Consumul de droguri in România



Yüklə 7,68 Kb.
tarix12.01.2019
ölçüsü7,68 Kb.
#95413

Consumul de droguri in România

Statisticile Centrului Internațional Antidrog și pentru Drepturile Omului (CIADO) au tras un semnal de alarmă în Comisia de Învățământ a Senatului. Potrivit datelor CIADO, 11% dintre elevi și 25% dintre studenți au consumat cel puțin o dată, cu toate ca :



  • Romania nu este o tara de producţie a drogurilor, dar îşi păstrează calitatea de important punct de tranzit pe ruta Balcanică de traficare a drogurilor; România, alături de statele cu ieşire la Marea Neagră, este o ruta alternativă/ secundară de introducere a cocainei în Europa, prin portul Constanţa, în special a cocainei ce provine din Bolivia;

  • România este unul dintre statele UE cu cele mai mari creșteri ale prevalenței consumului de substanțe interzise. În doar trei ani, procentele au crescut de la 1,7%, la 4,3%. În 2012 erau înregistrați în evidențe peste 600.000 de consumatori, numărul real fiind însă cu mult mai mare. Situația se agravează în rândul tinerilor, peste 11% dintre elevi, respectiv 150.000 de copii, consumând măcar o dată substanțe interzise.

  • România devine tot mai evident şi o ţară de destinaţie pentru majoritatea tipurilor de droguri: heroina, canabis, cocaina, rezina de canabis şi droguri sintetice, aspect confirmat şi de capturile semnificative înregistrate la nivelul anilor 2011 şi 2012 pe teritoriul României.

  • În anul 2012, se constată o creştere semnificativă de aproximativ 60% a cantităţii totale de droguri confiscate, cu creşteri faţă de anul precedent a cantităţilor de heroină (de 3 ori) şi a plantelor şi culturilor ilicite de canabis (de 3 ori);

  • Prezent la nivelul întregii tări, canabisul este cel mai consumat drog, înregistrându-se tot mai multe informaţii cu privire la o renunţare a importului acestui drog din alte ţări şi declanşarea unui fenomen de producţie locală, fapt ce ar scădea costurile de vânzare şi ar facilita "afacerile" traficanţilor români;

  • Creșteri semnificante s-au înregistrat în rândul consumului de etnobotanice și marijuana. De asemenea, a crescut și consumul de cocaină și heroină. Din cauza drogurilor injectabile, România a fost declarată, în 2013, drept focar HIV/SIDA. În plus, debutul consumului de droguri a scăzut de la 16 la 14 ani.

Potrivit unui studiu realizat de ANA in 2012 pe un grup format din 400 de consumatori de droguri, au rezultat printre altele, următoarele:





http://media.hotnews.ro/media_server1/image-2013-11-28-16090224-0-grafic-2.jpg

Referitor la vârsta de debut a consumului de droguri, cea mai mare pondere a persoanelor incluse in cercetare au recunoscut ca au început consumul de droguri la 20 de ani (13,5%). Vârsta medie de debut este 21 ani, in timp ce, cea mai mica vârsta de debut înregistrată este de 12 ani, iar cea mai mare este de 41 ani. Pentru debutul in consum la vârste sub 15 ani, este specific consumul de heroina, debutul la vârste cuprinse intre 15 si 34 ani se produce de regula in consumul de canabis, in timp ce, debutul după 35 ani s-a făcut in consumul de cocaina, SNPP si heroina.

Prevalenta bolilor infecţioase asociate cu consumul de droguri indica o creştere semnificativa pentru Virusul Hepatic de tip B (HVB) cu 24,5%, pentru Virusul Hepatic de tip C (HVC) o prevalenta de 82,4%, o prevalenţă foarte mare, si de asemenea o creştere alarmanta pentru virusul HIV/SIDA de 24,9%.

Preluat din: Raportul Naţional privind situaţia drogurilor în România http://www.ana.gov.ro/images/rn_2013_cop.jpg



Sursa: http://www.ana.gov.ro/rapoarte_nationale.php
Yüklə 7,68 Kb.

Dostları ilə paylaş:




Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©muhaz.org 2025
rəhbərliyinə müraciət

gir | qeydiyyatdan keç
    Ana səhifə


yükləyin