Participanții pot lucra atât în grup, cât și individual. Lucrul în grup nu este obligatoriu, însă dacă facilitezi și direcționezi comunicarea înspre ce te interesează, vor rezulta o serie de idei care să te ajute pe tine să atingi obiectivul sesiunii și pe ei să ajungă la rezultate concrete. Pentru primul exercițiu, fie că lucrezi cu ei în grup sau individual, folosește materialul
2 Informația este putere! Ajut-o pe Dna Balaci!
, iar pentru al doilea exercițiu, în care fiecare participant lucrează individual,
3 Informația este putere! Acum depinde de tine!
Obiectivele atelierului:
Scopul atelierului de lucru este ca utilizatorii finali să învețe cum să compare oferte de lucru, cu ajutorul tabelelor aplicației Microsoft Word sau al oricărei alte aplicații de procesare text. În plus, utilizatorii vor dezvolta și abilități de căutare online a unui loc de muncă utilizând Internetul. Prin această metodă va crește și puterea lor de informare în paralel cu dobândirea competențelor digitale.
Îți recomandăm să încurajezi participanții să adopte un punct de vedere critic referitor la modelul propus și să își creeze propriul model, în funcție de ceea ce urmărește de la un loc de muncă.
În prima parte a atelierului vei utiliza studiul de caz 2 Informația este putere! Ajut-o pe Dna Balaci!cu diferite exerciții de rezolvare a problemelor pentru a ajuta utilizatorul să dobândească cunoştinţe suplimentare cu privire la diferitele detalii oferite de un loc de muncă (în funcție de ce îl interesează, el poate adapta modelul propus prin adăugarea și/sau ștergerea coloanelor). Această parte se axează mult pe dobândirea competențelor digitale: folosire browsere - lor, a motoarelor de căutare, diferite aplicații de procesare text. În a doua parte a sesiunii de lucru, utilizând materialul 3 Informația este putere! Acum depinde de tine! participanții vor aplica cunoștințele și competențele noi dobândite, în căutarea propriului loc de muncă și în trasarea obiectivelor personale de carieră.
Aceste două exerciţii sunt concepute pentru a oferi cadrul general prin care participantul să dobândească competențele de învățare. Utilizatorii trebuie să dovedească spirit de iniţiativă, prin care să-și dezvolte competențele necesare în găsirea unui loc de muncă.
Materiale suport
Studiul de caz “2 Informația este putere! Ajut-o pe Dna Balaci!” instrumente folosite Internetul și un document de procesare text.
Un exercițiu personalizat, “3 Informația este putere! Acum depinde de tine! ”, model creat de fiecare participant în funcție de circumstanțele personale.
Termeni utilizați: companie, mediu de lucru, ierarhie, căutare de locuri de muncă
Abilitățile participanților:
Condiţii
Abilităţi interpersonale:
Abilitatea de a urma instrucţiunile facilitatorului.
Aplicarea conceptelor adunate în urma navigării pe site-urile propuse în «Online resources ».
Competenţe TIC:
Abilitatea de a deschide, redenumi şi a salva fişiere;
Nivel începător în software-ul de procesare text (MS Word sau altele)
Nivel începător în utilizarea Internetului. Participanții trebuie să fi trecut prin Atelierul 2 "Vânătoare de comori"
Rezultatele învăţării
Abilităţi interpersonale:
Să aleagă informaţiile relevante în scopul de a selecta posturile vacante corespunzătoare
La sfârșitul sesiunii, fiecare participant ar trebui să aibă creat un document cu informațiile strânse.
Competenţe TIC:
Utilizarea tabelelor în MS Word (mutarea cursorului de la o celulă la alta, adăugare sau ştergere conţinut, adăugare sau ştergere coloane/rânduri)
Să furnizeze diferite șabloane
Materiale necesare pentru organizarea atelierului:
Calculatoare
Acces la Internet
Software
Software de procesare text (Word, Open Office Writer sau altele
Structura sesiunii:
Prima parte: 30 minute Puteți explica scopul atelierului, prin citirea documentului 2 Informația este putere! Ajut-o pe Dna Balaci! Pentru o abordare mai interactivă fiecare participant poate citi documentul şi să urmeze instrucţiunile.
Utilizatorii vor urma studiul de caz şi vor discuta pe marginea modelului de tabel, care informații din capul de tabel sunt utile, ce ar putea fi scos sau adăugat astfel încât tabelul să ofere informațiile relevante pentru găsirea unui loc de muncă.
Ca facilitator puteți conduce discuţia pentru a sugera utilizatorilor informaţii care ar putea fi adăugate pentru a obţine un tabel mai util (de exemplu, adresa companiei, timp de călătorie de la domiciliu la locul de muncă, etc. ) sau să elimine din câmpuri, în cazul în care nu sunt necesare.
La finalul discuției, fiecare participant va avea propriul model de document sau un document pentru toată echipa, în cazul în care s-a lucrat în echipa și membrii acesteia au agreat aceleași criterii de selecție.
A doua parte: 1 oră Utilizând calculatorul și accesând Internetul, fiecare utilizator va căuta anunțurile pentru locurile de muncă spre care se orientează. Aceste informații vor fi centralizate în 3 Informația este putere! Acum depinde de tine!adaptat la criteriile de căutare identificate în prima parte a sesiunii, ceea ce înseamnă că capul de tabelul va avea o altă formă și un alt conținut decât cel propus.
Evaluarea competențelor dobândite
La sfârșitul sesiunii, participanții vor avea întocmite cel puțin 2 documente cu propriul studiu de caz.