Hotărârea Consiliului Local nr. 112/26. 05. 2016



Yüklə 1,4 Mb.
səhifə1/20
tarix15.01.2019
ölçüsü1,4 Mb.
#96725
  1   2   3   4   5   6   7   8   9   ...   20




Anexă la

Hotărârea Consiliului Local nr.112/26.05.2016
Planul strategic de dezvoltare a domeniului social în municipiul Satu Mare în perioada 2016 - 2020


Documentul strategic a fost realizat în cadrul proiectului cu titlul “Parteneriat inter-sectorial – baza serviciilor sociale de calitate”, cod proiect RO2013_C4_23, implementat de Asociaţia Stea în parteneriat cu Serviciul Public de Asistenţă Socială Satu Mare, Poliţia Locală a municipiului Satu Mare şi Direcţia de Evidenţă a Persoanelor a municipiului Satu Mare, în perioada 16 mai 2014 – 30 aprilie 2016. Proiectul este finanțat prin Fondul ONG în România, Mecanismul Financiar al Spaţiului Economic European 2009 – 2014.

www.fondong.fdsc.ro


Conţinutul acestui material nu reprezintă în mod necesar

poziţia oficială a granturilor SEE 2009-2014.


Coordonatori strategie:
Iuliana Dezső – sociolog

Mirela Pinte – sociolog

Document strategic realizat Asociaţia STEA

de firma Agenda Setting
site

www.agendasetting.ro

Cuprins


  1. Cuvânt înainte

  2. Structura documentului – conţinut capitole, sursa datelor




  1. CONTEXT




  1. Cadrul elaborării prezentei strategii

  2. Metodologie de lucru

  3. Comunitatea sătmăreană– descrierea municipiului Satu Mare




  1. ANALIZA SITUATIONALA




  1. Oferta de servicii sociale a municipiului Satu Mare. Servicii accesate şi beneficiari

  2. Grupuri vulnerabile / categorii de persoane dezavantajate social. Profiluri şi nevoi ale acestora

  3. Rețeaua de furnizare a serviciilor sociale




  1. Analiza SWOT




  1. Nevoi

  2. Oferta de servicii

  3. Finanțare

  4. Vizibilitate

  5. Cooperare




  1. STRATEGIA PROPUSĂ




  1. Valori

  2. Viziune

  3. Arborele intervenţiei

  4. Planul de acţiune

  5. Complementaritatea cu documentele actuale de programare

  6. Monitorizare şi evaluare


Anexe

  1. Cuvânt înainte

Comunitatea sătmăreană e capabilă să ofere un pachet integrat de servicii tuturor persoanelor aflate în nevoie, în care fiecare actor social își asumă rolul și acționează complementar, valorizând relaționarea și responsabilitatea, astfel încât fiecare membru al comunității să poată duce o viață demnă.”



(Viziunea comună a instituţiilor şi organizaţiilor nonguvernamentale care activează în domeniul social la nivelul municipiului Satu Mare)
Atunci când știi unde vrei să ajungi, când ți-ai setat o țintă și obiective clare, ai parcurs deja jumătate din drum. Planul strategic de dezvoltare a domeniului social în municipiul Satu Mare este un document complex, rezultat al unui efort extraordinar al comunității sătmărene ghidat de dorința de a găsi rezolvarea pe plan local a problemelor cu care se confruntă persoanele aflate în nevoie.

S-au purtat dezbateri, s-au adunat date, s-au discutat alternative, abordări și soluții posibile. Mai mult de 20 de reprezentanți de organizații și instituții locale au fost implicați în proces. Cu toții au căzut de acord asupra necesității unui demers colectiv de abordare a problematicii sociale și și-au asumat roluri și responsabilități pentru ca planul creat să fie pus în aplicare.

Planul strategic de dezvoltare a domeniului social este un plan pe termen lung, iar rezultatele lui se vor vedea în timp. Ca să vedem însă rezultatele, este important ca fiecare să facă pași pe acest drum în mod constant, chiar dacă pașii sunt mici; nimeni altcineva nu o va face în locul GIPEX, pentru că el reprezintă sectorul social și numai el poate duce comunitatea sătmăreană mai aproape de viziunea propusă.

Suntem încrezători că drumul trasat de echipa care a lucrat la Planul strategic de dezvoltare a domeniului social în municipiul Satu Mare are o fundație puternică și va ghida pe termen lung deciziile și acțiunile actorilor locali pentru a face mai bună viața persoanelor aflate în nevoie. Vă dorim să rămâneți la fel de motivați, cooperanți și determinați pe perioada de implementare a planului, pentru că în cadrul GIPEX puteți face mult mai mult decât oricare actor individual, fie el public sau privat, dar singur.


Mult succes!

Echipa Agenda Setting




  1. Structura documentului – conţinut capitole, sursa datelor



Capitolul I. Context

Parcurgând acest capitol,veţi obţine informaţii despre cadrul formal al elaborării acestui document strategic şi despre metodologia de lucru, dar şi o descriere, inclusiv în termeni statistici, a comunităţii locale în care strategia de dezvoltare va fi implementată.


Capitolul II. Analiză situaţională

Capitolul structurează informaţii cu privire la oferta de servicii sociale a municipiului Satu Mare şi beneficiarii acestor servicii, o descriere a grupurilor vulnerabile/categoriilor de persoane dezavantajate social împreună cu nevoile de natură socială ale acestora şi descrie rețeaua de furnizare a serviciilor sociale din prisma furnizorilor de servicii şi a altor actori din domenii conexe socialului.


Capitolul III. Analiza SWOT

Analiza SWOT realizată pentru argumentarea opţiunilor strategice propuse structurează punctele tari, punctele slabe, oportunităţile şi ameninţările pentru domeniul social în ceea ce priveşte nevoile existente, oferta de servicii, finanţarea, vizibilitatea şi cooperarea în sectorul social.


Capitolul IV. Strategia propusă

În acest capitol sunt formulate principalele valori cu care operează strategia propusă, agreate de specialiştii care o vor implementa, formulează viziunea comună de dezvoltare a sectorului social aşa cum a fost formulată de reprezentanţii instituţiilor şi ONG-urilor din cadrul Grupului de lucru intersectorial pentru prevenirea și combaterea excluziunii sociale a persoanelor vulnerabile din Satu Mare, propune arborele intervenţiei strategice cuprinzând obiectivele strategice şi domeniile de intervenţie propuse în procesul de lucru şi prioritizează activităţile, serviciile şi proiectele care ar trebui să conducă la atingerea obiectivelor strategice propuse. Este realizată complementaritatea cu alte documente de programare elaborate la nivel local, regional şi naţional, iar la final sunt oferite principalele repere de monitorizare şi evaluare a strategiei propuse.





  1. CONTEXT




  1. Cadrul elaborării prezentei strategii

În septembrie 2014, la iniţiativa partenerilor de proiect, a fost semnat parteneriatul pentru constituirea Grupului de lucru intersectorial pentru prevenirea și combaterea excluziunii sociale a persoanelor vulnerabile din Satu Mare – GIPEX. Prin acest grup de lucru intersectorial, 25 de organizații și instituții sătmărene și-au propus să dezvolte un cadru comun de acțiune menit să crească capacitatea de intervenție la nivel local pentru a răspunde nevoilor grupurilor vulnerabile și să promoveze implicarea comunității în prevenirea și rezolvarea problemelor din domeniul social.


Scopul GIPEX este identificarea de soluţii adecvate de creştere a accesului grupurilor vulnerabile la serviciile sociale şi de bază existente în comunitate, printr-o abordare integrată a nevoilor beneficiarilor, în vederea prevenirii şi depăşirii situaţiilor de dificultate. De asemenea, grupul de lucru îşi propune să contribuie prin diferite tipuri de acţiuni la combaterea discriminării, promovarea cetăţeniei active, a solidarităţii sociale şi cristalizarea unui mediu favorabil dezvoltării sectorului ONG.
Membrii Grupului de lucru intersectorial pentru prevenirea și combaterea excluziunii sociale a persoanelor vulnerabile din Satu Mare:

  1. Asociația Stea

  2. Serviciul Public de Asistenţă Socială Satu Mare

  3. Poliţia Locală Satu Mare

  4. Direcţia de Evidenţă a Persoanelor a Municipiului Satu Mare

  5. Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Satu Mare

  6. Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă Satu Mare

  7. Agenţia Judeţeană pentru Plăţi şi Inspecţie Socială

  8. Biroul Judeţean pentru Romi din cadrul Instituţiei Prefectului Judeţului Satu Mare

  9. Inspectoratul Şcolar Judeţean Satu Mare

  10. Centrul Judeţean de Resurse şi Asistenţă Educaţională

  11. Centrul de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Satu Mare

  12. Direcţia de Sănătate Publică Satu Mare

  13. Spitalul Județean de Urgență Satu Mare

  14. Serviciul de PROBAȚIUNE de pe lângă Tribunalul Satu Mare

  15. Penitenciarul Satu Mare

  16. Inspectoratul Judeţean de Poliţie Satu Mare

  17. Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Satu Mare

  18. Direcţia Judeţeană pentru Sport şi Tineret Satu Mare

  19. Colegiul Național al Asistenților Sociali din România, structura teritorială Satu Mare

  20. Organizaţia CARITAS a Diecezei Satu Mare

  21. Fundaţia FARA România Filiala Foyer Satu Mare

  22. Asociaţia Frères Europa

  23. Crucea Roșie Română, filiala Satu Mare

  24. Fundația Hans Lindner

  25. Serviciul de Ajutor Maltez în România, filiala Satu Mare

S-au alăturat Grupului de lucru intersectorial pentru prevenirea și combaterea excluziunii sociale a persoanelor vulnerabile din Satu Mare următoarele organizaţii:



  1. Asociaţii Copii – Satu Mare

  2. Asociaţia Satul de Lut

  3. Asociaţia Sătmăreană pentru Promovarea Sănătăţii Mentale

  4. Asociaţia Sfântul Acoperământ al Maicii Domnului

  5. Asociaţia Langdon-Down Transilvania

  6. Clubul Sportiv Okinawa

Alte organizaţii care activează în domeniul social şi care ar putea să se alăture Grupului de lucru intersectorial pentru prevenirea și combaterea excluziunii sociale a persoanelor vulnerabile din Satu Mare:



  1. Asociaţia Congregaţia Fiicele Îndurării

  2. Asociaţia Handicapaţilor Fizic Satu Mare

  3. Asociaţia Naţională a Surzilor din România, Filiala Satu Mare

  4. Asociaţia Nevăzătorilor, Filiala Judeţeană Satu Mare

  5. Asociaţia Sfântul Benedict pentru Autişti

  6. Asociaţia Sfânta Rita

  7. Asociaţia Surorile de Caritate Sfântul Vicenţiu

  8. Colegiul Medicilor Satu Mare


Listă abrevieri

Abrevieri

Instituţie / ONG

ACFI

Asociaţia Congregaţia Fiicele Îndurării

AHFSM

Asociaţia Handicapaţilor Fizic Satu Mare

AJOFM

Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă Satu Mare

AJPIS

Agenţia Judeţeană pentru Plăţi şi Inspecţie Socială

ANSM

Asociaţia Nevăzătorilor, Filiala Judeţeană Satu Mare

ANSRSM

Asociaţia Naţională a Surzilor din România, Filiala Satu Mare

ASOCIAŢIA COPII

Asociaţia Copii – Satu Mare

asprosam

Asociaţia Sătmăreană pentru Promovarea Sănătăţii Mentale

BJrOMI

Biroul Judeţean pentru Romi din cadrul Instituţiei Prefectului Judeţului Satu Mare

caritas

Organizaţia CARITAS a Diecezei Satu Mare

cjrae

Centrul Judeţean de Resurse şi Asistenţă Educaţională

cnasSM

Colegiul Național al Asistenților Sociali din România, structura teritorială Satu Mare

COLEGIUL MEDICILOR

Colegiul Medicilor Satu Mare

cpeca

Centrul de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Satu Mare

crucea roŞie

Societatea Naţională de Cruce Roșie din România, Filiala Satu Mare

dgaspc

Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Satu Mare

djst

Direcţia Judeţeană pentru Sport şi Tineret Satu Mare

dsp

Direcţia de Sănătate Publică a municipiului Satu Mare

EVIDENŢA PERSOANELOR

Direcţia de Evidenţă a Persoanelor a Municipiului Satu Mare

fara-foyer

Fundaţia FARA România Filiala Foyer Satu Mare

FRERES

Asociaţia Frères Europa

hans lindner

Fundația Hans Lindner

ijjSM

Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Satu Mare

ijpSM

Inspectoratul Judeţean de Poliţie Satu Mare

isjSM

Inspectoratul Şcolar Judeţean Satu Mare

langdon-down

Asociaţia Langdon-Down Transilvania Satu Mare

OKINAWA

Clubul Sportiv Okinawa

penitenciar

Penitenciarul Satu Mare

POLIŢIA LOCALĂ

Poliţia Locală Satu Mare

PROBAȚIUNE

Serviciul de Probaţiune de pe lângă Tribunalul Satu Mare

satul de lut

Asociaţia Satul de Lut

sERV.maltez

Serviciul de Ajutor Maltez în România, filiala Satu Mare.

SF.benedict

Asociaţia Sfântul Benedict pentru Autişti

SF.RIta

Asociaţia Sfânta Rita

sf.vicentiu

Asociaţia Surorile de Caritate Sfântul Vicenţiu

SF.ACOPERĂMÂNT

Asociaţia Sfântul Acoperământ al Maicii Domnului

spas

Serviciul Public de Asistenţă Socială Satu Mare

spital

Spitalul Județean de Urgență Satu Mare

stea

Asociația Stea

Yüklə 1,4 Mb.

Dostları ilə paylaş:
  1   2   3   4   5   6   7   8   9   ...   20




Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©muhaz.org 2024
rəhbərliyinə müraciət

gir | qeydiyyatdan keç
    Ana səhifə


yükləyin