EğİTİM ÖĞretim yili tüRKÇe dersi sinif dönem sinavi

Sizin üçün oyun:

Google Play'də əldə edin


Yüklə 36.85 Kb.
tarix02.08.2018
ölçüsü36.85 Kb.

2015-2016 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI TÜRKÇE DERSİ 8.SINIF 2.DÖNEM 2.SINAVI


  1. Bu odayı konuklar için hazırladık.

  2. Sözlük hazırlamak epey zaman alır.

  3. Komplo hazırlamakta üstüne yok onun.

  4. İç bölünmeler felaketi hazırlar.

  5. Onu, kötü habere hazırladık.

  6. Masayı özene bezene hazırladı.


1)“Hazırlamak” sözcüğü , hangi cümlelerde aynı anlamda kullanılmıştır?

A) I- II B) III- IV

C) II- V D) I- VI

(I )Sokak boşalmış, herkes işinin gücünün başına geçmişti. (II) Bazı evlerin pencereleri açıktı.(III) Bir ikisinde odalarına kapanmış kadınların gölgeleri görünüyordu. (IV) Odaları süpürüp eşyaların tozunu alıyor olmalıydılar.


2)Numaralandırılmış cümlelerin hangisinde “tahmin” söz konusudur?
A) I B) II C) III D) IV



3)Bu şiirde işlenen temel duygu aşağıdakilerden hangisidir?

  1. Yaşama sevinci

  2. Geçmişe özlem

  3. İnsanlara güven

  4. Doğa sevgisi

“Arkadan geleni nasıl göreyim( )” diye bağırdı ( ) Polis ( ) adamdan ehliyetini istemekle yetindi.


11) Yukarıdaki cümlede parantez içlerine sırasıyla hangi noktalama işaretleri gelmelidir?

A) ( soru işareti ) ( nokta ) ( virgül ) B) ( ünlem ) ( iki nokta ) ( virgül )

C) ( soru işareti) ( iki nokta) ( virgül ) D) ( ünlem ) ( virgül ) ( virgül )


4)





Hangisine ait cümlede “araba” kelimesi vurgulanmıştır?


A) ALP B) CEM

C) DERYA D) BERKE


5)Yukarıdaki şiirde, kişileştirilen varlık aşağıdakilerden hangisidir?
A) Balta B) Orman

C) Şehir D) Toprak



6)Bu paragrafın anlatım yöntemi aşağıdakilerden hangisidir?

A) Açıklama B) Karşılaştırma

C) Örneklendirme D) Tanık gösterme

Dünyanın en önemsiz, en zavallı adamı bile insanı şaşırtacak kadar karmaşık bir ruh yapısına sahiptir. Fakat biz, bunu anlamaktan kaçınıyor ve insan denen yaratığı anlaşılması en kolay şeylerden biri sayıyoruz. İlk karşılaştığımız insan hakkında son kararımızı büyük bir rahatlıkla veriyoruz.


7) Yazar bu parçada neden yakınmaktadır?


  1. İnsanları iyi tanımadan hüküm verilmesinden

  2. İnsanların birbirini yeterince sevmemesinden

  3. İnsanların birbirine yardım etmemesinden

  4. İnsanların dostluk kurmamalarından


8)Bu paragrafta en uygun başlık aşağıdakilerden hangisidir?


  1. Bakış Açısı

  2. Sanat mı Bilim mi?

  3. Sanatçının İleri Görüşlülüğü

  4. Kehanetler Çağı


S

Sınıfın en uzun boylusu en önde oturuyor.

U

Bu iş daha çok benim işime yaradı.

D

Yazarın en çok tutulan kitabı bu.

E

Her bildiğini herkese anlatmasa olmaz.

9) Hangi harfin karşısındaki cümlede bir “karşılaştırma” söz konusu değildir?
A) S B) U C) D D) E

16) Pencereden dışarıya bakınca lapa lapa kar yağdığını gördü.
Bu cümlenin ögeleri aşağıdakilerin hangisinde sırasıyla verilmiştir?

A)Zarf T. / Yer T. /Nesne / Yüklem

B)Yer T./ Nesne / Yüklem

C)Yer T. / Zarf T. / Yüklem

D)Zarf T. / Nesne / Yüklem




10)Bu paragraf, aşağıdaki cümlelerden hangisi ile tamamlanamaz?

  1. Bu nedenle senin “Şiir hiçbir dile çevrilemez, kendi yazıldığı dile bile.”sözüne candan katılırım.

  2. Anadilinden başka bir dille şiir yazmaya kalkanların şiirden anlamadığına inanıyorum.

  3. Şiirin ancak Türkçe ile yazılabileceği gibi bir yargıya kapılıp kaldım.

  4. Şiirin, bir dilin kendine has olan tüm inceliklerini ve tüm gücünü yansıtan bir araç olduğu sonucuna ulaştım.


12) Hangi cümlede karşıt durumlar bir arada verilmemiştir?


  1. İyi insanlar nedense hep kötülük buluyor.

  2. İki yıldır takdirname ile geçen Gül bu yıl sınıfta kaldı.

  3. Bu kocaman fabrikanın beyni şu küçücük bilgisayarmış.

  4. Gündüz, güneşin doğuşundan batımına kadar geçen zamandır.


( I ) Sözcükler birtakım işaretlerdir.( II ) İnsan bu işaretlerle düşünür.( III ) Düşünürken nesnelerin yerine işaretleri yani sözcükleri koyar.( IV ) Bir insanın söz dağarcığının zenginliği, ancak başkalarının söz dağarcığıyla karşılaştırıldığında ortaya çıkar.( V ) Bu, zihnin işlemesini kolaylaştırır, çabuklaştırır.( IV ) Sözcükler ne kadar kullanışlı ve açık olursa zihin o kadar iyi işler.



13)Bu parçada numaralanmış cümlelerden hangisi düşüncenin akışını bozmaktadır?
A) II B) III C) IV D) V
15) ”İnsan,her şeyden vazgeçebilir ama insanlardan vazgeçemez.”

Bu cümle için aşağıdakilerden hangisi söylenemez?

A)Bağlaçlı cümledir.

B)Eylemler edilgen çatılıdır.

C)Özne ortaklığı söz konusudur.

D)Birden fazla yargı taşımaktadır.
1-zırh

2-kılıç

3-şövalye

4-giyip

5-kuşanmakla

6-olmaz

7-kişi
14)Yukarıdaki kelimeler hangi sırayla dizilirse kurallı ve anlamlı bir cümle ortaya çıkar?
A)1-4-2-5-3-7-6

B)7-1-4-2-5-3-6

C)7-2-4-1-5-3-6

D)2-4-1-5-3-7-6
17)Aşağıdaki fiillerden hangisi “nesne-yüklem ilişkisine” göre diğerlerinden farklıdır?
A)Beğendim B)Unuttum

C)Zorlandım D)Beklettim

18)Aşağıdaki atasözlerinin hangisinde farklı türde bir fiilimsi kullanılmıştır?
A)Dost dostun eğerlenmiş atıdır.

B)Çıkmadık candan umut kesilmez.

C)Başak büyüdükçe boynunu eğer.

D)Ateş olmayan yerden duman çıkmaz.
19) Aşağıdaki cümlelerin hangisinde ikilemelerin yazımında yanlışlık yapılmamıştır?
A)Şimdi herkes malmülk derdine düşmüştü.

B)Kısa zamanda onunla sıkı fıkı dost olmuştuk.

C)Burada iyi-kötü geçinip gidiyoruz işte.

D)Çocuklar karda bata,çıka ilerliyordu.
20) Aşağıdaki cümlelerin hangisi söz söyleyenin duygularını içermemektedir?


  1. Manzaranın güzelliği oldukça etkileyiciydi.

  2. Türk Halk Şiiri’nin en büyük ustası Âşık Veysel’dir.

  3. Türkiye gelişmekte olan ülkeler arasında yer alıyor.

  4. Takımımız olağanüstü tempoyla oynadı.




21)Parçanın ana düşüncesi aşağıdakilerden hangisidir?

  1. Duygu ve düşüncelerimizi anlaşılır bir biçimde anlatabildiğimiz dili biliyoruz demektir.

  2. Kurallarını iyi öğrendiğimiz dille derlerimizi daha anlatabiliriz.

  3. Biliyorum, dediğimiz dilde yazılmış bütün eserleri okumuş olmalıyız.

  4. Sözcüklerini ezberlemek, kurallarını bilmek bir dili öğrenmek demektir.

Gündelik bir olayı, sıradan bir gözlemi, konuşma sanatının bütün incelikleriyle şerbetlendirerek öyle bir anlatır ki... İnsana ve dünyaya bakmanın birinci niteliğinin hoşgörü olduğunu hem bilir, hem bildirir.


22)Parçadan aşağıdakilerden hangisi çıkarılamaz?


  1. Konuşma sanatını incelikle kullanır.

  2. Hoşgörüyü bilir ve aktarır.

  3. İnsana ve dünyaya bakmanın birinci niteliği hoşgörüdür.

  4. Olağanüstü olayları anlatır.



İşte Hatay sırtlarında, çamların altındayım. Hemen önümde bir metre aşağıda İskenderun Ovası soluk almaya mecalsiz, güneş altında dümdüz yatıyor. 20 metre ileride suyu buz gibi bir çeşme şırıl şırıl suyunu akıtıyor. Gidip suya elimi uzattığımda hemen geri çekiyorum, suyu bu yaz günlerinde bile içmekten çekiniyorum.



23) Bu parçada aşağıdaki öğelerden hangisine yer verilmemiştir?
A) Görme B) Dokunma

C) Tatma D) İşitme


CEVAP ANAHTARI
1-D

2-D

3-A

4-C

5-A

6-D

7-A

8-C

9-D

10-C

11-A

12-A

13-C

14-B

15-B

16-A

17-C

18-C

19-B

20-C

21-A

22-D

23-C



Dostları ilə paylaş:
Orklarla döyüş:

Google Play'də əldə edin


Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©muhaz.org 2017
rəhbərliyinə müraciət

    Ana səhifə