İÇERİkten para kazanma: youtube örneğİ



Yüklə 29,03 Kb.
tarix06.09.2018
ölçüsü29,03 Kb.
#78549



İÇERİKTEN PARA KAZANMA: YOUTUBE ÖRNEĞİ

İdris KIZILBOĞA1


Özet


Sahip olduğunuz yetenekleri gösterdiğiniz videolardan oluşan bir koleksiyonunuz olabilir. Daha önce çektiğiniz videolar size çok komik gelebilir. Ya da belli bir alanda uzmansınız ve videolar mı çekiyorsunuz? Ne tür çekim görüntünüzün olduğunun hiçbir önemi yoktur. Bunu paraya dönüştürmenin yolu YouTube’dan geçmektedir. YouTube’a izleneceği düşünülen videolar yüklenerek güzel bir ek gelire sahip olunabilmektedir.

Bununla birlikte YouTube’da her şeyin tozpembe olduğu düşünülmemelidir. YouTube’dan büyük paralar kazanmak için zaman, kararlılık ve sıkı çalışma gerekmektedir. Bu çalışmada YouTube politikaları, YouTube'dan para kazanma ve içerik hakları üzerinde durulacaktır. Bu bir Deneyim Paylaşımı önerisidir.


Anahtar Kelimeler: İçerik Hakları, Video, YouTube Politikaları, YouTube'dan Para Kazanma


  1. Giriş

Bilginin etkin bir şekilde kullanılması günümüzün ekonomik, siyasi ve sosyal hayatının vazgeçilmezidir. Büyük maddi yatırımlar ve uzun süren bilgi teknolojilerinin alt yapı çalışmalarından sonra, bilginin şirket veya toplum için değer ifade edecek şekilde analiz edilmesi ve fayda sağlaması hayati bir mevzudur. Doğru ve yararlı bilginin elde edilme süreci oldukça masraflı ve meşakkatlidir. Birçok kaynaktan süzülerek, kontrol edilerek, temizlenerek ve eksik kısımları giderilerek belirli bir şablona sokulan enformasyondan nasıl faydalanılacağı ve toplumun hangi sorunlarına derman olacağı tamamen ayrı bir konudur.
Bilgi teknolojilerinin alt yapılarının kurulması ve sürdürülmesi büyük bir gayret gerektirmektedir. Bu gayretler süreç içerisinde şekillenerek ilerler. Donanım, yazılım, ağ ve insan kaynakları bu sürecin önemli girdileri içerisindedirler. Her halükarda bu yatırımlardan gerekli verimi almak yatırım sürecinden sonra ortaya çıkmaktadır. Büyük veri ambarlarının kurulup işletilmesi, organizasyonların bilgi teknolojilerine yatırım yapmaları, işbirlikçi paylaşım platformlarının oluşturulması vb. gibi işlemler tek başlarına yeterli olmamaktadırlar.
Büyük emekler verilerek ulaşılan alt yapının değer ifade etmesi gerekmektedir. Bu değer elde edilen fayda ile ölçülebilir. Verimlilik, rekabet üstünlüğü, maliyetlerin düşürülmesi, bilginin paylaşılması ve para karşılığında hizmet olarak sunulması faydalar arasında sıralanabilir. Bununla beraber alt yapıya ihtiyaç duymadan kişisel veya kurumsal olarak amaçlarınız çerçevesinde birçok internet hizmetinden yararlanmak mümkündür. Google, Facebook, Twitter, Airbnb, Flickr ve YouTube gibi dünyaca tanınmış şirketlerin sunmuş olduğu fırsatlar da değerlendirilebilir.
Google sunmuş olduğu mail ve depolama özelliği ile milyonlarca kullanıcıya sahiptir. Kurumlar ihtiyaç duyduklarında depolama ve mail hizmetlerinden hizmet alımı yapmaktadırlar.
Dünyada milyarlarca kullanıcıya ulaşan Facebook büyük bir ülkeyi andırmaktadır. Kullanıcılar tarafından her gün büyük miktarda veri kendilerine sunulan ortama yüklenmekte ve paylaşılmaktadır. Kişisel kullanımın yanında ticari şirketlerin Facebook ve Twitter üzerinden ücretsiz tanıtımda bulunmaları olağan bir durumdur. Airbnb web sitesinin sunmuş olduğu platform ile kendinize ait konaklama yerinizi kiralayarak önemli bir gelir elde edersiniz. Aynı zamanda müşterilerinize farklı deneyimler yaşatırsınız. Resim çekmekten hoşlanan bir yapınız var ise Flickr’ın sunmuş olduğu resim depolama hizmetini ve özelliklerini es geçmezsiniz.
Bizim ana konumuzu oluşturan YouTube platformu, devasa bir büyüklüğe sahiptir. YouTube, bir milyar kullanıcı, her dakika da 300 saatlik video yükleme, 75 ülkede yerelleştirilmiş ve 61 dilde hizmet sunan ve izlenimlerinin yarısı mobil olan web tabanlı bir video platformudur (YouTube, 2015).
Birçok hizmet web ortamında internetin sunmuş olduğu imkânlar ile daha kolay, daha ucuz, daha verimli ve daha etkili bir şekilde yapılmaktadır. YouTube, kullanıcılarına video barındırma hizmeti sunan Google’ın bir alt şirketidir. YouTube ile milyarlarca insan bilgiyi üretmekte, paylaşmakta ve diğerlerine ilham vermektedir. YouTube video üreticileri için olduğu gibi aynı zamanda reklam verenler içinde çok önemli bir platformdur.
Youtube'dan en iyi şekilde faydalanmak için YouTube'da oturum açmak, yani Gmail hesabına sahip olmak gerekmektedir. Gmail hesabı ile YouTube platformunda bulunan tüm deneyimlerden yararlanılır. Sevdiğiniz kanallara abone olarak favori haber kanallarını, komik videoları, herhangi bir ilgi alanı hakkında oluşturulan tüm videolara ve yeni videolara erişmek mümkün olmaktadır. YouTube’un sunmuş olduğu sınırsız video yükleme alanına videolar yüklenerek maddi ve manevi fayda sağlanabilmektedir.
2. Topluluk Kuralları

YouTube tüm kullanıcılarının güven içinde çalışmaları ve beklentilerinin karşılanması için kurallar koymuştur. Bir milyarı geçmiş kullanıcısı ile YouTube platformunda güven ortamının tesis edilmesi ve devam ettirilmesi karşılıklı yarar için gereklidir.


Çıplaklık içeren ve cinsel içerikli videoların yayınlanması istenmemektedir. Başkalarına fiziksel zarar verecek şeylerin yapılmasını teşvik edecek içeriğin yayınlanması sakıncalı kabul edilmektedir. Durumun ciddiyetine göre içerik kaldırılır veya yaş sınırlaması konur. İnsanları aşağılayan, şaşkınlık yaratan ve sansürlenmesi gereken içerik yayınlanması aynı şekilde yasaklanmıştır.
Telif hakkı, teknolojinin gelişme hızına bağlı olarak içeriğin dijital araçlar ile sunulması sürecinde sürekli şirketleri, devletleri ve şahısları karşı karşıya getirmiştir. İçerik sahibinin haklarının korunması, toplumun bilgilendirilmesi ve devlet politikaları kıskacında ülkeden ülkeye teoride birçok benzerlik olsa da uygulamalarda büyük farklılıklar gözlenmektedir. Ülkemizde 5651 İnternet kanunu olarak bilinen düzenlemede içerik sağlayıcı, erişim sağlayıcı ve yer sağlayıcının görev ve sorumlulukları belirtilmiş ve yetkili merci olarak Ulaştırma Bakanlığı’na bağlı Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı (TİB) olduğu kararlaştırılmıştır (Resmi Gazete, 2007).
YouTube kullanıcılarının başkalarına ait her türlü içeriği yüklemelerine karşıdır ve başkalarının emeğine saygı gösterilmesini istemektedir. Telif sürecinin sağlıklı işlemesi için gerekli düzenlemeler yapılmıştır. Başkası tarafından yayınlanan içeriğin sahibi veya sahibi adına yetkilendirilmiş kişi telif hakkı şikâyetinde bulunabilir. Bunun için gerekli adımlar web platformundan yapılmaktadır. Eğer telif hakkı şikâyeti alan kişi bunun yanlış veya kasıtlı olduğunu düşünüyorsa telif hakkına karşılık karşı bildirimde bulunabilir. Karşı bildirimde bulunulan içerik hakkındaki karar 10 iş günü içerisinde sonuçlandırılır. Karşı bildirimde bulunan kişi tüm kişisel bilgilerini girdikten sonra karşı bildirim süreci başlamaktadır. Bu bir yönüyle tüm bilgilerin ifşa olması anlamına gelmektedir. Telif hakkı şikâyetinde bulunan kişi, hak talebini geri çekebilir. Yanlış anlamadan kaynaklı veya karşılıklı görüşmeden anlaşmaya varılarak karardan vazgeçilebilinir. Hak talebini iptal etmek isteyen kişi form doldurarak YouTube’dan istekte bulunur.
YouTube içerikleri tarayarak, içerik sahiplerinin kendilerine ait bir materyalin yüklenmesi halinde ne yapacaklarının veritabanına kaydeder. Content ID olarak adlandırılan bu durum içeriğin tanımlanmasında ve yönetilmesinde kullanılır. İçerik sahibi, içeriğinin yayınlanması durumunda yükleyen kişiye nasıl bir yaptırımda bulunması gerektiğini belirler. Reklam gelirlerinin kendisine ait olmasını isteyebileceği gibi videonun engellenmesini de isteyebilir.
Üç defa telif ihlali yapan bir kanal YouTube tarafından kapanır. Birinci veya ikinci telif ihlallerinde de çeşitli yaptırımlar uygulanmaktadır. Videonun uzunluğu 15 dakika ile sınırlanması veya içerik yayınlanmasında çeşitli sınırlılıkların uygulanmasına gidilir. Birinci ihlalin oluşması durumunda altı aylık bir bekleme süresi gerekmektedir. İkinci telifin kalkması için on iki ay beklenilmesi gerekmektedir. YouTube tarafından uygulanan cezalar topluluk kurallarının ihlal edilmesi, telif hakkı ihlali ve Content ID engellemeleridir.
İçeriğin koruma altına alınması bir gereklilik olmasının yanı sıra toplum yararına bilginin paylaşılması da gerekmektedir. Bunu düzenlemek için farklı yaklaşımlar mevcuttur. Bunlardan ilk aklımıza gelen adil kullanımdır.
Adil kullanım, telif hakkıyla korunan materyali belirli koşullar altında telif hakkı sahibinden izin almadan yeniden kullanabileceğinizi belirten yasal bir ilkedir. Telif hakkı sahibinin izni olmadan materyal kullanmanın uygun olduğu durumlar için geçerli kurallar ülkeden ülkeye değişmektedir. Örneğin, ABD'de yorum, eleştiri, araştırma, öğretim veya haber sunma çalışmaları adil kullanım olarak kabul edilebilir. Mahkemeler her bir vakanın olgularını dikkate alarak olası adil kullanımları analiz eder. Telif hakkıyla korunan materyal içeren videolar yüklemeden önce bir uzmandan yasal tavsiye almak istenebilir.
Creative Commons lisansları içerik oluşturucuların, çalışmalarını kullanmak üzere başkalarının izinlerini almaları için standart bir yol sunar. Böylece bu videolara YouTube kullanıcıları tarafından videolarda ticari amaçla bile kullanılmak üzere YouTube Video Düzenleyici yoluyla erişilebilir.
Telif hakkıyla korunabilen çalışmalar nihayetinde telif hakkı korumasını kaybeder ve "genel etki alanına" düşerek herkesin serbest kullanımına açılır. Çalışmaların genel etki alanına düşmesi genellikle yıllar sürer. Telif hakkı koruması süresinin uzunluğu, çalışmanın nerede ve ne zaman yayınlandığına, kiralama ve diğer etkenler için sunulup sunulmadığına bağlı olarak değişiklik gösterir.
3. YouTube’dan Para Kazanma

Videolarınızdan para kazanmak için aşağıdaki minimum gereksinimleri karşılamanız gerekir:

  • İçeriğinizin reklam veren dostu olması gerekir.

  • İçeriği sizin oluşturmuş olmanız veya ticari olarak kullanmak için izne sahip olmanız gerekir.

  • Tüm ses ve video içeriğiyle ilgili sahip olduğunuz ticari hakları kanıtlayan belgeleri sağlayabilmeniz gerekir.

  • YouTube, kurallara uymayan hesaplar için para kazanma özelliğini devre dışı bırakma hakkını saklı tutar.


Para kazanmaya uygun olabilecek içeriklere örnekler:

  • Kedinizi videoya kaydettiniz ve arka planda müzik olmayan video.

  • Videonuz telifsiz müzik içeriyor ve şartlarının doğrudan bir bağlantısını kullanarak ticari kullanım haklarını kanıtlayabiliyorsanız.

  • Videonuzun içeriğini arkadaşınız oluşturdu ve kendisi bu içeriği kullanabileceğinizi ve bundan para kazanabileceğinizi yazılı olarak belirtti ise.

  • Orijinal müziği kendiniz oluşturdunuz ve bir plak şirketiyle anlaşma yapmadınız ise.


Para kazanma için uygun olmayacak içeriğe örnekler

  • Satın aldığınız müziğe veya televizyondan kaydettiğiniz içeriğe sahip olması.

  • Başkaları tarafından oluşturulan içeriğin bir derlemesinin düzenlenmesi.

  • Dehşete düşürme veya nefret ettirme amaçlı şiddet ve/veya çıplaklık barındıran içerik olması.


4.Sonuç

Birey veya kurumlar doğru stratejiler ile sahip oldukları ve müşteri tarafından kabul görecek değerlerini paraya dönüştürebilirler. Bunu paraya çevirmeninin en güzel yollarından biri YouTube’dan geçmektedir. YouTube’a izleneceği düşünülen videolar yüklenerek güzel bir ek gelire sahip olmanın yanı sıra tam zamanlı olarak da çalışılabilmektedir.

Başarılı olmak için kurallara uymak ve ilerisi için doğru adımları atmak gerekmektedir. YouTube’dan bizi memnun edecek gelir elde etmek için zaman, kararlılık ve sıkı çalışma gerekmektedir.
Kaynaklar

Resmi Gazete, “İnternet ortamında yapılan yayınların düzenlenmesi ve bu yayınlar yoluyla işlenen suçlarla mücadele edilmesi hakkında kanun”, http://www.mevzuat.gov.tr/MevzuatMetin/1.5.5651.pdf, 2007, Erişim tarihi:14/05/2015.



Youtube, Statistics. https://www.youtube.com/yt/press/statistics.html, Erişim tarihi: 10/10/2015.





1 Uzman, Enformatik Bölümü Bingöl Üniversitesi

ikizilboga@bingol.edu.tr



Yüklə 29,03 Kb.

Dostları ilə paylaş:




Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©muhaz.org 2025
rəhbərliyinə müraciət

gir | qeydiyyatdan keç
    Ana səhifə


yükləyin