Intr-o dimineata de mai 1890, un tanar de optsprezece ani, Kal Wihlem Kahlo, trece cu pas vioi pasarela grea care leaga pachebotul Borussia al hapag de cheiul portului Hamburg. Destinatia?Mexic!



Yüklə 535 b.
tarix30.07.2018
ölçüsü535 b.
#63842



Intr-o dimineata de mai 1890, un tanar de optsprezece ani, Kal Wihlem Kahlo, trece cu pas vioi pasarela grea care leaga pachebotul Borussia al HAPAG de cheiul portului Hamburg. Destinatia?Mexic!. . Acest tanar german cu obrazul palid si ochi mari caprui, care nu cunoaste nici o boaba de cuvant spaniol, ii va darui acestei tari una dintre “comorile nationale”si anume femeia care picteaza cu sufletul…Frida Kahlo. Acest tanar ajunge in Mexic si se recasatoreste dupa un esec in dragoste cu Matilde Calderon y Gonzales, impreuna vor avea 4 fete : Matilde, Adriana, Frida si Cristina, aceasta fiind mai mica doar cu unsprezece luni decat sora ei. Un baiat, Wilhelm, a murit la varsta de un an, inainte de nasterea Fridei. Iata ca in casa colorata din Mexic sunt numai fete, Casa Azul unde Frida creste, frumoasa locuinta pe care tatal sau a construit-o cu cativa ani inainte de nasterea sa , la coltul strazi Londra cu Allende, o casa aflata sub autoritate despotica si depresiva a unei mame pe care Frida o numeste”el Jefe” (seful). Fetele din Casa Azul erau supuse la credinta catolica, in fiecare zi mergand la biserica, erau puse inaintea mesei la rugaciune, iar in fiecare an trebuiau sa tina un post al Pastelui. Frida Kahlo isi va petrece majoritatea timpului alaturi de tatal sau in atelierul lui de fotografie, astfel Frida era pe zi ce trece mai atrasa de arta.

  • Intr-o dimineata de mai 1890, un tanar de optsprezece ani, Kal Wihlem Kahlo, trece cu pas vioi pasarela grea care leaga pachebotul Borussia al HAPAG de cheiul portului Hamburg. Destinatia?Mexic!. . Acest tanar german cu obrazul palid si ochi mari caprui, care nu cunoaste nici o boaba de cuvant spaniol, ii va darui acestei tari una dintre “comorile nationale”si anume femeia care picteaza cu sufletul…Frida Kahlo. Acest tanar ajunge in Mexic si se recasatoreste dupa un esec in dragoste cu Matilde Calderon y Gonzales, impreuna vor avea 4 fete : Matilde, Adriana, Frida si Cristina, aceasta fiind mai mica doar cu unsprezece luni decat sora ei. Un baiat, Wilhelm, a murit la varsta de un an, inainte de nasterea Fridei. Iata ca in casa colorata din Mexic sunt numai fete, Casa Azul unde Frida creste, frumoasa locuinta pe care tatal sau a construit-o cu cativa ani inainte de nasterea sa , la coltul strazi Londra cu Allende, o casa aflata sub autoritate despotica si depresiva a unei mame pe care Frida o numeste”el Jefe” (seful). Fetele din Casa Azul erau supuse la credinta catolica, in fiecare zi mergand la biserica, erau puse inaintea mesei la rugaciune, iar in fiecare an trebuiau sa tina un post al Pastelui. Frida Kahlo isi va petrece majoritatea timpului alaturi de tatal sau in atelierul lui de fotografie, astfel Frida era pe zi ce trece mai atrasa de arta.



La sase ani, un atac de poliomielita, o obliga pe fetita vesela si zvapaiata, cu obraji bucalati si cu un zambet plin de gropite, sa stea la pat timp de noua luni:”Totul a inceput printr-o durere groaznica la piciorul drept. Atunci isi fac intrarea in viata sa cearceafurile albe, baletul ingrijirilor, durerea si medicii. Iese din convalescenta cu un picior atrofiat si o schiopatare care ii fac pe copii din cartier sa o porecleasca:’Frida, pata de palo” Frida picior-de-lemn…Este foarte slaba, iar privirea sa ii este tot mai stralucitoare, dar de un negru care pare mai profund. Compenseaza prin vointa si se reface ramanand totusi cu o schiopatare vizibila dar ramane sufleteste, diferita de ceilalti, si in felul acesta, singura!

  • La sase ani, un atac de poliomielita, o obliga pe fetita vesela si zvapaiata, cu obraji bucalati si cu un zambet plin de gropite, sa stea la pat timp de noua luni:”Totul a inceput printr-o durere groaznica la piciorul drept. Atunci isi fac intrarea in viata sa cearceafurile albe, baletul ingrijirilor, durerea si medicii. Iese din convalescenta cu un picior atrofiat si o schiopatare care ii fac pe copii din cartier sa o porecleasca:’Frida, pata de palo” Frida picior-de-lemn…Este foarte slaba, iar privirea sa ii este tot mai stralucitoare, dar de un negru care pare mai profund. Compenseaza prin vointa si se reface ramanand totusi cu o schiopatare vizibila dar ramane sufleteste, diferita de ceilalti, si in felul acesta, singura!



In data de 17 septembrie 1925, ziua independentei Mexicului, spre sfarsitul dupa-amiezii: ”M-am urcat in autobuz cu Alejandro. M-am asezat la margine langa coborare, iar Alejandro s-a asezat langa mine. Cateva clipe mai tarziu, autobuzul s-a izbit de un tramvai de pe linia Xochimilco. Tramvaiul a zdrobit autobuzul la coltul starzii. A fost o izbitura ciudata. Nu a fost violenta, ci surda, lenta, ranind pe toata lumea… Dar mai ales pe mine. Socul ne-a proiectat in fata, iar bara de la coborare m-a strapuns asa cum spada il strapunge pe taur. Un om, vazand hemoragia puternica, m-a luat si m-a asezat pe o masa de biliard pana la sosirea Crucii Rosii. S-a produs totusi ceva ciudat in momentul accidentului Frida era complet goala. Hainele ii disparusera in izbitura, un pasager din autobuz , fara indoiala pictor se urcase cu un pachet de praf aurit. Pachetul se desfacuse, iar praful se varsase pe trupul insangerat al Fridei. Sa fie asta imaginea care prevestea viitorul pictoritei? Sa fie asta pretul?

  • In data de 17 septembrie 1925, ziua independentei Mexicului, spre sfarsitul dupa-amiezii: ”M-am urcat in autobuz cu Alejandro. M-am asezat la margine langa coborare, iar Alejandro s-a asezat langa mine. Cateva clipe mai tarziu, autobuzul s-a izbit de un tramvai de pe linia Xochimilco. Tramvaiul a zdrobit autobuzul la coltul starzii. A fost o izbitura ciudata. Nu a fost violenta, ci surda, lenta, ranind pe toata lumea… Dar mai ales pe mine. Socul ne-a proiectat in fata, iar bara de la coborare m-a strapuns asa cum spada il strapunge pe taur. Un om, vazand hemoragia puternica, m-a luat si m-a asezat pe o masa de biliard pana la sosirea Crucii Rosii. S-a produs totusi ceva ciudat in momentul accidentului Frida era complet goala. Hainele ii disparusera in izbitura, un pasager din autobuz , fara indoiala pictor se urcase cu un pachet de praf aurit. Pachetul se desfacuse, iar praful se varsase pe trupul insangerat al Fridei. Sa fie asta imaginea care prevestea viitorul pictoritei? Sa fie asta pretul?





Tripla fractura a coloanei vertebrale, fractura de clavicula, fractura coastelor trei si patru, luxatie la umarul stang, tripla fractura de bazin, perforarea abdomenului si bazinului, unsprezece fracturi la gamba dreapta, dislocarea piciorului drept. Medicii de la spitalul Crucii Rosii din Mexico lipesc bucatile fara vreo speranta, siguri ca va muri pe masa de operatie sau din pricina urmarilor operatiei. Dar nu! Frida are o capacitate de rezistenta la durere iesita din comun, alimentata de o forta vitala exceptionala. Se trezeste, ii este foame, vrea sa-si vada familia. Mama insa, ca urmare a socului, ramane fara glas timp de o luna, iar tatal, imbolnavit de suparare nu poate veni la spital. Frida sta singura in spital trei saptamani apoi vine in vizita tatal sau. Din corespondenta pe care o poarta cu iubitul ei Alejandro, de indata ce poate tine creionul in mana, razbate o tarie de caracter, umor si vitejie: ”Alex de mi vida, tu stii mai bine ca oricine cat sunt de trista in aceasta mizerie de spital, dat fiind ca tu poti sa-ti imaginezi, iar prietenii trebuie sa-ti fi spus. Toata lumea imi spune sa nu disper, dar nimeni nu stie ce reprezinta pentru mine trei luni de stat la pat, e tocmai ce-mi trebuie mie care eram o callejera (hoinara). Dar ce poti face, cel putin Pelona (Cheala, adica moartea) nu m-a luat. Asa-i?”

  • Tripla fractura a coloanei vertebrale, fractura de clavicula, fractura coastelor trei si patru, luxatie la umarul stang, tripla fractura de bazin, perforarea abdomenului si bazinului, unsprezece fracturi la gamba dreapta, dislocarea piciorului drept. Medicii de la spitalul Crucii Rosii din Mexico lipesc bucatile fara vreo speranta, siguri ca va muri pe masa de operatie sau din pricina urmarilor operatiei. Dar nu! Frida are o capacitate de rezistenta la durere iesita din comun, alimentata de o forta vitala exceptionala. Se trezeste, ii este foame, vrea sa-si vada familia. Mama insa, ca urmare a socului, ramane fara glas timp de o luna, iar tatal, imbolnavit de suparare nu poate veni la spital. Frida sta singura in spital trei saptamani apoi vine in vizita tatal sau. Din corespondenta pe care o poarta cu iubitul ei Alejandro, de indata ce poate tine creionul in mana, razbate o tarie de caracter, umor si vitejie: ”Alex de mi vida, tu stii mai bine ca oricine cat sunt de trista in aceasta mizerie de spital, dat fiind ca tu poti sa-ti imaginezi, iar prietenii trebuie sa-ti fi spus. Toata lumea imi spune sa nu disper, dar nimeni nu stie ce reprezinta pentru mine trei luni de stat la pat, e tocmai ce-mi trebuie mie care eram o callejera (hoinara). Dar ce poti face, cel putin Pelona (Cheala, adica moartea) nu m-a luat. Asa-i?”



Frida iese din spital o luna mai traziu:”Acum sunt fericita fiindca sunt acasa cu mama…”Pentru aceasta tanara fata de optsprezece ani incepe o lunga perioada de convalescenta si de imobilizare in corsete de ghips, fiindca prima insanatosire, obtinuta dupa trei luni, este urmata la un an de o recadere provocata de o neglijenta a medicilor cand ii examineaza coloana vertebrala la iesirea din spital, si probabil si de lipsa de mijloace financiare a parintilor pentru a-i procura tratamentele necesare. Mama ii instaleaza un pat cu coloane, de baldachinul caruia atarna o oglinjoara. Cere sa i se faca un sevalet special, iar tatal ii ofera o cutie de culori. Sta inchisa intr-un soi de cabinet cu oglinzii,prietenii de la “Prepa” vin rareori acum chiar si Alejandro a venit doar odata, tot mai distant in ciuda apelurilor tot mai sfasietoare: ”Alex, vino repede, cat poti de repede, nu fi atat de rautacios cu chamaca (micuta) ta care te iubeste atat de mult”. Iar cand iese din camera, este dusa cu tot cu pat in curte, la soare. Incepe sa picteze tot mai mult, autoportrete, care dovedesc”imagini ale interiorului” unei femei pornite intr-o cautare pe cat existentiala, pe atat de estetica, a unei fiinte inca in devenire, a unei constiinte care se naste. Defintia initiala a eului o da in primul autoportet, datat din 1926, purtand amprenta unei nobleti care aminteste de manieristul Bronzino si pe care i-l dedica lui Alejandro, trimis de familia lui in Germania ca sa-si continue studile dar si pentru a-l indeparta de ea.

  • Frida iese din spital o luna mai traziu:”Acum sunt fericita fiindca sunt acasa cu mama…”Pentru aceasta tanara fata de optsprezece ani incepe o lunga perioada de convalescenta si de imobilizare in corsete de ghips, fiindca prima insanatosire, obtinuta dupa trei luni, este urmata la un an de o recadere provocata de o neglijenta a medicilor cand ii examineaza coloana vertebrala la iesirea din spital, si probabil si de lipsa de mijloace financiare a parintilor pentru a-i procura tratamentele necesare. Mama ii instaleaza un pat cu coloane, de baldachinul caruia atarna o oglinjoara. Cere sa i se faca un sevalet special, iar tatal ii ofera o cutie de culori. Sta inchisa intr-un soi de cabinet cu oglinzii,prietenii de la “Prepa” vin rareori acum chiar si Alejandro a venit doar odata, tot mai distant in ciuda apelurilor tot mai sfasietoare: ”Alex, vino repede, cat poti de repede, nu fi atat de rautacios cu chamaca (micuta) ta care te iubeste atat de mult”. Iar cand iese din camera, este dusa cu tot cu pat in curte, la soare. Incepe sa picteze tot mai mult, autoportrete, care dovedesc”imagini ale interiorului” unei femei pornite intr-o cautare pe cat existentiala, pe atat de estetica, a unei fiinte inca in devenire, a unei constiinte care se naste. Defintia initiala a eului o da in primul autoportet, datat din 1926, purtand amprenta unei nobleti care aminteste de manieristul Bronzino si pe care i-l dedica lui Alejandro, trimis de familia lui in Germania ca sa-si continue studile dar si pentru a-l indeparta de ea.





“Era o tanara de vreo optsprezece ani. Avea un trup frumos, nelinistit si o figura delicata. Purta parul lung: niste sprancene negre si groase se imbinau deaspura nasului. Ai fi zis ca sunt aripile unei mierle…”Il intanleste intr-o zi pe marele Diego Riviera cel care picta fresce in oras, acesta avea cam 40 de ani, avea peste un metru optzeci si mai mult de o suta cincizeci de kg, fiind deasemenea ministrul educatiei publice. Se duce la el cu tablourile sub brat si incepe sa strige pana acesta coboara dupa schele si merge sa vada tablourile. Ramane placut impresionat si ii adreseaza numai cuvinte de lauda, la care ea ii spune ”N-am venit aici sa va vad ca ma complimentati. Vreau parerea unui critic. Sunt o fata care are nevoie sa munceasca”

  • “Era o tanara de vreo optsprezece ani. Avea un trup frumos, nelinistit si o figura delicata. Purta parul lung: niste sprancene negre si groase se imbinau deaspura nasului. Ai fi zis ca sunt aripile unei mierle…”Il intanleste intr-o zi pe marele Diego Riviera cel care picta fresce in oras, acesta avea cam 40 de ani, avea peste un metru optzeci si mai mult de o suta cincizeci de kg, fiind deasemenea ministrul educatiei publice. Se duce la el cu tablourile sub brat si incepe sa strige pana acesta coboara dupa schele si merge sa vada tablourile. Ramane placut impresionat si ii adreseaza numai cuvinte de lauda, la care ea ii spune ”N-am venit aici sa va vad ca ma complimentati. Vreau parerea unui critic. Sunt o fata care are nevoie sa munceasca”



El devine logodnicul de patruzeci si doi de ani ce va divorta in curand, spre necazul unei familii de conditie mai modesta careia va trebui, el, marele Diego, sa-i inlature toate obiectile si pana la urma sa-i platesca datoriile ”Sa nu uitati, ca fiica mea este bonlava si ca asa va ramane toata viata, este inteligenta, dar nu frumoasa. Ganditi- va bine la astea si daca doriti sa o luati in casatorie, aveti permisiunea mea”. Cei doi se casatoresc in data de 21 august 1929. ”Unirea dintre un elefant si o porumbita”, comenteaza amar familia Fridei.

  • El devine logodnicul de patruzeci si doi de ani ce va divorta in curand, spre necazul unei familii de conditie mai modesta careia va trebui, el, marele Diego, sa-i inlature toate obiectile si pana la urma sa-i platesca datoriile ”Sa nu uitati, ca fiica mea este bonlava si ca asa va ramane toata viata, este inteligenta, dar nu frumoasa. Ganditi- va bine la astea si daca doriti sa o luati in casatorie, aveti permisiunea mea”. Cei doi se casatoresc in data de 21 august 1929. ”Unirea dintre un elefant si o porumbita”, comenteaza amar familia Fridei.



Tanara Frida primeste o veste minunata: va fi mama, dar din pacate va trebui sa suporte un prim avort medical. De trei ori va sfida Frida interdictia medicilor de a face un copil. De trei ori va trebui sa cedeze in fata limetelor trupului sau. De trei ori isi va pierde copii. Diego a trebuit sa plece la San Francisco pentru o fresca. In aceasta calatorie o ia si pe Frida care nu ramane prea incantata de acest oras. O recidiva a durerilor la picior constituie ocazia intalnirii cu doctorul Leo Eloesser, chirurg specialist in cutia toracica si pasionat de ortopedie, care devine prietenul Fridei, confident si consilier medical pentru anii ce vor urma. Ca garantie a afectiunii, ori ca multumire pentru ingrijiri, ea ii face cadou un potret. Imobilizata pentru o interventie la picior, Frida realizeaza mai multe portrete unde modele sunt pretenii sai. Se vor intoarce in Mexic spre fericirea Fridei dar in curand vor pleca la New York, pentru o alta lucrare. Ramane din nou insarcinata incercand sa ascunda sarcina pentru a o putea pastra dar in noapte de 4 iulia 1932, corpul i se goleste de sange si pierde copilul. I se transporta trupul zguduit de spasmele durerii la spital, diangnosticul fiind clar malformatie congenitala, sechele ale accidentului si fracturi ale pelvisului, analiza sangelui fiind alarmanta. Dupa catva timp ii scrie doctorului ei si bunului prieten urmatoarea scrisoare: ”Imi doream atat de mult sa am un mic “Dieguito” care sa planga mult, insa acum ca s-a intamplat asta, nu-i nimic de facut, decat de acceptat. La urma urmei, mii de lucruri raman o taina de nepatruns. In orice caz, probabil ca am noua vieti, ca pisicile, daca nu mor asa usor. iar asta inseamna deja ceva!” Se apuca din nou de pictat prima pictura fiind ”Frida si avortul”. Diego devine pe zi ce trece mai uimit de taletul pe care il are Frida.

  • Tanara Frida primeste o veste minunata: va fi mama, dar din pacate va trebui sa suporte un prim avort medical. De trei ori va sfida Frida interdictia medicilor de a face un copil. De trei ori va trebui sa cedeze in fata limetelor trupului sau. De trei ori isi va pierde copii. Diego a trebuit sa plece la San Francisco pentru o fresca. In aceasta calatorie o ia si pe Frida care nu ramane prea incantata de acest oras. O recidiva a durerilor la picior constituie ocazia intalnirii cu doctorul Leo Eloesser, chirurg specialist in cutia toracica si pasionat de ortopedie, care devine prietenul Fridei, confident si consilier medical pentru anii ce vor urma. Ca garantie a afectiunii, ori ca multumire pentru ingrijiri, ea ii face cadou un potret. Imobilizata pentru o interventie la picior, Frida realizeaza mai multe portrete unde modele sunt pretenii sai. Se vor intoarce in Mexic spre fericirea Fridei dar in curand vor pleca la New York, pentru o alta lucrare. Ramane din nou insarcinata incercand sa ascunda sarcina pentru a o putea pastra dar in noapte de 4 iulia 1932, corpul i se goleste de sange si pierde copilul. I se transporta trupul zguduit de spasmele durerii la spital, diangnosticul fiind clar malformatie congenitala, sechele ale accidentului si fracturi ale pelvisului, analiza sangelui fiind alarmanta. Dupa catva timp ii scrie doctorului ei si bunului prieten urmatoarea scrisoare: ”Imi doream atat de mult sa am un mic “Dieguito” care sa planga mult, insa acum ca s-a intamplat asta, nu-i nimic de facut, decat de acceptat. La urma urmei, mii de lucruri raman o taina de nepatruns. In orice caz, probabil ca am noua vieti, ca pisicile, daca nu mor asa usor. iar asta inseamna deja ceva!” Se apuca din nou de pictat prima pictura fiind ”Frida si avortul”. Diego devine pe zi ce trece mai uimit de taletul pe care il are Frida.





Nevoii viscerale de a-si regasi pamantul, tara, ii raspunde brutal, in septembrie, o telegrama informand-o despre starea alarmanta a mamei sale: ajunsese in stadiul final unui cancer la san. Sustinuta de Lucienne Bloch, care o insoteste intr-un interminabil periplu in tren, ea soseste cu o saptamana inaintea mortii Mathildei Calderon de Kahlo, care se stinge pe 15 septembrie 1932, si se consacreaza exclusiv familiei in saptamanile care au urmat. Tatal sau realizeaza unul dintre cele mai frumoase portrete, fixand pe pelicula tristetea din privirea fiicei sale, inante ca ea sa plece inapoi la Detroit. Imediat dupa reintoarcerea in Statele Unite, termina tabloul pe care il incepuse inante de plecare: ”Nasterea Mea”.

  • Nevoii viscerale de a-si regasi pamantul, tara, ii raspunde brutal, in septembrie, o telegrama informand-o despre starea alarmanta a mamei sale: ajunsese in stadiul final unui cancer la san. Sustinuta de Lucienne Bloch, care o insoteste intr-un interminabil periplu in tren, ea soseste cu o saptamana inaintea mortii Mathildei Calderon de Kahlo, care se stinge pe 15 septembrie 1932, si se consacreaza exclusiv familiei in saptamanile care au urmat. Tatal sau realizeaza unul dintre cele mai frumoase portrete, fixand pe pelicula tristetea din privirea fiicei sale, inante ca ea sa plece inapoi la Detroit. Imediat dupa reintoarcerea in Statele Unite, termina tabloul pe care il incepuse inante de plecare: ”Nasterea Mea”.



Nu exista pictura mai exclusiv feminina in sensul in care, pentru a fi cea mai tentanta, ea consimte sa fie pe rand si cea mai pura si cea mai periculoasa. Arta Fridei este o bomba legata cu panglica!”

  • Nu exista pictura mai exclusiv feminina in sensul in care, pentru a fi cea mai tentanta, ea consimte sa fie pe rand si cea mai pura si cea mai periculoasa. Arta Fridei este o bomba legata cu panglica!”

  • Intoarcerea la Mexico si instalarea in San Angel, in casa dubla care a fost facuta special pentru cei doi: albastru azuriu pentru Frida si rosu intens pentru Diego. In loc de gard, cactusi si simbol al cuplului, o scara pasarela fara rampa trece de la o casa la alta. O scara fara rampa, in echilibru, pentru o femeie care ascunde un handicap sever sub niste voluminoase jupoane lungi il pune pe ganduri pe vizitator, dupa ce ii trece admiratia exagerata pentru design in fata acestei dialectici a dependentei si libertatii, a sadismului inocent si a legaturii ombilicale. Casa dubla devine curand Mecca inteligentei internationale: scriitori, pictorii, fotografii, muzicieni, actori si militanti se intanlesc aici intr-o atmosfera boema, in mijlocul acelui dute-vino al animalelor de casa, maimute-paianjen, caprioare, papagali si caini si de amanti si amante ale momentului. Una dintre iubitele lui Diego, una prea apropiata, o va face pe Frida sa-l paraseasca pentru o vreme.



In anul 1934, trei sederi in spital o apendicita, un nou avort in a treia luna de sarcina o operatie la piciorul drept si cea mai adanca dintre rani nici o pictura Frida ii scrie bunului ei prieten: ”Piciorul meu este tot mai rau, insa nu se poate face nimic, iar intr-o zi ma voi hotari sa-l tai ca sa nu ma mai necajeasca atata”. Frida se restabileste greu, iar Diego cade , in bratele Cristinei.sora ei. Se desparte de Diego mutandu-se singura intr-un apartament. Are diverse relatii dar nici una foarte serioasa, se afunda in bautura si relatii sexuale.

  • In anul 1934, trei sederi in spital o apendicita, un nou avort in a treia luna de sarcina o operatie la piciorul drept si cea mai adanca dintre rani nici o pictura Frida ii scrie bunului ei prieten: ”Piciorul meu este tot mai rau, insa nu se poate face nimic, iar intr-o zi ma voi hotari sa-l tai ca sa nu ma mai necajeasca atata”. Frida se restabileste greu, iar Diego cade , in bratele Cristinei.sora ei. Se desparte de Diego mutandu-se singura intr-un apartament. Are diverse relatii dar nici una foarte serioasa, se afunda in bautura si relatii sexuale.



Incepe sa picteze din ce in ce mai bine, afundandu-se parca in pictura pentru a uita de Diego. La inceputul lui 1938, Diego o indeamna sa participe la o expozitie colectiva in galeria universitatii, si drept urmare incheie prima sa mare vanzare, patru tablouri. Frida este prinsa in vartejul notorietatii sale si, departe de ochii lui Diego, face cuceriri peste cuceriri. Mai intai Julien Levy, apoi fotograful portretist de origine maghiara Nikolas Muray, care a ajutat-o sa-si pregatesca expozitia, i-a fotgrafiat lucrarile si-i ofera bani. ”Dragul meu Nick, tu esti persoana cea mai amabila din cate am cunoscut. Dar asculta-ma, dragule, acum chiar nu am nevoie de acesti bani. Am primit din Mexic, iar eu, stii, sunt cu adevarat o bogatana”…”Nu fi proasta. Nu vreau ca pentru mine sa-ti ratezi sansa de a merge la Paris. IA TOT CEEA CE VIATA ITI OFERA, ORICE AR FI, DIN MOMENT CE ESTE INTERESANT SI ITI FACE PLACERE”. Diego este cel care o dojeneste in felul acesta.

  • Incepe sa picteze din ce in ce mai bine, afundandu-se parca in pictura pentru a uita de Diego. La inceputul lui 1938, Diego o indeamna sa participe la o expozitie colectiva in galeria universitatii, si drept urmare incheie prima sa mare vanzare, patru tablouri. Frida este prinsa in vartejul notorietatii sale si, departe de ochii lui Diego, face cuceriri peste cuceriri. Mai intai Julien Levy, apoi fotograful portretist de origine maghiara Nikolas Muray, care a ajutat-o sa-si pregatesca expozitia, i-a fotgrafiat lucrarile si-i ofera bani. ”Dragul meu Nick, tu esti persoana cea mai amabila din cate am cunoscut. Dar asculta-ma, dragule, acum chiar nu am nevoie de acesti bani. Am primit din Mexic, iar eu, stii, sunt cu adevarat o bogatana”…”Nu fi proasta. Nu vreau ca pentru mine sa-ti ratezi sansa de a merge la Paris. IA TOT CEEA CE VIATA ITI OFERA, ORICE AR FI, DIN MOMENT CE ESTE INTERESANT SI ITI FACE PLACERE”. Diego este cel care o dojeneste in felul acesta.



Diego o bombardeaza cu cereri in casatorie. In final ea spune “Da, dar cu niste conditii”: independenta financiara si absenta relatiilor sexuale. ”Eram atat de fericit ca o recapat pe Frida, incat am fost de acord cu totul. ”Se recasatoresc la San Francisco pe 8 decembrie 1940, ziua de nastere a lui Diego, la un an de la divort... ”V-o recomand, nu in calitate de sot, ci de admirator entuziast al operei sale, acida si tandra, dura ca otelul si delicata si fina ca o aripa de fluture, placuta ca un suras, dar profunda si cruda ca amaraciunea vietii. ”Cei doi raman impreuna in Casa Azul din Mexico. Tatal Fridei moare in somn, la aproape saizeci si noua de ani. De opt ani, locuia cu fiica sa: ”Moartea tatalui meu a fost ceva ingrozitor pentru mine. Cred ca din cauza asta am inceput sa ma simt mult mai putin bine si am ajuns din nou sa slabesc. Iti aduci aminte ce frumos si ce bun era?” Devine profesoara de pictura, iar elevii nu au decat cuvinte de lauda asupra ei. A fost mai mult o prietena decat o profesoara cu elevii.

  • Diego o bombardeaza cu cereri in casatorie. In final ea spune “Da, dar cu niste conditii”: independenta financiara si absenta relatiilor sexuale. ”Eram atat de fericit ca o recapat pe Frida, incat am fost de acord cu totul. ”Se recasatoresc la San Francisco pe 8 decembrie 1940, ziua de nastere a lui Diego, la un an de la divort... ”V-o recomand, nu in calitate de sot, ci de admirator entuziast al operei sale, acida si tandra, dura ca otelul si delicata si fina ca o aripa de fluture, placuta ca un suras, dar profunda si cruda ca amaraciunea vietii. ”Cei doi raman impreuna in Casa Azul din Mexico. Tatal Fridei moare in somn, la aproape saizeci si noua de ani. De opt ani, locuia cu fiica sa: ”Moartea tatalui meu a fost ceva ingrozitor pentru mine. Cred ca din cauza asta am inceput sa ma simt mult mai putin bine si am ajuns din nou sa slabesc. Iti aduci aminte ce frumos si ce bun era?” Devine profesoara de pictura, iar elevii nu au decat cuvinte de lauda asupra ei. A fost mai mult o prietena decat o profesoara cu elevii.



Frida nu mai poate sta deloc in picioare, si nici asezata. Doctori ii prescriu sa poarte un corset de otel si sa ramana in repaus complet. ”O duc zi de zi in si mai rau”. Instrumentul de tortura este prezentat intr-un tablou al artistei, unde durerea si erotismul echilibreaza exact reprezentarea corpului nud al unei Fride in lacrimi. Face cangrena la picior, acesta trebuie amputat, urmeaza sa suporte o operatie care consta in inserarea unei grefe pe patru vertebre bolnave cu fragmente osoase prelevate de la sold si inserarea unor placi metalice pentru a le separa. Doua luni petrecute in spital, unde i se injecteaza, pentru a rezista la dureri, doze de morfina, care o vor lasa intoxicata pentru tot restul vietii. Se va intoarce la Mexico.

  • Frida nu mai poate sta deloc in picioare, si nici asezata. Doctori ii prescriu sa poarte un corset de otel si sa ramana in repaus complet. ”O duc zi de zi in si mai rau”. Instrumentul de tortura este prezentat intr-un tablou al artistei, unde durerea si erotismul echilibreaza exact reprezentarea corpului nud al unei Fride in lacrimi. Face cangrena la picior, acesta trebuie amputat, urmeaza sa suporte o operatie care consta in inserarea unei grefe pe patru vertebre bolnave cu fragmente osoase prelevate de la sold si inserarea unor placi metalice pentru a le separa. Doua luni petrecute in spital, unde i se injecteaza, pentru a rezista la dureri, doze de morfina, care o vor lasa intoxicata pentru tot restul vietii. Se va intoarce la Mexico.



O buna prietena de a Fridei impreuna cu Diego presimtind ca acesta ar fi ultimul an al Fridei hotarasc sa-i aduca un ultim omagiu. Ii oraganizeaza prima expozitie personala din Mexic, in aprilie 1953, in Galeria de Arta. Frida scrie cu mana sa bolnava invitatiile: ”Cu prietenie si dragoste, venite din suflet am placerea de a va invita la modesta mea expozitie”. Pentru ca Frida se simtea foarte rau in seara vernisajului, Diego pune sa-i fie adus patul cu coloane in mijlocul salii si se organizeaza tablourile, atarnandu-le in jurul ei. Galeria primeste apeluri internationale si, in acord cu artista la fel de surprinsa ca si galerista de acest val, expozitia este prelungita cu inca o luna. ”Am fost bolnava un an. Sapte operatii la coloana vertebrala. Dr. Farill m-a salvat. El mi-a redat bucuria de a trai. Mai sunt inca intr-un fotoliu rulant, si nu stiu daca voi merge din nou in curand. Port un corset de ghips, o ingrozitoare greutate care imi alina totusi durerile de spate. Nu am dureri. Sunt doar beata de…. oboseala, si, asa cum este normal, foarte adesea disperata. O disperare pe care nici un cuvant nu o poate descrie. In schimb, am chef de viata. Am reinceput sa pictez”. Dupa amputarea piciorului Frida spune: ”DE CE AS DORI PICIOARE DACA AM ARIPI SA ZBOR?”

  • O buna prietena de a Fridei impreuna cu Diego presimtind ca acesta ar fi ultimul an al Fridei hotarasc sa-i aduca un ultim omagiu. Ii oraganizeaza prima expozitie personala din Mexic, in aprilie 1953, in Galeria de Arta. Frida scrie cu mana sa bolnava invitatiile: ”Cu prietenie si dragoste, venite din suflet am placerea de a va invita la modesta mea expozitie”. Pentru ca Frida se simtea foarte rau in seara vernisajului, Diego pune sa-i fie adus patul cu coloane in mijlocul salii si se organizeaza tablourile, atarnandu-le in jurul ei. Galeria primeste apeluri internationale si, in acord cu artista la fel de surprinsa ca si galerista de acest val, expozitia este prelungita cu inca o luna. ”Am fost bolnava un an. Sapte operatii la coloana vertebrala. Dr. Farill m-a salvat. El mi-a redat bucuria de a trai. Mai sunt inca intr-un fotoliu rulant, si nu stiu daca voi merge din nou in curand. Port un corset de ghips, o ingrozitoare greutate care imi alina totusi durerile de spate. Nu am dureri. Sunt doar beata de…. oboseala, si, asa cum este normal, foarte adesea disperata. O disperare pe care nici un cuvant nu o poate descrie. In schimb, am chef de viata. Am reinceput sa pictez”. Dupa amputarea piciorului Frida spune: ”DE CE AS DORI PICIOARE DACA AM ARIPI SA ZBOR?”



In noaptea de 13 iulie 1954, se ridica din pat fara sa tina sama de interdictia medicilor, isi sarbatoreste ultima aniversarea a celor 47 de ani si se stinge in Casa Azul. In ajun ii daruise lui Diego un inel pentru nunta de argint, cea de-a 25-a aniverasre a casatoriei lor, cu saptesprezece zile inainte de implinirea ei ”O intrebasem de ce mi-l ofera asa devreme, iar ea mi-a raspuns”:”Pentru ca stiu ca am sa te parasesc foarte curand”.

  • In noaptea de 13 iulie 1954, se ridica din pat fara sa tina sama de interdictia medicilor, isi sarbatoreste ultima aniversarea a celor 47 de ani si se stinge in Casa Azul. In ajun ii daruise lui Diego un inel pentru nunta de argint, cea de-a 25-a aniverasre a casatoriei lor, cu saptesprezece zile inainte de implinirea ei ”O intrebasem de ce mi-l ofera asa devreme, iar ea mi-a raspuns”:”Pentru ca stiu ca am sa te parasesc foarte curand”.



Se spune ca, in durerea sa, Diego Rivera, cand i-a fost scos trupul de la crematoriu, a luat un pumn din cenusa Fridei Kahlo si l-a inghitit. A daruit statului Casa Azul si s-a stins la randul sau trei ani mai tarziu.

  • Se spune ca, in durerea sa, Diego Rivera, cand i-a fost scos trupul de la crematoriu, a luat un pumn din cenusa Fridei Kahlo si l-a inghitit. A daruit statului Casa Azul si s-a stins la randul sau trei ani mai tarziu.

  • DIEGO AL MEU

  • In fiecare clipa, el este copilul meu, nou-nascutul meu, in cel mai mic moment cotidian, al meu insusi. ”



FRIDA KAHLO:

  • FRIDA KAHLO:

  • -Nastere normala, in copilarie: rujeola, varicela, amigdalite frecvente

  • -atrofie, retractie si deformarea piciorului si tumoare alba (dupa o lovitura la picior)

  • -Menarha

  • -ACCIDENT:-fractura vertebrelor trei si patru lombara, tripla fractura de bazin, unsprezece fracturi la gamba dreapta, luxatia umarului stang, plaga la abdomen, peritonita acuta. cistita. sonda urinara,fracturarea vertebrelor lombare,noua luni intr-un corset din ghips.

  • -Primul avort, pierdere acuta in greutate

  • -Deformare piciorului drept , ulcer trofic la piciorul drept

  • -Al doilea avort

  • -Al treilea avort

  • -Operatie piciorul drept

  • -A doua operatie piciorul drept



-A treia operatie la piciorului drept

  • -A treia operatie la piciorului drept

  • -Fatigibilitate persistenta a coloanei vertebrale

  • -I se prescrie o greutate de 20 de kg menita sa-i intinda coloana

  • -Micoza la mana dreapta, electroterapie

  • -Pierdere in greutate, dermatoza la mana dreapta

  • -I se prescrie un corset din OTEL

  • -Pierde greutate 10 kg in 6 luni

  • -Hipertensiune intracraniana

  • -Dueri de cap, epuizare generala

  • -Operatie la coloana (imobilizare timp de 3 luni)

  • -Anemie megalobalistica

  • -Micoza la mana dreapta, depresie severa

  • In total a suferit 22 de interventi chirurgicale.

























Frida va ramane pentru eternitate ,artista care a reusit sa- si picteze durerea!

  • Frida va ramane pentru eternitate ,artista care a reusit sa- si picteze durerea!

  • “DE CE SA NE DORIM PICIOARE CAND AVEM ARIPI SA ZBURAM?”

  • Frida Kahlo



-Lazar Andreea-Daniela

  • -Lazar Andreea-Daniela

  • -Radut Iolanda-Maria

  • -Nodea Maria -Lorena

  • -Stoica Alexandra-Laura

  • Coordonator: Apostol Gina





Yüklə 535 b.

Dostları ilə paylaş:




Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©muhaz.org 2024
rəhbərliyinə müraciət

gir | qeydiyyatdan keç
    Ana səhifə


yükləyin