Gemi MÜhendiSLİĞİ ve sanayiMİZ 2004 sempozyumu



Yüklə 21,61 Kb.
tarix06.03.2018
ölçüsü21,61 Kb.
#44994
növüYazi



GEMİ İNŞAATI VE DENİZ TEKNOLOJİSİ TEKNİK KONGRESİ 2012
BİLDİRİ YAZIM KURALLARI

ÖZET
TMMOB Gemi Mühendisleri Odası “Gemi İnşaatı ve Deniz Teknolojisi Teknik Kongresi 2012” bildiri kitabı, yazarlardan alınan baskıya hazır metinler doğrudan kullanılarak hazırlanacaktır. Yazarlardan bildirilerini hazırlarken kılavuzda yer alan kurallara uymaları beklenmektedir. Bu kılavuz dosyası, bildiri hazırlanırken bir örnek olarak kullanılmalıdır. Bildiri Yazım Kuralları’na uygun hazırlanmayan bildiriler, bildiri kitabı’nda basılamayacaktır.
Anahtar Kelimeler: gemi, inşaatı, deniz, teknolojisi, kongresi


1. Giriş

Kongre kaydını gerçekleştirmek için öncelikle http://www.gmo.org.tr/kongre2012.asp adresindeki kayıt formunu doldurmanız gerekmektedir. Kayıt Formu doldurulduktan sonra size bir kayıt (ID) numarası verilecektir. Bildiri metinleri, Bildiri Yazım Kuralları’na uygun, A4 kağıt boyutu ayarında Microsoft Word kelime işlemcisi sürümleri kullanılarak, 10 nokta/punto "Times New Roman" yazı tipi ile yazılacaktır. Yazım kurallarına göre hazırlanan bildiri tam metinlerini Word ortamından Acrobat / pdf dosya biçimine dönüştürünüz. Pdf bildiri dosyanızın adı size kayıt olduğunuzda verilen (ID) numarası olmalıdır


( Örneğin: 12345.pdf ). Tam metin bildiri dosyanızı kongre@gmo.org.tr adresine e-posta yolu ile gönderiniz.  
2. Bildirinin İçermesi Gereken Bölümler


  • Bildiri adı ve yazarların adları *

  • Özet, anahtar kelimeler *

  • Giriş *

  • Metnin bölümleri *

  • Sonuç ve/veya değerlendirme *

  • Teşekkür (eğer varsa)

  • Kaynaklar *

  • Ekler (eğer varsa)

Bildirinin, * ile işaretli bölümleri kesinlikle içermesi gerekmektedir. Bu kurala uymayan bildiriler, bildiriler kitabında basılamayacaktır.


3. Bildirinin Yapısı ve Düzeni
3.1 Sayfa ve paragraf düzeni
Bildirinin sayısal kopyasının sayfa boyutu A4 (21cm x 29.7 cm) olmalıdır. Sayfa kenarında, soldan 4 cm, sağdan 4 cm, alttan 5,5 cm boşluk bırakılmalıdır. Üstten ise birinci sayfada 9 cm, ikinci sayfadan itibaren 5,5 cm boşluk bırakılmalıdır. Tüm metin için yazı karakteri “Times New Roman”, karakter büyüklüğü 10 nokta olmalıdır.
Sayfa numaraları basılmamalıdır. Metin içinde satırlar “tek aralıklı” ve iki yana yaslanmış olmalıdır. Bildiri (metin, tablolar ve diğer açıklayıcı öğeler dahil olmak üzere) 10 sayfayı aşmamalıdır.
3.2 Genel düzen
Bildiri başlığı, ortalanarak 12 nokta/punto ile büyük ve koyu harflerle yazılmalı, eğer başlık tek satıra sığmıyorsa, bir aralık verilerek ikinci satıra geçilmelidir. Başlık bildirinin birinci sayfasında sayfa en üst kenarından 9 cm aşağıya konulmalıdır. Başlıktan sonra bir satır boşluk bırakılmalı ve ardından bütün yazarlar ünvansız ve ortalı olarak (karakter büyüklüğü 10 nokta) soyadları büyük harflerle yazılmalıdırlar. Yazarların ünvan, adres ve diğer iletişim bilgileri (telefon, e-posta) aynı sayfada dipnot ile belirtilmelidir.
İlk ana başlık olan ÖZET yazarların adlarından sonra iki satır boşluk bıraktıktan sonra satır ortasına yerleştirilmeli ve büyük harflerle yazılmalıdır. Türkçe özet 100 sözcüğü geçmemelidir ve bir aralıklı olarak (10 nokta) yazılmalıdır.
“Özet” dışındaki ana başlıkların tümü koyu karakterlerle, ilk harfleri büyük olacak biçimde yazılmalıdır. Öncelerinde iki satır boşluk bırakılmalıdır. Alt başlıklar ise küçük ve koyu harflerle (10 nokta) yine iki satır boşluk ardından yazılmalıdır. Alt başlıklarda sadece ilk harf büyük bırakılır. Bildiri metni bir aralıklı yazılmalıdır. Başlıklar ile altındaki metin arasında bir satır boşluk bırakılmalıdır. Ana bölüm başlıkları numaralandırılmalıdır (1. Giriş vb.) ve sola yanaşık olmalıdır. Alt başlıklar ise ana bölüm numarası göz önüne alınarak numaralandırılabilir (1.2, 2.1, 2.2 vb.).
Paragrafların ilk satırları içeriden başlatılmamalı, her bir paragraf arasında bir satır boşluk bırakılmalıdır. ÖZET ana başlığı altındaki metin satır başından başlayacaktır. Yabancı kökenli kelimelerin (bilimsel terimler ya da diğer kelimeler) kullanılmasından olabildiğince kaçınılmalı, bunların yerine varsa Türkçe karşılıkları, yoksa Türkçe açıklamaları kullanılmalıdır.
Anahtar kelimeler” başlığı (10 nokta), küçük ve koyu harflerle sola yanaşık yazılmalıdır. Özet metni ardından yer almalıdır. Bildiride işlenen konuyu ve çalışmayı tanımlayan yaklaşık 5 anahtar kelime verilecektir.
3.3 Açıklayıcı öğeler
Grafik, fotoğraf, şekil gibi açıklayıcı öğelerin mümkün olduğunca yüksek çözünürlükte taranmış (tercihen en az 300 dpi) ve mümkün olan en iyi kalitede olmasına dikkat edilmelidir. Tüm açıklayıcı öğeler numaralandırılmalıdır. Metinde ilk gönderme yapıldıkları yerin ardından mümkün olduğunca yakın bir yere yerleştirilmeli, öğe ise bu atıftan sonra gelecek şekilde yerleştirilmelidir. Tabloların başlıkları üstlerine; şekil, harita ve fotoğrafların başlıkları ise bu öğelerin altlarına aşağıda gösterildiği biçimde yazılır. Açıklayıcı öğelerde kullanılan karakterler ve çizim ayrıntıları, kolaylıkla ayırt edilebilir büyüklükte olmalıdır. Açıklayıcı öğeler, başlıklarıyla birlikte sayfa sınırlarını aşmamalıdır. Şekiller ve tabloların orijinalleri metin içinde uygun yerlere konulmalıdır.
Tüm açıklayıcı öğeler metin içinde tanıtılmalıdır. Tablo ve şekil adları 10 nokta, küçük harflerle yazılmalıdır. Tablolar ve şekiller ile metinler arasında birer satır boşluk bırakılmalıdır. Tablo ve Şekil numaraları küçük ve koyu harfle (Tablo 3. , Şekil 4. vb.) yazılmalıdır..






Şekil 1. Örnek çizim ve başlığı

Tablo 1. Örnek tablo ve başlığı




















    1. Matematiksel sembol ve birimler

Metnin içerdiği matematiksel simgeler basılı karakterler olmalıdır. (1) de gösterildiği gibi; denklemler/eşitlikler sola, denklem/eşitlik numaraları ise sağa yanaştırılmalıdır.


(1)
SI birimleri, temel birimler olarak kullanılmalıdır. Başlık, sembol, denklem ve terimler dışında koyu ve italik harfler kullanılmamalıdır. Sembol ve terimlerde [4] numaralı kaynakta verilen ve yaygınca kullanılan ITTC Standard Sembol ve Terimlerin kullanılması tavsiye edilir.

4. Sonuç
Bildirinizin pdf dosyasını, şekil ve benzeri öğelerin okunabilirliğini tecrübe etmek için kağıda basıp incelemeyi unutmayınız. Tam metin bildiri son gönderme tarihi 02 Kasım 2012’dir. Bu tarihten sonra gelen bildiriler basılmayacak ve sempozyum programından çıkartılacaktır. Bir Hakemli Ulusal Kongre konumunda olan GİDTK 2012’ye gönderilen tam metin bildiriler Bilim Kurulu tarafından incelenecektir.

Kaynaklar
Tüm kaynaklar (kitap, dergi, bildiri kitabı, rapor, tez ve web sitesi kaynakları), bildirinin sonunda gösterilmelidir. Kaynaklar metin içerisinde [1], [3] vb. şekilde köşeli parantez içinde sayı kullanılarak verilmelidir. Bildiri sonunda ise numara sırasına göre sıralanmalıdır. Kaynaklar arasında bir satır boşluk bırakılmalıdır. Kaynakların yazımında aşağıda verilen örnek göz önünde bulundurulmalıdır.

[1] Çelebi M.S., Akyıldız H., Nonlinear Modelling of Liquid Sloshing in a Moving Rectangular Tank. Ocean Engineering, no. 29(12), pp. 1527-1553, 2002.


[2] Korvin-Kroukovsky B. V. and Jacobs W. D., Pitching and Heaving Motions of a Ship in

Regular Waves, Trans. SNAME, Vol 65, 1957, pp 590-632.



[3] Linden D. (Ed.), “Handbook of Batteries and Fuel Cells”, Mc-Graw Hill Pub. Company, New York, 1984.
[4] ITTC Symbols and Terminology List, Version 2011; Wiki ITTC. Erişim 01.09.2012) http://ittc.sname.org/CD%202011/Symbols%20List/Structured%20List2011.pdf ; http://www.ittcwiki.org.
Yüklə 21,61 Kb.

Dostları ilə paylaş:




Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©muhaz.org 2025
rəhbərliyinə müraciət

gir | qeydiyyatdan keç
    Ana səhifə


yükləyin