Leonardo da Vinci 15 yıl aralıklarla sadece üç kadının portresini yapmıştır: Ginevra di Benchi, Cecilia Galleriani ve Mona Lisa



Yüklə 5,72 Kb.
tarix30.01.2018
ölçüsü5,72 Kb.
#42116

Leonardo da Vinci 15 yıl aralıklarla sadece üç kadının portresini yapmıştır: Ginevra di Benchi, Cecilia Galleriani ve Mona Lisa. Bu üç şanslı kişi arasında Ginevra di Benchi’nin (Benchi şehrinde yaşayan Floransalı varlıklı bir bankerin kızı) yağlıboya tablosu, sanatın ve bilimin içinde bulunduğu sırlarla dolu bir eserdir. Leonardo, bir yağlıboya resimde matematiği, tıbbı/anatomiyi, fiziği/akışkan mekaniğini bir araya getirmiştir.

Leonardo, anatominin dördüncü boyutu olan hareketi anlamanın anatominin bir parçası olduğunu şu sözlerle ifade etmiştir: ‘kasların ve kirişlerin doğasını bilen sanatçı onların organlara ve uzuvlara nasıl hareket verdiğini de bilir.’ Ginevra’nın portresini yapmadan önce Leonardo kadavra çalışmaları yapmış, başın omuzlar üzerinde nasıl durduğunu, kasların kasılmasının nasıl bir vektör organizasyonu içinde makroskopik hareketleri sağladığını anlamıştır. Bu dönemde gerçeğe en yakın anatomi çizimlerini de kendisi gerçekleştirmiştir.


Leonardo akışkan mekaniği ile ilgili gözlem ve araştırmalar da yapmıştır. Ginevra eskizlerinin bir köşesine, yüksekten akan suyun yaptığı girdaplar ve spiral şekillerin hareketini çizmiştir. Bu durum, doğadaki fraktal geometri ve benzeşen dinamik formülleri öngörmesinin bir sonucudur. Leonardo, keşfettiği spiral formülünü Ginevra Di Benchi’nin saç buklelerine işleyerek gelecek asırlardaki bilim insanlarına bir mesaj göndermiştir.



,

İnsan sesini anlamak ve sayısız soruya cevap bulmak için; Leonardo’nu asırlar öncesinde yaptığı gibi bilim ve sanat arasındaki köprüleri yeniden inşa etmeliyiz. Gözlerimizin önünde duran Ginevra Di Benchi, bildiğimiz ve bilmediğimiz pek çok veriyi içinde bulundurmaktadır. Bir şarkıyı dinlerken, bir resmin karşısında durmak gibi yoğun bir veri akışından bahsedebiliriz. Bu yaklaşımla, sanatçının stüdyosunun, bilim insanının laboratuvarından çok farklı olmadığını söylemek yanlış olmaz. Leonardo’nun işaret ettiği gibi insan sesini anlamak için doğadaki hareketi bütüncül olarak değerlendirmeliyiz. Ses sisteminin temel fonksiyonu olan hareket, sesin anatomisinin dördüncü boyutu gibidir.



16 Nisan 2017 Dünya Ses Günü’nde bir şey yapamasanız da hangi dil ve türde olursa olsun şarkı söyleyen insanları bu bakış açısıyla dinleyin; siz bir şarkı mırıldanın. Sesimiz kısa mesaj kadar basittir ama ansiklopediler dolusu veri içerir.
Yüklə 5,72 Kb.

Dostları ilə paylaş:




Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©muhaz.org 2024
rəhbərliyinə müraciət

gir | qeydiyyatdan keç
    Ana səhifə


yükləyin