Firat üNİversitesi



Yüklə 256,88 Kb.
səhifə1/8
tarix18.08.2018
ölçüsü256,88 Kb.
#72681
növüYazi
  1   2   3   4   5   6   7   8

BİNGÖL ÜNİVERSİTESİ

FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ



LİSANSÜSTÜ

TEZ YAZIM KILAVUZU







Bingöl-2012





T.C


T.C.

BİNGÖL ÜNİVERSİTESİ

FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ

LİSANSÜSTÜ

Tez Yazım Kılavuzu

Bingöl-2012
Bingöl Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü’ne bağlı Anabilim Dallarında hazırlanacak olan Yüksek Lisans, Doktora tezi ve seminerlerinin yazılmasında standardı sağlamak amacıyla yeni tez yazım kılavuzu hazırlanmıştır. Enstitü yönetim kurulunun kararı ile 2011-2012 öğretim yılından itibaren teslim edilecek tez ve seminerlerin bu yazım kılavuzunda belirtilen esaslara göre hazırlanması öngörülmüştür. Bu kılavuzda, bilimsel yazım ilkeleri açık bir şekilde örnek yazılımlar ile birlikte kısa ve öz olarak belirtilmiştir.
Enstitümüzün kuruluşundan bu yana sürekli tartışılarak bugünkü durumuna gelen tez yazım kılavuzuna öğrencilerimizin daha kolay erişebilmesi için, bir kitapçığa dönüştürülmesi düşünülmektedir.
Tez Yazım Kılavuzunun bu aşamaya gelmesinde emeği geçen Enstitü müdür yardımcılarına teşekkür eder, öğrencilerimize faydalı olmasını dilerim.

Prof. Dr. Erkan BOYDAK

Enstitü Müdürü

İÇİNDEKİLER


Sayfa No


1. GİRİŞ

Bingöl Üniversitesi (B.Ü.), Fen Bilimleri Enstitüsü'ne teslim edilecek Yüksek Lisans ve Doktora tezlerinde, standardı sağlamak amacıyla, bilimsel sunumla ilgili genel kurallar bu kılavuzda kısa, öz ve kolay anlaşılabilecek şekilde belirtilmiştir.

B.Ü. Fen Bilimleri Enstitüsü öğrencileri tezlerini hazırlayıp teslim etmede, bu kılavuzda belirtilen yazım, biçim ve öz ile ilgili tüm kurallara uymak zorundadırlar.

2. GENEL YAZIM PLANI

B.Ü. Fen Bilimleri Enstitüsü'ne teslim edilecek tezlere ait yazım kuralları ve diğer biçimsel özellikler aşağıda belirtilmiştir.



2.1. Kullanılacak Kağıt ve Çoğaltma Sistemi

Tezler DIN-A4 normuna uygun (210x297) birinci hamur beyaz kâğıtların (en az 80, en çok 90 g/m²) sadece bir yüzüne yazılır. Çoğaltma fotokopi ile yukarıda özellikleri belirtilen kağıda yapılır. Çoğaltılan nüshalarda yazı ve şekiller net ve okunaklı olmalıdır. Tez, ciltlenip kesildikten (tıraşlandıktan) sonra 295 x 208 mm boyutunu korumalıdır.



2.2. Yazım Yöntemi

Tez 12 punto ile “Times New Roman” yazı tipinde ve 1,5 satır aralığında yazılmalıdır. Özellikle belirtilmesi gereken kısımlar varsa, istenirse italik yazı şekli kullanılabilir. Bunun dışında diğer yazı türleri kabul edilmez.

Tezler bilgisayar ortamında hazırlanır ve çıktıları lazer ya da mürekkep püskürtmeli yazıcılardan alınır. Tezin hiç bir bölümünde elle ya da daktilo ile yapılan düzeltmeler, silintiler, kazıntılar kabul edilmez.

Tezde geçen tablolar, şekiller ve formüller bilgisayar ortamında oluşturulur. Bilgisayar ortamında oluşturulması mümkün olmayan şekiller teknik resim ilkelerine göre çizilir, yazı ve semboller şablonla yazılır. Bu tür şekillerde elle düzeltme yapılmaz. Tezde yer alan tüm tablo ve şekillere metin içerisinde atıf yapılmalıdır.

Tezde verilecek bilgisayar program listeleri 5 sayfadan fazla ise metin kısmında veya eklerde yer almaz. Söz konusu listeler bir disket halinde tezin eki olarak verilir. Disketler tezin arka iç kapağına yapılacak bir cep içine yerleştirilir. Söz konusu disketlerin üzerine etiket yapıştırılarak içerikleri hakkında bilgi verilmelidir (örneğin“Ek1: Bilgisayar Programı”).

2.3. Sayfa Düzeni



Sayfa kenar boşlukları kâğıdın üst, sol ve alt kenarı 3 cm, sağ kenarında ise 2,5 cm olmalıdır. Sayfanın son satırının son kelimesi ikiye bölünmez. Alt bölüm başlıkları, alt kenar boşluk sınırından en az iki satır daha üste ya da sonraki sayfaya yazılmalıdır.

Önsöz, İçindekiler, Türkçe ve İngilizce Özetler, Giriş, Bulgular gibi ana bölüm başlıkları, yeni bir sayfadan başlamak üzere, üst kenardan 4 cm aşağıya yazıldıktan sonra 1.5 satır aralıklı bir satır boşluk bırakılarak metne geçilmelidir.




2.4. Anlatım

Noktalama ve imlâ için Türk Dil Kurumu İmlâ Kılavuzu ve Türkçe sözlüğüne uyulmalıdır. Tezde SI birimleri kullanılmalıdır. Zorunlu durumlarda MKS birimleri de kullanılabilir. Anlatımda üçüncü şahıs kullanılmaya özen gösterilmelidir.


2.5. Satır Aralıkları

Kılavuz içinde geçen Aralık terimi, bir satır alt kenarından diğer satır alt kenarına olan mesafedir. 1 aralık yaklaşık olarak iki küçük harf boyuna eşdeğerdir. Punto ise yazı yüksekliği birimi olup 1/72 inç yada 0.35 mm olarak alınır.

Bütün metin 1,5 satır aralıkla yazılmalıdır (bir sayfada 33 - 37 satır). Ancak tablo, şekil ve dipnotlar 1 satır aralıkta yazılır. İki kaynak arasında da bir satır boşluk bırakılmalıdır.

Nokta ve virgül gibi noktalama işaretlerinden sonra bir harf boşluk bırakılmalıdır. Paragrafa 5 harf boşluk bırakılarak başlanmalıdır.


2.6. Bölüm Başlıkları

Üst kenardan 4 cm aşağıya paragraftan başlayarak büyük harflerle ve Koyu (Bold) karakterle ana başlık yazıldıktan sonra 1.5 satır aralıklı bir satır boşluk bırakılarak metne geçilmeli ya da alt başlık yazılmalıdır. İki alt başlık arasında da 1.5 satır aralıklı bir satır boşluk bırakılmalıdır.

Ana bölümler (1. GİRİŞ, 2. MATERYAL ve METOT, 3. BULGULAR, 4. TARTIŞMA, 5. SONUÇLAR, 6. ÖNERİLER, 7. KAYNAKLAR, 8. EKLER ve ÖZGEÇMİŞ) daima yeni bir sayfa ile başlar. Bu tür sayfalara sayfa numarası yazılmaz.

Tüm alt başlıklar ve sınıflandırma numaraları Koyu (Bold) karakterde yazılmalıdır. Metin içerisindeki alt başlıklarda, üst metinle iki satır aralıklı yazımda bir satır boşluk, alt metinle 1.5 satır aralıklı yazımda bir satır boşluk bırakılmalıdır. Başlıklarda gereksiz kelimelere yer verilmemeli, çok uzun başlıklardan kaçınılmalıdır. Tüm ana ve alt başlıklara (Giriş bölümünden itibaren) bir sınıflandırma numarası verilmelidir. Başlık numaralandırma paragraftan başlamalı, numara yazılmalı ve bir nokta konulup bir harf boşluğu ara verildikten sonra başlık yazılmalıdır.


Örnek 1.

------------------------- Sayfa üst kenarı---------------------------



4 cm


  1. GİRİŞ

Alt başlıklarda kelimelerin ilk harfleri büyük olmalı fakat başlıkta bulunan bağlaç kelimelerin tümü ise küçük harfle yazılmalı. Başlıkta yer alan Lâtince bitki ve hayvan cins adlarının ilk harfi büyük, tür adlarının ilk harfi küçük ve italik olarak yazılmalı. Bir satıra sığmayan başlıkların diğer satırları, ilk satırın (numara hariç) başladığı kolondan başlatılarak (1 satır aralıkla) blok yazım yapılmalı. Başlığın sonuna herhangi bir noktalama işareti konulmamalı.



Örnek 2.

---------------------------- Sayfa üst kenarı -----------------------

  1. cm




  1. BULGULAR


3.1. Sayısal Görüntülerden Elde Edilmiş Bulgular

Yüklə 256,88 Kb.

Dostları ilə paylaş:
  1   2   3   4   5   6   7   8




Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©muhaz.org 2025
rəhbərliyinə müraciət

gir | qeydiyyatdan keç
    Ana səhifə


yükləyin