Declaratia privind cea de-a treia intalnire a Comitetului de Urgență rsi privind focarul de infectie cu virus Ebola din Africa de Vest, 2014 Declarație oms



Yüklə 14,51 Kb.
tarix08.01.2019
ölçüsü14,51 Kb.
#92966

Declaratia privind cea de-a treia intalnire a Comitetului de Urgență RSI privind focarul de infectie cu virus Ebola din Africa de Vest, 2014

Declarație OMS

23 octombrie 2014

Cea de a treia intalnire a Comitetului de Urgență convocat de către Directorul General al OMS sub incidenta RSI 2005 cu privire la focarul produs de infectia cu virus Ebola din Africa de Vest 2014 (EVD, sau "Ebola") a avut loc in 22 octombrie 2014.

Această întâlnire a fost convocată înaintea celor 3 luni de la expirarea recomandărilor temporare emise in 8 august 2014 și extinse in 22 septembrie 2014, ca urmare a creșterii numărului de cazuri în Guineea, Liberia, și Sierra Leone, și a exportului de cazuri soldate cu transmitere limitată în Spania și Statele Unite ale Americii.

Situația actuală

Situația actuală a fost revizuita. Astfel din 22 octombrie 2014, numărul total de cazuri se ridică la 9936 de cazuri totale, cu 4877 de decese. Cazurile continua să crească exponențial în Guineea, Liberia și Sierra Leone; situația din aceste țări fiind ingrijoratoare. Lecțiile cheie învățate pentru a controla focarul se refera la importanța coordonarii, implicarea in comunitate, implicarea mai multor parteneri, plata personalului la timp, și responsabilitate. OMS, partenerii ONU și comunitatea internațională au crescut ajutorul în aceste trei țări.

Focarele din Nigeria și Senegal au fost declarate incheiate in 20 octombrie respectiv 17 octombrie. Comitetul a salutat această reusita și a salutat pe cei implicați în această realizare.

Cazuri au fost detectate recent în Spania și Statele Unite ale Americii. Cazurile index pentru cele două țări au originea în Africa de Vest.



Actualizarea statelor afectate prin intermediul RSI

După revizuirea de ansamblu, următoarele state in conformitate cu RSI: Guineea, Liberia, Sierra Leone, Spania, și Statele Unite ale Americii au furnizat o actualizare cu privire la evaluarea situației Ebola, inclusiv progresele înregistrate în vederea punerii în aplicare a recomandărilor temporare emise de Comitetul de Urgență.

Punctul de vedere unanim al membrilor Comitetului a fost că evenimentul continuă să constituie o Urgentă de Sanatate Publică de Importanta Internaționala.

Din prezentarile Statelor participante la intalnire și din discuțiile ulterioare ale Comitetului, s-au retinut mai multe aspecte și provocări atat pentru țările afectate cat si pentru alte țări. Actiunea principala trebuie sa fie in continuare oprirea transmiterii Ebola în cele 3 țări afectate care au transmitere intensa. Această acțiune constituie cel mai important pas pentru a preveni răspândirea internațională. O atenție specială ar trebui să fie acordată personalului medical din zonele afectate, incluzand monitorizarea adecvată și monitorizarea starii de de sănătăte. Acest lucru va încuraja, de asemenea, personal medical sa participe în acest focar intr-un numar mai crescut.

Comitetul a revizuit recomandările emise in 8 august și comentariile publicate in 22 septembrie, și a transmis urmatoarele recomandari suplimentare Directorului General in vederea abordarii focarelor de infectie cu virus Ebola, în conformitate cu RSI (2005). Toate recomandările temporare emise anterior rămân în vigoare. Chiar dacă s-au inregistrat câteva cazuri în afara celor 3 țări cu transmisie intensa, măsurile recomandate par să fi fost de ajutor în limitarea răspândirii internaționale a cazurilor. Recomandările adiționale sunt prezentate mai jos.

Recomandări pentru statele cu transmitere intensa (Guineea, Liberia, Sierra Leone)

Screening-ul de ieșirea din Guineea, Liberia și Sierra Leone rămâne critic pentru reducerea exportului de cazuri de infectie cu virus Ebola. Statele ar trebui să mențină și să consolideze screening-ul, de înaltă calitate, pentru boli febrile inexplicabile in concordanta cu infecția potențial Ebola, al tuturor persoanelor în aeroporturi internaționale, in porturi maritime, precum și in punctele de trecere terestre. Screening-ul la ieșire ar trebui să conțină, cel puțin, un chestionar, măsurarea temperaturii și, în cazul în care febra este descoperita, o evaluare a riscului daca febra este cauzata de infectia cu virus Ebola (EVD). Statele ar trebui să colecteze date din activitatile screeningului de ieșire, să monitorizeze rezultatele lor, și să transmita rezultatele OMS în mod regulat și în timp util. Acest lucru va spori încrederea publicului și va oferi informații importante pentru celelalte state.

OMS si partenerii ar trebui să ofere sprijin suplimentar Statelor care au nevoie pentru a consolida intr-un mod sustinut activitatile screeningului de ieșire.

Recomandări pentru toate Statele

Comitetul a subliniat recomandarea că nu trebuie să fie nici o interdicție de călătorie sau de comerț internațional. O interdicție de călătorie este de natură să provoace dificultăți economice, și ar putea crește, prin urmare, migrația necontrolată de oameni din țările afectat crescand astfel riscul de răspândire internațională a infectiei cu virus Ebola. Comitetul a subliniat importanța normalizarii transportului aerian și al circulației navelor, inclusiv manipularea de mărfuri și bunuri, la si de la zonele afectate, pentru a reduce izolarea și dificultățile economice ale țărilor afectate. Orice tratament medical necesar, trebuie să fie disponibil la țărm pentru navigatori și pasageri.

Recomandărilor anterioare în ceea ce privește calatoriile cazurilor si contactilor de EVD trebuie să fie aplicate în continuare.

O serie de State au introdus, recent, măsuri de screening la intrarea in tara. OMS încurajează țările sa puna în aplicare astfel de măsuri pentru a împărtăși experiențele și lecțiile învățate de fiecare dintre ele. Screening-ul de intrare poate avea un efect limitat în reducerea răspândirii internaționale atunci când este in completarea screeningul de iesire, iar avantajele și dezavantajele trebuie luate in considerare cu atenție.

În cazul în care screening-ul de intrare este pus în aplicare, Statele ar trebui să tina cont de următoarele aspecte: oferă o oportunitate pentru sensibilizarea individuala, insa resursele necesare pot fi semnificative, chiar dacă screening-ul se face tintit; și sistemele de gestionare trebuie să fie instituite pentru ingrijirea călătorilor și a cazurilor suspecte, în conformitate cu cerintele Regulamentului Sanitar Internațional (RSI).

Un număr de State, fără transmitere Ebola au decis să sau au în vedere anularea reuniunilor internaționale și adunările de masă. Deși Comitetul nu recomandă astfel de anulări, se recunoaște că acestea sunt decizii complexe care trebuie luate de la caz la caz. Comitetul încurajează statele să utilizeze o abordare bazată pe risc pentru a face aceste decizii. OMS a emis un aviz pentru țările care găzduiesc întâlniri internaționale sau evenimente de masă, și va continua să ofere îndrumare și sprijin în această problemă. Comitetul a fost de acord că nu trebuie să existe o interdicție generală privind participarea concurenților sau delegațiile din țările cu transmitere Ebola care doresc să participe la evenimente internaționale și adunări de masă, dar că decizia de participare trebuie să se facă de la caz la caz de către țara care găzduiește evenimentul . Recomandările temporare referitoare la călătorie trebuie să se aplice si pot fi solicitate monitorizări suplimentare de sănătate.

Toate țările ar trebui să consolideze eforturile de educare și comunicare pentru a combate stigmatizarea, teama disproporționată, precum și măsuri, reacții nepotrivite asociate cu Ebola. Aceste eforturi pot, de asemenea, să încurajeze auto-raportare și prezentare devreme pentru diagnostic și îngrijire.

Comitetul a subliniat importanța continuării sprijinului acordat de către OMS și alți parteneri naționali și internaționali pentru implemetarea eficientă și monitorizarea acestor recomandări.



Pe baza acestei recomandări și informațiilor furnizate de către Comitetul, Directorul General a fost de acord cu evaluare efectuata de Comitet, și a declarat că focarul de infectie cu virus Ebola din Guineea, Liberia și Sierra Leone in 2014 continua să reprezinte o urgentă de sanatate publică de importanta internaționala. Directorul General a aprobat recomandările Comitetului și le-a transmis ca recomandări temporare în conformitate cu RSI (2005). Directorul General a mulțumit membrilor comisiei și le-a solicitat reevaluarea acestei situații în termen de 3 luni sau mai devreme in functie de circumstanțe.

Documentul in original, in limba engleza, poate fi accesat aici http://www.who.int/mediacentre/news/statements/2014/ebola-3rd-ihr-meeting/en/
Yüklə 14,51 Kb.

Dostları ilə paylaş:




Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©muhaz.org 2024
rəhbərliyinə müraciət

gir | qeydiyyatdan keç
    Ana səhifə


yükləyin