Draft/ December 2009



Yüklə 150,38 Kb.
tarix27.10.2017
ölçüsü150,38 Kb.
#16707



Summit Entertainment ve Participant Media
Sunar
Imagenation Abu Dhabi işbirliği ile

Bir Anonymous Content Yapımı


KUKLA


Gösterim Tarihi: ?????

Dağıtım: Tiglon Film

İthalat: Fida Film
Oyuncular Mel Gibson, Jodie Foster, Anton Yelchin, Jennifer Lawrence, Cherry Jones

Senaryo Kyle Killen

Yönetmen Jodie Foster

Yapımcılar Steve Golin, Keith Redmon, Ann Ruark

Yürütücü Yapımcılar Jeff Skoll, Mohammed Mubarak Al Mazrouei, Paul Green, Jonathan King
Süre: 91 dakika

Konu

İki Oscar sahibi Jodie Foster yönetip oynadığı filmde Oscarlı oyuncu Mel Gibson ile rol alıyor. The Beaver, ailesini yeniden keşfe çıkan ve hayatına baştan başlayan bir adamın duygu yüklü hikayesini anlatıyor.

Kendi şeytanlarıyla boğuşmakta olan Walter Black, bir zamanlar başarılı bir oyuncak üretimcisi ve iyi bir aile babası olan, şimdilerdeyse depresyonla boğuşan bir adam. Her yolu denese de eski haline dönemeyen Walter’ın hayatı bir el kuklası kunduzun hayatına girmesiyle değişir.
Bir Aile Hikâyesi
Jodie Foster yönetmenlik kariyerinde işlediği evrensel aile temaları ve karakterlerininin yaşadığı spesifik deneyimler üzerinden anlattığı aile dinamiği ile artan bir itibaa kazandı. Yapımcı Steve Golin, The Beaver için biçilmiş kaftan bir yönetmen arıyordu, birçok büyük isim Hollywood yönetmeni de projeye dahil olabilmek için onunla irtibata geçiyordu. Fakat Golin’in beraber çalışmak istediği isim Foster’dı; önceki yönetmenlik denemeleri ‘Little Man Tate’ ve ‘Home for the Holidays’de kamera arkasındaki becerilerini ispatlamıştı ve hikayenin ihtiyaç duyduğu bakış tam da buydu.

“Jodie proje için aradığında geldi ve üzerine konuştuk,” diyor Golin. “Filmin sunduğu malzemeyle ilgili çok istekli ve tutkuluydu. Senaryoya çok büyük ilgi duydu. Bundan çok etkilendim ve hikayeyi kavrayışından ve yönettiğinde ortaya çıkacak işi hayal etmekten de.”

Kukla’yı okuduğum anda çok sevdim fakat o sırada bir yönetmen daha projeye dahildi,” diyor Foster. “Senaryo üzerinde çok ilginç oynamalar yapılabilir haldeydi ve ilk senaryosunu yazan biri için çok da güzeldi, ben de ‘hey, ihtiyacınız olursa beni mutlaka arayın’ diyip duruyordum.’ Tam olarak da böyle oldu, bir boşluk açıldı.”

Yapımcı için hikayenin asıl rezonans noktası ise aile mevzularını irdeliyor olması olmuş.

“At heart, despite all the strange twists and turns The Beaver is a family drama, the story of a father and son coming together, that tells in very direct terms how a fractured family finds a way to heal itself. It doesn’t happen in the normal way it usually happens in films but in a deeply imaginative and original way.”

“Jodie çok güçlü bir oyunculuk ve karakterizasyon altyapısından geliyor ve karakterlere, onların süreçlerine dair inanılmaz bir içgörüsü var. Bana depresyonla didişen kişilere ve hayatlarının – çevrelerindekilerinin de hayatlarının nasıl etkilendiğine aşina olduğunu anlattı.

“Yapımcılığını üstlendiğim eski filmlerde yönetmenler genellikle müzik klibi ya da reklam yönetmenliği geçmişinden gelir ve belirli bir görsel algıya sahip olurlardı. Oyunculuktan gelme birinden, oyunculuk ve işin duygusal boyutunu, karakter bakış açısıyla duymak benim için de inanılmaz bir deneyim oldu. Jodie’yle görüştükten sonra filmin ihtiyaç duyduğu yaklaşımın bu olduğunu kavramıştım; yönetmenin o olması gerektiğini de.”
Walter Black’in Hikâyesi
Walter Black karakteri fikri - yaşamını yeniden bir kuklayla konuşarak kurabilen kronik depresif oyuncak üreticisinin fikri ödüllü senarist Kyle Killen’ın aklında şekil buldu.

Texas’ta büyüyüp, USC Film School, California’da eğitimini tamamlayan Killen, aslında Walter Black ve kunduzun hikayesini kısa bir hikaye olarak düşünmüştü.

“Karım ikizlere hamile kalıp Austin’a taşındığımızda bunu yazmaya karar vermiştim,”diyor Killen. “Ama bir kısa hikaye oalcakkken birden yüzlerce sayfa oldu ki o noktada da romana çevirmek mantıklı göründü. Ama sonunda senaryolaştırmaya karar verdim.”

Walter Black hikayesi mükemmel haline bir senaryoda vücud buldu. Killen senaryonun bitmiş halini ajansına verdiğinde, okuyan herkes hayran kalmıştı.

“Hikayenin olağandışı doğasına rağmen bu kadar beğenilmesine çok şaşırdım ve sevindim” diyor Killen says.

Hollywood’da filmle ilgili iyi haberler hızlıca yayıldı. 2008 Black List’te yapım aşamasındaki en iyi senaryolar listesinde en üst sıralarda yer aldığında birkaç film şirketi filme ilgi gösterdi.

Yeni senaryo Propaganda Films kurucusu olan ve bugün Anonymous Content’i yöneten Steve Golin’in masasına geldi. Sıradışı işlerde elini taşın altına koymasıyla tanınan Golin , Being John Malkovich ve Eternal Sunshine of the Spotless Mind’ın yapımcılığını yapmıştı ve ‘The Beaver’u-ın yapımcılığını üstlenmeye de anında karar verdi.

“Beni inanılmaz sürükledi, mükemmel bir senaryo,” diyor Golin. “Sıradışı, özgün bir hikaye; gerçekle ilişkisi kopup, dünyayla tek bağlantısını kunduz başlı bir kuklayla kuran bir adamın hikayesi. Bu kadar tuhaf bir hikaye olmasına rağmen iyi işliyor.”

“Ana karakter Walter Black dibe vurmuş bir karakter. Birşeylerle başa çıkma mekanizması çökmüş, elini attığı herşeyde başarısız olan bu adamı o kukla hayata döndürüyor.”

Walter kuklayı her zaman içki içtiği yerin çöp bidonunun dışında buluyor ve sol eline takıyor. Sarhoşluğun verdiği geçici bir sersemlik gibi görünse de, kukla üzerinden konuşmaya başlıyor, önce kendi kendine, sonra ise herkesle. Kunduz kuklası sayesinde Walter hayatının yönünü değiştiriyor. Ailesiyle yeniden bağ kurar ve batmakta olan oyuncak şirketini de ayağa diriltir. Tabii tüm bunların da bir bedeli olacaktır.

“Ana fikir ortada olsa da bununla bir derdim yoktu,” diyor Golin. “Bu türden malzeme ile daha önce çalışmıştım ve böyle bir senaryonun da ilginç olduğunun farkındaydım.”

Fosterın yönetmen olarak seçilmesi filmin ilerleyiişinde büyük bir adım oldu. Sırada ise Walter Black’i oynayacak kişiyi bulmak vardı. Sıradışı, orijinal, ‘çemberin dışında’ bir karakter Golin bu rolün üstesinden ancak bir yıldızın kalkabileceğini biliyordu; sadece karakterin derinliği ve rolün karmaşık yapısından dolayı değil, lojistik sebepler yüzünden de.

“Konvansiyonel sinemanın dışına çıkan bu tarzda hikaye anlatımlarıyla ilerlemek genelde çok zordur.” Diyor Golin. “Bu tarz işleri yıldız oyunculara kabul ettirmek zordur ama onlarsız da olmaz. Rol için yıldız bir oyuncuya ihtiyacımız vardı ama bulabileceğimizi de biliyorduk çünkü elimizdeki materyal çok güçlü ve özgündü.”

“Jodie’nin aklına aniden senaryoyu Mel Gibson’a vermek geldi. 1994’te beraber rol adlıkları Maverick, filmi zamanında beraber olan ikilinin o günden bu yana süren bir arkadaşlıkları var.”

Foster, Gibson’ın ne denli iyi bir aktör olduğunun bilincindeydi ve mizahi bir tarafının olduğunun da.

“Walter Black ve kunduz, komedi ve trajediyi aynı anda anlayıp, yansıtabilecek birisi olmalıydı” diyor Foster. “Mel ile 15 yıla yakındır arkadaşız ve hayat üzerine çok fazla tartışmamız olmuştur o yüzden bizim için doğal bir alan olacaktı.”

“Jodie benia radaı ve yardımcıolup olamayacağımı sordu,” diyor Gibson. “Tabii ben de onu ölümüne severim ve onunla tekrar çalışmayı çok itiyordum, üstelik ellerindeki amlzeme de çok iyyidi., biz de hemen işe koyulduk.”

“Çok iyi bir fikirdi ama riskliydi de çünkü Mel daha önce hiç bu tarzda bir film yapmamıştı,” diyor Golin. Ama Jodie ona senaryoyu verdiğinde 2-3 gün sonra arayıp bu işte yer almak istediğini söyledi. İlk başta şaka yaptığını düşündüm. Asla olamayacağını düşündüğüm şeylerden biriydi.”

Ama oldu. Hem de mükemmel bir seçim oldu.

Foster şöyle ekliyor, “İnanılmaz başarılı bir oyuncu. Karakteri böyle birinin üstlenmiş olmasına çok mutluyum; çok şey kattı. “Gibson’ın ciddi durumlarda çok komik olabilme gibi üstün bir yeteneği var.’ diyor Golin. “Bir aktör olarak da çok enerjik bir yapıya sahip. Bunun önemli olduğunu düşünüyorum çünkü komik kısımlarının yanısıra senaryo dramatik ve karanlık bir yana da sahip. Kattığı mizahın mükemel bir dengede olduğunu düşünüyorum.”

Yönetmen ve aktörün belli olmasıyla Golin ve ortağı Keith Redmon projede ilerleyip New York’lu yapımcı Ann Ruark’a katılıp filmin çekimlerine başladılar. Golin ve Ruark beraber son olarak Alejandro González Iñárritu’nun ödülü filmi Babel’ın yapımcılığını üstlenmişti.

Summit Entertainment, Participant Media ve Imagenation Abu Dhabi da filmin finansal yapımcılığına imza attılar ve Summit filmin uluslararası dağıtımcsı oldu. İşler yolunca ilerliyordu. Geriye diğer üç önemli rol için oyuncu seçimi kalmıştı; Black ailesinin diğer ferdleri, Walter’ın karısı Meredith, ergen yaştaki oğulalrı Porter, ve yaşındaki Henry.

Senaryoya olan derin bağı yüzünden Foster, Meredith rolünü kendi oynamak istediğini farketti. Fakat Mel’in buna tepkisinden emin değildi. Bizzat evine gidip haberi verdi ki rahat olup olmadığını anlasın. Gibson bu karardan çok memnundu.

“Her zaman için müthiştir. Onunla bir kez daha beraber iş yaptık. Her zaman yanınızda olan insanlardandır, telefonda dahi olsa, çok konuşşmasanız da ihtiyacınız olduğunda yanınızda olan insanlardandır Onunla yeniden çalışacak olmaktan mutluluk duydum.”

Black’in 17 yaşındaki süper zeki oğlu Porter rolü için Foster’ın çok uzağa bakmasına gerek kalmadı. Anton Yelchin’in bu rol için mükemmel bir seçim olduğundan emindi. Porter babasını hor gören bir çocuk ve ailesinden uzaklaşmaya çalışırken kendi içindeki şeytanla savaş veriyor. Ülkeyi bir ucundan bir ucuna gezebilmek için para biriktiriyor ve bunu daha az yetenekli çocukalrın ödevlerini yazarak kazanıyor. Tipik bir teenage modeli değil.

“Anton inanılmaz yetenekli bir genö oyuncu ve ve aynı anda iki yönünü ortaya koyabiliyor – mükemmel bir derinlikl ve içten bir sıcaklık ve canlılık ki genç oyuncularda çok sık rastladığımız özellikler değilller.” diyor Foster.

Fakat Yelchin’in oyunculuk yeteneği ve geçmişi vardı. 2009’da iki önemli filmde yardımcı olarak yer aldı; J.J. Abrams ‘Star Trek’, ve ‘Terminator Salvation’. Ondan önceki yıl Charlie Bartlett rolü için övgüler aldı.

7 yaşındaki Henry rolü için daha uzun süre uğraşıldı ve sonunda rol yetenekli Riley Thomas Stewart’a verildi.

Emmy ve Tony Ödülleri sahibi sıradışı oyuncu Cherry Jones Walter’ın oyuncak şirketinin Genel Müdürü JerryCo rolünde; ve yakın zamanda Oscar adayı olan Jennifer Lawrence da Norah rolünde Porter’ın ilgilendiği ponpon kız oalrak karşımıza çıkıyor.

“Jennifer Lawrence mükemmel,” diyor Foster . “Keşke onu keşfetme şerefine ben nail olabilseydim ama benim seçimimden önce Winter’s Bone/Gerçeğin Parçaları’nda izlediğimde mükemmel bir oyuncu olduğunu gördüm; ekranda inanılmaz bir derinliğe sahip. Jennifer dahil olduktan sonra karakterins enaryodaki yerini de epey değiştirdik çünkü o farklı bir şey katacaktı.”

Ana oyuncuların seçimi tamamlandığında Foster, Golin ve Ruark yaratıcı ekibi seçmeye koyuldu ve yetenekli film teknisyenlerine başvurdular. İlk olarak görüntü yönetmeni Hagen Bogdanski, sonrasında prodüksiyon amiri Mark Friedberg, kostüm tasarımcısı Susan Lyall ve kurgu editörü Lynzee Klingman seçildi.

Bogdanski Oscar sahibi Alman yapımı film ‘The Lives of Others’ ile adından söz ettirmişti. Friedberg da günümüzün en önemli prodüksiyon amirlerinden ve Synecdoche, New York gibi bağımsız filmlerin yanısıra Runaway Bride gibi ana akım filmlerdeki işleriyle de tanınıyor.

Lyall ve Klingman, ikisi de daha önce Foster ile çalışmış kişiler; Foster’ın yönettiği ‘Little Man Tate’ ve ‘Home for the Holidays’ filmlerinde. Lyall ayrıca Foster’ın oyuncu olarak yer aldığı birçok filmde kostümleri tasarlamış.

Yapımcıalr seti New York’a taşıyıp The Beaver’ı burada çekmeyi düşündüler , mümkün olduğunca gerçekçi mekanlarda geçmesi için. Mekan bulma konusu biraz kritikti çünkü Foster karakterlerin kişiliklerinin yansıtacak mekanlar istiyordu , içlerinde kim olduklarını da yanstmak istiyordu.

Mekan ekibinden Ryan Webb ve Stephen Grivno New York City’nin beş ilçesinde aramalara başladı ve sonunda şehrin güney banliyösü Westchester’da aradıklarını buldular. Harrison kasabasında karar kıldıalr çünkü çevre, evlerin görünümü gibi detaylar tam Foster’ın istediği gibiydi.

Foster’ın film için isteklerinden biri de Black ailesinin evinin cephesinin taş ve ahşaptan oluşmasıydı – turuncu kiremitten uzak durmak istiyordu. Harrison’da iki ev Black’lerin evi olarak seçildi. İlki daha çok dış çekimler için kullanıldı, özellikle garaj alanı. İkinci ev köşe ağzındaydı ve banliyö çevresine bakıyordu; ön girişi, arkada havuzu ve iç kesimde merdivenleri vardı.

Üçüncü, daha sade bir ev de Meredith ve çocukların, Walter kunduzdan ayrılmayınca onu terkedip gittikleri ev olarak seçildi.

Westchester’da iki önemli mekan daha bulunmuştu. Biri ofis binası – daha önceleri IBM’in Westchester genel merkezi olan bina – Walter’a miras kalan oyuncak fimasının mekanı oalrak tutuldu. Diğer mekan da White Plains Koleji’ydi; burada da Porter, Norah ve Porter’ın sınıf arkadaşlarının olduğu iki haftalık çekimler yapıldı.

Diğer bir Westchester kasabası Mamaroneck da çekimler için seçilmişt. Ana caddesi Boston Post Road, Walter’ın kunduz kukla ile beraber yürüdüğü ve bir oyuncak mağazasının da bulunduğu yer oalrak kullanıldı.
Yapım Hakkında
Film çekimlerinin hemen öncesinde oyuncu seçimleri tamamlandı ve filmin yapımı 19 Eylül 2009da White Plains High School Koleji’nde başladı. Birkaç hafta süren çekimler Harrison ve Mamaroneck’te devam etti.

Sonrasında geçici olarak Brooklyn’e, Meredith ve Walter’ın gece restorana gittikleri sahne için DUMBO’ya gidildi ve sonraki gün de Porter’ın Norah ile yolculuğu nispeten kötü bir yer olan Brooklyn Navy Yard’da gerçekleşti.

Manhattan Rockefeller Center’da önemli bir sahne olan, Walter ve kunduz’un NBC-TV’de ‘The Today Show’da Matt Lauer’ın kendisiyle olan çekimleri yapıldı. Ekip sonraki birkaç gün için Bronx’a, Grand Concourse’un Andrew Friedman Home’a, geçti. Büyük Buhran zamanında artan orta sınıf için terapi merkezi oalrak inşa edilen ve günümüzde sosyal merkez olarak kullanılan bu klasik mimari, filmde psikiyatrik hastane olarak kullanıldı.

Harrison’a dönen ekip iç çekimleri Black house’da tamamladı. Çekimler tamamlanınca Westchester’da bir stüdyoya yöneldiler ve hotel çekimleri stüdyoda yapıldı.

Mekanlar yapımın genel havasına uygun olsa da, bir filmin görsel stili temelde yönetmen ve yaratıcı ekip tarafından belirlenir; görüntü yönetmeni, prodüksiyon amiri ve kostüm ekibi. Foster, tüm ekiple yakalamaya çalıştığı görüntü ve stil üzerine uzun görüşmeler yaptı.

“Jodie ile filmin gerçekçi ve doğal bir havada olması gerektiği, sürreal bir hava olmadan ayakları yere basan bir havada olması gerektiği konusunda hemfikirdik” diyor görüntü yönetmeni Hagen Bogdanski. “Fantastik bir yöne gitmek istemedik. Hikayemiz bir masal değildi; bir adamın ve ailesinin duygusal yolculuğuydu ve biz de bu yönde ilerledik. Herşey olduğunca gerçek. Filmin herhangi bir yerinde dijital efekt de kullanılmadı.”

Prodüksiyon amiri Mark Friedberg de bu gerçekliği yansıtmak için çabaladı.

“Baktığınızda The Beaver/Kukla örenk teşkil eden bir hikaye, masalsı bir yanı da var. Belirli bir şehir veya bölgede geçmiyor ama banliyö olduğunu anlayabiliyorsunuz, gerçekçi bir mekanda” diyor Friedberg. “Herşeyin gerçekçi olmasını istedik.”

Fakat gerçek derken çok cicili bicili veya fazla karışık bir yerden bahsetmiyoruz.

“Jodie film için biraz sert bir palet sundu. Filmi anlatış biçiminin bu olmasını istiyordu. Üzerinde birçok şey olan duvar fotoğrafları gösterdi. Çok dolu mekanlar istemiyordu çünkü filmin duygusal olarak gittiği yerde bir dolu şey oluyor. Çok yoğun olmayan mekanlar izleyiciye mekana hakim olma izni tanıyor, bir şiirin de yaptığı gibi.”

Aksine mekanlar boş olmaktan çok uzaktı.

“Jodie’nin görmediği hiçbir şeyi sete yerleştirmedim.”diyor Friedberg.“Ekranda ne göreceği konusunda çok net, karakterlerin dünyasıyla iligli de çok dikkatli. Sette dahi filmdeki kişilerin dünyasına dahil hissedebildiler. Jodie bugüne dek çok fazla karakteri canlandırdı ve yönetmenliği de mekandaki karakter üzerine kurulu.

“Porter’ın odası güzel bir örnek. Porter okumayı çok seviyor, romanlar okuyor, the Beats’i de ve ülkeyi boydan boya dolaşacağı bir gezi planı var. ,Günlük de tutuyor. Bir yandan da tipik bir ergen. Hayatında olup biten çok şey var ama odasını ya da kendi dünyasını abartarak yansıtmak istemedik.

“Jodie mükemmel bir fikirle geldi ve Porter’ın herşeyi Post-It’lere yazmış olmasını önerdi. Heryerde bol bol bu post-it’lerden görüyoruz. Sonunda Porter’ın dünyası Post-It dünyasına dönüşüyor.”

Foster anlatıyor, “elinde kukla ile gezen birinin olduğu bir film nasıl olur diye düşündüğünüzde aklınıza gelen görselliğin tam zıttı bir anlatım kullandık. Anamorfik lenslerle çekilen , elegan bir plaet kullanılan ve inanılmaz seçkin kompozisyonların seçildiği bir çalışma. Bir Amerikan ailesi portresi sunuyor ve film karanlıklaştıkça Walter’ın psikolojisini yansıtan boşluklar görüyorsunuz.”

Foster’ın kostüm tasarımcısı Susan Lyall ile üzerine anlaştığı noktalar da karakter ve mekan odaklıydı.

“Jodie filmin banliyö yaşamını alışıldık biçimde veremeyeceğinden endişeleniyordu ki banliyö olarak aldığımız daha kötü koşullarda olan, konfordan uzak, her evin birbirine benzediği, herkesin de birbirine benzediği bir yer olacaktı,” diyor Lyall.

“Jodie ile beraber, Meredith’in kıyafetleri için art bir öykü uydurduk. Walter’a amcasından oyuncak şirketi miras kalmamış olsaydı, aile New York City’de yaşıyor olabilirdi diye düşündük. Meredith’in kıyafetleri de buna bağlı olarak zevkli, iyi kalite ve stil oldu. Mağazadan giyinen biri değil yani.”

Meredith’in dışarı çıktıkları gece giydiği koyu deniz mavisi elbise de onun sofitike tarzının bir örneği ve ancak Saks Fifth Avenue ya da Bergdorf Goodman’dan alınabilecek kalitede.

“Meredith, Walter için de alışveriş yapıyor, o yüzden onun kıyafetleri de çok zevkli,” diyor Lyall. “Maskulen ama zevkli kıyafetler. Jodie, Walter’ın hip ya da ona yakın bir imaj sergilemesini istemiyordu, bir mucit ya da bilimadamı gibi değil de, yatırımcı işadamı gibi görünen, evinde de daha günlük şeyler giyen biri olmasını tercih etti.

“JerryCo’da Walter güzel iş kıyafetleri giyiyor, ama evdeki sahnelerde Mel’in ekran dışındaki giyimini örnek aldım çünkü jean pantalonları, tshirtleri ve iş botlarıyla çok rahat görünüyordu.

“Porter ise asla kot giymeyen birisi. Başka insanların akıllarına girerek onlar gibi yazmaya çabalayan biri. Kısacık saçları ve genelde gir, bej gibi nötr renklerde giyiniyor, adeta görünmez olmak istermişçesine. Renklerden uzak duruyor, Norah ile buluştuğu zamanlar dışında. Bu istisnai durumda, belki de kendini ortaya koyabilmek için, koyu renk cekt giyiyor.”

Dikkatle yapılan kıyafet seçimi yedi yaşındaki Henry için de uygulandı.

“Jodie de ben de anneyiz,” diyor Lyall. “Erkek çocuklarının ne çabuk geliştiğini biliyoruz. Bir bakarsınız pantalonlar küçülür, paçaları kısa kalır. Şimdiye dek Henry’nin giydiği herşey, tek bir parça kıyafet de ona braz küçük geliyor!”


Bir Fenomen Olarak Kunduz/Kukla
Filmin en can alıcı öğelerinden biri kuklanın kendisi ve sadece karakterleri değil oyuncuları da nasıl etkilediği. Özellikle de Mel Gibson’ı. Gibson tüm enerjisini rolün bu kısmına verdi. Çekimler başladığında kunduz psikolojisine tamamen bürünebilir hale gelmişti, kuklaya kattığı inanılmaz seslendirme ile tamamen hakim olmuştu. Olağanüstüydü.

Gibson şöyle anlatıyor, “elinizde tüylü bir kuklayla, sizin yerinize onun konuşmasına izin verme dinamiği kişiye aslında bir özgürlük de sağlıyor ve garip bir biçimde bir büyüsü de var. Çünkü ne dediği hakkında endişelenmeyecek kadar rahat oluyorsunuz; kukla sizin üzerinizden bir deha sergileyebilir ya da siz kukla üzerinden bir dehaya ulaşabilirsiniz.”

Dahası Gibson kuklanın kelimeleri, hisleri ve tavrını yansıtmak için gerekli el hareketlerinde neredeyse bir uzmanlığa ulaştı. Neredeyse kunduz gerçeğe dönüştü.

“Mel bu kuklacılık işine iyiden girdi,” diyor Foster. “Sürekli ‘kukla oynatmayı kafana takma, mükemmel olmak zorunda değil’ diyordum ona. Ama sonunda Mel haklı çıktı çünkü zamanla dudak senkronizasyonunda iyi noktaya geldi, bbu da çok değişiklik yaptı çünkü kunduzun gerçek bir insan olmayışını unutturdu.”

Tabii hikayede kunduzun büyüsünün işe yaraması Walter (Gibson) üzerinden oluyor aslında. Kyle Killen’ın demesiyle, Walter kendi kişiliğini kunduzla ‘sıfırladığında’ hayatı onun gözüyle tanıyor ve bunu avantaja dönüştürüyor. Kendisini sürekli depresif halden dinamik hale geçirebiliyor ve yaratıcı bir iş adamı, iyi bir aile adamına dönüşüyor.
Oyuncular
JODIE FOSTER (Yönetmen/Meredith) ‘The Accused’ ve Özel Ajan Clarice Starling rolüyle Oscar® kazandığı ve döneminin en iyi oyuncuları arasında sayılmaya başlandığı başyapıt ‘The Silence of the Lambs/Kuzuların Sessizliği’ en önemli rolleri arasında.

Kuzuların Sessizliği’ndeki rolüyle Foster, Altın Küre, BAFTA, New York Film Critics Award ve Chicago Film Critics Award da kazandı. Foster ilk Oscar® adaylığını ve National Society of Film Critics ve Los Angeles Film Critics’ten ödüllerini ‘Taxi Driver’daki rolü ile aldı. Aynı yıl iki farklı film Taxi Driver ve Bugsy Malone ile British Academy of Film and Television Arts’tan iki ödül kazanan ilk Amerikan aktris oldu.

Seyircinin yakın zamanda Fox Walden filmi ‘Nim’s Island’da Gerard Butler ile izlediği Jodie, öncesinde ‘The Brave One’da yönetmen Neil Jordan ile çalışmış ve bu rolüyle Altın Küre adaylığı kazanmıştı.

Toplamda 40 kadar filmde oynayan aktrisin filmleri arasında ‘Inside Man’ (Denzel Washington ve Clive Olwen ile); gişe rekorları kıran Flightplan; Jean Pierre Jeunet’nin Fransızca filmi ‘A Very Long Engagement’; David Fincher’ın gişede başarı kazanan filmi ‘Panic Room’; Andy Tenant filmi ‘Anna and the King’ , Robert Zemeckis’in yönettiği ‘Contact’; ‘Nell’ (Liam Neeson ile); ‘Maverick’ (Mel Gibson ve James Garner ile) ve romantik dram ‘Sommersby’ (Richard Gere ile) var.

Diğer başarılı filmleri; Woody Allen’dan ‘Shadows and Fog’; Mary Lambert’tan ‘Siesta’ (Ellen Barkin ile); ‘Stealing Home’; ‘Five Corners’ ve daha eski filmleri Tom Sawyer’; Disney filmi ‘Freaky Friday’; Adrian Lyne filmi ‘Foxes’; Tony Richardson’dan ‘The Hotel New Hampshire’; ve Claude Chabrol’dan ‘The Blood of Others’ var ki bu filmde iki dil konuşabilen Foster, tamamen Fransızca konuşuyor.

Foster kariyerine henüz üç yaşındayken “The Coppertone Girl” TV reklamı ile başladı. Sonrasında birçok TV dizisinde (Mayberry RFD, The Courtship of Eddie’s Father, My Three Sons ve Paper Moon gibi). İlk filmi ‘Napoleon and Samantha’da sekiz yaşındayken oynadı.

İzleyicinin gözlerini üzerine çektiği rolü ise Martin Scorsese’ın filmi ‘Alice Doesn’t Live Here Anymore’ (1975) ile oldu ve sonrasında da Scorsese’ın Taxi Driver (1976) filmindeki rolüyle hem eleştirmenlerden tam not almış hem de uluslararası beğeni kazanmıştı. Foster 1976 yılında tam dört filmde yer aldı; Bugsy Malone, Echoes of Summer, Little Girl Who Lives Down the Lane ve Taxi Driver gibi hepsi Cannes Film Festivali’nde gösterilen filmlerdi. Alan Parker’ın Bugsy Malone filmi ‘Italian Comedy Award’ kazanmıştı.

Foster’ın oyunculuğun yanısıra film yapımına da büyük ilgisi olmuştur. ‘The Beaver’ üçüncü yönetmenlik deneyimi. İlk uzun metraj yönettiği 1991 yapımı olan ve büyük beğeni kazanan, kendisinin de oynadığı ‘Little Man Tate’ oldu. 1995’te Foster ikinci filmi ‘Home for the Holidays’i çekti ve yapımcılığını da üstlendi. Filmde Holly Hunter, Anne Bancroft ve Robert Downey Jr oynadı.

Foster 1992’de Egg Pictures’ı kurdu ve şirket Foster’a En İyi Kadın Oyuncu Oscar adaylığı kazazandıran Nell (1994) filmini yaptı ve bu rolüyle En İyi Kadın Oyuncu Oscar adayı oldu. Home for the Holidays (1995); Showtime TV filmi ‘The Baby Dance ‘(1998) ile Peabody Award, ve 4 ayrı Emmy adaylığı yanısıra 3 Altın Küre adaylığı aldı.  Keith Gordon’ın yönettiği, Billy Crudup ve Jennifer Connelly’nin oynadığı ‘Waking the Dead’de yer aldı. 1996 yılında EggFransız filmi ‘Hate’ Amerika’da dağıttı. Egg Pictures son olarak ‘The Dangerous Lives of Altar Boys’ (2001) un yapımını üstlendi..

Foster Yale Üniversitesi Edebiyat Bölümü’nden 1985 yılında mezun olmuştur.
MEL GIBSON (Walter/The Beaver) New York doğumlu oyuncu ailesiyle Avustralya’ya taşındığında 12 yaşındaydı. Gibson Sidney’de National Institute of Dramatic Arts bölümüne University of New South Wales’de gitti. Tiyatroda Death of a Salesman’ oyununda yer aldı.

Gibson, kendisine Mad Max’te yer veren yönetmen George Miller’ın dikkatini çekti. Ve bu filmle dünya çapında tanına bir oyuncu oldu. Sonrasında ‘Tim’de yer aldı ve buradaki rolüyle Australian Film Institute, En İyi Erkek Oyuncu ödülü kazandı.

Gibson sonrasında Mad Max devamı – ‘The Road Warrior’ ve ‘Mad Max Beyond Thunderdome’da Peter Weir'ın ‘Gallipoli’sinde yer aldı. Birkaç yıl sonra Weir ve Gibson ‘The Year of Living Dangerously’da tekrar işbirliği yaptılar.

Gibson’ın ilk Amerikan filmi ‘The River’ oldu. Dünyada rekorlar kıran ‘Lethal Weapon’ serisinde oynadı. Diğer filmleri; The Bounty, Mrs. Soffel, Tequila Sunrise, Bird on a Wire, Air America ve Hamlet (yönetmen Franco Zeffirelli’den) - bu film Gibson'ın kendi yapım şirketi Icon Productions’ın da ilk filmi oldu. Icon’ın yaptığı ‘Forever Young’ ve ‘Maverick’ filmlerinde The Beaver’ın yönetmeni yıldız oyuncu Jodie Foster ile beraber oynadı. İlk yönetmenliğini de kendi de oynadığı ‘The Man Without A Face’adlı diğer bir ‘Icon’ yapımıyla gerçekleştirdi.

In 1995’te yönetip, oynadığı ve yapımcılığını da üstlendiği efsane film Braveheart ,beş dalda Oscar kazandı ve 10 dalda aday oldu. Bu filmle En İyi Yönetmen Altın Küre de kazandı.

1996 yılında Gibson ‘Ransom’da oynadı. Ron Howard’ın yönettiği film ile Altın Küre adayı oldu ve People’s Choice Award kazandı.

1997 yazında Conspiracy Theory’de Julia Roberts ile oynadı ve sonrasında Payback’te yer aldı. 2000 senesinde duygusal macera ‘The Patriot’ta oynadı ve ‘Chicken Run’da seslendirme sanatçısı olarak yer aldı. Aynı yıl Helen Hunt ile Nancy Meyers’ın romantik komedisi ‘What Women Want’ta oynadı.

2002’de ‘We Were Soldiers’da ve M. Night Shyamalan filmi ‘Signs’da; yer aldı. 2004’te Gibson yazıp yönetip yapımcılığını da üstlendiği ‘The Passion of The Christ’ı yaptı; başrollerde Jim Caviezel, Maia Morgenstern ve Monica Bellucci’nin oynadığı film film tarihinde en yüksek gişe yapan bağımsız film oldu ve üç dalda Oscar adaylığı aldı.

2006 yılında aksiyon gerilim ‘Apocalypto’ yu çekti ve bu film de 3 dalda Oscar adaylığı aldı. Oyuncu son olarak Warner Bros yapımı ‘Edge of Darkness’da oynadı..
SUMMIT ENTERTAINMENT and PARTICIPANT MEDIA Sunar
IMAGENATION ABU DHABI İşbirliği ile
Bir ANONYMOUS CONTENT Yapımı
Bir JODIE FOSTER Filmi
MEL GIBSON

JODIE FOSTER


“THE BEAVER”

“KUKLA”
ANTON YELCHIN

JENNIFER LAWRENCE

CHERRY JONES

RILEY THOMAS STEWART
Oyuncu Seçimi

AVY KAUFMAN, C.S.A.


Müzik

MARCELO ZARVOS


Müzik danışmanı

ALEXANDRA PATSAVAS


Kurgu

LYNZEE KLINGMAN, A.C.E.


Kostüm Tasarımı

SUSAN LYALL


Prodüksiyon Amiri

MARK FRIEDBERG


Görüntü Yönetmeni

HAGEN BOGDANSKI


Yürütücü Yapımcılar

JEFF SKOLL

MOHAMMED MUBARAK AL MAZROUEI

PAUL GREEN

JONATHAN KING
Yapımcılar

STEVE GOLIN

KEITH REDMON

ANN RUARK


Senaryo

KYLE KILLEN


Yönetmen

JODIE FOSTER


Unit Production Manager Ann Ruark
First Assistant Director Douglas Torres
Second Assistant Director Francisco Ortiz
Oyuncular

(Görünüm sırasına göre)

Walter Black Mel Gibson

Vice President Cherry Jones

Meredith Black Jodie Foster

Porter Black Anton Yelchin

Henry Black Riley Thomas Stewart

Jared Zachary Booth

Norah Jennifer Lawrence

Volunteer Dad Jeffrey Corbett

Skeptical Man Baylen Thomas

Man Sam Breslin Wright

Norah’s Mom Kelly Coffield Park

Hector Michael Rivera

Waiter Kris Arnold

Reporter Elizabeth Kaledin

Matt Lauer As himself

Jon Stewart As himself

Terry Gross As herself

Nurses Folake Olowofoyeku

Lorna Pruce

Prosthetic Technician Bill Massof


Stunt Coordinator George Aguilar

Stunt Performer John Cenatiempo

Stunt Rigger Stephen Pope

Stunt Utility Juan Carlos Robaina

Thomas Barnhill

Depresyon ailesel bir durumdur.


Bununla başetmenin ve iyileştirmenin yolalrını bulmak için takepart.com/thebeaver

Additional Editors Tatiana S. Riegel, A.C.E.

Michael Hofacre

Associate Producer Dianne Dreyer

Assistant Unit Production Manager Gwen Bialic

First Assistant Camera Glenn Kaplan

Second Assistant Camera Julian De La Cruz

Camera Loader Andrew Hamilton

Still Photographer Ken Regan

Video Assist Operator Vincent Camuto

Script Supervisor Dianne Dreyer

Camera Production Assistant Patrick Bracey

Post Production Supervisor Luca Borghese

Assistant Editors Josh Salzberg

Jered Zalman

Tara Fidler

Sound Mixer Jimmy Sabat

Boom Operator Michael Schmidt

Cable Puller J.J. Sabat

Gaffer Steven Ramsey

Best Boy Michael Maurer

Generator Operator Pat Cousins

Set Lighting Technicians Mike Leo

Alfred Padilla

Donald Schreck
Rigging Gaffer Charles Meere

Best Boy Rigging Mike Mullin

Rigging Electrics Casey Ford

Ryan Webb

Key Grip Matt Blades

Best Boy Grip Bernard Brongniart

Dolly Grip John Krause

Grips Taylor Drake

Tim Ferraer

Ian Pratt

Key Rigging Grip Todd MacNicholl

Best Boy Rigging Grip Kevin Califano

Rigging Grips Balint Pinczehelyi

Thomas McGrath Woods

Location Manager Ryan Smith

Assistant Location Manager Stephen Grivno

Location Coordinator Eric Knapp

Location Production Assistants Jess Magee

James McGuiness

Kareem Farooq


Parking Coordinator Ayo Rufus Ogundele

Assistant Parking Coordinator Robert Goldman

Property Master Kris Moran

Property Assistants Ryan Webb

Joel Weaver

Art Directors Alex DiGerlando

Kim Jennings

Assistant Art Director Nikki Black

Set Decorator Rebecca Meis DeMarco

Assistant Set Decorator Susan Perlman

Leadperson Jonathan Huggins

Graphic Designer Sarah Frank

Motion Graphics Miguel Hernandez

Katrina Whalen


Lead Dresser Carl Ferrara

On Set Dresser Theo Sena

Set Dressers Neil Driscoll

Nick Ferrara

Isaac Gabaeff

Charge Scenic Don Nace

Scenic Foreperson Margaret Ryan

Camera Scenic Warren Jorgenson

Scenics Jennifer Buturla

William G. DePaolo

Art Department Coordinator Frank-Joseph Frelier

Art Researcher Bill Logan

Art Department Production Assistants Jessie Pellegrino

Anastasia White

Maki Takenouchi

Beaver Puppet Design Tony Gardner

Beaver Puppet Manufacturing Tim Huizing

Jack Santry

Lilo Tanvao

Brian Beltran

Aaron Romero

Beaver Puppet Handler Anney McKilligan

Puppetting Coach Bill Bryan

Woodchopper Toy Manufacturing Susan Pitocchi

Assistant Costume Designer Amy Ritchings

Wardrobe Supervisor Hartsell Taylor

Key Costumer Trenee Clayton

Costume Coordinator Jessica De La Cruz

Costumer Michael Adkins

Wardrobe Production Assistant Caitlin Doukas

Makeup Department Head LuAnn Clapps

Key Makeup Artist Nicky Pattison

Hair Department Head Angel DeAngelis

Key Hair Stylist Jovan Vitagliano

Production Coordinator Daniel Wagner

Assistant Production Coordinator John Merchant

Production Secretary David Bisson

Assistant to Ms. Foster Emma Baksi

Assistant to Mr. Golin Emmeline Yang

Assistant to Mr. Redmon Luke Rivett

Assistant to Ms. Ruark Morgan Newell

Assistant to Mr. Gibson Nick Guerra

Office Production Assistants Matthew Thomas

Jeff Cossaboom

Pamela Rook

Ethan Weinstock

Second Second Assistant Director Mirashyam Blakeslee

Set Production Assistants Justin Bischoff

Joshua Friedman

Vincent Giarratano

KC McMahon

Patrick O’ Connor

Production Accountant Anna Bosco

Post Production Accountant Trevanna Post

Liz Modena

First Assistant Accountant Matthew Monaco

Second Assistant Accountant Jennifer Hallmark

Payroll Accountant Penni Smith

Clerk Matthew Branin

Casting Associate Leeba Zakharov

Casting Assistant Scott Rose

Extras Casting by Grant Wilfley Casting, Inc.

Extras Casting Associate Allison Hall

Dialect Coach Tim Monich

Unit Publicist Larry Kaplan

EPK Producer Josh Oreck

Construction Coordinator Nick Miller

Co-Construction Coordinator Gordon Krause

Shop Foreperson Derrick Alford

Construction Key Grip Jonathan Graham

Best Boy Construction Grip Richard Dowgin

Tool Room Manager Melvin Noped

Shop Electric Richard Dolan

Shop Production Assistant Vanessa Frost

Greens Coordinator Will Sheck

Greens Foreperson Arlo Hoffman

Greens Gordon Gertsen

Michael A. Thompson

Special Effects Coordinator Tim Rossiter

Transportation Coordinator Jim Buckman

Transportation Co-Coordinator Peter Connors
Drivers

Larry Alayon

Thomas D. Beauter

Dennis Curry

John Edler

Joe Farina

Louis Guevara

Greg Jacobs

Franklin Metts

Thomas J. Moresco

Carl Russell

James Sweeney

Bob Barker

David Buckman

Edwin Diaz

Edward Fanning

John Giordano

Steven Guglielmetti

Ed Kmiotek

Greg Miller

Joe Paprota

Mike Scalice

Gilbert Williams

Catering by Gourmet To U

Chef Anthony Torre

Craft Services Eva Vedock

Will Sepulveda

Studio Teacher On Location Education

Missy Sims

Product Placement Wendy Cohen

Script Research Cassandra Barbour

Imagenation Abu Dhabi Edward Borgerding

Stefan Brunner

Additional Photography
Production Manager Rebecca Rivo

First Assistant Director James E. Sheridan

Second Assistant Director Mikki Ziska

Director of Photography Terry Stacey

Production Coordinator Charlie Dibe

Assistant Production Coordinator Kristina Lee

Camera Operator Oliver Cary

First Assistant Camera Craig Pressgrove

Office Production Assistants Charlie Birns

Gus Gustafson

Gaffer Ken Shibata

Best Boy Electric John Coots

Key Grip Gary Martone

Best Boy Pedro Hernandez

Dolly Grip Dan Denitto

Grips Ethan Rosenduft

George Elias

James Saluzzi

Location Manager Guy Efrat

Location Assistant Sarah Follett

Location Scout David Velasco

Set Decorator Carrie Stewart

Leadman Mike Leather

Key Set Dresser Stephen Podrang

Set Dressers John Raffaele

Anthony Baldasare

1st Assistant Accountant Brenda Yoo

Accounting Clerk Ainsley Bartholomew

Construction Coordinator Ray Reddy

Construction Production Assistant Rachelle McKnight

Sound Mixer Tod Maitland

Transportation Captain Dennis Salomone

Supervising Sound Editor Michael Kirchberger

Re-Recording Mixers Tom Johnson

Lora Hirschberg
Sound Effects Editor Roy Waldspurger

Foley Editor John Nutt

Sound Editors Robert Shoup

Marshall Winn

ADR Editor Michael Silvers

Assistant Sound Editor Matthew Harman

Foley Artists Sean England

Dennie Thorpe

Foley Mixer Frank Rinella

Foley Recordists Christopher Barron

Corey Tyler

ADR Mixer Travis Mackay

ADR Recordist Wade Barnett

ADR Voice Casting Barbara Harris

Background Voices Saemi Nakamura

Andreana Weiner

Catherine Cavadini
Paige Pollack

Barbara Iley


Ruth Zalduondo

Nancy Truman


Noreen Rearson

Aaron Fors


Jeremy Maxwell
Jeffrey Todd Fischer
Daniel Mora
David Randolph
Jason Broad
Daamen Krall
Amad Jackson
Assistant Re-recording Mixers Scott R. Lewis

Tony Sereno

Digital Transfer Marco Alicea

John Countryman

Recordists Clint Smith

Christopher Barron

Engineering Services Doug Ford

Howie Hammermann

Digital Editorial Services Danny Caccavo

Noah Katz

Dmitri Makarov

Visual Effects by Phosphene

Visual Effects Supervisor John Bair

Visual Effects Producers Vivian Connolly

Chris Connolly

Visual Effects On-Set Supervisor Jake Braver

3D Artists Christian Lowe

Vance Miller

Nathan Meier

Compositors Scott Winston

Connie Conrad

Aaron Raff

Thomas Panayiotou

Djuna Wahlrab

Brian Haimes

Segei Martirrosov

Thomas Lynch
Digital Intermediate by Deluxe New York

Digital Intermediate Colorist Joseph Gawler

Digital Intermediate Supervising Producer Darrell R. Smith

Digital Intermediate Editor Jonathan Sanden

Digital Intermediate Assist Jack Lewars

Digital Restoration Artist Molle DeBartolo

Dailies Colorist Anthony Raffaele

Main and End Titles Designed by Dan Perri

Score Produced by Marcelo Zarvos

Music Consultants Jim Black

Gabe Hilfer

Orchestrations Mark Baechle

Sonny Kompanek

Philip Rothman

Music Recorded and Mixed by Richard King

Music Recorded and Mixed at Avatar and MSR Studios, New York


Music Editors Erich Stratmann

E.Gedney Webb

Jim Schultz

Music Preparation Dominik Mack

Contractor Antoine Silverman

Accordion Solos William Schimmel

Piano Solos Marcelo Zarvos

Guitar Solos Jack Petruzzelli


Songs

"Kung Fu" Underscore

Composed by James Helms



Entrance of the Gladiators

Written by Julius Fucik




Summer Is The Champion

Written and performed by Laura Veirs

Courtesy of Raven Marching Band Records

By arrangement with Terrorbird Media



Swim Until You Can't See Land

Written by Grant Hutchison, Scott Hutchison, David Kennedy and Andy Monaghan

Performed by Frightened Rabbit

Courtesy of FatCat Records

By arrangement with Bank Robber Music


Cocktail Lullaby

Written and performed by Homer Greencastle

Courtesy of 5 Alarm Music


Frozen

Written by Ben L. Braun and Ian David Mackintosh

Performed by Mackintosh Braun

Courtesy of Chop Shop Records/Atlantic Recording Corp.

By arrangement with Zync Music Group LLC


Exit Music (For A Film)

Written by Thomas Edward Yorke, Jonathan Richard Guy Greenwood, Edward John O'Brien, Colin Charles Greenwood and Philip James Selway

Performed by Radiohead

Courtesy of EMI Records Ltd.

Under license from EMI Film & Television Music







Camera Cranes and Dollies Provided by Panavision

Grip and Lighting Equipment Provided by ARRI/CSC

Stages Provided by Cinema World

Steiner Studios

Payroll Services Provided by Entertainment Partners

Completion Bond Provided by International Film Guarantors

Insurance Provided by DeWitt Stern Group

John Hamby

Lida Davidians

Giovani Lopez

Legal Services Provided by Rosenfeld, Meyer & Sussman, LLP

Ron E. Dolecki

Music Consultant Paul Katz & EYE2EAR>

Music Clearance and Legal Services Provided by Christine Bergren Music Consulting

Christine Bergren

Lauren Shotwell

Clearances Provided by Cleared By Ashley

Ashley Kravitz

Production Financing Provided by Comerica Entertainment Group

Todd Steiner

Kung Fu


Licensed by Warner Bros. Entertainment Inc.

The Daily Show with Jon Stewart © 2009 courtesy of Comedy Central. All Rights Reserved.

Sex Pistols clip courtesy of ITN Source

Production Facilities Provided by NBC Universal Inc. – New York


THE PRODUCERS WISH TO THANK:
The New York State Governor’s Office for Motion Picture and Television Development

(NY ♥ Film logo)


Westchester County Film Office and the County of Westchester
Harrison Police Department
Josh Baskin
Sadie Joseph
Fred Tate
Area Bedding
Apple
Volkswagen
Folkman’s Puppets
Schylling Toys
Vekoma Rides
Toys-R-Us
This is a Carbon Neutral Production: 100% of Carbon Emissions Offset with

Native Energy (Native Energy logo)



IATSE (logo)

Panavision (logo)

Color by Deluxe(logo)

Dolby Digital (logo)

Kodak (logo)

Fujifilm (logo)

DTS (logo)

MPAA No. 46281 (logo)
MUST REMAIN ON SCREEN FOR TEN SECONDS

The events, characters and firms depicted in this photoplay are fictitious. Any similarity to actual persons, living or dead or to actual events or firms is purely coincidental.
Ownership of this motion picture is protected under the laws of the United States and all other countries throughout the world. All rights reserved. Any unauthorized duplication, distribution, or exhibition of this film or any part thereof (including soundtrack) is an infringement of the relevant copyright and will subject the infringer to severe civil and criminal penalties.
Ownership of this motion picture is protected by copyright and other applicable laws, and any unauthorized duplication, distribution or exhibition of this motion picture could result in criminal prosecution as well as civil liability.
© 2010 Summit Entertainment, LLC

All Rights Reserved.
Summit Entertainment (logo)
MPAA card


Yüklə 150,38 Kb.

Dostları ilə paylaş:




Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©muhaz.org 2024
rəhbərliyinə müraciət

gir | qeydiyyatdan keç
    Ana səhifə


yükləyin