Expresia desavarsirii este, in budism, Triplul Giuvaer sau Triratna: Buddha, Dharma, Sangha

Sizin üçün oyun:

Google Play'də əldə edin


Yüklə 21.66 Kb.
tarix05.09.2018
ölçüsü21.66 Kb.

Treihttp://www.armonianaturii.ro/images/editor/nr3_25_nr3.jpg
Numarul trei este pretutindeni un numar fundamental. El exprima o ordine intelectuala si spirituala, in legatura cu Dumnezeu, cu universul si omul.

El sintetizeaza tripla unitate a fiintei vii. El rezulta din imbinarea cifrei unu cu cifra doi, fiind in acest caz, un rezultat al impreunarii dintre Cer si Pamant. Cel mai adesea, numarul trei, primul numar impar, este numarul Cerului, iar doi numarul Pamantului, unu fiind anterior polarizarii acestora.

Trei, spun chinezii, este numarul perfect, expresia totalitatii, a desavarsirii, caci nu i se poate adauga nimic. El inseamna desavarsirea manifestarii: omul, fiu al Cerului si al Pamantului, completeaza marea triada.sf treime1.jpg

Expresia desavarsirii este, in budism, Triplul Giuvaer sau Triratna: Buddha, Dharma, Sangha.


Cifra 3 :
Trei este cifra " perfecta " in gastronomie . Trei sunt mesele principale ale zilei si toti sunt sunt felurile de mancare de baza ale pranzului . Pentru a respecta bunele maniere la masa , trebuie sa stii sa folosesti cel putin trei tacamuri : lingura , cutitul si furculita . Iar la o masa echilibrata are trei feluri de bauturi : un aperitiv , o bautura care insoteste felul principal si una de desert sau un digestiv Daca ne-am dori cu dinadinsul , am putea cauta si gasi inca de trei ori trei exemple de acest fel . Preferam sa inchinam de trei ori paharul .
Cifra 3 :
Numarul trei s-a bucurat de multa atentie din partea oamenilor dintotdeauna si de pretutindeni . In mitologia greaca a zeului Poseidon ridica apele marilor sau facea sa se cutremure pamantul cu ajutorul unei furci cu trei dinti numita trident .

Toate templele din antichitate cuprind grupuri de trei motive decorative: trei lei , trei serpi , trei coloane... . Piramidele au fete triungiulare , iar ca sa se exprime o multime nefinita de lucruri , egiptenii repetau de trei ori hieroglifa prin care notau acea multime . Si in povesti apare fregvent numarul trei : trei zane , imparati care aveau trei feciori , soacre cu trei nurori .


Cifra 3 :
Defineste echilibrul si suficienta . Trei puncte sunt minimul suficient pentru definirea unui plan geometric sau sau pentru a face un scaun stabil . Cifra 3 a imbracat foarte repede semnificatia " perfectiunii divine " si a desavarsirii . In cea de a treia zi a creatiei , Dumnezeu a facut sa apara lucruri , care impreuna cu celelalte lucrari din primele doua zile , au completat elementele strict necesare vietii . De fapt , zilele creatiei merg in serii paralele de catre trei .

Apare cifra magica trei : trei daruri , trei zile , trei probe . Cifra trei avand un caracter simbolic la celti .Cifra 3 : Literatura

MIORITA • Observam in aceste versuri un element sacru : aparitia cifrei trei simblolica ( trei sunt fii de imparat din basme , FatFrumos trece prin trei incercari , etc )

HARAP ALB
 • Si in acest basm exista o cifra magica , cifra trei multipli acesteia sunt cifrele magice din acest basm, dar in special "trei fete " , " trei baieti " . Spanu la pus la trei incercari pe Harap Alb.3.jpg

Prezenta numarului trei , ca cifra cu incurcatura magica si cu forta pentru depasirea probelor si invingerea obstacolelor la care este supus personajul din basm .

LA TIGANCI - DE MIRCEA ELIADE

 • In nuvela se remarca frecventa mare a cifrei sacre trei ( pentru ca exprima unitatea : tatal- sf duh ) . Gavrilescu umbla cu tramvaiul prin fata gradinii tigancilor de trei ori pe saptamana , suma pe care o plateste profesorul la intrare la tiganci valoreaza trei lectii de pian , fetele pe care Gavrilescu trebuie sa le indentifice sunt trei , ora cand de produc toate aceste intamplari misterioase este in jur de trei !

PRASLEA CEL VOINIC SI MERE DE AUR
 • Unul dintre elementele simbolice cele mai importante , caracteristice basmului , este cifra trei , ce apare in repetate randuri : Praslea este cel de-al treilea fiu al imparatului ; fetele de imparat sunt trei , zmei sunt tot trei . Aceasta este o cifra magnifica , simbol al ordinii perfecte • In planul constructie epice se observa preferinta pentru cifra trei ( trei fete de imparat , trei zmei ) careia i se mai alatura cifra o suta (o suta de oca de carne si o suta de pagini ),acestea fiind socotite cifre magice , intalnire in mai toate basmele .

FAT-FRUMOS DIN LACRIMA
 • Ffrecventa unor motive: cifrele magice(cu deosebire,cifra trei ),drumul initiatic,obiectele magice,nunta ca final compensator .

ALEODOR IMPARAT
 • Cifra "trei" este fatidica.Ea simbolizeaza mirocolul ( la botezul lui Aleodor , petrecerile au tinut trei zile si trei nopti ). Cele trei ajutoare si obiectele lor vrajita sugereaza taina , iar motivulcelor trei incercari subliniazaneprevazutul si strecoara un fior de teama si sufletul ascultatorului .


Cifra 3 : Religie

sf treime.jpg

Divinitatea insasi este conceputa, in majoritatea religiilor, cel putin intr-o anumita faza si sub o anumita forma, ca triada in care apar rolurile Tatalui, Mamei si Pruncului. Catolicismul propovaduieste dogma trinitatii, care  introduce astfel, in monoteismul absolut un principiu misterios de relatii vii.

Pentru crestini, numarul trei este perfectiunea unitatii dumnezeiesti: Dumnezeu este unul in trei persoane
POVESTEA CIFREI 3...........

Se povesteste ca in momentul nasterii Domnului cei trei magi erau pe drum , indreptandu-se catre locul magnific, asa cum ii calauzea steaua.cel de-al doilea mag se alfa la o distanta aproximativ egala fata de primul si al treilea.Erau cu totii cu privirea indreptata spre cer , urmarind steaua care vestea nasterea Fiului Domnului .Dar iata ca un vurcubeu ii uni printr-un arc pe primul si pe al doilea mag,iar un alt curcubeau il uni pe al doilea de cel de-al treilea mag.Fara sa prinda chiar de veste,cele doua curcubee se lasara pamant,arcuite cum erau , parca inchinandu-se si ele in fata pesterei in care se nascuse Fiul Domnului. Magii au intrat sfiosi, ducand la picioarele pruncului trei daruri: aur, smirna si lamaie . Urmele curcubelului au ramas insa la intrare, pe ele crescand cele mai inmiresmate flori din lume,florile de busuioc.Cand au privit oamenii urma aceea au spus ca dacavor sa scrie numarul carei reprezenta pe cei trei magi,vor desena si ei cele doua semicercuri minunate,pline cu flori de busuioc...


Si asa a aparut cifra 3........
Cifra 3 traditie
Trei este numarul principiului masculin, in mai multe traditii stravechi, fiind reprezentat printr-un triunghi cu varful in sus. Triunghiul cu varful in sus, insa, are o semnificatie feminina

Cifra trei mai trimite si la nivelurile vietii umane: material, rational si spiritual sau divin. De asemenea trei sunt fazele evolutieie mistice: purificare, iluminare si unire.


Cifra 3 etic
In domeniul etic, cifra trei are o insemnatate deosebita. Lucrurile care distrug credinta sunt trei: minciuna, nerusinarea si batjocura. Trei sunt si lucrurile care-l aduc pe om in iad: clevetirea, impietrirea inimii si ura.

Tot trei lucruri, insa, il calauzesc spre credinta: rusinea, buna purtare si frica de Ziua Judecatii.trifoi.jpg

Trifoiul

Trifoiul este simbolul tradiţional irlandez, fiind adoptat de Sfântul Patrick pentru Sfânta Treime.

Trifoiurile au ocazional patru foliole în loc de trei. Aceste trifoiuri cu patru foi, precum alte rarităţi, sunt considerate norocoase Se spune că dacă deţii un trifoi cu patru foi, poţi anula magia unui spiriduş

Realizat de:


Elevi :

 • Chifor Elisei, Clasa aVI a

 • Struț Beniamin, clasa a VI a

 • Răducan Maricica, clasa a VII a

 • Galavan Ionuț, clasa a VII a

 • Codreanu Cristina, clasa a VII a

Cadre didactice: • Neculai Aurel

 • Eisler Daniela, Manager RECL


Dostları ilə paylaş:
Orklarla döyüş:

Google Play'də əldə edin


Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©muhaz.org 2017
rəhbərliyinə müraciət

    Ana səhifə