İstanbul tekniK ÜNİversitesi gemi İNŞaa ve deniz biLİmleri faküLtesi gemi ve deniz teknolojiSİ MÜhendiSLİĞİ BÖLÜMÜ



Yüklə 15,04 Kb.
tarix02.11.2017
ölçüsü15,04 Kb.
#26745

İSTANBUL TEKNİK ÜNİVERSİTESİ

GEMİ İNŞAA VE DENİZ BİLİMLERİ FAKÜLTESİ

GEMİ VE DENİZ TEKNOLOJİSİ MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ
Gemi ve Deniz Teknolojisi Mühendisi, deniz yapılarına gelen çevresel yükleri ve yine çevrenin zamana bağlı aşındırıcı etkilerini göz önüne alarak, yapının emniyetle görevini yerine getirebilmesi için gerekli tüm tasarımları ve hesaplamaları yapan kişidir. Gemi ve Deniz Teknolojisi Mühendislerinin yetki alanları; Limanların üst yapı planlaması, limanın manevra tasarımı ve işletilmesi, tersane yerleşimlerinin yer belirlenmesi ve uygun tersane yerleşiminin tasarlanması, gemi söküm tesislerinin genel yerleşim tasarlanması, her türlü rıhtım, iskeleler ve dalgakıranların tasarımı, kıyıdan itibaren denize doğru ve deniz içerisinde, yapılarla bağlantılı olan ya da olmayan her türlü boru hatlarının tasarımı ve denetimi, yüzer veya sabit platformlar, yüzer veya deniz zeminine sabitlenen rüzgâr enerji santralleri, denizden enerji dönüştürme ve üretme sistemleri, Kıyı bölgesi ve açık deniz bölgelerinde, denizin içine inşa edilen sabit veya yüzen deniz yapılarının genel tasarımı ve mühendisliği, yüzer veya amfibi askeri kıyı projeleri, yüzer /kuru havuzu tasarımları, çok noktalı veya tek noktalı yüzer yapıların bağlama sistemlerinin tasarımı şeklinde sıralanabilir.
Gemi ve Deniz Teknolojisi Mühendislerinin yukarıda tanımlanan yetki alanları düşünüldüğünde, Gemi ve Deniz Teknolojisi Mühendisliği Yüksek Lisans Programına ilave olarak “Açık Deniz Mühendisliği” (Offshore Engineering) isimli yeni bir program açılması ihtiyacı doğmuştur. Ayrıca, gemi inşa sanayii’nde yaşanan sıkıntılar nedeniyle, sektörün farklı alanlara girme eğiliminde olması açık deniz yapılarının inşasını önümüzdeki yılların faaliyet alanı olarak ortaya çıkarmaktadır. Dolayısıyla, gerek akademik çevrelerden, gerek sanayimizden ve gerekse öğrencilerden alınan geri besleme ve öneriler doğrultusunda “Açık Deniz Mühendisliği” (Offshore Engineering) isimli yeni bir program düzenlenmiş ve uygulamaya konmuştur. Böylece, gemi inşa sanayinin önümüzdeki yıllarda açık deniz yapıları sahasına yönelme kararı almasına istinaden, ülkemizde bu alandaki mühendislik faaliyetlerini destekleyebilecek tek fakülte olarak yeni bir yüksek lisans programı oluşturmuş bulunmaktayız.

“Türkiye Ulusal Deniz Araştırma Stratejisi Belgesi” nin kabul edilmesi; Milli Savunma Bakanlığının15/7/2014 tarihli ve 1674 sayılı yazısı üzerine, 1738 sayılı Seyir ve Hidrografi Hizmetleri Kanununun 8 inci maddesine göre, Bakanlar Kurulu’nca 15/9/2014 tarihinde kararlaştırılmıştır. Ulusal Deniz Araştırma Stratejisi kapsamında tespit edilen hedeflere ulaşabilmek amacıyla Ulusal Deniz Araştırmaları Programı (UDAP) oluşturulmuştur. UDAP kapsamında ülkemizde ihtiyaç duyulan deniz araştırma öncelikleri belirlenmiştir. Bu önceliklerden biri de, özellikle operasyonel oşinografi ve deniz araştırmalarında yeni teknolojilerin kullanımı ile ilgili bilim insanı/araştırmacı ve teknik personel kapasitesinin arttırılmasıdır. Bu amaçla, deniz araştırmalarının çok disiplinli ve giderek gelişen ve genişleyen alanlarda icra edildiği gerçeği göz önüne alınarak, tüm ilgili sektörlerin temel bilim, mühendislik ve uygulamalı araştırma konularında işbirliği büyük önem taşımaktadır. Dolayısıyla, gelecek dönemlerde bu yeni programımızla beraber hem eğitim olanaklarımızı ve bilgi altyapımızı arttırmış olacağız hem de Fakültemizde yapılacak projelerin çeşitliliği ve kalitesi artmış olacak.


Ülkemizde günümüze kadar yapılan deniz teknolojileri araştırmaları klasik anlamda sürdürülmekte ve artık güncel teknolojiler ile desteklenerek yürütülmesi gerekmektedir. Ayrıca oldukça geniş bir deniz alanına sahip ülkemiz için dışa bağlı olmayan yeni ve kritik teknolojiler, yöntemler ve yeteneklerin geliştirilmesi bu çalışmaların daha az maliyetle ve yaygın olarak yürütülmesini sağlayacaktır. Eğitim altyapımızın zenginleştirilmesi, yüksek teknolojiye sahip araç-gereç ve cihazların yurdumuzda üretilmesi ve böylece AR-GE faaliyetlerinin daha nitelikli yapılması hedeflenmektedir. Dolayısıyla, tüm açık deniz ve kıyısal kaynaklarımızın ekonomimize kazandırılması ve sürdürülebilir olarak kullanılması için mevcut potansiyelin etkin bir şekilde kullanılması oldukça önemlidir. Ülkemizin sahip olduğu deniz alanlarının büyüklüğü düşünüldüğünde, mevcut sorunların aşılması için gerekli bilimsel ve teknik verilerin önemi, kapsamlı Ar-Ge ve eğitim programlarının tasarlanarak yürütülmesi ile yeni deniz teknolojilerinin geliştirilmesi vazgeçilmez bir zorunluluk haline gelmektedir. Bu yeni teknolojileri üreten/bilen ve uygulayan genç bilim insanlarının yetiştirilmesi Türkiye’nin geleceği açısından çok önemlidir. İTÜ bünyesinde Deniz Bilimleri, Teknolojileri ve Yönetimi konusunda önemli bir altyapı ve potansiyel bulunmaktadır. Lisans üstü programın çok disiplinli yapısının ve araştırma aktivitelerinin, öğrencilere iyi tanıtılması durumunda planlanan programların başarısının yüksek olacağı düşünülmektedir.
Yeni deniz teknolojilerinin geliştirilmesinde, Ülkemizde son yıllarda yeni gelişmeye başlamış olan insansız sualtı araçlarının tasarımı, geliştirilmesi ve inşaası ile deniz ve sensör teknolojilerinde sürdürebilirliği arttırmak ve ilerleme kaydetmek en önemli hedeflerimizden biridir. Ayrıca, iklim değişimleri, yenilenebilir enerji, denizel durum tahmini, kirlilik, biyojeokimya, deniz akıntılari, deniz canlıları, biyoteknoloji, deniz yönetişimi ve hukuku vb. gibi çok disiplinli konularla ilgili projeler geliştirmeyi de amaçlıyoruz. Bu çok disiplinli eğitim ve Ar-Ge tecrübeleri öğrencilerimizin iş imkanlarını da zenginleştirecektir.
Bu düşünceler ışığında, gelecek dönemde planladığımız projeler aşağıda ana başlıklar olarak verilmiştir.

  1. Yüzebilen açık deniz enerji üretim sistemleri tasarımı

  2. Ölçüm şamandıra tasarımları

  3. Yüzer ev tasarımı

  4. Yüksek tutunumlu demirleme sistemleri

  5. Turistik denizaltı tasarımı

  6. Geleceğin limanı nasıl olmalı – konsept tasarım çalışmaları


Gemi ve Deniz Teknolojisi Mühendislerinin yukarıda tanımlanan yetki alanları çerçevesinde oluşturulmuş bu projelerin hayata geçirilmesi ve bunların başka projelere de yol açarak artması hedeflenmektedir.
Yüklə 15,04 Kb.

Dostları ilə paylaş:




Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©muhaz.org 2025
rəhbərliyinə müraciət

gir | qeydiyyatdan keç
    Ana səhifə


yükləyin