Cu privire la aprobarea Strategiei de mediu pentru anii 2014 – 2023



Yüklə 386,74 Kb.
səhifə1/10
tarix31.10.2017
ölçüsü386,74 Kb.
#22991
  1   2   3   4   5   6   7   8   9   10


Anexa nr. 1

la Hotărîrea Guvernului nr. 301

din 24 aprilie 2014


STRATEGIA

de mediu pentru anii 2014-2023


  1. INTRODUCERE

Protecţia mediului constituie o problemă de o importanţă globală, care trebuie să devină o prioritate naţională, deoarece vizează în mod direct condiţiile de viaţă şi sănătatea populaţiei, realizarea intereselor economice, precum şi capacităţile de dezvoltare durabilă a societăţii.

Existenţa unui mediu curat contribuie incontestabil la asigurarea drepturilor fundamentale ale omului prevăzute de Constituţia Republicii Moldova: dreptul la viaţă şi dreptul la sănătatea fizică şi morală. Aceasta implică păstrarea calităţii principalelor componente ale mediului (a aerului, apei, solului, florei şi faunei), în condiţiile unei dezvoltări durabile.

Ca urmare a schimbărilor produse pe parcursul ultimilor ani în societatea noastră, în structura economiei naţionale, dar şi în cadrul legislativ existent, a apărut necesitatea elaborării unei politici clare în domeniul protecţiei mediului, care:



  1. să determine principiile de bază şi priorităţile în domeniul protecţiei mediului, utilizării raţionale a resurselor naturale şi al dezvoltării durabile a ţării;

  2. să asigure sinergismul implementării obligaţiilor internaţionale asumate de Republica Moldova şi realizarea cadrului politic prin prisma integrării europene;

  3. să constituie baza reformei instituţionale şi consolidării capacităţilor de implementare a cadrului politic şi legislativ în domeniul protecţiei mediului şi utilizării durabile a resurselor naturale.

Necesitatea elaborării unui document de politici în domeniul mediului a fost remarcată pe parcursul ultimilor ani atît de către experţii naţionali, cît şi de către experţii internaţionali angajaţi în diferite misiuni de mediu în Republica Moldova.

La fel ca şi alte ţări din regiune, Moldova se confruntă cu numeroase probleme semnificative în domeniul mediului. Managementul insuficient al deşeurilor solide cauzează poluarea solului, aerului şi a apei; managementul inadecvat al pădurilor şi practicile agricole neraţionale cauzează degradarea solului şi pierderea biodiversităţii; rîurile mici, fîntînile sînt puternic poluate din cauza activităţilor agricole, a infrastructurii de epurare a apelor învechite, a depozitării ilegale a deşeurilor şi a dejecţiilor animaliere; activităţile industriale şi numărul mare de maşini vechi cauzează poluarea aerului în zonele urbane, iar lipsa surselor regenerabile de energie induce nesiguranţa energetică şi contribuie la schimbarea climei.

Elaborarea Strategiei de mediu a fost dictată şi de vectorul politic de integrare europeană al ţării noastre, de cerinţele actuale de aliniere a legislaţiei naţionale la prevederile directivelor Uniunii Europene şi de asigurare a unei dezvoltări durabile a ţării prin promovarea economiei verzi.

Procesul de integrare europeană reprezintă o provocare a sectorului de mediu şi include două mari direcţii de acţiune: armonizarea legislaţiei naţionale de mediu cu acquisul comunitar din sector şi reforma instituţională, care presupune dezvoltarea unui mecanism instituţional capabil să pună în aplicare cadrul legislativ nou-adoptat. Strategia de mediu pentru anii 2014-2023 (în continuare – Strategie) vizează exact aceste provocări şi tinde să constituie documentul-cheie în planificarea strategică a acţiunilor ce vor fi întreprinse în următorii zece ani.

Capitolul „Mediu” din Acordul de asociere prevede angajamente şi activităţi concrete ale Guvernului Republicii Moldova în domeniul protecţiei mediului, precum:


  1. elaborarea legislaţiei, normelor şi standardelor armonizate cu prevederile directivelor Uniunii Europene, precum şi consolidarea capacităţii instituţionale şi înfiinţarea structurilor noi necesare;

b) elaborarea unei Strategii naţionale de mediu, care să cuprindă reformele instituţionale planificate, în termenele stabilite, pentru punerea în aplicare şi respectarea legislaţiei de mediu;

c) elaborarea strategiilor sectoriale în domeniul apei, aerului, conservării biodiversităţii, adaptării şi atenuării fenomenului schimbării climatice ş.a.



  1. divizarea strictă şi clară a competenţelor între organele de mediu la nivel naţional, regional şi local;

e) integrarea mediului în alte politici sectoriale, promovarea dezvoltării economice verzi şi a eco-inovaţiilor.

Intervenţia statului în domeniul protecţiei mediului este determinată şi de necesitatea realizării obiectivelor enunţate în Documentul final aprobat la Conferinţa pentru Dezvoltare Durabilă de la Rio de Janeiro „Viitorul pe care îl dorim”, Declaraţia Miniştrilor de Mediu de la Astana; cele 26 de principii din Declaraţia de la Stockholm privind mediul uman; Obiectivele de Dezvoltare a Mileniului (în special obiectivul 7 „Asigurarea Durabilităţii Mediului”); Programul de asistentă a ONU pentru Republica Moldova pentru perioada 2013-2017, care include prioritatea nr.3 „Mediu, Schimbări Climatice şi Managementul Riscurilor”, avînd drept scop protecţia factorilor de mediu şi a ecosistemelor naturale, reglementarea şi utilizarea raţională şi durabilă a resurselor naturale şi minimalizarea impactului asupra mediului şi sănătăţii umane.

În prezent, capitole întregi ce cuprind acţiuni de protecţie a mediului sînt incluse în documente naţionale de planificare strategică, ca Programul de activitate şi Planul de acţiuni al Guvernului, Strategia de asigurare a securităţii naţionale, Planul naţional de acţiuni în domeniul drepturilor omului, Cadrul bugetar pe termen mediu. Domeniul protecţiei mediului a fost recunoscut ca un domeniu important pentru dezvoltarea social-economică a ţării în Strategia Naţională de Dezvoltare „Moldova 2020”.

În aceste documente de politici însă priorităţile de mediu sînt expuse succint şi sporadic, fără a avea la bază un document de politică de mediu, fiind formulate în raport cu cerinţele şi necesităţile evidenţiate la momentul respectiv. Astfel, Strategia de mediu pentru perioada 2014-2023 caută să compenseze această lacună şi să stabilească obiective concrete în domeniul protecţiei mediului, a căror implementare va conduce la dezvoltarea durabilă a ţării, la integrarea europeană, la aplicarea principiilor economiei verzi, precum şi la obţinerea unor beneficii considerabile în ceea ce priveşte îmbunătăţirea sănătăţii şi reducerea mortalităţii, precum şi la apariţia unor oportunităţi economice şi economisiri pe scară largă, care, respectiv, vor contribui la bunăstarea comunităţii.




Yüklə 386,74 Kb.

Dostları ilə paylaş:
  1   2   3   4   5   6   7   8   9   10




Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©muhaz.org 2024
rəhbərliyinə müraciət

gir | qeydiyyatdan keç
    Ana səhifə


yükləyin