Conflicte actuale Conflictele externe



Yüklə 58,66 Kb.
tarix28.07.2018
ölçüsü58,66 Kb.
#61001

Conflicte actuale

  1. Conflictele externe

Locul

Anul începerii actualului conflict

Natura conflictului

Statele implicate



Orientul Mijlociu




Fâșia Gaza

Acesta este unul dintre cele mai vechi conflicte, datând de la sfârșitul celui de-al doilea război mondial, și, cu excepția perioadelor de acalmie a fost permanent un conflict activ.

Actualul conflict a început în 2008.



Dispute teritoriale declanșate în urma celui de-al doilea război mondial când, conform rezoluției ONU teritoriul istoric Palestina trebuie să fie împărțit în două state unul evreisc (înființat la 15 mai 1948) și unul arab, ce nu a mai fost creat/recunoscut. Dacă în trecut palestinienii din Fâșia Gaza au fost susținuți de Egipt, în prezent conflictul este purtat pe de o parte de autoritățile israeliene și pe de alta de Autoritatea Națională Palestiniană și, mai nou, de militanții Hamas (mișcare islamistă de rezistență împotriva Israelului, organizată sub forma unui partid politic).

Fiind un conflict între două popoare distincte poate fi privit și ca un conflict cu conotații etnice (între arabi și evrei), dar și religioase (evreii sunt iudaici/mozaici, iar palestinienii sunt islamici sau ortodocși), însă neînțelegerile sunt agravate de extremismul politic și religios.



Israel vs Mișcarea Hamas și Autoritatea Națională Palestiniană

Acesta nu este în realitate un conflict între două state, întrucât, dacă Israelul are propriul stat de mai bine de jumătate de secol, Palestina nu dispune de propriul stat.



Liban

Parte componentă a războiului israelo-arab, datează din anii '60 ai secolului trecut, însă cel mai recent episod s-a desfășurat în vara anului 2006.

Toate momentele de conflict desfășurate între cele două țări au avut aceeași cauză: încercarea Libanului (Mișcarea Hezbollah) de a-i ajuta pe palestinienii arabi să iasă de sub dominația israeliană și să își creeze propria entitate statală.

Așadar, natura conflictului este aceeași cu cea a conflictului precedent: conflict cu cauze teritoriale, dar și etnice și religioase, însă tensiunile sunt agravate de extremismul politic și religios.



Liban (de fapt Mișcarea Hezbollah) vs Israel


Siria

Fără a lua o formă de manifestare concretă, conflictul latent dintre Siria și Israel face parte din aceeași uriașă conflagrație ce gravitează în jurul Israelului din partea statelor arabe vecine.

Tensiunile tot mai mari dintre Siria (aliat tradițional al Libanului/Mișcării Hezbollah) și Israel tind să degenereze într-un război deschis o dată cu declanșare războiului civil din Siria (care este un conflict intern).

Există suspiciuni conform cărora Mișcarea Hezbollah și Siria pregătesc un atac asupra Israelului.

Cauzele acestui conflict sunt aceleași: diferențele etnice și religioase dintre statele arabe din zonă și Israel, deși oficial se folosește motivația necesității înființării unui stat palestinian. Realitatea evidențiază contribuția decisivă a extremismului politic și religios la degradarea relațiilor dintre popoarele din regiune.


Siria vs Israel

Iran

Actuala criza politică și militară generată de politicienii de la Teheran și de la Tel Aviv a fost declanșată în anul 2011.



Parte componentă a conflictului arabo-israelian, se referă la tensiunile și ostilitățile deschise între Iran și Israel ca urmare a presupusului program nuclear demarat de statul iranian.

De fapt, acest conflict latent este cheia conflictului arabo-israelian, întrucât Iranul se erijează în protectorul statelor arabe din Orientul Mijlociu și Apropiat, în vreme ce Israelul beneficiază de sprijinul politic și militar al SUA.

Declarațiile conducătorilor celor două state s-au agravat în ultimii ani, ambele state amenințându-se reciproc cu un atac armat.



Iran vs Israel (SUA ?), deși în ultimii ani o voce tot mai activă ce a intervenit este cea a autorităților de la Washington.


Irak

Stat aflat într-o veșnică stare conflictuală (în anii '80 ai secolului trecut război cu Iranul), a fost afectat la începutul secolului 21 (din 2003) de un alt conflict de anvergură purtat cu forțele aliate NATO

Motivația invaziei forțelor aliate (mai ales americane și britanice) a fost reprezentată de suspiciunile statelor occidentale cu privire la dezvoltarea armelor de distrugere în masă de către autoritățile de la Bagdad ce reprezentau o amenințare la adresa aliaților regionali (mai ales Israel).

În fapt cauza a fost una politică fiind reprezentată de comportamentul totalitar, antioccidental al liderului irakian de la acea dată Saddam Hussein.




Irak vs NATO (mai ales SUA)

Asia de Sud


Afghanistan

Deși a fost afectat de mai multe conflicte pe parcursul ultimelor decenii, ultimul este cel declanșat în anul 2001.



Stat cu puternice frământări sociale interne (diverse grupuri de interese ce au scindat societatea afgană de-a lungul timpului), dar care a fost implicat și în conflicte externe (cu URSS în 1979 ce a generat ulterior un război civil ce a durat un deceniu) și de dată mai recentă cu forțele aliate ale NATO.

Motivația invaziei americane din 2001 a fost eliminarea talibanilor Al-Qaeda considerați responsabili de atentatele din SUA din data de 11 septembrie 2001. Așadar, cauza poate fi considerată terorismul, Afghanistanul fiind locul de refugiu al talibanilor Al-Qaeda.



Afghanistan vs NATO

(mai ales SUA și Marea Britanie)



Kashmir

Conflict vechi declanșat după declararea independenței celor două state, foste colonii britanice, în anul 1947. Se menține în actualitate, conflictul indiano-pakistanez nefiind soluționat până în prezent.

În prezent Kashmirul este împărțit în trei diviziuni: una aflată în posesia Indiei, una în a Pakistanului și o a treia sub administrație chineză.

Fiecare dintre aceste state revendică întregul teritoriu istoric al Kashmirului, situația fiind complicată de deținerea de arme nucleare de către fiecare stat implicat.

Ultimul episod sângeros s-a desfășurat în anul 1999.

Așadar, conflictul dintre India și Pakistan are cauze teritoriale, deși există și un substrat religios.




India vs Pakistan



Arunachal Pradesh

Deschis în anul 1962 și nesoluționat până în prezent, conflictul indiano-chinez înregistrează constant episoade tensionate sau chiar incursiuni militare.

Conflict între India și China pentru teritorii situate la granița dintre cele două țări, în nord-estul Indiei. Deci, cauze teritoriale au stat la baza declanșării acestui conflict.




India vs China

Europa de Est


Kosovo

A înregistrat două etape principale: între 1996 și 1999 o luptă între armata sârbă și armata de eliberare din Kosovo și în 1999 războiul dintre armata iugoslavă și forțele NATO venite în sprijinul kosovarilor.

Conflict etnic (și cu substrat religios-albanezii sunt musulmani iar sârbii ortodocși) pornit de la frustrările resimțite de populația albaneză ce locuiește în provincia iugoslavă Kosovo.

Ulterior declanșării războiului minoritatea etnică a kosovarilor a fost supusă unor grave persecuții din partea sârbilor ce au determinat în final intervenția forțelor aliate ale NATO.



Kosovo vs Iugoslavia/Serbia

NATO vs Iugoslavia/Serbia

Cu precizarea că provincia Kosovo, deși și-a declarat independența față de Serbia, nu este recunoscută ca stat suveran de toate țările lumii.




Cecenia

A înregistrat violențe periodice, deși situația tensionată a caracterizat ultimele decenii.

Conflict etnic (dar și cu substrat religios-cecenii sunt musulmani, iar rușii sunt ortodocși) ce a fost declanșat de dorința separatiștilor ceceni (locuitori ai unei republici autonome din cadrul Federației Ruse) de a avea propriul stat independent.

Conflictul a luat cel mai adese forma atentatelor și a asasinatelor, victime căzând atât lideri locali loiali Rusiei, cât și lideri ai separatiștilor ceceni.




Cecenia vs Rusia

Cu precizarea că Cecenia nu este stat independent în prezent.




Crimeea

Conflict de dată

foarte recentă, declanșat la începutul anului în curs (2014).


Conflictul este de natură politică, deși sunt vehiculate cauze etnice (protejarea intereselor etniei ruse din Ucraina), existând și un substrat economic (interese economice ale Rusiei-cel mai mare furnizor de resurse energetice din Europa).

De partea Ucrainei invadate (Crimeea este provincia ucraineană invadată) de armata rusă și-au manifestat intenția de a interveni forțele NATO (în principal SUA).




Ucraina vs Rusia

Asia de Est


Taiwan

Conflict desfășurat după cel de-al doilea război mondial (1950), însă ce a generat relații tensionate între cele două state ce se păstrează și în prezent

Conflict din cauze teritoriale, China cedând cu greu controlul asupra insulei taiwaneze, Taiwanul beneficiind de protecția SUA timp de trei decenii, fapt ce a condus și la o creștere economică foarte alertă.

Nici în prezent China nu recunoaște oficial independența Taiwanului.




China vs Taiwan

Peninsula Coreea

Conflict început încă din momentul separării Coreei în două state-Coreea de Sud cu o orientare spre politică externă și cu un puternic sprijin american și Coreea de Nord, stat ce a ales calea izolării politice și economice.

Conflictul a înregistrat episoade sângeroase între 1950 și 1953, însă pace nu s-a făcut niciodată. Ba mai mult, în ultimii ani tensiunile s-au intensificat odată cu agresivitatea politicii externe a Coreei de Nord.


Cauzele conflictului au fost ideologice/politice, fiecare dintre cele două state aflându-se în aria de influență a unei mari puteri politice a acelor vremi-Coreea de Sud a optat pentru o structura democratică preluând modelul occidental, în vreme ce Coreea de Nord a preluat modelul sovietic și doctrina politică a acestuia.



În ultimii ani relațiile dintre cele două state s-au înrăutățit datorită amenințărilor Coreei de Nord, care și-a dezvoltat programe de înarmare nucleară, fapt urmat de reacții dure din partea SUA (partener tradițional al Coreei de Sud).

Coreea de Nord vs Coreea de Sud

Africa



Eritreea-Etiopia

Conflict cu origini în perioada colonială (ambele state au fost colonii italiene) ce a degenerat în 1998-1999 în zona graniței dintre cele două țări.

Cauzele conflictului sunt de natură teritorială, întrucât în momentul declarării pașnice a independenței Eritreei, cele două state nu au căzut de acord asupra împărțirii unor teritorii din zona limitrofă.



Etiopia vs Eritreea



Somalia

Conflict vechi, început în 1949 și care a inclus numeroase perioade de violențe intense, cea mai recentă petrecându-se în 2006.

Cauzele sunt teritoriale și politice, cele două state disputându-și teritorii din apropierea graniței comune. Cel mai adesea Etiopia a comis agresiunile, invadând Somalia așa cum s-a întâmplat și în urmă cu 8 ani.



Etiopia vs Somalia

Republica Democrată Congo

Conflict desfășurat în trei faze (1994, 1998 și 2001)

Republica Democrată Congo a fost statul „agresat” de către Uganda și Rwanda ca urmare a unui genocid produs asupra unei populații rwandeze. Cauzele au fost sociale.

RD Congo vs Uganda+Rwanda

America


Ecuador-Peru

Conflict declanșat în 1941, dar reluat în 1960 și 1981, pacea fiind semnată abia în 1998.

Cele două state au disputat un conflict militar ce a avut cauze teritoriale (disputarea a trei fâșii teritoriale din zone de graniță).


Ecuador vs Peru


Columbia

Conflict de dată recentă (2009) generat de creșterea tensiunilor dintre acest stat și Venezuela, precum și de bombardamentele unor câmpuri petroliere din Columbia de forțe paramilitare din America Latină.

Fără a cunoaște forme concrete de agresiune militară, conflictul dintre Columbia (stat pro-american) și Venezuela (stat anti-american) a degenerat, ambele state simțindu-se agresate și întărindu-și zona de graniță. Așadar, poate fi considerat un conflict de natură ideologică/politică.


Columbia vs Venezuela


Costa Rica-Nicaragua

Conflict declanșat în anul 2010.



Cauza acestei dispute este de natură teritorială și este reprezentată de un grup de insule situate pe râul San Juan ce constituie granița naturală dintre cele două state.


Costa Rica vs Nicaragua

Strâmtoarea Magellan

Conflict vechi ce a menținut tensiuni între cele două state din sudul Americii de Sud

Cauza este de natură teritorială, în jurul Strâmtorii Magellan planând interese economice uriașe (asigură trecerea din Atlantic și Pacific), controlul asupra acestei strâmtori aducând beneficii mari.

Argentina vs Chile


Insulele Falkland/Malvine

Conflict vechi, readus în actualitate din 2012, deocamdată rezzumându-se la declarații politice acide între cele două țări.

Cauza este teritorială, Marea Britanie deținând controlul asupra arhipelagului Malvine din Atlanticul de Sud, insule revendicate și de către Argentina.



Argentina vs Marea Britanie

Yüklə 58,66 Kb.

Dostları ilə paylaş:




Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©muhaz.org 2025
rəhbərliyinə müraciət

gir | qeydiyyatdan keç
    Ana səhifə


yükləyin