Secţiunea 1
Titlul proiectului de act normativ
Hotărârea Guvernului
privind aprobarea indicatorilor tehnico-economici ai obiectivului de investiţii „Lucrări de reabilitare termică și modernizare spații de lucru la I.P.J. Arad și U.M. 0556 Arad”
|
Secţiunea a 2-a
Motivul emiterii actului normativ
|
1. Descrierea situaţiei actuale
|
Pentru îndeplinirea obiectivelor în materie de schimbări climatice și energie ale Uniunii Europene pentru anul 2020, cât și pentru continuarea decarbonizării sistemului energetic până în anul 2050, sunt necesare investiții semnificative în domeniul Eficienței Energetice (EE).
Sectorul clădirilor este responsabil pentru aproximativ 40% din totalul consumului de energie și, prin urmare, este considerat un segment prioritar pentru investiții și pentru alocarea Fondurilor Europene Structurale ale Uniunii Europene.
România s-a angajat prin Programul Național de Reformă să obțină o reducere de 19% a consumului primar de energie până în 2020, prin îmbunătățirea eficienței energetice. Luând în considerare procentul de 40% aferent clădirilor din consumul total de energie, renovarea fondului existent de clădiri va contribui în mod semnificativ la îndeplinirea obiectivului menționat. Este favorizată renovarea capitală a clădirilor prin includerea unor măsuri de eficientizare energetică care au ca rezultat optimizări de lungă durată și reduceri importante ale consumului de energie. O astfel de renovare depășește nivelul optim al costurilor din perspectiva investitorilor privați.
Ministerul Afacerilor Interne şi Serviciul Român de Informaţii deţin în administrare în comun un imobil - teren şi construcții, cu destinaţia de sediu, situat în municipiul Arad, str. Vârful cu Dor nr. 17-21, în intravilan, conform UTR nr.1 (PUG Municipiul Arad).
Imobilul, edificat în anul 1982, este înscris în CF nr.321288, nr. cadastral 321288, aflându-se în proprietatea publică a statului și în administrarea Ministerului Afacerilor Interne – Inspectoratul de Poliție al Județului Arad – 66,18% și Serviciului Român de Informaţii, prin U.M. 0556 Arad – 33,82%.
Concluziile auditului energetic efectuat asupra imobilului au reliefat că acesta are consumul anual de căldură de peste două ori mai mare faţă de clădirea de referinţă, eficientă energetic, astfel că se impune necesitatea renovării prin termoizolare și etanșare, astfel încât acesta să aibă o performanță energetică ridicată și să asigure un confort al microclimatului interior adaptabil și conform așteptărilor ocupanților.
Astfel, reducerea costurilor de exploatare a imobilului aflat în administrarea comună a Ministerului Afacerilor Interne şi Serviciului Român de Informaţii, precum şi necesitatea îmbunătăţirii capacităţilor operaţionale şi a condiţiilor de muncă pentru personalul celor două instituţii, determină includerea acestuia în procesul de reabilitare termică şi modernizare a construcţiilor şi instalaţiilor aferente, inclusiv prin valorificarea oportunităţii accesării de finanţări de fonduri nerambursabile alocate prin Programul Operațional Regional, POR/2016/3/3.1/B/1 - Axa prioritară 3 - Sprijinirea tranziției către o economie cu emisii scăzute de carbon, Prioritatea de investiții 3.1 - Sprijinirea eficienței energetice, a gestionării inteligente a energiei și a utilizării energiei din surse regenerabile în infrastructurile publice, inclusiv în clădirile publice, și în sectorul locuințelor, Operațiunea B - Clădiri Publice.
|
2. Schimbări preconizate
|
Adoptarea Hotărârii Guvernului privind aprobarea indicatorilor tehnico-economici ai obiectivului de investiţii „Lucrări de reabilitare termică și modernizare spații de lucru la I.P.J. Arad și D.J.I. Arad (U.M. 0556 Arad)” va permite derularea proiectului investiţional, fiind vizate îmbunătățirea izolației termice a anvelopei clădirii, anveloparea fundației și a pereților exteriori; înlocuirea tâmplăriei interioare și exterioare; planșeu la subsol; reabilitarea terasei prin realizarea unui planșeu peste ultimul nivel, refacerea hidroizolației și înierbarea acesteia; reabilitarea instalațiilor pentru prepararea și transportul agentului termic pentru încălzire, a apei calde menajere, a sistemelor de ventilare și climatizare, inclusiv sisteme de răcire pasivă, prin achiziționarea a două echipamente de tip Chiller și montarea de ventilo-convectoare casetate; înlocuirea centralei termice și a echipamentelor aferente; utilizarea de instalații panouri solare pentru prepararea apei calde de consum; utilizarea surselor regenerabile de energie pentru asigurarea necesarului de energie electrică prin montarea de panouri fotovoltaice cu randament ridicat; înlocuirea corpurilor de iluminat fluorescent și incandescent cu corpuri de iluminat cu eficiență energetică ridicată și durată mare de viață, prin tehnologia LED; implementarea sistemelor de management energetic având ca scop îmbunătățirea eficienței energetice și monitorizarea consumurilor de energie (exemplu: achiziționarea și instalarea sistemelor inteligente pentru gestionarea energiei electrice).
Totodată, sunt propuse lucrări de modernizare și optimizare a spațiilor de lucru/zonelor administrative/zonelor de acces, recompartimentări și refacere finisaje interioare; înlocuirea circuitelor electrice a prizelor și întrerupătoarelor; refacerea rețelei voce/date; refacerea instalației de protecție împotriva trăznetului și a centurilor și prizelor de împământare; refacerea instalației de alimentare cu apă rece și de colectare a apelor reziduale și pluviale; refacerea sistemului de iluminat perimetral, control acces, supraveghere video și de semnalare a incendiilor, strict necesare desfăşurării activităţilor în condiţii adecvate, care însă conform Ghidului solicitantului - condiţii specifice de accesare a fondurilor în cadrul apelurilor pe proiecte POR nu sunt lucrări eligibile, dar pot fi incluse în proiectul integrat cu finanţare de la bugetul de stat, prin încadrarea ca şi cheltuieli aferente măsurilor conexe sau neeligibile, după caz.
Realizarea investiției conduce la beneficii economice (reducerea cu 45% a energiei electrice determinată de consumul instalațiilor de climatizare și iluminat artificial), în contextul în care balanța energetică a României este afectată de importuri, diminuându-se deficitul comercial și consolidându-se astfel securitatea energetică, beneficii asupra mediului prin reducerea combustibililor utilizați în generarea agentului termic și al electricității, rezultând reducerea emisiilor de gaze (cu 30%, echivalent CO2) cu efect de seră și beneficii sociale (crearea a cca.79 de locuri de muncă pe perioada derulării proiectului). Aceste beneficii rezultate din analiza economică sunt și indicatori POR, măsurile propuse încadrându-se în cerințele naționale și europene de creștere a eficienței energetice în clădirile publice, cu îmbunătățirea gradului de confort al utilizatorului și prelungirea duratei de funcționare a imobilelor.
Potrivit art.42 alin. (1) lit. a) din Legea nr.500/2002 privind finanţele publice, cu modificările şi completările ulterioare, documentaţiile tehnico-economice aferente obiectivelor/proiectelor de investiţii noi, documentaţiile de avizare a lucrărilor de intervenţii, respectiv notele de fundamentare privind necesitatea şi oportunitatea efectuării cheltuielilor aferente celorlalte categorii de investiţii incluse la poziţia C „Alte cheltuieli de investiţii” care se finanţează, potrivit legii, din fonduri publice, se aprobă de către Guvern, pentru valori mai mari de 30 de milioane lei
|
3. Alte informaţii
|
Proiectul se încadrează în Planul naţional de acţiune în domeniul eficienţei energetice, capitolul 3.2, Măsuri de Eficienţă Energetică în Clădiri, precum și în Strategia Energetică a României 2016-2030.
Măsurile prevăzute în documentația tehnică aferentă investiției au la bază o analiză riguroasă a stării actuale a clădirilor și se constituie sub forma unei soluții integrate, atent dimensionate și inovative în materie de eficiență energetică.
|
Secţiunea a 3-a
Impactul socioeconomic al actului normativ
|
1. Impactul macroeconomic
|
Prezentul act normativ nu tratează acest aspect.
|
1^1. Impactul asupra mediului concurenţial şi domeniului ajutoarelor de stat
|
Nu este cazul.
|
2. Impactul asupra mediului de afaceri
|
Prezentul act normativ nu tratează acest aspect.
|
2^1. Impactul asupra sarcinilor administrative
|
Nu este cazul.
|
2^2.Impactul asupra întreprinderilormici şi mijlocii
|
Nu este cazul.
|
3. Impactul social
|
Investiția în eficiență energetică va avea un impact direct vizând îmbunătățirea confortului persoanelor care îşi desfăşoară activitatea în imobil, cu efecte asupra productivității și sănătății acestora, deoarece ele implică îmbunătăţirea calităţii aerului interior şi exterior (se diminuează nivelul de poluare), creşterea confortului termic (se reglează nivelul de umiditate, există o creștere a temperaturii de suprafaţă a pereţilor şi ferestrelor) şi creşterea confortului acustic (calitate sporită a ferestrelor, sisteme de ventilaţie corespunzătoare care permit păstrarea ferestrelor închise).
Plus-valoarea economică cuantificată a proiectului constă în primul rând în economiile de consum energetic și în reducerile aferente acestora privind emisiile de CO2.
|
4. Impactul asupra mediului
|
Investiția are un impact direct asupra cantității de combustibili fosili utilizați în generarea agentului termic și a electricității, fiind reflectată în reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră.
|
5. Alte informaţii
|
Ciclul de viață al clădirii va fi mărit, în contextul în care eficientizarea energetică are un efect de prelungire aduratei de funcționare a imobilului, contribuind astfel la reducerea deșeurilor generate de lucrările de demolare.
|
Secțiunea a 4-a
Impactul financiar asupra bugetului general consolidat, atât pe termen scurt,
pentru anul curent, cât şi pe termen lung (pe 5 ani)
|
- mii lei -
|
Indicatori
|
Anul curent
|
Următorii 4 ani
|
Media pe 5 ani
|
1
|
2
|
3
|
4
|
5
|
6
|
7
|
1. Modificări ale veniturilor bugetare, plus/minus, din care:
a) buget de stat, din acesta:
(i) impozit pe profit
(ii) impozit pe venit
b) bugete locale:
(i) impozit pe profit
c) bugetul asigurărilor sociale de stat:
(i) contribuţii de asigurări
|
Nu este cazul.
|
2. Modificări ale cheltuielilor bugetare, plus/minus, din care:
a) buget de stat, din acesta:
(i) cheltuieli de personal
(ii) bunuri şi servicii
b) bugete locale:
(i) cheltuieli de personal
(ii) bunuri şi servicii
c) bugetul asigurărilor sociale de stat:
(i) cheltuieli de personal
(ii) bunuri şi servicii
|
Nu este cazul.
|
3. Impact financiar, plus/minus, din care:
a) buget de stat
b) bugete locale
|
|
|
|
|
|
|
4. Propuneri pentru acoperirea creşterii cheltuielilor bugetare
|
|
|
|
|
|
|
5. Propuneri pentru a compensa reducerea veniturilor bugetare
|
|
|
|
|
|
|
6. Calcule detaliate privind fundamentarea modificărilor veniturilor şi/sau cheltuielilor bugetare
|
|
|
|
|
|
|
7. Alte informaţii
|
Finanţarea obiectivului de investiţii se realizează din fonduri alocate prin Programul Operațional Regional, POR/2016/3/3.1/B/1 - Axa prioritară 3, precum și de la bugetul de stat, prin bugetele Ministerului Afacerilor Interne şi Serviciului Român de Informații, în limita sumelor aprobate anual cu această destinație, conform programelor de investiții publice aprobate potrivit legii.
|
Secţiunea a 5-a
Efectele prezentului act normativ asupra legislaţiei în vigoare
|
1. Măsuri normative necesare pentru aplicarea prevederilor actului normativ:
a) acte normative în vigoare ce vor fi modificate sau abrogate, ca urmare a intrării în vigoare a actului normativ;
b) acte normative ce urmează a fi elaborate în vederea implementării noilor dispoziţii
|
Nu este necesar.
|
1^1. Compatibilitatea actului normativ cu legislaţia în domeniul achiziţiilor publice
|
Nu este cazul.
|
2. Conformitatea actului normativ cu legislaţia comunitară în cazul proiectelor ce transpun prevederi comunitare
|
Nu este cazul.
|
3. Măsuri normative necesare aplicării directe a actelor normative comunitare
|
Nu este cazul.
|
4. Hotărâri ale Curţii de Justiţie a Uniunii Europene
|
Nu este cazul.
|
5. Alte acte normative şi/sau documente internaţionale din care decurg angajamente
|
Nu este cazul.
|
6. Alte informaţii
|
Nu este cazul.
|
Secţiunea a 6-a
Consultările efectuate în vederea elaborării actului normativ
|
1. Informaţii privind procesul de consultare cu organizaţii neguvernamentale, institute de cercetare şi alte organisme implicate
|
Nu este necesar.
|
2. Fundamentarea alegerii organizaţiilor cu care a avut loc consultarea, precum şi a modului în care activitatea acestor organizaţii este legată de obiectul actului normativ
|
Nu este necesar.
|
3. Consultările organizate cu autorităţile administraţiei publice locale, în situaţia în care prezentul act normativ are ca obiect activităţi ale acestor autorităţi, în condiţiile Hotărârii Guvernului nr.521/2005 privind procedura de consultare a structurilor asociative ale autorităţilor administraţiei publice locale la elaborarea proiectelor de acte normative
|
Nu este necesar.
|
4. Consultările desfăşurate în cadrul consiliilor interministeriale, în conformitate cu prevederile Hotărârii Guvernului nr.750/2005 privind constituirea consiliilor interministeriale permanente
|
|
5. Informaţii privind avizarea de către:
a) Consiliul Legislativ
b) Consiliul Suprem de Apărare a Ţării
c) Consiliul Economic şi Social
d) Consiliul Concurenţei
e) Curtea de Conturi
|
Nu este necesar.
|
6. Alte informații
|
Nu este cazul.
|
Secţiunea a 7-a
Activităţi de informare publică privind elaborarea şi implementarea
actului normativ
|
1. Informarea societăţii civile cu privire la necesitatea elaborării actului normativ
|
În procesul de elaborare a proiectului au fost îndeplinite procedurile prevăzute de Legea nr.52/2003 privind transparența decizională în administrația publică.
|
2. Informarea societăţii civile cu privire la eventualul impact asupra mediului în urma implementării prezentului act normativ, precum şi efectele asupra sănătăţii şi securităţii cetăţenilor sau diversităţii biologice
|
Nu este cazul.
|
3. Alte informaţii
|
Nu este cazul.
|
Secţiunea a 8-a
Măsuri de implementare
|
1. Măsurile de punere în aplicare a prezentului act normativ de către autorităţile administraţiei publice centrale şi/sau locale – înfiinţarea unor noi organisme sau extinderea competenţelor instituţiilor existente
|
Implementarea măsurilor cuprinse în proiectul de act normativ se va realiza de către Ministerul Afacerilor Interne şi Serviciul Român de Informaţii,
în părțile care le privesc.
|
2. Alte informaţii
|
Nu este cazul.
|