Çocuk istismarı bu yaşta da ortaya çıkar .
Okul öncesi dönem çocuklarını etkileyen kaza risklerinin başlıca belirleyicisi çocuk bakımından sorumlu bireylerin, özellikle annelerin kazalardan korunma bilincidir.
Ülkemizde yapılan davranışsal çalışmalarda (7- 10) ailelerin kazalardan korunma bilgisi yetersiz, çocukların kaza geçirme riski yüksek bulunmuştur. Kaza / yaralanma riski kırsal ve yarı-kentsel yerleşim bölgelerinde, eğitim düzeyinin ve sosyoekonomik düzeyin düşük olduğu kalabalık ailelerde artmaktadır. Yaralanma için kişisel hazırlayıcı etkenler gelişimsel gerilik, psikomotor bozukluk, hızlı büyüme, hiperaktivite, psikososyal uyumsuzluk, risk alma, kendine zarar verme eğilimi, koruyucu gereç kullanmada yetersizlik olarak sayılabilir. Şiddet ve denetimsizlik içeren anlayış, kitle ulaşım araçlarının yetersiz ve pahalı oluşu, eğitimin yetersizliği, aile içi psikopatoloji yaralanma riskini artıran çevresel hazırlayıcı etkenlerdir.
Çocuklar en çok 2-5 yaşlarında yaralanırlar. İlkbahar ve yaz aylarında ( Temmuz ) artış gözlenir. Kaza daha çok sabah ve öğleden sonra geç saatlerde oluşur. Ev içinde ya da dışarıda ( sokakta, yuvada, okulda, parkta ) olabilir. En çok baş , kollar ve eller yaralanır
HADDON MATRİKSİ
Çocukların merakını baskılayacak uygulamalar yerine güvenli bir çevrede yaşamalarını sağlayarak yaralanmaları önlemek en etkin yaklaşımdır. Bu yapı ( Haddon Matrix ) yaralanmanın anatomisini tanımlayarak bir yaralanmayı belirleyen çeşitli özellikleri ve olgunun oluşumunu engelleyen pek çok stratejiyi göstermektedir. Üç etkeni ( konakçı, etken, çevre) yaralanmayı oluşturan olgunun üç evresi (olgu öncesi, olgu, olgu sonrası) ile ilişkilendirir. Olgudan önce, olgu sırasında, olgudan sonra birey, etken, çevre ile ilgili etkenlerin analizini yapar. Motorlu taşıt ve bisiklet yaralanmalarında konakçı, etken ve çevre, yaralanmayı oluşturan zaman sürecinde etkileşim gösteren öğeler olarak gözden geçirilirler. Haddon, aynı zamanda yaralanmaları önlemek ya da ağırlığını azaltmak için 10 önlem geliştirmiştir. Bu genel ilkeler şunlardır.
1. Tehlikenin yaratılmasını önlemek (zehirli madde, küçük parçaları olan oyuncaklar, ateşli silahların üretimini durdurmak, evde bulundurmamak; tehlikeli sporlarda yer almamak).
2. Tehlikenin miktarını azaltmak (ilaçları daha küçük ve ölümcül olmayan dozlarda paketlemek, hız limitlerini azaltmak).
3. Tehlikenin ortaya çıkmasını önlemek (ilaç kutularında çocukların açamayacağı kapakların, tuvalet kilitlerinin, dolaplar ve çekmeceler üzerinde güvenlik mandallarının kullanımı).
4. Tehlikenin ortaya çıkma hızını ve mekanda dağılımını değiştirmek (araçlarda hava yastıklarının gerekliliği, çocuk güvenlik koltukları ve koltuk kemerleri kullanmak, zehirlere kötü tat vermek).
5. Bireyleri mekan ve zaman açısından tehlikeden ayırmak ( yayalar için yaya yolları, bisiklet kullananlar için bisiklet yolları ve taşıtlardan ayrı düzenleme alanları yapmak).
6. Araç, gereç engelleri ile bireyleri tehlikeden ayırmak ( bisiklet başlıkları ve koşucular için koruyucu araçlar kullanmak; yüzme havuzları çevresine kafesler yerleştirmek, pencerelere parmaklık yapmak).
7. Tehlikenin temel niteliklerini değiştirmek ( karyolaların altına yumuşak yaygı yerleştirmek, ateşli silahların güvenlik kilitleri olması).
8. Tehlikenin oluşturacağı hasara karşı dayanıklılığı artırmak ( koşucuları eğitmek, kondisyon kazandırmak, yapıları depreme dayanıklı inşa etmek, ateşe dayanıklı pijama / gecelik kullanmak)
9. Henüz başlamış olan hasarı sınırlamak ( ipeka şurubu ya da yangın söndürücü kullanmak; yaşam desteğine başlamak).
10.Yaralanan bireyi stabilize etmek, tedavi etmek, rehabilite etmek (pediatrik travma merkezleri , fiziksel rehabilitasyon programları geliştirmek).
Mutfak Güvenliği için Öneriler ve Düzenlemeler
- Mutfakta bulunan keskin kenarlı ve köşeli (tezgah gibi) eşyalar, çocuğun baş ve gözlerine zarar vermemesi için özel malzeme ile güvenli hale getirilmelidir.
- Deterjan ve temizlik malzemeleri ile zehirli maddeler (insektisitler gibi), çocukların ulaşamayacağı ve kapalı özel kilitli dolapların üst bölümlerinde veya özel güvenlik kilidi olan dolap ve kutularda saklanmalıdır.
- Çöpler, kullanılmış çocuk bezleri, kapalı ve özel güvenlik kilidi bulunan bölmelerde bulundurulmalıdır.
- Mutfakta kilim gibi yer yaygısı kullanılacaksa altına özel kaymazlık malzemeleri uygulanarak kaymaz hale getirilmeli ve zeminin ıslanması halinde kaymayı önlemek için hemen silinmelidir.
- Çocuklar ocakların üzerinden veya mutfak tezgahından tava veya benzeri kapları çekip üzerlerine dökebilmektedir. Bunu engellemek için özel bariyerler kullanılmalıdır.
- Elektrikli ev aletlerinin kablolarının sarkmasını önleyen özel, güvenlik için yapılmış kablo koruyucu kanalları kullanılmalıdır.
- Çakmak, kibrit gibi yanıcı, bıçak, çatal gibi kesici ve delici mutfak eşyaları çocukların ulaşabileceği tezgah üzeri gibi yerlere konmamalı; çocukların ulaşamayacağı yerlerde ve özel güvenlik kilidi altındaki çekmece veya dolaplarda muhafaza edilmelidir.
- Duman algılayıcı dedektörler, mutfak girişine yakın yere monte edilmelidir.
- Buzdolabı- evye ve ocak çalışma üçgeni içinde herhangi bir geçiş trafiği olmamalıdır.
- Fırınların, ocakların, açma, kapama ve ayar düğmeleri özel çocuk güvenlik kilidi ile kontrol altına alınmalı, ayrıca ısınabilen fırın camları için özel güvenlik bariyeri kullanılmalıdır.
- Evlerde eksiksiz bir sağlık çantası bulundurulmalı, içeriğinin sürekliliği sağlanmalıdır.
- İlaçların son kullanma tarihleri, ilaç alınırken, evde saklanırken, düzenli aralıklarla, çocuğa verilirken son kullanma tarihi kontrol edilmeli, tarihi geçenler imha edilmelidir.
- Ev hayvanları için kullanılan ilaçlar ile çocuklar için kullanılan ilaçlar ayrı yerlerde saklanmalıdır.
Banyo Güvenliği için Öneriler ve Düzenlemeler
- Banyodaki küvetin, duş alanının ve döşeme zeminlerinin kaymaz özellikte malzemeden yapılmış olmasına dikkat edilmelidir.
- Duş alanının çevresindeki duş kabininin güvenlikli temperli cam veya plastik malzeme olmasına dikkat edilmelidir.
- Banyoda elektrik prizleri küvet, duş alanı veya lavabo gibi ıslak bölgelere yakın olmamalı, ayrıca, prizlerin kurutma makinesi, tıraş makinesi gibi banyoda kullanılabilecek elektrikli cihazların kablolarının kullanım esnasında lavabo üzerinden geçmeyecek şekilde konumlandırılmasına dikkat edilmelidir.
- Banyo ve tuvalet kapılarına, acil durum için çıkarılabilir menteşe takılmalıdır; böylece çocuğun tuvalette kalması gibi tehlike anında kapının dışarıdan açılması sağlanacaktır.
- İlaçlar, tuvalet ve banyo malzemeleri, makyaj malzemesi gibi zehirli madde içeren ürünler, çocuğun ulaşamayacağı yerlerde ya da özel çocuk kilidi bulunan çekmecelerde, özellikle ilaçlar, özel kilit sistemi olan kutular içinde muhafaza edilmelidir.
- Banyo içinde çocuk birkaç dakika dahi olsa yalnız bırakılmamalıdır.
- Çocukların tuvaletlerin içine düşmesi diğer bir boğulma sebebidir. Ayrıca ellerini ve parmaklarını tuvalet kapaklarının arasına sıkıştırabileceklerinden, tuvaletlerin kapakları daima kapalı ve özel çocuk güvenlik kilidi ile kilitli tutulmalıdır.
Çocuk Odası Güvenliği için Öneriler ve Düzenlemeler
- Çocuk odasında ranza yerine, birbirinden ayrı konulmuş iki ayrı yatak olmalı, çok zorunlu değilse ranza konulmamalıdır.
- Odadaki pencerelerin camları güvenlikli olmalı; pervaz yüksekliği 150 cm’ in altında olan tüm pencerelerde, çocuğun 10 cm.’den fazla açamayacağı şekilde pencere güvenlik kilitleri kullanılmalıdır. Kilitler çocuğun açamayacağı şekilde pencerelere monte edilmiş, acil durumlarda yetişkinler tarafından kolayca çıkarılabilecek konumda olmalıdır. Pencere önüne pencerelere ulaşımı kolaylaştıran herhangi bir mobilya veya eşya konulmamalıdır.
- Çocukların üzerine çıkabileceği, 90 cm. yüksekliğin altındaki eşyaların köşe ve kenarları keskin olmamalı, yuvarlatılmış olmalıdır.
- Halı ve kilimlerin kaymasını önlemek için, bunların altında özel, kaymayı önleyen malzemeler kullanılmalıdır.
edilmelidir.
- Çocuk emzik kullanıyorsa, zincir ve iple boynuna asılmamalıdır. Emzik vb maddeler omzuna tutturulmamalıdır. Çocuklar, omuzlarına iliştirilen maddelere de ulaşarak aspire edebilirler.
- Çocuk giysileri çabuk yanan (alev alan) naylon gibi sentetik kumaş cinsinden seçilmemelidir.
- Düşmelerin önemli sebeplerinden biri olan tekerlekli bebek yürüteçleri kullanılmamalıdır.
- Yüksek bebek sandalyelerini kullanmak uygun olmamakla beraber, kullanılıyorsa, emniyet kemerli olmasına dikkat edilmelidir.
- Karyolalar, pencere, perde ve prizlerin yanına konmamalıdır.
- Çocuk odasında kullanılan mobilyaların kurşunsuz boya ile boyanmış olanları tercih edilmelidir.
- Çocuğun odasına veya yakınına, gerektiğinde duyulabilmesi için ebeveynin odasındaki alarm ile bağlantı yapılmış yangın alarmı konulmalıdır
- Çocuğun duvara asılı elemanlara, raflara ve mobilyaların üzerine tırmanarak çıkmaya çalışması sonucu devrilmelerini önlemek için bu eşyalar uygun şekilde özel güvenlik ürünleri ile duvara sabitlenmelidir.
- Sarsıntı ile düşüp kırılacak vazo gibi kırılacak eşyalar bulunduğu yere
sabitlenmelidir.
- Mobilya ve geçiş alanlarının konduğu bölgeler dışında çocuklara makul ölçüde oyun alanı bırakılmalıdır.
- 90 cm’in altındaki yükseklikte bulunan mobilya ve eşyaların keskin köşeli olmamasına dikkat edilmelidir.
- Şömine ve soba gibi, çevresine ısı veren eşyaların önüne, çevresine özel güvenlik bariyeri takılmalı, yerleştirilmelidir.
- Çocukların tırmanıp düşmelerini engellemek için mobilyalar, pencerelerin önüne yerleştirilmemelidir.
- Cam mobilya, kapı ve alçaktaki pencereler için güvenlikli cam kullanılmalı veya kırıldığında dağılmasını önleyecek cam güvenlik filmi kullanılmalıdır.
- Ağır objeler (vazo gibi), çocuğun ulaşacağı yerlere konmamalıdır.
- TV, video, müzik seti gibi elektronik ev aletleri çocukların erişemeyeceği yerlerde olmalıdır.
- Elektronik aletler için, özel güvenlik elemanları kullanılmalıdır.
- Pencereler için özel güvenlik kilitleri kullanılmalıdır.
- Masa, sehpa gibi köşeli ve keskin eşyaların köşe ve kenarlarına özel, çocuk güvenliği için yapılmış köşelikler takılmalıdır.
- Dolap, kitaplık gibi büyük boy aynalar, yüksek olan ev eşyaları deprem sebebiyle oluşacak sarsıntıdan düşmemeleri için duvara özel güvenlik gereçleri ile monte edilmelidir.
- Çiçek ve yaprakları zehirli olabilecek bitkiler evde bulundurulmamalıdır. Bunların zehirli olup olmadıklarını öğrenmek için Sağlık Bakanlığı’na bağlı Zehir Kontrol Merkezi’ne danışılmalıdır ( 0800 314 79 00, 4 hat, ücretsiz )
- Çocuğun, saksıdaki toprakları ağzına alıp boğulma ya da zehirlenme riskini engellemek için saksı içine (toprağın üst kısmına) özel koruyucular konulmalıdır.
- Çocuğun koşup, çarpabileceği olasılığı olan duvarların kenar ve köşeleri güvenli hale getirilmelidir.
- Sehpalar cam panellerden oluşuyorsa bunlar çocuk tarafından kırılıp yaralanmalara sebep olabileceğinden pleksiglas paneller ile değiştirilmeli veya tamamen kaldırılmalıdır.
- Acil durumlarda gerekebilecek telefon numaraları ( yangın, polis, ambulans, zehir danışma merkezi gibi) ile önemli sağlık bilgileri ( kan grubu, hastalık ve sürekli kullanılan ilaçlar) yazılarak telefonun yakınına, kolayca bulunabilecek bir yere asılmalıdır.
Bahçe/ Oyun Alanı ve Havuz Güvenliği için Öneriler ve Düzenlemeler
- Çocukların bahçe-oyun alanları, onları daha kolay izleyebilmek için mutfaktan, oturma odasından, çalışma odasından görülebilecek şekilde düzenlenmelidir.
- Özellikle çim biçme makinesi son derece tehlikelidir ve kullanılmadığı zamanlarda kilitli bir yerde muhafaza edilmelidir.
- Böcek ve tarım ilaçları gibi zehirli maddeler havalandırılabilen kilitli yerlerde muhafaza edilmelidir.
- Bahçede merdiven varsa dayalı olarak bırakılmamalı, çocuğun üstüne tırmanıp düşme riski olduğundan merdiven kullanılmadığı zaman yerde yatık olarak muhafaza edilmelidir.
- Tırmanılabilecek oyun alanlarının zemini, kum, kauçuk gibi yumuşak ya da ahşap bir zemin olmalıdır.
- Bahçedeki merdiven basamakları gözle görülecek şekilde işaretlenmeli ve iyi aydınlatılmalıdır. Tüm dış zemin yüzeyler kaymaz özellikte ve suyun yüzeyde birikmeyip rahatça akabileceği biçimde tasarlanmalıdır.
- Bahçe mobilyaları, çocukların parmaklarını sıkıştırmayacak şekilde veya aniden katlanmayacak şekilde olmalıdır.
- Bahçede yetişen bazı bitkiler zehirli madde içerebileceğinden kuşku duyulan bitkiler kontrol ettirilmelidir.
- Çocuklara, ebeveynlere danışmadan bahçedeki, doğadaki herhangi bir bitki, meyve ya da mantarı yememesi öğretilmelidir.
- Çocukları yalnız başına, denetimsiz olarak havuz kıyısına bırakmamalıdır. Yüzme dersleri almış olsa dahi herhangi bir şey olmaz diye düşünülmemeli, havuzda yüzerken dikkatlice izlenmelidir. Çocukların güvenlikli yüzme mayosu ile suya girmeleri sağlanmalıdır.
- Çocuğu su üstünde tutan yüzme simidi vb. yüzme eşyalarına güvenerek, çocuk su içinde denetimsiz bırakılmamalıdır.
- Havuzun çevresi özel güvenlik çiti ile çevrilmelidir. Yüksekliği 120 cm., çitin dikmeleri arasındaki mesafeler 90 cm. olmalıdır. Kendiliğinden çitlere açılıp kapanan ve kilitlenen kapılar kullanılmalı ve kilitler çocukların ulaşıp açamayacağı konumda olmalıdır. Havuz etrafına konulan bariyerler (koruyucular) sayesinde, çocukların suda boğulma riski 60 oranında azalmaktadır.
- Küçük çocukların gireceği havuzların derinliği 30 cm. den fazla olmamalıdır.
Kapılar ve Pencere Güvenliği için Öneriler ve Düzenlemeler
- Pencere özel koruyucuları çocukların düşmesini önleyecek şekilde olmalıdır. Aynı zamanda bu özel koruyucular bir yangın anında daha büyük çocuklar ve ebeveyn tarafından kolayca açılabilmelidir.
- Özel güvenlik koruyucuları, çocuğun bulunduğu yerde ulaşabildiği tüm pencerelere uygulanmalı ya da pencerelerin 10 cm.’den fazla açılmasını engelleyen özel güvenlikli pencere kilitleri kullanılmalıdır.
- Pencerelere takılan sineklik telleri, çocukların pencereden aşağıya düşmesini engelleyemeyeceğinden bunların koruyuculuğuna güvenilmemelidir.
- Güvenlik açısından pencerelerin yukarıdan açılan tipleri tercih edilmelidir.
- Çocukların üzerlerine tırmanmaması için özel güvenlik koruyuculu olmayan pencerelerin önüne mobilya konulmamalıdır.
- Klima cihazları pencerelere güvenli ve uygun şekilde monte edilmiş olmalıdır.
- Çocuklara, özel güvenlik kilidi olmayan pencerelerin yanında oynamamaları öğretilmelidir.
- Kapılar, oyun alanına doğru açılmamalıdır. Çarpıp kapanmasına karşı kapılara kapanmayı durdurucu gereçler takılmalıdır.
- Kapı kollarının çocuğun ulaşabilmesi için 100 cm.’den yüksek olmamasına dikkat edilmelidir.
- Mutfak, banyo, çamaşır odası gibi bölümlerin kapılarına özel güvenlik kilidi takılmalı ya da denetimsiz girilmesini engellemek için özel çocuk güvenlik kapıları ( bariyerler) kullanılmalıdır.
- Çocukların parmaklarını sıkıştırmalarını önlemek için tüm kapılara parmağın sıkışmasını önleyen özel koruyucu gereçler takılmalıdır.
- Cam kapılara, çocuğun ve ebeveynin göz hizasında ayrı ayrı dikkat çekici ikaz işaretleri yapıştırılarak daha kolay fark edilmesi sağlanmalı veya bar ( çarpmayı engelleyen metal veya ahşap bant ) konulmalıdır.
- Tamamı cam olan kapılara, yürüyen veya koşan çocukların camı göremeyip çarpması sonucu kaza geçirmelerini önlemek amacıyla koruyucu cam filmi yapıştırılmalıdır. Bu önlem camın kırılması halinde parçacıklara ayrılarak çocuğa zarar vermesini engeller.
- Kapının duvara çarpmasını önleyen, duvara veya yere monte edilen kapı durdurucuları ( genelde gövde ve üzerine geçen ikinci bir parçadan oluşmaktadır ) çocuklar kolayca çıkarıp yutabileceğinden, bunların sabit cinsleri seçilmeli veya çocuğun ulaşamayacağı yükseklikte, duvara monte edilmelidir.
- Evin çıkış kapılarına çocuğun erişemeyeceği şekilde sürgü takılmalı ve bu sürgüler devamlı kapalı tutulmalıdır .
Merdivenler ve Balkonlarla İlgili Tehlikeler ve Yapılacak Düzenlemeler
- Tırabzan dikmelerinin arası 10 cm.’ den fazla olmamalıdır.
- Basamaklar arasında boşluk olan merdivenlerde (cam merdiven veya metal konstrüksiyon merdivenler gibi), merdiven basamaklarının arasındaki yükseklik (açıklık), çocuğun aradan düşmemesi için 10 cm.’ den fazla olmamalıdır.
- Merdiven basamakları kaymaz madde ile kaplanmalıdır.
- Bütün merdiven alanının doğal veya yapay aydınlatma ile iyi aydınlatılmış olmasına dikkat edilmelidir.
- Merdivenlerin başına ve sonuna mutlaka özel çocuk güvenlik kapısı konulmalıdır.
- Merdivenlerde, yerden en az 90 cm yüksekliğe kadar korkuluk (tırabzan) yapılmalıdır. Bunu yanında çocuklar için düzenlenen merdivenlerde basamaklardan 60 cm. yükseklikte ikinci bir el tutamağı (küpeşte) olmalıdır. Bu küpeştelerin yüksekliği yanında eğimi, yer aldığı merdivenin eğimi ile aynı olmalı ve merdiven boyunca kesintisiz devam etmelidir.
- Merdivenler en az üç basamaklı olmalıdır. Aksi halde yeterince fark edilemeyeceğinden kazalara sebep olmaktadır. Ayrıca merdivenlerin birinci ve son basamakları belirleyici olacak şekilde işaretlenmelidir.
- Merdivenler iyi aydınlatılmalı ve merdivenlerin alt ve üst kısmına açma kapama anahtarı konulmalıdır.
- Balkonlar eğer yerden 60 cm.’den yüksekse mutlaka tırabzan konulmalıdır.
- Balkon veya veranda tırabzanının yüksekliği 100 cm.’ den az olmamalıdır.
- Balkon tırabzanları dikmelerinin arası 10 cm.’ den fazla olmamalıdır.
- Balkonlar 300 cm.’ den yüksek ise tırabzanların yüksekliği en az 120 cm., tercihen 135 cm. olmalıdır.
- Balkonlarda çocuğun üzerine tırmanacağı sandalye, tabure gibi eşyalar bulundurulmamalı, salıncak kurulmamalıdır. Çocuk balkonda yalnız bırakılmamalıdır.
- Balkon korkulukları çocuğun tırmanmasına olanak vermeyecek şekilde dizayn edilmelidir.
Elektrik Güvenliği için Öneriler ve Düzenlemeler
- Prizler kullanılmadığı zaman küçük çocuklara zarar vermemesi için özel plastik koruyucular ile kapatılmalıdır. Kullanılan priz koruyucularının hareketli olanları çocuklar tarafından rahatça çıkarılıp, ağza alınıp boğulmaya sebep olabileceğinden, sabit olanları tercih edilmelidir.
OĞUZCAN ESKALEN 0101100122
Dostları ilə paylaş: |