Güven Anıtı, 1935 yılında Mustafa Kemal atatüRK’ün açılışını bizzat yaptığı Ankara’nın en görkemli anıtlarından biridir



Yüklə 13,8 Kb.
tarix03.01.2019
ölçüsü13,8 Kb.
#89034


GÜVEN ANITI
Güven Anıtı, 1935 yılında Mustafa Kemal ATATÜRK’ün açılışını bizzat yaptığı Ankara’nın en görkemli anıtlarından biridir. (Resim-1)



Resim-1

Kızılay Güven Parkı’nda bulunan bu anıt, Türk Milletinin Jandarma ve Polise armağanı olarak 1935 yılında inşa edilmiştir. Park alanı ve havuzlarla çevrili bu anıt Clemens Holzmeister tarafından tasarlanmış olup Avusturyalı mimar Anton Hanak (ön kabartmalar) tarafından yapılmıştır. Hanak’ın ölümünden sonra çalışmalara heykeltıraş Josef Thorak devam etmiştir.

Güven Anıtı, Ankara taşından yapılmış olup ön yüzünde bir kitabe bulunmaktadır. Kitabede; “Güvenlik Anıdı Kemal Atatürk T.Cumhurreisi, İsmet İnönü Başvekil, Şükrü Kaya İçişleri Bakanı, Nevzat Tandoğan Ankara İlbayı ve Uray Başkanı iken Türk Milletinin Jandarma ve Polisine sevgi ve hoşnutluğunu göstermek için vilayetlerin yardımıyle yapılmıştır. MCMXXXV Mimar C.L.Holzmeister, Heykeltıraş Prof.Anton Hanak, Prof.Josef Thorak” şeklinde bir yazı bulunmaktadır. (Resim-2)



Resim-2

Anıtın Kızılay Meydanına bakan cephesinde Avusturyalı ünlü heykelci Anton Hanak’ın tasarladığı, yaklaşık 5 metre yüksekliğinde biri genç, diğeri yaşlı iki bronz insan figürü bulunmaktadır. Bu figürler genç Cumhuriyet’in güvenliğinde ordunun yanı sıra görev yaptığı düşünülen güvenlik güçleri olarak Jandarma ve Polisi simgelemektedir. Bronz figürler Viyana yakınındaki Erdberg dökümhanesinde dökülmüştür (Resim-3).



Resim-3

Bunun altında Atatürk’ün, “Türk Övün, Çalış, Güven.” sözleri tunç harflerle yazılmıştır. Bu yazının sağında; bulunan bir grup figür, Polisin
(Resim-4-5), soldaki grup da Jandarmanın halka yardımını anlatmaktadır.
(Resim-6-7)




 Resim-4



Resim-5

 

Resim-6



Resim-7

Hanak, heykellerin Ankara’ya getirilip yerlerine konulmasını göremeden 1934’te hayatını kaybedince, anıtın Bakanlıklar yönündeki arka cephesinin düzenlenmesi görevi, onun öğrencilerinden yine Avusturyalı Josef Thorak’a verilmiştir. Thorak buraya beş figürden oluşan bir grup heykel yerleştirmiştir. 

Arka rölyefte yer alan Atatürk figürü, diğerlerinden biraz daha uzun yapılarak vurgulanmıştır. Grupta yer alan heykellerin tümü Ankara taşından yontulmuştur ve tam heykel olarak değil, arkadaki fondan iyice ileri taşan yüksek kabartma olarak biçimlendirilmiştir. Buradaki Atatürk figürünün ilginç yanı, Ankara’daki ilk sivil giysili Atatürk heykeli olmasıdır. Anıtın arkasında ise iki çıplak erkek tasviri ulusun yaralarını saran kahramanlarını simgelemektedir. Bunlardan sağdaki modern çağda güveni, soldaki de birliği temsil etmektedir. (Resim-8)



Resim-8

Atatürk figürünün yer aldığı arka rölyefin sağı ve solunda bulunan rölyeflerde ise, yapıcı ve yaratıcı insanlarla köylü ve çiftçiler tasvir edilmiştir ( Resim-9-10).

 

Resim-9



Resim-10

 


--

Yüklə 13,8 Kb.

Dostları ilə paylaş:




Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©muhaz.org 2024
rəhbərliyinə müraciət

gir | qeydiyyatdan keç
    Ana səhifə


yükləyin