İL : samsun tariH : 27. 12. 2013



Yüklə 15,59 Kb.
tarix14.02.2018
ölçüsü15,59 Kb.
#42801


İL : SAMSUN

TARİH : 27.12.2013

لَقَدْ خَلَقْنَا الْاِنْسَانَ فٖى اَحْسَنِ تَقْوٖيمٍ

قال رسُولُ اللَّه صَلّى اللهُ عَلَيْهِ وسَلَّم

مَا مِنْ مَوْلُودٍ إِلاَّ يُولَدُ عَلَى الْفِطْرَةِ، فَأَبَوَاهُ يُهَوِّدَانِهِ أَوْ يُنَصِّرَانِهِ أَوْ يُمَجِّسَانِهِ

İNSANIN YARATILIŞ GAYESİ
Değerli Kardeşlerim!

Yüce Rabbimiz, yarattığı varlıklar içerisinde insanı ayrı bir konumda değerlendirmiştir. “İnsanı en mükemmel biçimde yaratmıştır.”1 “Şerefli ve onurlu kılmak suretiyle bir çok varlıktan üstün kılarak,”2 “Yeryüzünün halifesi ilan etmiştir.”3 “İnsan, yerlerin ve göklerin çekemediği sorumluluğu yüklenmiştir.”4 “İçtiğimiz sudan aldığımız nefese kadar yeryüzünün bütün nimetleri kendi emrine verilmiştir.”5 Peki bu kadar eşsiz nimetlerle donatılan insan niçin yaratılmıştır? Günü gün etsin, eğlensin, yesin, içsin, şehvetin esiri olsun, heva ve heveslerine uysun, nimetlerden istifade etsin, bunun karşılığında hiçbir sorumluluğu olmasın diye mi?. Biz Mü'minler bu düşünceye sahip olamayız. Biz ancak, Yüce Rabbimizin de Kur’an-ı Kerimde ferman buyurduğu Biz göğü, yeri ve ikisi arasındakileri boş yere yaratmadık.”6 “Biz, gökleri, yeri ve bunlar arasında bulunanları, eğlenmek için yaratmadık.”7Ben insanları ve cinleri ancak beni tanıyıp, bana kulluk etsinler diye yarattım.” ayetlerinin gereğini yerine getirmeyi kendimize görev bilir, Rabbimizin rızasını kazanma gayreti içerisinde oluruz.


Kardeşlerim,

Allah Resulü “Her çocuk fıtrat üzere doğar. Sonra anne babası onu Yahudi, Hıristiyan veya Mecusi yapar. Nitekim hayvan da kusursuz olarak dünyaya gelir. Sen onda bir eksiklik görüyor musun?8 buyurarak kusursuz ve günahsız olarak yaratıldığımıza dikkat çekmektedir. İnsanın görevi temiz fıtratı olumsuzluklara maruz bırakmadan korumaktır. Yüce Rabbimizin Peygamberler ve Kitaplar göndermesinin amacı da bu temiz fıtratın bozulmamasını sağlamaktır. Bu fıtratı koruyabilmek Rabbimizin bize koyduğu sınırlara uymak, her şartta kendimizi kulluğa adamakla mümkün olacaktır. Çünkü Allah'ın üzerimizdeki en büyük hakkı O'na kulluk vazifemizi yerine getirmektir. Efendimiz Muaz b. Cebel'e; Muaz, sen Allah'ın kulları üzerindeki hakkının ne olduğunu bilirmisin? dediğinde Muaz Allah ve Resulü daha iyi bilir." dedi ve sustu. Cevabını Efendimiz verdi:"Allah'ın kulları üzerindeki hakkı, kulların O'na kulluk ve ibadet etmeleri ve hiçbir şeyi O'na ortak koşmamalarıdır." Peki kulların Allah üzerindeki hakkının ne olduğunu biliyor musun? dediğinde, Muaz yine Allah ve Resulü daha iyi bilir dedi. Resulullah (s.a.v): “Allah'a kulluk etmesi ve ona ortak koşmaması halinde kuluna azap etmemesi ve onu cennete koymasıdır.” 9 diye cevap verdi.

Yaradılış gayemiz olan kulluğumuzu yerine getirmek için Rabbimizin varlığına iman ettikten sonra kayıtsız şartsız emirlerine boyun eymeliyiz. Rabbimiz Kur’an-ı kerimde:O, hanginizin daha güzel amel yapacağını sınamak için ölümü ve hayatı yaratandır. O, mutlak güç sahibidir, çok bağışlayandır.”10 buyuruyor.
Kıymetli Kardeşlerim!

Hutbemi Peygamberimizin şu hadisiyle bitirmek istiyorum. Yüce Allah şöyle buyurur. “Ben kulumun benim hakkımda yaptığı zannına göreyim. O beni andığında onunla beraberim. Eğer o beni kendi başına anarsa ben de onu kendi başıma anarım. Eğer o beni bir cemaat içerisinde anarsa ben de onu onunkinden daha hayırlı bir cemaat içerisinde anarım. O bana bir karış yaklaşırsa ben ona bir arşın yaklaşırım, o bana bir arşın yaklaşırsa ben ona bir kulaç yaklaşırım. O bana yürüyerek gelirse ben ona koşarak giderim.”11



____________________________________

1 Tin, 95/4.

2 İsra, 17/70.

3 Bakara, 2/30.

4 Ahzab, 33/72.

5 Casiye, 45/13.

6 Sad, 38/27.

7 Duhan, 44/38.

8 Buhari, Ccnaiz, 92.

9 Müslim, İman 48 Buharı Cihad, 46.

10 Mülk, 67/2.

11 Buhari tevhid 15.
Hazırlayan: Ahmet Cevdet YEDİYILDIZ

Uzman Vaizi

Redaksiyon: İl İrşat Kurulu
BAF.DİN.GÖR.DER
Yüklə 15,59 Kb.

Dostları ilə paylaş:




Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©muhaz.org 2025
rəhbərliyinə müraciət

gir | qeydiyyatdan keç
    Ana səhifə


yükləyin