İL : samsun ay-yil : ocak /2010 tariH : 01. 01. 2010



Yüklə 10,25 Kb.
tarix21.08.2018
ölçüsü10,25 Kb.
#74028


İL : SAMSUN

AY-YIL : OCAK /2010

TARİH : 01.01.2010


MEKKENİN FETHİ
Muhterem Müslümanlar!

İslam tarihinin dönüm noktalarından biriside hiç şüphesiz ki Mekke'nin fethidir. Mekke, Arap yarımadasında Suudi Arabistan'ın en büyük şehridir. İlk defa Hz. Adem'in inşa ettiği daha sonra da İbrahim ve İsmail (a.s) tarafından yeniden inşa edilen, yeryüzünde tevhidin timsali ilk mabet olan Kabe'nin bu şehirde bulunması, Mekke'yi tarih boyunca cazibe merkezi kılmıştır.

Kur’an'da, ümmül-kura (şehirlerin anası) diye zikredilen, (1) her türlü tecavüzden korunmuş saygın ve güvenli bir yer (harem) (2) ve insanların manen temizlenip arındığı bir mahal (3) olarak işaret edilen Mekke şehrinde, âlemlerin en şereflisi ve en mükemmeli dünyaya geldi.
Değerli Müminler!

Hz. Peygamber nübüvvetten sonra, 13 yıl boyunca her türlü zorluğa karşı göğüs gererek İslam'ı tebliğ etti. Fakat müşriklerin inkârda inat etmeleri ve her geçen gün zulümlerini artırmalarından dolayı Akabe biatlerinden sonra, ashabının Medine'ye hicret etmelerine izin verdi. Allah'ın Resulü en son hicret ederken Kabe'yi tavaf etti ve "Ey Mekke! Sen Allah katında yeryüzünün en hayırlı ve bana en sevimli yerisin eğer çıkmak zorunda bırakılmasaydım senden ayrılmazdım"(4) diyerek Mekke'ye olan sevgisini dile getirdi.

Mekke'de çekilen sıkıntıların ardından Müslümanlara kucak açan Medine'de, Müslümanların sayısı arttı, Bedir'de müşrikler bozguna uğratıldı, hendekte geri püskürtüldü. Hudeybiye barışı ise müslümanlara hem zaman hem de güç kazandırdı.

“Andolsun, Allah, Peygamberinin rüyasını doğru çıkardı. Allah dilerse, siz güven içinde başlarınızı kazıtmış veya saçlarınızı kısaltmış olarak, korkmadan Mescid-i Haram’a gireceksiniz. Allah, sizin bilmediğinizi bildi ve size bundan başka yakın bir fetih daha verdi.”(5). Nitekim müşriklerin barışı bozmalarıyla Peygamberimiz savaş hazırlıklarını tamamladı ve 10 bin kişilik muazzam bir orduyla Mekke'ye doğru hareket etti. Yolda katılan birliklerle ordunun sayısı 12 bini buldu.

Mekke Hicretin 8. senesi (miladi Ocak 630)'da savaş bile olmadan fethedildi. Hz. Peygamber, yeryüzünün en şerefli ve faziletli binası olan Kabe’yi putlardan temizledi. Aynı gün, kendisini ve müslümanları memleketlerinden çıkaran, her türlü kötülüğü reva gören ve canlarına kasteden Mekke’li müşrikler için umumi af ilan etti. Bu engin merhametin neticesinde müşrikler peygamber (s.a.v) biat ederek müslüman oldular.
Aziz kardeşlerim!

Mekke'nin fethedilmesi İslam fetihlerinin başlangıcı kabul edilmiştir. Bundan sonra müjdelendiği gibi kısa bir sürede İslam orduları İspanyaya kadar ilerlemiş ve İslamiyet dünyanın her tarafına yayılmıştır.

Hutbemi Nasr suresinin mealiyle bitirmek istiyorum:

“Allah’ın yardımı ve fetih (Mekke fethi) geldiğinde ve insanların bölük bölük Allah’ın dinine girdiğini gördüğünde, Rabbine hamd ederek tespihte bulun ve O’ndan bağışlama dile. Çünkü O tövbeleri çok kabul edendir.” (6)



HAZIRLAYANIN ADI : Eyüp ÖZTÜRK

ÜNVANI : Ayvalı Köyü Camii İmam-Hatibi / VEZİRKÖPRÜ

Diyanet İşleri Başkanlığınca daha önce hazırlanan hutbelerden değildir.
1) Enam S. 92

2) Ankebut S. 67

3) Hac s. 29

4) ibn-i Mace 2/1037



5) Fetih S. 27

6) Nasr (1-3)
Yüklə 10,25 Kb.

Dostları ilə paylaş:




Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©muhaz.org 2024
rəhbərliyinə müraciət

gir | qeydiyyatdan keç
    Ana səhifə


yükləyin