Kızgın gaz ve toz bulutlarından doğan sıcak ve parlak gaz kütlelerine yildiz denir. Kızgın gaz ve toz bulutlarından doğan sıcak ve parlak gaz kütlelerine yildiz denir



Yüklə 555 b.
tarix22.11.2018
ölçüsü555 b.
#84760







Kızgın gaz ve toz bulutlarından doğan sıcak ve parlak gaz kütlelerine YILDIZ denir.

  • Kızgın gaz ve toz bulutlarından doğan sıcak ve parlak gaz kütlelerine YILDIZ denir.

  • Yıldızlar ;

  • Işık kaynağıdır

  • Küresel yapılıdır

  • Büyüklük,kütle ve sıcaklık bakımından farklılık gösterirler.





Gökyüzünde belirli bir düzende görülen yıldız gruplarına TAKIM YILDIZI denir.Takım Yıldızı oluşturan yıldızlar ortak özellik ve ilişkileri nedeniyle değil,Dünya’dan bakıldığında birlikte sergiledikleri görünüm nedeniyle ortak bir adla anılırlar.

  • Gökyüzünde belirli bir düzende görülen yıldız gruplarına TAKIM YILDIZI denir.Takım Yıldızı oluşturan yıldızlar ortak özellik ve ilişkileri nedeniyle değil,Dünya’dan bakıldığında birlikte sergiledikleri görünüm nedeniyle ortak bir adla anılırlar.



Küçükayı takımyıldızındaki bir yıldızdır.Kuzey yarım kürede oturanların kolaylıkla geceleri gözleyebildiği bu yıldız çok küçük bir hata ile kuzey yönünü gösterir.

  • Küçükayı takımyıldızındaki bir yıldızdır.Kuzey yarım kürede oturanların kolaylıkla geceleri gözleyebildiği bu yıldız çok küçük bir hata ile kuzey yönünü gösterir.



Etrafında gaz ve toz tabakası bulunan irili ufaklı taşlar ve buz kristallerinden oluşan, kirli dev kartoplarına benzeyen gök cisimleridir.Kendileri ışık kaynağı olmadıkları için yıldız değildir.

  • Etrafında gaz ve toz tabakası bulunan irili ufaklı taşlar ve buz kristallerinden oluşan, kirli dev kartoplarına benzeyen gök cisimleridir.Kendileri ışık kaynağı olmadıkları için yıldız değildir.

  • (Örnek: Halley Kuyruklu Yıldızı Dünya’dan 76 Yılda Bir Gözlemlenir.)



Işık kaynağı olmadığı halde yıldızlardan aldığı ışığı yansıtarak ışıklı görünen gök cisimleridir.

  • Işık kaynağı olmadığı halde yıldızlardan aldığı ışığı yansıtarak ışıklı görünen gök cisimleridir.

  • Örneğin;

  • Merkür,Venüs,Jüpiter…





Yapılarında milyonlarca yıldız barındıran evrenin adalarıdırlar. Sayıları 250 milyarın üzerinde olduğu sanılmaktadır. Bizim içinde yaşadığımız galaksimizin adı Samanyolu ve yapısında 100 milyar civarında yıldız var. Güneş Samanyolu Galaksisi'nin ana kollarından birinde yer alıyor ve merkezden oldukça uzakta ve merkezin etrafında bir yörüngede dönüyor. Galaksiler sarmal yada elips şeklinde olabilirler. Sarmal Galaksiler genellikle yıldızların doğduğu galaksilerdir. Samanyolu Galaksisi'de sarmal şeklinde bir galaksidir. Galaksiye bağlı olan yıldızlar galaksinin merkezinin etrafında hareketlidirler. Sonuçta ilişkilere bakarsak dünya ve diğer 8 gezegen kendi etraflarında dönerken aynı anda da Güneş'in etrafında dönmektedirler. Güneş sistemi de aynı şekilde hem kendi hem de galaksi etrafında bir eksen boyunca dönmektedirler. Diğer bir taraftan da bize en yakın diğer galaksi olan Andromeda Galaksisi'de sarmal şeklindedir. Bilinen en büyük galaksiler ile en küçük galaksiler ise elips şeklindedirler. Örneğin Messier 87 Elips galaksisi Samanyolu'nun 10 katı büyüklüğündedir. Galaksilerin yapılarında sadece yıldızlar bulunmaz. Göktaşları denilen meteorlar, gezegenler, yıldız kalıntıları, gaz ve toz bulutları da galaksi içinde bulunan evren objeleridirler.

  • Yapılarında milyonlarca yıldız barındıran evrenin adalarıdırlar. Sayıları 250 milyarın üzerinde olduğu sanılmaktadır. Bizim içinde yaşadığımız galaksimizin adı Samanyolu ve yapısında 100 milyar civarında yıldız var. Güneş Samanyolu Galaksisi'nin ana kollarından birinde yer alıyor ve merkezden oldukça uzakta ve merkezin etrafında bir yörüngede dönüyor. Galaksiler sarmal yada elips şeklinde olabilirler. Sarmal Galaksiler genellikle yıldızların doğduğu galaksilerdir. Samanyolu Galaksisi'de sarmal şeklinde bir galaksidir. Galaksiye bağlı olan yıldızlar galaksinin merkezinin etrafında hareketlidirler. Sonuçta ilişkilere bakarsak dünya ve diğer 8 gezegen kendi etraflarında dönerken aynı anda da Güneş'in etrafında dönmektedirler. Güneş sistemi de aynı şekilde hem kendi hem de galaksi etrafında bir eksen boyunca dönmektedirler. Diğer bir taraftan da bize en yakın diğer galaksi olan Andromeda Galaksisi'de sarmal şeklindedir. Bilinen en büyük galaksiler ile en küçük galaksiler ise elips şeklindedirler. Örneğin Messier 87 Elips galaksisi Samanyolu'nun 10 katı büyüklüğündedir. Galaksilerin yapılarında sadece yıldızlar bulunmaz. Göktaşları denilen meteorlar, gezegenler, yıldız kalıntıları, gaz ve toz bulutları da galaksi içinde bulunan evren objeleridirler.



Uydu, başka bir gök cisminin etrafında dönen gök cismi. Yapay uydulardan ayırmak amacıyla doğal uydu veya tabii uydu olarak da adlandırılırlar. Güneş sistemindeki tüm gezegenler Güneş'in uydusudur. Ay gibi diğer gökcisimleri ise gezegenlerin uydularıdır. Uydular kendi ışığını üretemezler.Yıldızlardan gelen ışığı yansıtırlar.

  • Uydu, başka bir gök cisminin etrafında dönen gök cismi. Yapay uydulardan ayırmak amacıyla doğal uydu veya tabii uydu olarak da adlandırılırlar. Güneş sistemindeki tüm gezegenler Güneş'in uydusudur. Ay gibi diğer gökcisimleri ise gezegenlerin uydularıdır. Uydular kendi ışığını üretemezler.Yıldızlardan gelen ışığı yansıtırlar.



Bazı gök cisimleri uzaydaki yolcukları sırasında yer’in çekim etkisinde kalarak atmosfere girer.Atmosferdeki gaz molekülleriyle sürtünmesi sırasında ısınıp akkor durumuna gelerek gökyüzünde ince parlak bir iz bırakırlar.Bu olaya METEOR denir.Bu parlak ışıklı ize Akan Yıldız yada Kayan Yıldız denir.Dünya bir kuyruklu yıldızdan arta kalan toz bulutunun içinden geçerken meteor yağmuru oluşur.Çoğu meteor atmosferde yanıp yok olurken büyük olanlardan bazıları yeryüzüne ulaşır.yeryüzüne ulaşan meteor parçalarına Meteroit yada göktaşı denir.

  • Bazı gök cisimleri uzaydaki yolcukları sırasında yer’in çekim etkisinde kalarak atmosfere girer.Atmosferdeki gaz molekülleriyle sürtünmesi sırasında ısınıp akkor durumuna gelerek gökyüzünde ince parlak bir iz bırakırlar.Bu olaya METEOR denir.Bu parlak ışıklı ize Akan Yıldız yada Kayan Yıldız denir.Dünya bir kuyruklu yıldızdan arta kalan toz bulutunun içinden geçerken meteor yağmuru oluşur.Çoğu meteor atmosferde yanıp yok olurken büyük olanlardan bazıları yeryüzüne ulaşır.yeryüzüne ulaşan meteor parçalarına Meteroit yada göktaşı denir.

  • Meteroitler düştükleri yerde ciddi hasarlar oluşturabilirler.Derin çukurlar oluşturabilirler.Bunlara Meteor Çukuru denir…



1.Yıldızlar birbirine göre konumlarını değiştirmezler.Gezegenler ise birbirine göre konum değiştirir.

  • 1.Yıldızlar birbirine göre konumlarını değiştirmezler.Gezegenler ise birbirine göre konum değiştirir.

  • 2.Yıldızlar kendiliğinden ısı ve ışık yayarlar.Gezegenler ise Güneş’ten aldıkları ışığı yansıtırlar.

  • 3.Yıldızların sıcaklığı çok yüksektir.Gezegenler ise soğumuş ve katılaşmışlardır.

  • 4.Yıldızların ışığı titreşir.Gezegenlerin ışığı titreşmez.

  • 5.Yıldızlar nokta görünümünde Gezegenler ise yüzeysel bir tabaka şeklinde görünürler.













































Yüklə 555 b.

Dostları ilə paylaş:




Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©muhaz.org 2025
rəhbərliyinə müraciət

gir | qeydiyyatdan keç
    Ana səhifə


yükləyin