INDRUMAR DE AFACERI
COLUMBIA
2013- noiembrie
C U P R I N S
-
DATE MONOGRAFICE ………………………………………….... 2
-
DATE ECONOMICE ....................................................................5
-
Evolutia si tendintele economiei Columbiei .....................................5
-
Caracteristicile dezvoltarii economiei columbiene ..........................6
-
CADRUL JURIDIC ECONOMIC AL COLUMBIEI …….............10
-
Cadrul juridic cu Romania …………………………………............10
-
Cadrul juridic cu alte state ……………………………………..........11
-
Cadrul juridic cu UE …………………………………………...........12
-
COMERTUL EXTERIOR AL COLUMBIEI ………………..........12
-
Comertul exterior cu statele lumii ....................................................12
-
Relatiile comerciale cu Romania .....................................................14
-
Principalele targuri internationale ...................................................18
-
INSTITUTII GUVERNAMENTALE SI ORGANIZATII NEGUVERNAMENTALE CU ATRIBUTII IN DOMENIUL RELATIILOR ECONOMICE INTERNATIONALE ....................18
-
MARKETING ..................................................................................21
-
SITE-uri ECONOMICE DE INTERES IN COLUMBIA ...............25
-
DATE MONOGRAFICE
1. Republica Columbia (Republica de Colombia) este situata in partea de nord-vest a Americii de Sud si se invecineaza la nord cu Marea Caraibilor, nord-vest cu Panama, la vest cu Oceanul Pacific, la sud cu Peru si Ecuador, iar la est cu Venezuela si Brazilia. Are iesire la doua oceane si lungimea coastelor 2.900 Km.
Populatia: 46,58 milioane locuitori in 2012, conform datelor Departamentului Administrativ National de Statistica – DANE, din care: 87,68% albi si metisi, afrodescendenti 9.31%, indigeni (amerindieni) 3,01%. La sfarsitul anului 2011, numarul columbienilor care traiau in afara granitelor era de 6,2 milioane.
Suprafata: Este a patra tara ca extindere din America de Sud cu o suprafata de 1.147.748 km
2. Forma de guvernamant: Republica prezidentiala. Guvernul National este format din presedintele statului, vice-presedinte, ministrii de resort si guvernatorii departamentelor administrative.
Presedintele Columbiei este Juan Manuel Santos Calderón, ales in anul 2010, cu mandat in perioada 7 august 2010 – 7 august 2014. Presedintele Republicii este Seful Statului, Seful Guvernului si Autoritatea Administrativa Suprema.
Acordul de Unitate Nationala este o Coalitie de partide politice oficialiste columbiene de diverse tendinte pentru sprijinirea guvernului presedintelui Juan Manuel Santos. Acordul de Unitate Nationala isi are radacinile in asa numita Coalitie Uribista, formata in 2006 pentru a-l sprijini electoral si politic pe presedintele candidat Alvaro Uribe Vélez.
Principalele partide care formeaza Unitatea Nationala sunt:
-
Partidul U (al ex-presedintelui Uribe)
-
Partidul Conservator Columbian
-
Partidul Liberal Columbian
-
Partidul Schimbarea Radicala
In urma alegerilor legislative realizate la 14 martie 2010, Congresul columbian este dominat de coalitia Unitatea Nationala, cu un total de 70 de senatori dintr-un total de 102 (69%). Astfel, Partidul U – 28 de mandate, Partidul Conservator – 22 mandate, Partidul Liberal – 12 mandate si Partidul Schimabarea Radicala – 8 mandate. De asemenea, trei partide care nu se declara opozitoare (Miscarea MIRA, Partidul Verde si Partidul Integrarea Nationala – PIN, detin 17 mandate). Opozitia are doar 8 mandate in Congres.
La 30 octombrie 2011 au avut loc alegeri locale in Columbia pentru guvernatori de departamente (provincii), primari de municipii, consilieri municipali si deputati departamentali. Aceste alegeri sunt importante avand in vedere ca la nivel local se disputa, in realitate, controlul teritorial, deoarece procesul de descentralizare al Statului, initiat prin Constitutia Politica din 1991 a dat suficienta autonomie economica si politica municipiilor, cu scopul de a facilita actul de guvernare a tarii.
Partidul U al presedintelui Juan Manuel Santos a obtinut rezultate pozitive, candidatii apropiati acestuia iesind victoriosi. Noul primar al orasului Bogota a fost ales Gustavo Petro Urrego.
Organizarea político - administrativa
Guvernul, partidele politice si Parlamentul
Structura Cabinetului Ministerial:
-
Presedintele Republicii: Juan Manuel Santos Calderón
-
Vicepresedinte: Angelino Garzón
-
Ministru Comertului, Industriei si Turismului: Santiago Rojas Arroyo
-
Ministru Finantelor si Creditului Public: Mauricio Cárdenas Santamaría
-
Ministru Apararii Nationale: Juan Carlos Pinzón Bueno
-
Ministru Transporturilor: Cecilia Álvarez Correa Glen
-
Ministru Minelor si Energiei: Federico Renjifo
-
Ministru Sanatatii si Protectiei sociale: Alejandro Gaviria Uribe
-
Ministru Muncii: Rafael Pardo
-
Ministru Educatiei Nationale: María Fernanda Campo Saavedra
-
Ministru Tehnologiei Informatiei si Comunicatiilor: Diego Molano Vega
-
Ministru Locuintelor, Oras si Teritoriu: Luis Felipe Henao Cardona
-
Ministru Mediului si Dezvoltarii Durabile: Juan Gabriel Uribe Vegalara
-
Ministru Internelor: Fernando Carrillo Flórez
-
Ministru Justitiei: Ruth Stella Correa Palacio
-
Ministru Relatiilor Externe: María Ángela Holguín Cuéllar
-
Ministru Agriculturii si Dezvoltarii Rurale: Francisco Estupiñán Heredia
-
Ministru Culturii: Mariana Garcés Córdoba
-
Directorul Departamentului National de Planificare (rang de ministru):
Mauricio Santa María Salamanca
Alte departamente si institutii de interes:
-
Directia de Impozite si Vamilor Nationale DIAN: Juan Ricardo
Ortega (Director)
-
Proexport: María Claudia Lacouture (Presedinte)
3. Limba oficiala: spaniola
4. Capitala si principalele orase: Orasul Bogota este capitala tarii, avand peste 7,4 milioane de locuitori (cu suburbii atinge cifra de 8 milioane locuitori). Printre principalele orase pot fi mentionate Medellin (2,2 milioane locuitori), Cali (2,1 milioane locuitori), Barranquilla (1,1 milioane locuitori) si Cartagena(1 milioan locuitori).
5. Moneda nationala: Peso. Paritate 1900 pesos/1 dolar SUA (august 2013)
6. Ziua nationala: 20 iulie – Ziua Independentei (20 iulie 1810)
7. Sarbatorile publice: 6 ianuarie, 24 martie, Pastele catolic, 1 mai, 2, 23 si 30 iunie, 20 iulie, 7 si 18 august, 13 octombrie, 3 si 17 noiembrie, 8 si 25 decembrie (Craciunul).
8. Diferenta de fus orar (fata de Romania): 8 ore (in orarul de vara al Romaniei) si 7 ore (in orarul de iarna al Romaniei)
9. Religia: catolica (95,4%), altele (4,6%)
10. Magazine: Columbia are o retea larga de magazine si centre comerciale precum si vanzatori stradali. Orarul magazinelor este, in general de luni pana duminica: 9,00 – 20,00.
11. Asistenta medicala: Serviciul medical in Columbia este promt. In cele mai multe orase, anumite farmacii si spitale au cabinete pentru urgente care functioneaza 24 h.
12. Imunizare: In anumite regiuni, este recomandabila vaccinarea impotriva febrei galbene (cu zece zile inainte de efectuarea deplasarii in zona)
13. Aeroporturi: total aeroporturi 1201, din care 90 cu pista asfaltata si 1011cu pista neasfaltat; aeroporturi cu trafic international 15; in toate capitalele de departamente exista aeroporturi pentru conexiuni aeriene interne.
14. Reguli de circulatie rutiera: Regula de baza de circulatie pe drumurile publice este: circulatia pe partea dreapta a drumului si se ofera prioritate din partea dreapta. Conducatorii auto trebuie sa posede permis de conducere. Centurile de siguranta sunt obligatorii atat pentru sofer, cat si pentru pasageri. Nu este permis folosirea telefonului mobil in timpul conducerii autoturismului.
15. Masini de inchirat: Masinile pot fi inchiriate de la oricare dintre principalele aeroporturi sau prin companiile specializate in inchirierea de masini sau prin cele de turism, in baza cartii de credit si a carnetului de conducere auto international.
16. Protocolul: La tratative se ofera ceai si cafea. Costumul si cravata se impun in relatiile cu oficialitatiile importante si cu firmele mari.
17. Viza:
-
Cetatenii romani cu pasapoarte diplomatice si de serviciu nu au nevoie de viza;
-
Cetatenii romani cu pasapoarte simple (turistice) pot intra in Columbia, in scop turistic, fara viza. Durata permisa a sederii este de 90 zile, termen care poate fi prelungit la Unitatea Administrativa Speciala Migratie Columbia, din cadrul MRE Columbian, care preia functiile de control migratoriu pentru nationali si straini (functiile Departamentul Administrativ de Securitate – DAS au fost suprimate);
-
Cetatenii straini cu viza valabila pentru o durata mai mare de 6 luni trebuie sa se inscrie in registrul de straini al Unitatea Administrativa Speciala Migratie Columbia;
-
Daca scopul calatoriei este altul decat cel turistic (studii, munca, afaceri) sau pentru o sedere prelungita, este necesara obtinerea vizei de la consulatul Columbiei cel mai apropiat;
-
Din data de 30 noiembrie 2002 Columbia si-a inchis temporar ambasada de la Bucuresti, din motive financiare. Ambasador acreditat al Republicii Columbia pentru Romania este domnul Jorge Alberto Barrantes Ulloa, cu resedinta la Varsovia. Consulatul Columbiei la Viena este abilitat sa acorde vize cetatenilor romani pentru o perioada mai mare de 90 de zile.
18. Reguli vamale:
-
nu este permisa introducerea de alimente de origine animala si vegetala, proaspete sau preparate, fructe, etc.
-
turistii pot avea asupra lor medicamente uzuale, pentru stricta necesitate personala.
-
la intrarea si iesirea in/din Columbia nu este permisa detinerea unei sume mai mari de 10.000 dolari americani.
19. Carti de credit acceptate: American Express, Dinners Club, Master Card si Visa Card.
20. Programul bancilor: luni-vineri: 9,00 – 15,00; sambata: 8,00 – 13,00.
21. TVA (taxa pe valoare adaugata – IVA): in general TVA (16%) este inclusa in pretul produselor si serviciilor. Medicamentele si marea majoritate a produselor alimentare nu au TVA sau au TVA mult redus (6%)
22. Bacsis (propina): este oficializat acest sistem pentru prestarile de servicii in restaurante (10% din consumatie) – nu este obligatoriu la plata
23. Telecomunicatii: in Columbia se utilizeaza sistemul GSM pentru telefoanele mobile. Companiile de telefonie mobila sunt: MOVISTAR, COMCEL, ALO si TIGO. Telefonia fixa este operata de companiile ETB, ORBITEL si TELECOM.
24. Legaturi intre Columbia si Romania
Aeriene: Intre Romania si Columbia nu exista o legatura aeriana directa. Se pot folosi companiile aeriene europene Air France, Iberia si Lufthansa. Toate acestea aterizeaza la Bogota.
Maritime: Transportul marfurilor se efectueaza in general pe cale maritima, livrarile facandu-se cu preponderenta in sistem vrac si containerizat din Portul Constanta in Portul Cartagena. De asemenea se pot folosi companiile de transport maritim care asigura legatura intre porturile din nordul si sudul Europei, cu principalul port situat pe coasta de vest a Columbiei, Buenaventura.
-
DATE ECONOMICE
1. EVOLUTIA SI TENDINTELE ECONOMIEI COLUMBIENE
Columbia este o tara cu o economie de piata in care majoritatea legaturilor economice si a investitiilor sunt orientate catre SUA.
La inceputul anilor 1990 a fost initiat procesul de liberalizare economica (reducerea tarifelor, regularizarea financiara, privatizarea intreprinderilor de stat si adoptarea unei rate de schimb valutar mai liberala).
Urmare crizei economice cu care s-a confruntat Columbia in 1998 a aparut necesitatea adoptarii unor masuri de redresare a economiei, astfel ca la inceputul anilor 2000 a fost declansat procesul de revenire economica, prin cresterea exporturilor, in paralel cu mentinerea unui pret competitiv al petrolului si cafelei.
Cresterea economica a Columbiei, incepand cu anul 2002, s-a evidentiat fata de evolutia economiilor celorlalte tari latino-americane.
In 2011 economia columbiana a inregistrat o crestere de 5,6%, impulsionata, in special, de dinamismul formarii brute de capital si consumului intern. Pentru 2012 Banca Centrala a Columbiei estimeaza o crestere de maxim 3,9% iar prognozatul pentru 2013 este intre 2,5 si de 4,5%.
PIB in 2011 a fost de 337,21 miliarde dolari. Banca Centrala a Columbiei proiecteaza pentru 2012 un PIB de 352,38 miliarde dolari SUA.
2. CARACTERISTICILE DEZVOLTARII ECONOMIEI COLUMBIENE
Piata columbiana a cunoscut o revigorare si o imbunatatire a increderii, in sectorul afacerilor, incepand cu anul 2003. In timp ce rata de crestere a PIB-ului a fost de 1,47% in anul 2001, in anul 2002 - 1,93% , aceasta a inregistrat un salt important incepand cu anul 2003 – 3,86%, in 2004 – 4,87%, in 2005 – 4,72%, in 2006 – 6,80%, in 2007 – 7,52% , in 2008 – 2,5%, in 2009 – 3,9%, in 2010 – 4,3%, in 2011 – 5,9% iar in 2012 – max. estimat 3,9%. Printre realizarile economice ale guvernului mai putem aminti: In comparatie cu tarile latino-americane, Columbia a reusit sa controleze inflatia si niciodata nu a atins hiperinflatia. In anul 2007, inflatia a fost de 5,4%, in anul 2008 de 7,0%, in 2009 de 1,97%, in 2010 de 3,18, in 2011 de 3,67% iar in 2012 (octombrie) de 3,06%.
Avand in vedere ca Brazilia nu mai este considerata o tara in curs de dezvoltare, Columbia ramane principala economia in curs de dezvoltare din continentul Sud American (conform criteriilor stabilite de UE)
Datoria externa
Columbia niciodata nu si-a neglijat obligatiile financiare internationale, in plus a fost unica economie importanta din regiune care nu a reesalonat datoria in timpul crizei financiare din anii 1980. Datorita faptului ca si-a platit datoriile la timp, piata internationala a ratificat angajamentele si capacitatea de plata ale tarii pentru datoria externa publica.
Datoria externa ca procentaj din PIB a scazut de la 35% in 1998 la 24,1% in 2008. In 2010 datoria externa a Columbiei a fost de 57.740 milioane dolari (21,4% din PIB), in 2011 a fost de 72.797 milioane dolari (21,6% din PIB, iar in iunie 2012 datoria externa a Columbiei insuma 76.255 milioane dolari (cca. 23% din PIB).
Rezervele valutare: 36.000 milioane dolari SUA (iunie 2012)
Investitiile straine
Investitiile straine directe in Columbia au crescut semnificativ in ultima decada. In 2002, Columbia a primit un flux al investitiilor straine directe (ISD) de 2.134 milioane dolari, in timp ce in 2008 fluxul ISD a ajuns la 10.564 milioane dolari. Cresterea ISD s-a datorat rezultatelor macroeconomice ale tarii, imbunatatirii competitivitatii, succesului politicii de securitate democratica si aparare. In 2011 volumul investitiilor straine directe (IED) a fost de 13.298 milioane dolari, respectiv 3,94% ca procent din PIB iar in 2012 volumul ISD in Columbia a fost de 15.823 miliarde dolari, cea mai mare cifra inregistrata in toata istoria tarii.
Cele mai importante investitii straine din ultimii ani au fost:
-
Sab Miller (Africa de Sud) in anul 2005, cu o investitie de 4.715 milioane de dolari prin cumpararea celei mai importante fabrici de bere Bavaria;
-
Drummond (SUA) in anul 2006, cu o investitie de 1.55 milioane dolari in productia de carbune;
-
Glencore International (Suedia) in anul 2007 a investit 2.000 milioane de dolari in Rafinaria de la Cartagena;
-
Vorontantim (Brazilia) in anul 2007, cu o investitie de 490 milioane dolari in 52% din Otelaria Paz del Rio;
-
Phillip Morris (SUA) in anul 2005, cu o investitie de 300 milioane dolari prin cumpararea Coltabaco, cea mai mare fabrica de tutun din Columbia;
-
GE Money (SUA) in anul 2007, cu o investitie de 228 milioane dolari in 39,29% din Banca Colpatria.
-
Siemens (Germania) in anul 2008, cu o investitie de 46 milioane dolari pentru o fabrica de inalta tehnologie (motoare, transformatoare si proteze auditive);
-
BBVA – Banco Bilbao Vizcaya Argentaria (Spania) in anul 2008, cu o investitie de 140 milioane dolari
-
Toyota (Japonia) in anul 2008, cu o investitie de 232 milioane dolari;
-
Endesa (Spania) in anul 2008, cu o investitie de 1.129 milioane dolari in proiecte de energie renovabila;
-
Telefonica (Spania) in anul 2009, cu o investitie de 180 milioane dolari;
-
Globant (Argentina) in anul 2010, cu o investitie de 23 milioane dolari (societate de presatri servicii de IT si Software)
Principalele tari cu investitii in Columbia
Valoarea acumulata a IED in perioada 2000 - 2010 a fost de 32.462 milioane dolari. Principalii investitori in Columbia sunt: SUA cu o participare de 28,8% in perioada 2000- 2010, Anguilla 19,6%, Panama 14,8%, Anglia 12,8%, Spania 7,3%, Mexic 4,2%.
Principalii investitori in 2011 au fost: Olanda – 810 mil. US$, Spania – 733 mil. US$, Panama – 658 mil. US$, Chile – 583 mil. US$, SUA – 507 mil. US$ si Anglia – 390 mil. US$. Din cele 13.298 mil. dolari ISD in 2011, 5.125 mil. US$ au fost realizate in sectorul petrolier, 4.532 mil.US$ in sectoare nepetroliere si 3.641 mil.US$ au reprezentat reinvestire de beneficii.
IED in Columbia este astazi de 3 ori mai mare decat acum 9 ani.
Evolutia Investitiilor Straine Directe (IED) in Columbia, in perioada 2000 - 2010 (trim.III)
Repartitia IED in Columbia pe sectoare economice 2009
– 2010 (imaginea din stanga).
Repartitia IED in Columbia pe sectoare netraditionale 2009
– 2010 (imaginea din dreapta)
Sectorul petrolier cu o participare de 35,6% din totalul IED, a primit inverstitii de 3032 milioane dolari in 2010.
Sectorul minier – cu o participare de 34,4% din total IED, a primit investitii in valoare de 2930 milioane dolari.
Sectorul Comert, Restaurante si Hoteluri – cu o participare de 7,3% din total IED, apprimit investitii in valore de 622 milioane dolari.
Sectorul Financiar – cu o participare de 11,2% din total IED, a primit investitii in valore de 954 milioane dolari in anul 2010.
Activitati manufacturiere – cu o participare de 7,9% din totalul investitiilor straine directe, a primit investitii de 673 milioane dolari.
Principalele ramuri ale industriei sunt: extractiva (petrol, carbune, gaz natural, smaralde), textila, chimica, ciment, prelucratoare, a bauturilor, prelucrarii alimentelor, etc.
In anul 2011, produsele principalelor ramuri industriale au fost :
-
Materii prime: petrol, carbune energetic, cocs, minereu de fier, aur, smaralde, argint, sare, nichel;
-
Produse agricole: cafea, banane, flori, zahar, bumbac fibra, seminte de bumbac, orez, fasole, porumb, cartofi, soia, tutun, yuca, ulei de palmier african, cacao;
-
Zootehnie: bovine, ovine, porcine;
-
Produse industriale: ciment, hartie si carton, tigari, celuloza, fibre artificiale, ingrasaminte chimice complexe, acid sulfuric, uleiuri si grasimi alimentare, oteluri si lingouri, automobile, autoturisme, vehicule industriale, anvelope autovehicule, PVC, frigidere casnice, geamuri plane.
C. CADRUL JURIDIC AL RELATIILOR ECONOMICE ALE COLUMBIEI
Cadrul juridic cu Romania
Existent:
a) Acord de Asociere UE – Columbia si Peru (mai cunoscut sub denumirea de Acord Comercial).
La 19 mai 2010, la Madrid, au fost finalizate negocierile dintre Uniunea Europeana, Columbia si Perú in vederea semnarii unui Acord de Asociere (cu trei componente: dialog politic, programe de cooperare si comert liber) prin care partile isi propun liberalizarea treptata a comertului bilateral prin stabilirea unei zone de comert liber conforma cu reglementarile OMC. UE ramane disponibila oricarei ralieri, pe parcurs, a Boliviei si/sau Ecuadorului. La 22 septembrie 2011 Comisia Europeana a aprobat acordul care a fost trimis la Consiliul Europei. Partea juridica a Comisiei a considerat acordul ca fiind un acord comercial, in schimb Comitetul de Politica Comerciala al UE l-a considerat Acord mixt (politic + comercial) si aceasta decizie este definitiva. Aceasta presupune ca acordul va trebui aprobat de parlamentele tuturor tarilor membre UE.
Semnarea acordului a avut loc la Bogota in iunie 2012;
La 11 decembrie 2012, Parlamentul European a aprobat Acordul de Asociere dintre UE, Columbia si Perú (mai cunoscut sub denumirea de Acord Comercial), cu o larga majoritate (486 voturi pentru, 147 impotriva si 41 abtineri).
Acordul a intrat in vigoare la 1 august 2013.
b) Acorduri bilaterale:
-
Acord de cooperare tehnica, stiintifica si tehnologica, semnat la 10.04.1994. Acordul este valabil pe o perioada de 5 ani si se prelungeste pentru perioade succesive de cate un an, cu conditia ca nici una din Parti sa nu-l fi denuntat, in scris, cu sase luni inainte de expirarea perioadei de valabilitate.
-
Acord de cooperare intre CCIR si Camera de Comert Bogota, semnat la Bogota, in vigoare de la data semnarii (1991).
-
Acord de cooperare în domeniul turismului, semnat la 18.09.1991 la Bogota, are o valabilitate de 5 ani si se prelungeste prin tacita reconductiune pe cate 5 ani, daca nici una dintre parti nu îl denunta. Acordul a intrat in vigoare la data de 10.12.1994.
-
Acord de cooperare intre CCIR si Camera de Comert Bogota, semnat la Bogota, in anul 2003, referitor la constituirea unui Consiliu Bilateral de Afaceri.
-
Protocol de colaborare intre Comsiliul National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania (CNIPMMR) si Asociatia Nationala a Intreprinderilor Micro, Mici si Mijlocii din Columbia (ACOPI), semnat la Bogota la 8 noiembrie 2011
Propuneri de imbunatatire:
-
Acordul de cooperare economica si tehnica semnat la 26.09.1968 la Bogota, a iesit din vigoare la 01.01.2007. MECMA a propus Ministerului Comertului, Industriei si Turismului din Columbia incheierea unui acord de cooperare economica interministerial, in conformitate cu dreptul comunitar (adica exluzand chestiunile legate de comert) si a transmis textul propunerii romanesti. Prin acest acord se are in vedere infiintarea Grupului de Lucru Interministerial care sa inlocuiasca Comisia Mixta. Au fost facute interventii la Directia Relatii Comerciale din cadrul Viceministerului de Comert Exterior din Columbia si negocierile au fost continuate cu Viceministerul Dezvoltarii Impresariale din cadrul MinCIT, ajungandu-se la o varianta de text acceptata de ambele parti. In continuare, partea romana (ME) urmeaza sa indeplineasca toate formalitatile interne pentru obtinerea aprobarilor in vederea semnarii.
MinCIT a insistat ca documentul ce urmeaza a fi semnat sa se numeasca Memorandum si nu Acord, avad in vedere regimul complicat si de durata pe care il presupune aprobarea in Congresul a acordurilor internationale, propunere acceptata de partea romana.
-
Acord guvernamental de cooperare in domeniul apararii. In cadrul negocierilor purtate cu conducerea Ministerului Apararii Nationale din Columbia – MINDEFENSA, in marja celei de a III-a editii a EXPODEFENSA 2012, a fost transmis interesul partii romane si necesitatea semnarii unui acord de cooperare in domeniul apararii, care sa creeze cadrul juridic necesar derularii unor proiecte de cooperare in productie prin transfer de tehnologie din Romania. Noua conducere a Viceministerului pentru Grupul Social si Impresarial al Apararii din cadrul MINDEFENSA a agreat ideia inceperii negocierilor si semnarii acordului si a dispus pregatirea unui proiect de acord care sa fie prezentat partii romane. In cursul lunii septembrie a.c. MINDEFENSA a prezentat o propunere de text care a fost transmisa la ME pentru analiza, observatii si propuneri.
Dostları ilə paylaş: |