Kibris Türk Federe Meclisi'nin 21 Nisan, 1977 tarihli birlesiminde kabul olunan "1977 Organize Sanayi Bölgeleri Yasasi", Anayasa'nin 74'üncü maddesi geregince



Yüklə 77,84 Kb.
tarix01.08.2018
ölçüsü77,84 Kb.
#65813

Kıbrıs Türk Federe Meclisi'nin 21 Nisan, 1977 tarihli birleşiminde kabul olunan "1977 Organize Sanayi Bölgeleri Yasası", Anayasa'nın 74'üncü maddesi gereğince, Kıbrıs Türk Federe Devleti Başkanı tarafından Resmî Gazete'de yayınlanmak suretiyle ilân olunur.


Sayı :23/1977
ORGANİZE SANAYİ BÖLGELERİ YASASI
(58/1977; 11/1987, 22/2014 ve 29/2018 sayılı Değişiklik yasalarıyla değiştirilmiş ve

birleştirilmiş şekliyle)



Kıbrıs Türk Federe Meclisi aşağıdaki Yasayı yapar :


Kısa İsim

1.

Bu Yasa, 1977 Organize Sanayi Bölgeleri Yasası olarak isimlendirilir.


Tefsir

2.

Bu Yasada metin başka türlü gerektirmedikçe -


29/2018




“Alt Yapı”, Organize Sanayi Bölgesinde, bir yapı için gerekli olan yol, kanalizasyon, su, elektrik, telefon gibi tesisatın tümünü anlatır.”







"Bakan", Sanayi işleriyle ilgili Bakanı anlatır;

"Bakanlık"; Sanayi işleriyle ilgili Bakanlığı anlatır;

"Küçük Sanayi Sitesi" ekonomik faaliyetleri parasal sermayeden ziyade emeğe dayanan , kazancı sahibinin geçimini sağlâyacak yeterlikte olan ve işletmesinde beş kişiden az işçi çalıştıran küçük sanayicilere ayrılan yeri anlatır;

"Müdür", Sanayi işleriyle ilgili konularda Sanayi Dairesi Müdürünü; Tapu işleriyle ilgili konularda Tapu ve Kadastro Dairesi Müdürünü anlatır;

"Organize Sanayi Bölgesi” Sanayi Bölgesi ve Küçük Sanayi Sitesini anlatır.


29/2018




“Ortak Hizmetler”, Ortak kullanım alanlarında hizmete açık yerleri anlatır.

“Ortak Kullanım Alanı”, Organize Sanayi Bölgesi içinde altyapı dahil, Organize Sanayi Bölgesinin tasarrufunda bulunan kiraya verilmemiş alanlar ile yeşil alanlar, sosyal, idari ve teknik altyapı ve hizmet alanları ile park alanlarını anlatır.




Organize sanayi bölgesinin kurulması


3.

Yeni Organize Sanayi Bölgesi kurulması, sınırlarının saptanması ve mevcut sanayi bölgesi sınırlarının saptanmasına ve değiştirilmesine Bakanın önerisi ile Bakanlar Kurulu karar verir.


Amaçlar

4.

Organize Sanayi Bölgesi aşağıdaki amaçların gerçekleştirilmesi için kurulur :







(a)

Mevcut ve yeni kurulacak işletmelerin bir yerde toplanmasını sağlamak ;








(b)

Dağınık halde faaliyet gösteren küçük imalatçı ve tamircileri bir bölgeye toplamak ;








(c)

Şehir içindeki gürültüyü önlemek, trafik tıkanıklığını azaltmak ;








(ç)

Çalışma saatlerini kontrol etmek ve daha sağlıklı çalışma olanakları sağlamak.


Genel yerleşme planı

5.

Organize Sanayi Bölgesi, tamirciler, el sanatkârları ve küçük imalâtçılar için ayrılan Küçük Sanayi. Sitesi ile küçük sanatlar kapsamına girmeyen daha. büyük yatırım projeleri için ayrılan Sanayi Bölgesinden oluşur. Organize Sanayi Bölgesinin genel yerleşme plânı ilgili Bakanlıklarca, Bakanın koordinasyonu ile hazırlanır. Arazinin parsellenmesi, alt yapılar, elektrik, su ve telefon tesisatları, genel maksat bina ve bölgeleri, küçük sanatlar için standart bina tipleri ve sair kurallar genel yerleşme plânı içerisînde belirlenir.


Yönetim biçimi ve Bakanlığın görevleri

6.

(1)

Organize Sanayi Bölgesiniıı idari organizasyonu Bakanlık tarafından yürütülür.








(2)

(a)

Yeni Organize Sanayi Bölgesi kurmak ve mevcutların sınırlarını değiştirmek için önerilerde bulunmak ;











(b)

Organize Sanayi Bölgesinin kuruluş amacına uygun bir şekilde devamlılığıııı sağlamak için hazırlanan tüzükler uyarınca karar almak ve işlemlerde bulunmak ;











(c)

Organize Sanayi Bölgesi içerisindeki boş arazilerin yatırım maksatları için değerlendirilmesini sağlamak ;











(ç)

Yeni Organize Sanayi Bölgesi proje uygulamalarını organize etmek ve uygulamanın devamlılığını sağlamak,
görevi Bakanlığa aittir.


Danışma kurulunun oluşumu ve görevleri

7.

(1)

Her Organize Sanayi Bölgesinde iki yıl görev yapmak üzere, işletmeleri olan sanayiciler tarafından seçilen beş kişilik bir Danışma Kurulu oluşturulur.








(2)

Danışma Kurulunun görevi, kendi bölgesinin tüm ihtiyaç ve problemlerini Bakanlığa bildirmektir.


Organize sanayi bölgesinde arazi tahsisi

8.

(1)

Organize Sanayi Bölgesinde kurulacak tesislerin yatırım projeleri, kalkınma plân ve programlarına uyguıı olarak Bakan tarafından onaylanır.








(2)

Projeye uygun arazi tahsisi için, proje sahibi, Bakanlığa yazılı müracaat eder. Bakanlık bu Yasa ve ilgili tüzükler uyarınca gerekli tahsis kararını almakla yetkilidir


Kira bedeli

9.

(1)

Tahsis edilen arazinin kira bedeli hazırlanacak bir tüzükle belirlenir. Ancak her halükârda. kira bedeli, yapılan tüm alt yapı masrafını on yıldan fazla olmayan bir sürede· karşılayacak biçimde olur. Bu süre Küçük Sanayi Sitesi için 15 yıla kadar çıkarılabilir.








(2)

Arazi içindeki alt yapı ve eğer var ise taşınmaz mal kira bedeline dahil olur.








(3)

Kira. bedeli, ilk on yılın dolmasından başlayarak her beş yılda bir yeniden saptanır.


Tesis inşasında izin

10.

(1)

Organize Sanayi Bölgesinde inşa edilecek tesis, genel yerleşme plânına uygun olarak yapılır ve Bakanlığın onayından geçer.








(2)

Kiracı, yapacağı ek yatırımlar için Bakanlığın iznini alır.








(3)

Kiracı tarafından inşa edilen tesis Bakanlığın izni ile kalkınma plân ve programlarına uygıın olarak projede belirtilen amaçlar dışında kullanılabilir.


Kira süresi ve biçimi

11.

Kira süresi ve biçimi hazırlanacak bir tüzükle saptanır. Bu süre en çok 33 yıldır. Ancak 33 yıllık süre, bir veya azami iki süre daha Bakanın onayı ile uzatılabilir.


22/2014

12.

22/2014 sayılı yasa ile yürürlükten kaldırıldı.


Tesis devri

13.

Kiracı inşa ettiği tesisi, devretme ve üçüncü bir şahısla birlikte kullanma halinde, Bakanlığın iznini almakla yükümlüdür.


Alt Yapı ve Ortak Hizmetlere Yapılan Zarar

29/2018


14.

Organize Sanayi Bölgelerinin alt yapı ve ortak hizmete ayrılmış yerlerine yapılan zarar ve ziyanı, zararı yapan veya sebebiyet veren gerçek veya tüzel kişi karşılar. Sanayi Dairesinin yazılı uyarısına rağmen zararın, uyarının verildiği tarihten itibaren en geç 5 (beş) gün içerisinde giderilmemesi halinde, Sanayi Dairesi gerekli önlemleri alır. Önlemler alınırken ortaya çıkan herhangi bir masraf, zarar ve ziyanı yapan veya sebebiyet veren gerçek veya tüzel kişiden kamu alacağı olarak tahsil edilir.”


Faaliyet sınırı ve tahsisin iptali

15.

(1)

Kiracı, diğer kiracıların faaliyetlerini engelleyici, sağlıklarını tehdit edici veya bölgenin bütünlüğünü bozucu faaliyetlerde bulunamaz.








(2)

8. madde uyarınca Bakanlığa sunduğu projenin hükümlerine uymayan, inşaat veya üretim yapmayan kiracının tahsisi Bakanlıkça iptal edilir.


Emniyet

16.

Organize Sanayi Bölgesinin genel emniyetini Bakanhk sağlar. Tesislerin emniyetinden ise ilgili kiracılar sorumludur. Bu hususlar tüzükle saptanır.


Reklamlar

17.

Ortak hizmetlere ayrılmış yerlerde reklâm, ancak Bakanlığın izııine ve şartlarına bağlı olarak yapılabilir.


İdari Para Cezaları ve Suç ve Cezalar

29/2018


18.

(1) Sanayi Dairesine bağlı, Bakanlar Kurulu tarafından atanacak soruşturma memuru olarak görevlendirilen kamu görevlileri, aşağıdaki idari para cezalarını verebilir:








(A) Ortak hizmetlere ayrılmış yerlerde izinsiz reklam yapan bir kişiye yürürlükteki aylık asgari ücretin yarısı kadar,







(B) Ortak kullanım alanına atık atan veya taşınır mal bırakan bir kişiye yürürlükteki aylık asgari ücret kadar,







(C) Alt yapıya zarar veren bir kişiye yürürlükteki aylık asgari ücretin bir buçuk katı kadar,







(Ç) Kiracıların faaliyetlerini engelleyici, sağlıklarını tehdit edici veya bölgenin bütünlüğünü bozucu faaliyetlerde bulunan bir kişiye yürürlükteki aylık asgari ücretin iki katı kadar,







(D) İşyerinde veya tesiste izin verilen faaliyet dışında, başka faaliyette bulunan bir kişiye yürürlükteki aylık asgari ücretin üç katı kadar,







(E) Bu Yasanın 10’uncu maddesinin (1)’inci fıkrası kurallarına aykırı hareket eden, tesisi genel yerleşme planına uygun olarak yapmayan veya Bakanlığın onayını almadan yapan bir kişiye yürürlükteki aylık asgari ücretin dört katı kadar.








(2)

İdari para cezası verilirken, Yasaya aykırılık tutanakla tespit edilir ve gerekçeli idari para cezası, ilgili kişiye yazılı olarak elden tebliğ edilir. Ayrıca üç iş günü içerisinde Kıbrıs Türk Sanayi Odasına ve Kıbrıs Türk Esnaf ve Zanaatkarlar Odasına yazılı olarak veya elektronik ortamda bildirilir. Yasal aykırılığın ortadan kaldırılması ve idari para cezasının on beş gün içerisinde Maliye İşleri ile Görevli Bakanlığa ödenmesi halinde, kişi mahkemeye sevk edilmez. Cezanın on beş gün içerisinde ödenmemesi halinde ceza iki katına çıkartılır. Bu cezanın da on beş gün içerisinde ödenmemesi halinde dosya Bakanlık tarafından tanzim edilerek Hukuk Dairesine gönderilir.







(3)

(A) Bu Yasanın 10’uncu maddesinin (1)’inci fıkrasına, 14’üncü, 15’inci, 17’nci maddelerine, 19’uncu maddesin (1)’inci fıkrasına, bu maddenin (1)’nci fıkrası kurallarına veya bu Yasa uyarınca yapılan herhangi bir tüzük kuralına aykırı hareket eden bir kişi suç işlemiş olur ve mahkûmiyeti halinde asgari ücretin beş katına kadar para cezasına çarptırılabilir.

(B) Bir kişinin bu Yasanın 10’uncu maddesinin (1)’inci fıkrasına aykırı hareket etmekten mahkum edilmesi halinde Mahkeme, bu Yasaya aykırı olarak yapılan tesisin yıkılmasına da emir verebilir.

(C) Bir kişinin bu Yasanın 19’uncu maddesinin (1)’inci fıkrasına aykırılıktan mahkûm edilmesi halinde mal sahibi, muhafaza edilen mal ile ilgili olarak malı teslim almakta kusur işlerse, kusur işlediği her gün için aylık asgari ücretin yirmide biri kadar para cezasına çarptırılabilir ve Mahkeme, malın müsaderesi için emir verebilir.








(4)

Bu maddenin (1)’inci fıkrasında sayılan Yasaya aykırılıktan dolayı idari para cezası alan ve (A), (B), (C), (Ç) bendleri için bir ay içerisinde, (D) ve (E) bendleri içinse üç ay içerisinde Yasaya aykırılığı gidermeyen kişinin, sanayi bölgesinde bulunan tesis veya işletmesinin faaliyeti, Sanayi Dairesinin kararı ile üç gün süreyle durdurulur. Yasaya aykırılığın altı ay içinde giderilmemesi halinde ise tesis veya işletmenin faaliyeti on beş gün süreyle durdurulur.













Ortak Kullanım Alanına Bırakılan Taşınır Mallar

2.58/1977

22/2014

29/2018



19.

(1) Ortak kullanım alanına bırakılan herhangi bir taşınır mal ile ilgili bu Yasada yer alan ceza kuralları uygulandığı halde, sorun ortadan kalkmamışsa veya ortak kullanım alanlarına bırakılan taşınır malların sahipleri gereken araştırmaya rağmen tespit edilemiyorsa, taşınır mal, envanter tutulmak suretiyle, Sanayi Dairesi tarafından uygun görülen bir alana çekilip, muhafaza edilir. Malların çekileceği, yazılı ve görsel medya araçları kullanılarak ve bölgede bildirim dağıtılmak suretiyle duyurulur.
(2) Yukarıdaki (1)’inci fıkra kurallarına göre muhafaza edilen ve sahipleri tespit edilemeyen mallar bir yılın sonunda, Çevre Koruma Dairesinden alınan görüş çerçevesinde, bertarafı uygun görülenler bertaraf edilir. Bertarafı uygun görülmeyenler, ilgili İlçe Kaymakamının bulunacağı açık artırma ile satışı yapılarak elden çıkarılır. Elde edilen gelir, Devletin emanet hesabına konulur. On yılın sonunda aidetlik tespit edilmemişse, Devletin gelirler hesabı, sanayi işleri kalemine kaydedilir.



Tüzük Çıkarma Yetkisi

2.58/1977

22/2014

29/2018



20.

Aşağıdaki fıkralarda belirtilen konular, Bakanlık tarafından hazırlanıp Bakanlar Kurulu tarafından onaylanarak Resmi Gazetede yayımlanacak tüzükte düzenlenebilir:
(1) Müracaatta istenecek bilgi ve belgeler,

(2) Kiralama kriterleri,

(3) Kira Sözleşmesi süresi ve şekli

(4) Kira bedelleri, kira bedeli belirleme kriterleri, idari ve ortak hizmetlere katkı payı,

(5) Kira tahsili,


Alt yapıya İlişkin Çalışmalar

2.58/1977

29/2018


21.

Organize Sanayi Bölgelerinde alt yapıya yönelik yetkili kurum veya kuruluş tarafından yapılan faaliyetler Sanayi Dairesinin bilgi ve onayı ile yapılır.

Sözleşmenin kaydı

3.11/1987



22.

  1. Bu Yasa veya bu , Yasa uyarınca çıkarılan Organize Sanayi Bölgeleri Tüzüğü kuralları uyarınca, Organize Sanayi Bölgelerinde kiralanan araziler ile ilgili kira sözleşmelerinin Tapu ve Kadastro Dairesine kaydedilmesi zorunludur. Kaydedilmediği takdirde geçerliliği tamamlanmaz.










  1. Kiracı, sözleşmenin imzalandığı tarihten başlayarak on beş gün içinde sözleşmenin imzalı bir sureti ile kiralanmış olan arazinin sınırlarını gösteren bir planı ve varsa kayıt sertifikasını arazinin bulunduğu ilçenin Tapu Amirliğine sunar, bir dilekçe ile sözleşmenin kaydını ister ve bu kayıt için arazinin yıllık kira bedeli üzerinden %10 harç öder.










  1. Yukarıdaki (2). fıkra kurallarına göre sözleşmenin kaydı yönündeki istem uyarınca, arazinin bulunduğu ilçenin Tapu Amirli-ğindeki kütüğe gerekli kayıt işlemi yapılır ve kiracıya "Hazine Malı Kira Belgesi" verilir. Kiralanan arazi hazine adına koçanlı ise, koçana ve arazinin kayıtlı bulunduğu deftere bu yönde gerekli belirleyici kayıt düşülür.




Fasıl 219

1/1972

38/1976


40/1987

41/1991


18/1996





(4) Kiracı, arazi üzerine inşa edilen bina veya tesisi arazinin bulunduğu ilçenin Tapu Amirliğindeki kütüğe kaydettirmek ve kayıt işlemi için Tapu ve Kadastro Dairesi (Harçlar ve Ücretler) Yasasında öngörülen harcı ödemek zorundadır. Arazi üzerine inşa edilen ve kütüğe kaydedilen bina veya tesis, ayrıca yukarıdaki (3). fıkra uyarınca kiracıya verilen"Hazine Malı Kira Belgesi" ûzerine de kaydedilir.


Ayni hakkın meydana gelmesi

3.11/1987



23.

Bu Yasanın 22. maddesi uyarınca kaydı yapılan sözleşmedeki arazi üzerinde bulunan bina üzerinde kiracı, kira süresi ile sınırlı ayni bir hak elde eder. Bu hak, sözleşmedeki koşullara bağlıdır ve bunlara uyulduğu sürece kiracının uhdesinde kalır. Bu hak kira süresince taşınmaz mallarda olduğu gibi devir veya ipotek edilebilir, yeniden kiraya verilebilir, miras yoluyla kiracının mirasçılarına geçer, haczedilebilir, kamulaştırılabilir ve borç için zorla satılabilir.

Ancak:










  1. Devir ve ipotek edilecek veya borç için zorla satılacak böyle bir hak için önce kiralayanın veya alacaklının Bakanlıktan izin alması koşuldur.










  1. Devir veya ipotek edilecek böyle bir hak daha önce ipoteke verilmiş veya herhangi bir yükümlülükle haczedilmişse ipotekli alacaklının, varsa ipotekli borçlunun tüm kefillerinin ve yükümlülüğü koyan kişilerin muvaffakatinin alınması koşuldur.



Fasıl 224

3/1960

7/1978





  1. Üç yıldan az olmayan bir süre için yeniden kiralanacak böyle bir hakkın yeniden kiralama sözleşmesinin bu Yasanın 22. maddesi uyarınca kaydedilmesi gerekir.

  2. Böyle bir hakkın kapsadığı taşınmaz malın sadece bir parseli devredilecek ipoteke verilecek veya kiralanacaksa, parselleme, Taşınmaz Mal (Tasarruf, Kayıt ve Kıymet Takdiri) Yasası'nın 27. maddesi kurallarına uygun olarak yapılmalıdır.










  1. Yukarıdaki fıkralarda öngörülen işlemler için kira süresi, geriye kalan kira süresi ile sınırlıdır.




Kaydın silinmesi ve ayni hakkın sona ermesi

3.11/1987



24.

Kira sözleşmesinin veya duruma göre yeniden kira sözleşmesinin sona erdiğini ve iptal edildiğini bildiren yeterli kanıtın veya bunu emreden yeterli bir mahkeme emrinin sunulması halinde, Müdür ilgili kira hususunda yapmış olduğu kaydı siler ve bu kira veya yeni kira ile meydana gelen ayni hak sona erer.


Tüzel kişilerde uygulama

3.11/1987


Fasıl 218

25.

Bu Yasa amaçları bakımından Tüzel Kişiler (Taşınmaz Mal Kayıt) Yasasının 2. maddesindeki "Taşınmaz Mal" deyimi, sözü edilen Yasadaki taşınmaz malları ve bu Yasa ile düzenlenen ayni hakkı içerecek şekilde yorumlanır ve tüzel kişiler adına ayni hak kaydı, sözkonusu Yasa kurallarına uygun olarak yapılır.


Araştırma Belgesi Verme

3.11/1987

Fasıl 219

1/1972


38/1976

40/1987


41/1991

18/1996


26.

İstem olması ve Tapu ve Kadastro Dairesi (Harçlar ve Ücretler) Yasasında öngörülen gerekli harcın ödenmesi halinde Müdür, Kütükte bulunan kayıtlar hususunda, usulen verilebilen kişilere araştırma belgesi verebilir.



Diğer Yasa Kurallarının Uygulanması

3.11/1987

Fasıl 195

10/1971


Fasıl 189

15/1962


21/1962

Fasıl 224

3/1960

7/1978


11/1978



27.

Bu Yasa ile kiracının yapmasına izin verilen devir, ipotek, yükümlülük koyma, haczetme ve sair işlemler Vasiyet ve Tevarüs Yasası, Tereke İdaresi Yasası, Zorla Mal İktisabı Yasası, Mala El Koyma Yasası, Taşınmaz Mal (Tasarruf, Kayıt ve Kıymet Takdiri) Yasası ve Taşınmaz Mal (Devir ve İpotek) Yasası kurallarına uygun olarak yapılır.


Geçici Madde

3.11/1987



1.

Bu Yasa'nın yürürlüğe girdiği tarihte mevcut olan Organize Sanayi Bölgelerindeki kira sözleşmeleri, bu Yasanın yürürlüğe girdiği tarihten başlayarak altı ay içinde 22. madde kuralları uyarınca kaydedilir.


Geçici Madde

Bu (Değişik-lik) Yasasının Yürürlüğe Girdiği Tarih İtibarıyle Fonun Varlık ve Kaynakları ile İlgili Kurallar

22/2014


1.

Bu (Değişiklik) Yasasının yürürlüğe girdiği tarihten başlayarak, bu (Değişiklik) Yasası ile yürürlükten kaldırılan Organize Sanayi Bölgeleri Fonunun mevcut vadeli ve vadesiz mevduatları, borçları ve alacakları Maliye İşleri ile Görevli Bakanlığa, taşınır ve taşınmazları ise Sanayi İşleri ile Görevli Bakanlığa devredilir. Devir ve tasfiye işleri Maliye İşleri ile Görevli Bakanlık tarafından yerine getirilir.

Geçici Madde

Fonda Biriken Meblağın Sanayi ile İlgili Projelerde Kullanılması

22/2014


2.

Bu (Değişiklik) Yasasının yürürlüğe girdiği tarih itibariyle bu (Değişiklik) Yasası ile yürürlükten kaldırılan Fonda biriken mablağ, sanayi ile ilgili projelerde kullanılır.

Yürürlükten Kaldırma

22/2014


4.1.2011

R.G.2


EK III

A.E.2


1.3.2012

R.G.45


EK III

A.E.139






Bu (Değişiklik) Yasanın yürürlüğe girdiği tarihten başlayarak Esas Yasanın 6’ncı, 8’inci, 9’uncu, 11’inci ve 18’inci maddeleri altında çıkarılan “Organize Sanayi Bölgeleri Tüzüğü” bu tüzük altında yapılan işlemlere halel gelmeksizin yürürlükten kaldırılır.

Ancak, yukarıda belirtilen maddeler altında yeni bir tüzük çıkarılıncaya kadar, Tüzüğün bu (Değişiklik) Yasası ile çelişmeyen kuralları yürürlükte kalır.




Yürürlüğe giriş

2.58/1977



3.11./1987

28.

Bu Yasa, Resmî Gazete'de yayınlandığı tarihten başlayarak yürürlüğe girer.


Yüklə 77,84 Kb.

Dostları ilə paylaş:




Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©muhaz.org 2024
rəhbərliyinə müraciət

gir | qeydiyyatdan keç
    Ana səhifə


yükləyin