Litera noastră



Yüklə 273,14 Kb.
səhifə1/4
tarix01.08.2018
ölçüsü273,14 Kb.
#64835
  1   2   3   4

Litera noastră

Evenimente, oameni, idei
Preşedintele Tudorel Tupiluşi,

delegat la

Conferinţa privind Obiectivele de Dezvoltare Durabilă




În data de 3 martie 2018, Tudorel Tupiluşi, preşedintele Asociaţiei Nevăzătorilor din România, a participat la Bruxelles, ca delegat al Consiliului Naţional al Dizabilităţii din România, la Conferinţa privind Obiectivele de Dezvoltare Durabilă (SDG), eveniment organizat de Forumul European al Persoanelor cu Dizabilităţi, în colaborare cu Forumul Belgian pentru Persoanele cu Handicap.

Conferinţa a dezbătut modul în care Convenţia ONU privind drepturile persoanelor cu handicap (CRPD) ar trebui să servească drept cadru orientativ pentru implementarea şi monitorizarea obiectivelor de dezvoltare durabilă şi sporirea cunoştinţelor despre aceste obiective. Deşi nu a reuşit să participe la acest eveniment, Frans Timmermans,

prim-vicepreşedinte al Comisiei Europene, a ţinut să-şi arate sprijinul, transmiţând un mesaj de încurajare.

"Raportul Forumului European al Persoanelor cu Dizabilităţi privind obiectivele de dezvoltare durabilă, precum şi respectarea, protejarea şi împlinirea Convenţiei ONU privind drepturile persoanelor cu handicap (CRPD) reprezintă o contribuţie excelentă la activitatea Comisiei Europene în acest domeniu", a declarat Frans Timmermans.




Frans Timmermans
Prim-vicepreşedintele Comisiei Europene a subliniat că adoptarea Convenţiei ONU şi ratificarea ei de către Uniunea Europeană, precum şi adoptarea Agendei pentru Dezvoltare Durabilă, au fost, în mod indiscutabil, un succes imens. Însă cea mai mare reuşită o va constitui transformarea acestor cuvinte în acţiuni concrete. UE a jucat un rol important în ceea ce priveşte adoptarea Agendei 2030. Aceasta nu ar fi fost posibilă fără angajamentul societăţii civile, incluzând organizaţiile persoanelor cu dizabilităţi, şi al sectorului privat.

"Comunicarea Comisiei intitulată Paşii următori pentru un viitor durabil al Europei prezintă o imagine de ansamblu a contribuţiei Uniunii Europene, subliniind politicile sale interne şi externe care se adresează fiecărui obiectiv din cele 17. Vom continua să facem paşi importanţi în vederea atingerii acestor obiective - în domeniul egalităţii, drepturilor sociale, energiei curate, economiei circulare, finanţării sustenabile, educaţiei şi a inovaţiei digitale - pentru a numi doar câteva dintre ele. Dar este important ca activitatea privind obiectivele de dezvoltare durabilă să continue cu hotărâre dincolo de mandatul Comisiei actuale şi astfel să stabilim bazele pentru dezvoltarea unei perspective şi după anul 2020", a transmis Frans Timmermans. Există riscul ca persoanele cu dizabilităţi să fie neglijate, iar conferinţa a abordat tocmai această situaţie îngrijorătoare. Obiectivele de dezvoltare durabilă sunt pentru fiecare dintre noi şi ar trebui promovate de către fiecare. Nu este vorba ca doar o parte a umanităţii să-i ajute pe alţii, ci trebuie ca toţi să contribuie la salvarea planetei şi să creeze un viitor durabil. Împreună putem transforma aceste obiective în realitate pentru cei 80 de milioane de oameni cu dizabilităţi din Europa.

"Indiferent că luptaţi pentru protecţia mediului, eradicarea sărăciei şi a foametei sau pentru pace şi egalitate de şanse în întreaga lume, obiectivele de dezvoltare durabilă ar trebui să vă împuternicească pentru a vă atinge întregul potenţial. În cei douăzeci de ani de activitate a EDF, am observat multe schimbări în ceea ce priveşte politicile UE şi adoptarea legilor şi a politicilor care protejează, promovează şi asigură drepturile persoanelor cu dizabilităţi în domenii precum drepturile pasagerilor, fondurile structurale, ocuparea forţei de muncă şi accesibilitatea site-urilor

web (...). De curând, Consiliul a aprobat Actul european privind accesibilitatea, care va stabili cerinţe de accesibilitate comune pentru anumite servicii şi produse importante. Toate aceste realizări au deschis calea spre o societate mai puternică şi mai inclusivă", a adăugat prim-vicepreşedintele Comisiei Europene.


Frans Timmermans a subliniat că atingerea tuturor obiectivelor de dezvoltare durabilă este o responsabilitate comună şi este necesar să învăţăm unii de la alţii şi să muncim mai bine împreună pentru a accelera progresul societăţii. Din acest motiv, în cadrul Comisiei a fost înfiinţată o platformă pentru ca mai multe părţi interesate să facă schimb de bune experienţe şi practici. Noua platformă reprezintă o oportunitate pentru o relaţie dinamică cu societatea civilă, cu comunitatea de afaceri şi cu academia, astfel încât aceasta să-i aducă împreună, să întocmească un bilanţ al activităţii fiecărei persoane şi să ofere sfaturi în cadrul Comisiei Europene, pentru a se putea concepe politici mai bune.



(sursa: Lavinia Elena Niculicea, www.jurnalsocial.ro)


Seminarul naţional

"Femeia deficientă de vedere şi provocările vieţii cotidiene"

de Elena Daniela Filip




Piatra Neamţ - un oraş de munte, cu oameni calzi şi primitori, o aşezare pitorească, încărcată de istorie, ce îşi poartă cu mândrie denumirea de Perla Moldovei. Aici s-a întrunit, în data de 24 februarie 2018, Adunarea Generală Naţională a Femeilor cu Deficienţe de Vedere din cadrul Asociaţiei Nevăzătorilor din România, doamnele fiind invitate să participe la seminarul naţional cu tema: "Femeia deficientă de vedere şi provocările vieţii cotidiene". Evenimentul, organizat de echipa filialei judeţene Neamţ a ANR condusă de domnul preşedinte Gelu Gherasim, a reunit preşedintele Comisiilor de femei din fiecare filială judeţeană a ANR sau reprezentantele acestora. Alături de cele 27 de participante din întreaga ţară, au fost invitaţi să ia parte activă la eveniment doamna deputat Tamara-Dorina Ciofu, un renumit medic pediatru din Botoşani, domnul Virgil Lazăr, vicepreşedinte al ANR şi preşedinte al filialei ANR Braşov şi subsemnata, Elena Daniela Filip - psiholog.

Comisia Naţională de Femei cu deficienţe de vedere din cadrul ANR este o comisie de lucru similară celorlalte comisii componente ale organizaţiei, care a luat fiinţă în urmă cu aproximativ opt ani. Aceasta a evoluat şi s-a dezvoltat de-a lungul anilor, setându-şi un multiplu scop pe care vi-l prezint condensat: să reprezinte interesele doamnelor şi domnişoarelor membre ale ANR în faţa tuturor forurilor; să responsabilizeze persoana, membră în ANR, cu privire la conştientizarea şi dezvoltarea propriilor abilităţi şi să îi ofere suport în diverse situaţii.

Acest eveniment a avut propuse ca obiective: "identificarea problemelor de fond de care se loveşte femeia deficientă de vedere în contextul socio-economic actual; diversificarea modalităţilor de sprijinire a femeii deficiente de vedere prin intermediul asociaţiei, ţinând cont de nevoi şi de aşteptări; adoptarea unui plan de acţiune privind sprijinirea la nivel naţional a femeilor cu deficienţă vizuală".


Laura Dănilă
Întâlnirea a fost prezidată de doamna Laura Dănilă, preşedinta Comisiei Naţionale a Femeilor, care a deschis şedinţa cu primul punct din ordinea de zi - "Confirmarea/validarea noilor comisii înfiinţate şi a noilor doamne preşedinte alese în teritoriu". În acest context, doamnele au fost invitate să facă propuneri sau auto-propuneri pentru completarea celor două funcţii disponibile de membru supleant în cadrul comisiei. În urma votului deschis, au fost desemnate să se alăture echipei comisiei naţionale de femei doamnele Mihaela Constantina Dima şi Petrica Ghelase, preşedinte ale doamnelor din filialele judeţene Vâlcea, respectiv Galaţi. În prezent, componenţa Comisiei Naţionale de Femei cu deficienţe de vedere din ANR are următoarea formulă: preşedintă - Laura Dănilă, vicepreşedinte - Luminiţa Mihalache şi Teodora Ţigănaş, membre - Paula Baran şi Liliana Faragău, membre supleante - Mihaela Constantina Dima şi Petrica Ghelase.

A urmat un alt subiect important - "Analiza activităţii comisiei naţionale din anul precedent". Cu acest prilej, domnul Virgil Lazăr a vorbit despre proiectul în desfăşurare pe care îl coordonează şi anume conceperea/modificarea statutului ANR, care se doreşte a fi unul nou, conceput într-o viziune modernă, adaptat realităţii prezente. Conform spuselor domnului Lazăr, noul statut urmează să fie publicat în viitor pe site-ul ANR şi supus astfel dezbaterii publice un an, timpul necesar şi suficient pentru ca membrii să poată face propuneri şi amendamente noi. Aşadar, domnul Lazăr a punctat importanţa rolului femeii deficiente de vedere în deciziile ANR şi a propus ca preşedinta Comisiei Naţionale de Femei să fie un reprezentant permanent şi cu drepturi depline în Adunarea Generală a ANR, aceasta urmând să aibă statut de invitat, alături de preşedinţii altor comisii existente în ANR, la şedinţele Consiliului Director atunci când se dezbat probleme specifice femeii deficiente de vedere sau aspecte în care este implicată şi Comisia de femei, propunere introdusă în proiectul de statut şi agreată până în acest moment. De asemenea, domnul Lazăr a adus în discuţie şi perspectiva de a se putea finanţa sau cofinanţa anumite activităţi specifice femeii deficiente de vedere şi ne-a asigurat că se fac demersuri în acest sens la Ministerul Muncii şi Justiţiei Sociale, demersuri care au cu atât mai multe şanse să aibă un ecou pozitiv, cu cât soluţiile sunt mai noi, iar activităţile sunt mai inovatoare. Un alt argument în susţinerea acestei idei este faptul că s-a observat la nivel ministerial că ANR a organizat cele mai multe activităţi în comparaţie cu organizaţii similare care reprezintă persoane cu alte tipuri de dizabilităţi, fapt care măreşte şansele de finanţare a activităţilor specifice.

Oricât de mult ne-am fi dorit să o avem în mijlocul nostru pe distinsa doamnă Tamara Ciofu, deputat PSD, starea meteo capricioasă ne-a refuzat cu îndârjire această oportunitate, ninsoarea abundentă şi viscolul împiedicând deplasarea demnitarului la eveniment. În această situaţie, tehnologia ne-a fost un aliat de nădejde, doamna deputat fiind contactată telefonic de către doamna Laura Dănila. În intervenţia sa, doamna Tamara Ciofu şi-a declarat interesul pentru problemele cărora trebuie să le facă faţă persoanele cu dizabilităţi şi ne-a asigurat că există politicieni (categorie din care face parte şi domnia sa) care sunt implicaţi şi preocupaţi de găsirea soluţiilor în vederea rezolvării acestora. În sprijinul celor afirmate, doamna deputat a expus măsurile prevăzute în programul de guvernare 2018-2020 destinate persoanelor cu dizabilităţi şi dezbătute în Parlamentul României: "realizarea Planului Naţional de Accesibilitate, accesibilizarea mediului fizic, informaţional şi comunicaţional; sancţionarea entităţilor care nu respectă dreptul de acces al persoanelor cu dizabilităţi; creşterea gradului de subvenţionare pentru serviciile de recuperare, dispozitive ajutătoare şi tehnologii asistive prin cnas; realizarea de programe pentru persoanele cu dizabilităţi, diferenţiate pe tipuri de handicap, vârste şi regiuni ale ţării; consultarea periodică a organizaţiilor reprezentative ale persoanelor cu dizabilităţi; crearea de centre locale de reinserţie profesională a persoanelor cu dizabilităţi pentru orientare în funcţie de aptitudini şi calificări".

De asemenea, doamna deputat Tamara Ciofu a ţinut să menţioneze şi demersurile instituţionale şi legislative propuse, care urmează să se concretizeze faptic. Printre acestea se regăsesc: "organizarea unui serviciu de urgenţă în direcţiile pentru asistenţă socială în lipsa asistenţilor personali; introducerea de evaluări psihologice pentru persoanele care doresc să devină asistenţi personali; obligativitatea finanţării serviciilor de asistenţă vie de către autorităţile locale; campanii de informare publică referitoare la drepturile persoanelor cu dizabilităţi; obligativitatea instalării de semnale acustice la semafoare de către autorităţile locale; identificarea de soluţii pentru asigurarea suportului necesar persoanelor cu dizabilităţi în perioada în care asistenţii personali beneficiază de zile libere; implementarea unui sintetizator vocal în limba română".

Doamna Laura Dănila a ţinut să îi mulţumească doamnei deputat Tamara Ciofu pentru oportunitatea pe care i-a oferit-o de a reprezenta Asociaţia Nevăzătorilor din România în cadrul Comisiei pentru Drepturile Omului. În acelaşi context, doamna deputat

şi-a exprimat intenţia de a continua colaborarea cu ANR, prin conceperea unui plan de integrare a adulţilor, dar mai ales a copiilor cu dizabilităţi în mediul social din care aceştia fac parte. În acest sens, doamna deputat a lansat demersul prin care propune înfiinţarea de grădiniţe destinate copiilor cu nevoi speciale în fiecare judeţ. Doamna deputat argumentează necesitatea înfiinţării acestora prin importanţa pe care o are educarea copiilor alături de familie, suportul familiei fiind foarte important în dezvoltarea lor.

În încheierea intervenţiei sale, doamna deputat Tamara Ciofu a apreciat că dificultăţile persoanelor cu dizabilităţi nu sunt problemele unui grup, ci aparţin întregii comunităţi. Tocmai de aceea, domnia sa ne-a asigurat că îşi va da tot concursul în sprijinirea propunerilor venite din partea ANR, pe care le va face auzite în plenul Camerei Deputaţilor şi şi-a exprimat încă o dată tot sprijinul pe care îl va acorda iniţiativelor de proiect ale ANR şi chiar a lansat acesteia invitaţia de a desemna o echipă care să participe la o întâlnire organizată în cadrul Comisiei pentru Drepturile Omului şi să intervină la Camera Deputaţilor pentru a prezenta temele pe care organizaţia le consideră prioritare, de o importanţă deosebită şi care pot constitui fundamentul unor demersuri legislative în sprijinul persoanelor cu dizabilitate vizuală.

Astfel s-a deschis seria dezbaterilor cu privire la stresul major pe care îl dezvoltă mama deficientă de vedere care este nevoită să îşi lase copilul la o grădiniţă dintr-un alt teritoriu, doamnele prezente reafirmând necesitatea înfiinţării de grădiniţe specifice copiilor cu dizabilităţi în fiecare judeţ şi propunând soluţii în sprijinul finalizării acestui demers.

Întâlnirea a continuat cu punctul "Repere organizatorice concrete privitoare la bunul mers al activităţii în anul în curs, la nivel naţional, interjudeţean şi local". Aici cuvântul i-a fost dat doamnei Teodora Ţigănaş, care a prezentat o serie de demersuri iniţiate la nivelul filialei ANR Braşov, demersuri ce s-au finalizat sau sunt în curs de concretizare, cu sprijinul Primăriei Braşov şi al altor autorităţi competente. Unul din aceste proiecte este cel referitor la accesibilizare, proiect care cuprinde accesibilizarea tuturor trecerilor de pietoni din municipiu, cu pavaj tactil şi semafoare cu semnalizare sonoră, accesibilizarea staţiilor mijloacelor de transport în comun, proiect care porneşte din Centrul Vechi al Braşovului, urmând să se extindă pe tot teritoriul municipiului. De asemenea, doamna Teodora Ţigănaş a încurajat doamnele prezente să obţină vizibilitate atât în mass-media, cât şi la nivelul conducerii judeţene şi municipale, dând exemplul pozitiv al Braşovului, care are constituit un comitet judeţean de analiză a problematicii persoanelor cu dizabilităţi, al cărui preşedinte este domnul Virgil Lazăr. Un alt proiect desfăşurat la nivelul municipiului Braşov este implicarea în programul "Şcoala altfel", care face parte din programul de învăţământ primar şi gimnazial, în cadrul căruia se discută despre prevenirea afecţiunilor oftalmologice. În acest context, doamna Teodora Ţigănaş a ţinut să sublinieze importanţa pe care o are colaborarea cu medicii de toate specializările, dar şi cu psihologii, inspectoratele şcolare judeţene şi direcţiile de sănătate publică, în scopul de a obţine o viziune corectă a problematicii persoanelor cu dizabilitate vizuală, care, din această perspectivă, nu trebuie considerate persoane bolnave, ci trebuie să fie acceptate ca persoane normale care au o deficienţă şi care se pot pune în valoare, cu toate abilităţile, pe toate planurile comunităţii şi vieţii sociale.

M-am simţit onorată să particip la acest eveniment. Doamna Laura Dănilă mi-a oferit oportunitatea de a lua cuvântul, iar cu acest prilej am tratat problematica persoanelor cu dizabilitate vizuală din perspectiva dezvoltării personale şi profesionale, expunând importanţa majoră pe care o are etapizarea procesului de integrare/reintegrare

socio-profesională, punând accentul pe etapele premergătoare obţinerii unui post: conştientizarea necesităţii de a avea un loc de muncă; alegerea acestuia în funcţie de abilităţi, calificare profesională şi obiective personale; întocmirea cv-ului şi a scrisorii de intenţie; comunicarea; imaginea şi mai ales atitudinea proiectată în timpul interviului de angajare. Toate aceste măsuri pot conduce la finalitatea de a obţine postul dorit şi fiecare în parte poate face diferenţa dintre a obţine sau nu postul dorit. Două alte aspecte foarte importante care converg acestui proces sunt reconversia profesională şi dezvoltarea personală cu accent pe dezvoltarea abilităţilor necesare, adaptate la cerinţele actuale ale angajatorilor, în raport cu posturile disponibile pe care persoana cu dizabilitate vizuală le poate ocupa. În acest sens, Asociaţia Nevăzătorilor din România se implică activ, dezvoltând proiecte specifice sferei profesionale şi face eforturi de a obţine finanţarea acestora, pentru a veni în sprijinul deficienţilor de vedere şi a le oferi suportul în demersul lor de a obţine un loc de muncă. Pentru ca persoana cu dizabilitate vizuală să poată face performanţă la locul de muncă, activitatea sa profesională trebuie să facă parte din sfera tactilă, auditivă şi de memorie; astfel există perspectiva apariţiei unei noi oportunităţi de angajare a "femeii cu dizabilitate vizuală" aşa cum a afirmat doctorul german Frank Hoffman în cadrul evenimentului organizat pe 16 februarie anul acesta, în Bucureşti, de organizaţia ashoka, eveniment la care am participat, făcând parte din echipa care a reprezentat ANR. Aşadar,

dr. Frank Hoffman propune o metodă complementară, non-invazivă, de depistare a cancerului la sân, dar şi o soluţie la problemele sociale pe care le au persoanele nevăzătoare. Discovering Hands (mâini descoperitoare) este programul înfiinţat de doctorul Frank Hoffman, program prin intermediul căruia femei nevăzătoare sunt instruite să devină examinatori medicali tactili (EMT) şi să realizeze examinarea clinică. Dr. Frank Hoffman consideră că persoanele nevăzătoare au o sensibilitate tactilă superioară care le permite să obţină o rată de precizie mai înaltă în detectarea cancerului la sân decât un doctor obişnuit, fapt care face ca dizabilitatea să fie transformată într-o abilitate. Ajuns deja în patru ţări (Germania, Austria, India şi Columbia), programul de formare pentru EMT are o durată de nouă luni şi este disponibil în centre vocaţionale specializate. În cadrul evenimentului s-au dezbătut soluţii de implementare a acestui proiect şi în România, demers care urmează, într-o primă fază, să fie supus analizei instituţiilor implicate.

A urmat dezbaterea unui alt punct important pe ordinea de zi - "Obiective şi propuneri de activităţi specifice, altele decât cele cuprinse în programul calendarului cultural-sportiv, elaborat la nivel naţional". Aşadar, Comisia de Femei îşi propune o serie de obiective pentru anul 2018: "îmbunătăţirea abilităţilor de comunicare şi relaţionare interpersonală şi de grup (workshop-uri, seminarii, ateliere etc.); dezvoltarea abilităţilor de relaţionare socială şi de comunicare a abilităţilor, nevoilor, necesităţilor şi doleanţelor în contextul dizabilităţii; optimizarea şi îmbunătăţirea calităţii fizice şi mentale a femeii deficiente de vedere prin diverse activităţi organizate de către persoane specializate care să îi ofere suport; dezvoltarea abilităţilor necesare pentru a face faţă la un interviu de angajare sau oricărei prezentări în viaţa publică (workshop-uri, seminarii, ateliere etc.); reconversie profesională, adaptată la actuala piaţă a muncii - identificarea unor noi profesii specifice din sfera tactilă, auditivă şi a memoriei, în care femeia cu dizabilitate vizuală să se poată recalifica; îmbunătăţirea calităţii vieţii prin dezvoltarea şi încurajarea menţinerii unui stil de viaţă sănătos; necesitatea derulării unei campanii naţionale de promovare a femeii deficiente de vedere şi a rolului acesteia în viaţa publică şi societate; derularea unei campanii de promovare a copiilor cu deficienţe de vedere, a familiilor acestora, precum şi a problematicii specifice lor; diversificarea activităţilor cu scopul de a sprijini şi atrage cât mai multe femei cu deficienţe de vedere, de condiţii sociale diferite, care necesită sprijin real din partea ANR".

Fiecare participantă la eveniment a avut oportunitatea să îşi prezinte activitatea desfăşurată în filială pe parcursul anului trecut, iar cu această ocazie doamnele s-au inspirat unele pe celelalte în a găsi soluţii pentru problemele lor.

Cu ultimul subiect de pe ordinea de zi - Discuţii şi decizii referitoare la concursurile "Imaginea ta contează" şi "Carmen Sylva", şedinţa a luat sfârşit. Ziua s-a încheiat într-o atmosferă prietenească şi armonioasă, cu o seară tradiţională de Dragobete, în timpul căreia participantele au purtat costume naţionale şi au prezentat momente artistice sau obiceiuri tradiţionale din zonele pe care le reprezintă.

Pot concluziona prin a spune că a fost un eveniment extrem de important, benefic şi constructiv pentru doamne, dar şi reuşit din toate punctele de vedere. Ţin să mulţumesc amfitrionului nostru, domnul Gelu Gherasim, preşedintele filialei judeţene Neamţ şi întregii sale echipe. I-am apreciat pe toţi deopotrivă şi pe fiecare în parte, mai ales pentru felul minunat în care ne-au făcut să ne simţim în toată această perioadă, stându-ne permanent în preajmă, atenţi, grijulii şi mereu în vervă, impregnându-i acestui eveniment o atmosferă destinsă, veselă şi jovială.




Viaţa filialelor


Arad

Vineri, 8 decembrie 2017, a avut loc cea de a patra ediţie a concursului "Ciornei Valentina - şi eu pot fi o bună gospodină". Data concursului a coincis cu numărul concurentelor, acestea fiind: Chiş Anuţa, Anton Irina, Ciocan Olimpia, Sampek Carmen, Rus Olivia, Poza Adriana, Aldea Livia şi Veghina Mărioara. Ele s-au întrecut în cinci probe, în care şi-au arătat îndemânarea. Prima probă a presupus împăturirea unor bluze şi coaserea de nasturi, apoi li s-a cerut să cureţe, să spele şi să proceseze nişte legume, iar în final au avut de creat un platou cu aperitive reci.

Membrele juriului, Liliana Bălaj şi Cati Pascal, ambele de la Club Lions Arad 2007, au fost deosebit de obiective şi, datorită prestaţiei bune a tuturor concurentelor, au avut o misiune foarte grea. S-a punctat calitatea şi aspectul preparatelor, dar şi ţinuta frumoaselor gospodine. Deoarece s-au obţinut mai multe punctaje identice, timpul realizat de fiecare participantă a fost criteriul decisiv de departajare. Câştigătoare a fost, pentru a doua oară consecutiv, Aldea Livia.

Doamnele de la Club Lions Arad 2007 au asigurat atât jurizarea, cât şi premierea. Toate concurentele au primit premii constând în obiecte, aparatură electrocasnică şi produse cosmetice. Mulţumim Club Lions "Arad 2007" şi Ofensiva Tinerilor pentru suportul acordat!

*

Întâlnire de gradul 0 pe strada Unirii, numărul 10, la Asociaţia Nevăzătorilor din România, Filiala Judeţeană Arad. Moş Crăciun, ajutat de Înaltpreasfinţitul Timotei şi de leoaicele din Lions Club Arad 2007, le-a făcut o mare bucurie tuturor copiilor aflaţi în evidenţa Asociaţiei Nevăzătorilor Arad.



Serbarea de Crăciun a avut loc pe data de 20 decembrie 2017, iar în deschidere corul Asociaţiei Nevăzătorilor, înfiinţat prin grija părintelui consilier Gabriel Mariş, şi tinerii de la seminarul teologic din Arad au susţinut un recital de colinde şi au fost răsplătiţi cu aplauze furtunoase.

După momentul artistic, Înaltpreasfinţia Sa Timotei le-a transmis tuturor celor prezenţi arhiereasca binecuvântare, urările de sărbători fericite, sănătate, împliniri şi bucurii duhovniceşti.



Preşedintele asociaţiei a ţinut să le mulţumească tuturor celor care au făcut posibilă mult aşteptata venire a moşului şi l-au sprijinit în procurarea darurilor pentru copiii cu deficienţe vizuale. În acest an, sponsorii lui Moş Crăciun au fost: Arhiepiscopia Aradului, Lions Club Arad 2007, preşedinte Liliana Balaj, Ofensiva Tinerilor, compania Stefano şi familia Novac din Pecica. Le mulţumim tuturor!

*

În ajun de Crăciun, Lions Club Arad 2007 a adus bucurie pentru 15 familii din judeţul Arad, aflate în evidenţa Asociaţiei Nevăzătorilor România, Filiala Judeţeană Arad, cărora le-au oferit pachete cu alimente, produse de igienă personală şi detergenţi.



Mulţumim Lions Club Arad 2007!

*

Pentru al patrulea an consecutiv, am organizat revelionul la sediul filialei noastre. Festivităţile au început pe data de 31 decembrie şi s-au încheiat pe data de 2 ianuarie. Au participat 25 de petrecăreţi, care, potrivit propriilor mărturisiri, s-au distrat pe cinste.



*

S-a dat startul activităţilor dedicate petrecerii timpului liber la Asociaţia Nevăzătorilor din Arad. Pe data de 10 februarie 2018, ANR Arad a iniţiat o foarte reuşită întâlnire amicală. De la acest eveniment nu puteau lipsi deosebit de gustoasa fasole cu ciolan, pregătită la ceaun, vestita Pită de Pecica şi tradiţionala pălincă. Au fost prezenţi 50 de membri ai filialei şi prieteni ai acestora, care s-au delectat cu bunătăţile mai sus amintite şi s-au simţit bine împreună.

Deoarece Olivia Rus, preşedinta Comitetului Organizaţiei de Femei, şi-a prezentat demisia din motive personale, a avut loc, tot pe data de 10 februarie, adunarea destinată alegerii succesoarei sale. Chiar Olivia Rus a recomandat-o pe Anuţa Chiş, iar propunerea ei a fost aprobată în unanimitate.

(Corespondenţe preluate de pe pagina oficială de facebook a ANR filiala Arad)

*

Pe data de 24 februarie 2018, cu ocazia sărbătorii de Dragobete, varianta românească a Zilei Îndrăgostiţilor, filiala noastră a organizat o cină festivă, găzduită de restaurantul "Ibis" din Arad.



Pentru că restaurantul este situat în zona industrială a oraşului, transportul a fost asigurat de către ANR Arad. 36 de membri ai filialei, însoţiţi de prietenii lor, au luat parte la această reuniune. La intrarea în restaurant, invitaţii au primit în dar lumânări parfumate, făcute special pentru ei de membrii Organizaţiei de Tineret a filialei şi de voluntarii de la fundaţia "Ofensiva Tinerilor".

Pe lângă socializare, bună-dispoziţie sau atmosfera extrem de relaxantă, participanţii au beneficiat de o masă rafinată şi de un desert cu adevărat delicios.



Irina Anton
Argeş

Activităţile membrilor filialei noastre din luna decembrie a anului 2017 au debutat cu o manifestare sportivă tradiţională, respectiv cu un concurs de şah şi table între nevăzătorii şi surzii din Piteşti, desfăşurat pe 4 decembrie la clubul filialei. Dintre nevăzători s-au afirmat, la şah, Dumitru Preda şi Iulian Constantin.

Tot în luna decembrie au mai avut loc alte manifestări cultural-artistice. Astfel, corul nostru de colinde "Datina", care fiinţează de câţiva ani buni, a oferit trei spectacole în trei locaţii diferite. Pe 11 decembrie, la o clinică de fizioterapie şi kinetoterapie din Piteşti, numită "Loresano", unde lucrează şi colegul nostru Octavian Constantin. Pe 13 decembrie - la biserica "Sfinţii Închisorilor", aflată în fosta sală de torturi a închisorii din Piteşti, unde

şi-au pierdut viaţa mulţi luptători pentru libertate şi credinţa în Dumnezeu, la această manifestare având foarte mulţi spectatori, care participaseră şi la slujba unui Sfânt Maslu. După ambele recitaluri, colindătorii au primit aplauze, felicitări şi mici atenţii dulci. Ne-a fost alături părintele Radu Constantin Gabriel, parohul paraclisului nevăzătorilor "Mihail şi Gavriil", care merită felicitat pentru tot ceea ce face pentru noi. Subliniez că toţi membrii grupului nostru au fost deosebit de conştiincioşi, nu au lipsit de la nicio repetiţie, dar trebuie să le evidenţiez, în primul rând, pe domnişoara Simona Ostaş şi pe doamna Diana Udrescu, autoarele unor performanţe recitative de invidiat.

Al treilea spectacol a avut loc pe 19 decembrie 2017, în cadrul festivităţii de sfârşit de an, iar cu acest prilej toţi membrii filialei, participanţi la activităţile cultural-sportive, au fost răsplătiţi după merit. Tot cu această ocazie a avut loc un concurs de istorie bisericească intitulat "Mânăstirile de la Curtea de Argeş - 500 de ani de atestare documentară - Sfântul domnitor Neagoe Basarab şi ctitoriile sale din ţară şi de peste hotare", concurs bazat pe un material bibliografic destul de stufos, dar foarte interesant. Câştigătorii au fost: Udrescu Diana, Olteanu Dana, Dina Vasile şi Olteanu Alexandru. Nu ne rămâne decât să îi felicităm pe toţi colegii noştri, care s-au implicat în activităţile filialei şi, înaintea tuturor, pe doamna Elena Matei, preşedinta femeilor nevăzătoare, care organizează frecvent tombole şi diverse acţiuni sociale.

De asemenea, pe 20 decembrie a avut loc o petrecere la restaurantul Casa Argeşeană, la care au participat mulţi nevăzători.

Mulţumim conducerii operative a filialei, doamnei preşedinte Martin Gabriela şi doamnelor salariate Nicolescu Alina şi Cârstea Mihaela, cărora ţin să le urez un An Nou fericit şi multe bucurii!

Victor Jitea

*

Pe data de 15 ianuarie 2018, când s-au împlinit 168 de ani de la naşterea lui Mihai Eminescu, s-a desfăşurat la clubul filialei Argeş un spectacol aniversar de muzică şi poezie.



Moderatorul întâlnirii a fost Vasile Giulea, prim-vicepreşedintele filialei Argeş, completat în mod cât se poate de fericit de Alexandru Olteanu, Ion Udrescu şi Mirela Băcanu. Auditoriul s-a putut delecta cu cele mai frumoase poezii ale genialului sărbătorit şi cu melodii scrise pe versurile sale. Au recitat Elena Matei, Ioana Matei, Veronica Văduva, Gheorghe Băjenaru, Mirela Băcanu, Aurelia Alexe, Dana şi Alexandru Olteanu. Momentele muzicale au fost susţinute de Aurelia Alexe, Elena Matei, Mihaela Toma şi Simona Ostaş. Îmi face o mare plăcere să spun că Mihaela Toma şi Simona Ostaş, autoarele unei sensibile interpretări a tulburătoarei, vibrantei, splendidei ode pe care Grigore Vieru i-a consacrat-o lui Mihai Eminescu, iar Doina şi Ion Aldea Teodorovici au transpus-o magistral pe note, au izbutit să impresioneze puternic asistenţa.

N-a lipsit de la această manifestare nici părintele Gabriel Radu Constantin, care a ales pentru noi, din creaţiile mai puţin cunoscute ale bardului de la Ipoteşti, o poezie închinată Maicii Domnului şi intitulată "Răsai asupra mea".

După încheierea programului artistic, doamnele din comisia de femei i-au îmbiat pe toţi participanţii cu băuturi răcoritoare, dulciuri şi cafea. Pentru excelenta organizare a unei activităţi deosebit de reuşite se cuvine să o felicităm din nou pe doamna Gabriela Martin, preşedinta filialei Argeş.

Pe 24 ianuarie 2018, de Ziua Unirii Principatelor Române, tot la clubul nostru, unde se află şi paraclisul "Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavril", a avut loc, imediat după săvârşirea Liturghiei, o scurtă festivitate dedicată acestui eveniment istoric, în timpul căreia s-au intonat în cor mai multe cântece de inspiraţie patriotică, iar la final ne-am prins toţi într-o emoţionantă "Horă a Unirii".

Trebuie să menţionez că unele dintre doamne şi domnişoare au venit îmbrăcate în costume naţionale, afişând cu mândrie tradiţionala ie românească.

Victor Jitea
Bacău

Pe 27 Decembrie 2017, a treia zi de Crăciun, membrii Filialei Asociaţiei Nevăzătorilor din Bacău au participat la Sărbătoarea Pomului de Crăciun, la care copiii s-au întâlnit cu Moş Crăciun, l-au salutat şi au primit daruri din partea lui.

Cum la filiala Bacău Moşul a ajuns cu o întârziere de două zile, explicaţia acestei întârzieri a venit de la preşedinta Laura Damian, care a spus că "din cauza vremii, sania a avut probleme tehnice în drumul spre Laponia, aşa că echipajul s-a oprit la Bacău, iar problemele s-au remediat într-un service auto".

Serbarea s-a încheiat cu recitalul grupului vocal condus de domnul profesor Dumitru Chiuc, în cadrul căruia soliştii ne-au oferit colinde, o urătură şi o sorcovă, toate interpretate într-o manieră care a stârnit ropote de aplauze. Graţie mobilizării pe care a făcut-o doamna Elena Popa, sala filialei a fost din nou plină.

Noaptea dintre ani ne-a găsit tot împreună, de data aceasta la Oneşti, la Hanul Borzeşti, unde s-au adunat peste 100 de membri ai filialei noastre. Tot doamna Elena Popa s-a ocupat de organizarea evenimentului şi a făcut-o, ca de obicei, exemplar. Atmosfera a fost specifică trecerii dintre ani, cu muzică bună, dans, mâncăruri alese, toate contribuind la reuşita unei petreceri perfecte.

Sperăm ca şi în 2018 să putem petrece împreună momente la fel de plăcute şi să întâmpinăm anul 2019 tot între prieteni. Dorim "La mulţi ani!" tuturor membrilor ANR!

*

Pe 8 februarie 2018, filiala Bacău a găzduit o activitate dedicată copiilor nevăzători aflaţi în evidenţele asociaţiei. Iniţiativa acestei acţiuni i-a aparţinut lui Bogdan Basarab, referentul cultural demisionar. El s-a ocupat de mobilizare, a selectat muzica şi a conceput diplomele pentru micii bucătari, însă, din păcate, atmosfera creată în urma demisiei sale l-a împiedicat să participe la eveniment.



Comisia de femei s-a îngrijit de bunul mers al acestei întâlniri, iar activitatea în sine a fost coordonată de Daniela Burghelea, profesor la Şcoala Gimnazială Specială "Maria Montessori".

Am avut o prezenţă destul de numeroasă, 19 copii, veniţi din tot judeţul, cu vârste cuprinse între 7 şi 14 ani. Daniela Burghelea a numit activitatea "Salata de fructe", iar copiii au fost împărţiţi în cinci grupe, conduse de profesoară sau de membrele comisiei de femei, care au lucrat la cinci mese diferite. Manifestarea s-a deschis cu prezentarea copiilor, care s-a realizat prin intermediul unui cântecel.

M-a impresionat dezinvoltura micilor concurenţi, care, după primele prezentări dirijate de profesoară, s-au descurcat impecabil şi au ştiut să apeleze la formulele de politeţe potrivite.

În ceea ce priveşte salata, copiii au făcut totul, de la spălarea, cojirea şi tăierea fructelor, până la combinarea ingredientelor şi, bineînţeles, la degustarea produsului finit.

După ce rodul muncii lor a fost apreciat şi de invitaţi, doamna Laura Damian, preşedinta filialei noastre, le-a oferit câte o diplomă intitulată "Micul Masterchef". De asemenea, copiii au primit câte un mic dar şi câte o gustare înaintea desertului gătit chiar de ei. A fost prima activitate de acest gen desfăşurată la Filiala Bacău, iar eu sper că toată lumea este convinsă de faptul că astfel de experienţe le sunt de mare folos copiilor, îi ajută să se pregătească pentru viaţă şi ar trebui repetate cât mai des.

*

Vineri, 9 martie 2018, 50 dintre membrii Filialei ANR Bacău au avut privilegiul de a merge într-un pelerinaj la două frumoase lăcaşe de cult din judeţul Suceava. Este vorba despre mânăstirile "Sfântul Mina" şi "Boroaia". Din punct de vedere duhovnicesc, momentul de vârf al pelerinajului a fost prezenţa la slujba Sfântului Maslu, oficiată la mânăstirea "Boroaia".



Pelerinajul a fost organizat impecabil de doamna Elena Popa şi s-a desfăşurat la sugestia doamnei Ana Buca, membră a Comisiei de Femei.

Popasul la mânăstirea "Sfântul Mina", situată pe Dealul Bisericii, ne-a oferit prilejul de a cunoaşte un spaţiu deosebit, în care iubirea de oameni şi credinţa în Dumnezeu parcă se revarsă de pretutindeni, aducând pace în sufletele tuturor vizitatorilor. Această mânăstire, construită de o comunitate a Creştinilor Ortodocşi de rit vechi, este slujită de şapte călugări şi are hramul "Sfântul mare mucenic Mina, ocrotitorul păgubiţilor".

Se spune că într-una dintre duminicile anului 2014, în timp ce se aflau la slujbă, credincioşii au fost martorii unui miracol. Potrivit mărturiei călugărilor, turla mânăstirii a fost înconjurată de o aură, iar chipul Maicii Domnului s-a conturat pe cer. Atraşi de această minune, foarte mulţi pelerini vin la mânăstirea "Sfântul Mina" pentru reculegere şi rugăciune.

Următorul popas, cel de la mânăstirea "Boroaia", ne-a prilejuit o experienţă a cărei bogăţie spirituală nici nu poate fi redată prin cuvinte.

În biserică se află racla cu trupul neînsufleţit al părintelui Ilarie Argatu, ctitor al mânăstirii, duhovnic înţelept, despre care, în timpul vieţii, credincioşii afirmau că avea puterea de a exorciza. Construcţia edificiului a fost terminată de fiul său, Alexandru Argatu, care este stareţul mânăstirii şi care a împlinit 73 de ani chiar în ziua vizitei noastre.

Deşi slujba a durat peste patru ore, de la 22.00 la 02.15, noaptea albă, petrecută într-un asemenea loc sfânt, a fost privită de noi toţi ca un dar minunat, primit cu bucurie în postul Paştelui.



(corespondenţe semnate de Luminiţa Târlungeanu)
Botoşani

O scenetă realmente reușită și cântece patriotice, azi, 27 ianuarie, la ANR Botoşani, într-un inedit eveniment dedicat Unirii, pregătit de Carmen Simion și Laura Dănilă. Adolescenţii au primit recompense finaciare pentru evoluția lor din partea lui Tudorel Tupiluși, Valentin Bălan și Alexandru Surugiu.

La final, toți spectatorii, ce au participat în aceeaşi zi și la Cupa Unirii la șah și la table, au savurat clătite oferite de Laura Dănilă, la desertul oferit contribuind și Tudorel Tupiluși, Cezar Vieru și Valentin Bălan. Frumos!

*

Pe data de 27 ianuarie, la Clubul ANR Botoşani a fost organizată Cupa Unirii la şah şi table. Clasamentul la şah a fost următorul: Cezar Vieru - locul I, Tudorel Tupiluşi - locul al II-lea, Bunduc Neculai - locul al III-lea, Mitică Tiliban - menţiune.

La table, primul loc a fost ocupat de Alexandru Surugiu, urmat de Vasile Tupiluş, Paraschiva Seliman şi Ghiţă Aniculăese. Toţi câştigătorii au fost recompensaţi cu premii din partea ANR Botoşani.

Sâmbătă, 10 februarie, la Clubul ANR Botoşani a fost organizată o întrunire a Grupei pensionarilor din Cooperaţie, preşedinte Paraschiva Seliman. Şedinţa s-a ţinut în prezenţa domnului Alexandru Surugiu, preşedintele ANR Botoşani. După ce s-au citit rapoartele pentru 2017, s-au făcut propuneri pentru anul în curs.

Tot cu acest prilej, s-a constituit, în premieră, o grupă de Tineret la Botoşani. Şef de grupă a fost ales Eusebiu Toma, iar locţiitorul său este Marius Chirilă. Adunarea de constituire a fost statutară, sâmbătă fiind prezenţi 10 tineri, cu vârste între 16 şi 35 de ani. Îi invităm pe toţi membrii noştri, care au vârsta potrivită şi cred că s-ar regăsi în activităţile iniţiate de tineri, să li se alăture. Să fie într-un ceas bun!

corespondenţe semnate de

Carmen Moraru
Bucureşti

Când Asociaţia Nevăzătorilor ne-a chemat la o petrecere în cinstea sexului frumos, am fost printre cele aproximativ 80 de persoane care au răspuns la această invitaţie şi ţin să vă informez că nu am regretat.

Banchetul a avut loc pe data de 10 martie 2018, la restaurantul "Trattoria", iar gazdele ne-au întâmpinat cu multă amabilitate şi cu mâncăruri gustoase.

Aşa cum cere obiceiul, festivităţile au fost deschise de domnul Tudorel Tupiluşi, preşedintele Asociaţiei Naţionale a Nevăzătorilor, care a salutat oaspeţii, a mulţumit echipei care s-a ocupat de pregătirea evenimentului şi ne-a făcut tradiţionalele urări de Ziua Femeii. Tot ca o dovadă de atenţie şi admiraţie, fiecare doamnă a primit un mic dar din partea organizatorilor.

Programul artistic a fost destul de variat şi aş îndrăzni să afirm că a satisfăcut majoritatea preferinţelor. Mai întâi am asistat la un amuzant număr de stand-up comedy, oferit de Teodora Nedelcu, Radu Bucălae şi Micutzu (Cosmin Nedelcu). Spectatorii au savurat din plin acest moment, au râs, au glumit cu actorii şi i-au răsplătit cu aplauze furtunoase. Au urmat interpreţii de muzică populară Valeria Arnăutu şi Ion Ioniţă. Amândoi s-au declarat încântaţi să participe la sărbătoarea nevăzătorilor şi au susţinut recitaluri foarte apreciate de public.

Însă premiul pentru cea mai romantică evoluţie li se cuvine tot unora dintre invitaţii nevăzători. Doamna Iunia Tănase, domnul Alexandru Gheorghe şi domnul Marius Hîrleţ s-au lăsat înduplecaţi de rugăminţile amicilor din asistenţă, au urcat pe scenă şi ne-au emoţionat pe toţi printr-un adorabil repertoriu nostalgic.

De asemenea, o contribuţie importantă la reuşita serii a avut Alexandru Voican, talentatul nostru prieten de la studioul ANR, care a ştiut să anime în permanenţă atmosfera şi să interpreteze cu profesionalism o inspirată selecţie de piese muzicale din cele mai diferite genuri.

Până spre miezul nopţii, am cântat, am dansat, am aplaudat, am făcut fotografii şi, înainte de orice, am stat de vorbă cu oameni dragi, pe care nu-i mai văzusem de ani buni.

Dincolo de toate deosebirile dintre noi, cred că nu trebuie să ratăm nicio posibilitate de a ne cunoaşte mai bine, de a ne apropia şi de a petrece împreună câteva ore plăcute. În ce mă priveşte, sper că iniţiativele de acest fel vor deveni o practică obişnuită şi că voi mai avea prilejul să vă povestesc despre ele.

Izabella Dumitra
Buzău

În dimineaţa zilei de 4 decembrie 2017, membrii Filialei Judeţene Buzău a Asociaţiei Nevăzătorilor din România s-au reunit la sediul filialei pentru a marca "Ziua Internaţională a persoanelor cu dizabilităţi".

Cei prezenţi au participat la două concursuri, unul de cultură generală şi altul, în premieră, intitulat "Cea mai delicioasă prăjitură", concurs destinat gospodinelor nevăzătoare din filiala noastră. S-au înscris la concurs patru doamne care şi-au demonstrat măiestria în arta preparării deserturilor. Prăjiturile au fost premiate după ce au fost degustate de toţi participanţii şi după ce juriul şi-a spus cuvântul.

Toate prăjiturile au fost foarte bune, gustoase şi aspectuoase, concurentele fiind răsplătite cu premii în bani. Aş vrea să menţionez că una dintre participante la concursul de gastronomie, aşa cum am spus, primul de acest gen, a fost doamna Ana Barbu, reprezentanta noastră la concursul "Imaginea ta contează", ediţia 2017, la care a obţinut un binemeritat loc doi pe ţară. O felicităm şi îi dorim noi succese!

Revenind la activitatea noastră, a fost o zi frumoasă şi plăcută pentru toţi participanţii la această acţiune în care îndeletnicirile culinare ale doamnelor noastre s-au împletit cu voia bună şi divertismentul, o zi în care oamenii s-au simţit foarte bine împreună.

Aurelia Glogojan

*

Aşa cum se ştie, pe 24 ianuarie s-au împlinit 159 de ani de la Unirea Principatelor Române. Dorind să marcheze acest moment unic din istoria Românilor, nevăzătorii Filialei Judeţene Buzău, iubitori de cultură şi de cunoaştere, s-au întâlnit la sediul nostru pentru a sărbători atât "Mica Unire", cât şi împlinirea a 168 de ani de la naşterea inegalabilului poet naţional şi universal Mihai Eminescu.



Au fost prezentate materiale despre înfăptuirea Unirii Principatelor Române şi au avut loc dezbateri pe marginea lor. În opinia participanţilor la discuţii, domnia lui Alexandru Ioan Cuza, deşi scurtă, 1859-1866, a fost perioada de început a României moderne. De ea se leagă recunoaşterea unirii pe plan internaţional, constituirea primului parlament al României, instalarea primului guvern unitar, adoptarea primei constituţii româneşti, dar şi reforme esenţiale cum ar fi: reforma electorală, reforma agrară, reforma învăţământului ori secularizarea averilor mânăstireşti.

În concluzie, primul pas către desăvârşirea statului naţional român, vis împlinit abia la 1 decembrie 1918, s-a făcut la 24 ianuarie 1859.

Şi aniversarea zilei de naştere a marelui Mihai Eminescu s-a bucurat de o largă participare. Lilica Ioniţă, Anica Barbu, Aurelia Glogojan, Jinga Stanca, membre active ale filialei noastre, ne-au reamintit câteva momente importante din viaţa lui Mihai Eminescu, au vorbit despre opera sa monumentală, au evocat statornica lui prietenie pentru Ion Creangă sau înflăcărata iubire pe care, în ciuda intens comentatelor infidelităţi reciproce, i-a păstrat-o până la moarte frumoasei Veronica Micle şi au recitat versuri din vasta creaţie a genialului poet. În ce mă priveşte, consider că astfel de întâlniri ne îmbogăţesc spiritual, ne aduc mai aproape unii de alţii, ne dăruiesc un plus de bunătate şi de înţelepciune.

Aurelia Glogojan
Cluj

Sediul filialei Cluj al Asociaţiei Scriitorilor a găzduit în data de 7 martie anul curent o dublă lansare de carte. Ne-au fost prezentate volumele "Nu înţeleg ce mi se întâmplă" (versuri - Editura Charmides) şi "Scene, explorări, condeie - dialoguri salvate", ambele avându-l ca autor pe cunoscutul scriitor Radu Sergiu Ruba, o personalitate impetuoasă, dăruită cu o inepuizabilă energie.

Dezbaterile au fost moderate, cu distincţia şi căldura de totdeauna, de doamna Irina Petra, preşedinte usr Cluj. Mai întâi, poetul Ion Cristofor a conturat un expresiv portret al lui Radu Sergiu Ruba, un portret complex, închegat din rememorarea unor secvenţe din întâlnirea culturală a celor doi, din mirifica perioadă a liceului.

Poetul Ion Mureşan a analizat volumul de poeme, reliefându-i aria tematică, plurivalenţa discursului liric şi convergenţa unor elemente narative şi dramatice în poeme.

Cu sobrietate, dar şi cu o bine temperată vibraţie, scriitorul Ion Podosu a prezentat volumul de "Dialoguri salvate", remarcând spontaneitatea, construcţia inteligentă şi ineditul acestor convorbiri, a căror lectură poate reprezenta o adevărată aventură spirituală.

În publicul destul de numeros, alături de profesorii şi elevii de la Liceul Special pentru Deficienţi de Vedere, s-au aflat şi câţiva scriitori de marcă din urbea noastră: Doina Cetea, Persida Rugu, Minerva Chira şi alţii.



Ana Hompot

*

Ziua Internaţională a Femeii a fost celebrată la Cluj în data de 10 martie, la restaurantul Delaf, un local prietenos, cu un personal extrem de amabil. În cadrul toastului, preşedintele filialei Cluj, scriitorul Ion Podosu, a felicitat cu multă sensibilitate doamnele, elogiind sporul de frumuseţe pe care ele îl aduc în lume.



Titlul de "Doamna Anului" iniţiat cândva de filiala noastră, i-a fost conferit doamnei Mariana Pop, o membră activă a asociaţiei, o femeie plină de energie şi generozitate. Alături de urările tuturor, doamnele prezente au primit câte o floare şi au fost răsfăţate cu un prânz delicios, oferit de filială.

Dan Robert Filip şi-a dezvăluit încă o dată calităţile excepţionale de solist şi DJ.

Ne-au încântat în aceeaşi măsură melodiile interpretate de Ionel Lădaru şi Ioana Lădaru, aceasta din urmă reprezentând pentru unii dintre noi revelaţia zilei.

A fost organizată şi o tombolă, obiectele puse "la bătaie" fiind: un prăjitor de pâine, un expresor de cafea şi, marele premiu, un televizor, câştigat de domnul Daniel Jakab.

Salariaţii filialei şi familiile lor ne-au fost alături în calitate de prieteni plini de delicateţe şi solicitudine.

Ana Hompot
Constanţa

Actori ai Teatrului de Stat Constanţa au participat, pe 1 februarie, la un eveniment inedit organizat de Centrul Cultural "Teodor T. Burada", dedicat Zilei Internaţionale a Cititului Împreună, în colaborare cu filiala judeţeană a Asociaţiei Nevăzătorilor din România.



Nevăzătorii au citit poezii şi, alături de actori, au interpretat o piesă de teatru, o comedie.

Actorul Teatrului de Stat Constanţa, Dan Cojocaru, este cel care colaborează frecvent cu Asociaţia Nevăzătorilor, contribuind chiar la înfiinţarea trupei de teatru "Tetis" a nevăzătorilor constănţeni. De altfel, în luna septembrie se va organiza la Constanţa primul Festival de teatru pentru persoanele cu deficienţe de vedere. Astăzi, de Ziua Internaţională a Cititului Împreună, s-au adunat din nou şi au citit împreună creaţii ale poeţilor Mihai Eminescu, Ion Minulescu, George Coşbuc, Adrian Păunescu.

Actorii Dan Cojocaru şi Ana Maria Ştefan şi membrii Trupei de Teatru "Tetis" a Asociaţiei Nevăzătorilor - Iulian Iova, Mariana Globaru, Adelina Lazu, Monica Lebu, Dumitru Ciobanu, Daniela Vrânceanu şi Nicolae Rusu - au citit apoi piesa de teatru "Comedia celui care şi-a luat de nevastă o femeie mută", scrisă de Anatole France, pe care o vor prezenta în faţa publicului în luna martie. S-a aplaudat îndelung, s-a râs copios şi, la bis, au interpretat, la mixt, o scenetă satirică.

Au citit împreună şi s-au simţit colegi, nevăzătorii folosindu-se de alfabetul braille. "În afară de faptul că suntem nevăzători sau parţial nevăzători, suntem nişte oameni întregi din toate punctele de vedere. Mi-aş dori mult să văd o piesă în care cei mai talentaţi dintre colegii mei nevăzători să joace împreună cu actorii Teatrului de Stat", a spus, la final, Iulian Iova, preşedintele filialei Constanţa a Asociaţiei Nevăzătorilor.



(articol de Feri Predescu preluat de pe site-ul evz.ro)
Dolj

După Galaţi, Bacău, Baia Mare şi alte oraşe din România, în luna decembrie a anului 2018 a venit rândul Craiovei să găzduiască expoziţia de prezentare a proiectului intitulat "Cerul în mâinile tale - Planetariu pentru nevăzători", expoziţie tactilă şi multisenzorială.

Timp de două săptămâni, proiectul s-a desfăşurat la muzeul "Oltenia" din Craiova, unde s-a bucurat de atenţia multor persoane cu deficienţe de vedere. Dar la ce se referă activităţile din cadrul proiectului?

În realitate, sunt nişte lecţii virtuale de astronomie, care presupun următorii paşi: mai întâi, nevăzătorul ia loc pe un scaun care se roteşte uşor spre dreapta, apoi pipăie cu degetele constelaţiile de pe două cupole.

În deschidere, au vorbit despre utilitatea proiectului mai mulţi reprezentanţi ai gazdelor, între care şi doamna Olivia Ciobanu, custodele muzeului "Oltenia", iar din partea beneficiarilor, subsemnatul, în calitate de vicepreşedinte al filialei Dolj a Asociaţiei Nevăzătorilor, a rostit câteva cuvinte de mulţumire. Am rămas plăcut impresionat de această inedită expoziţie, la care nevăzătorii din Craiova nici n-ar fi visat. Să-ţi imaginezi cele 29 de constelaţii, să ai cerul în mâinile tale, iată ceva incredibil şi, în alte vremuri, foarte greu de realizat.

La plecare, toţi am primit câte o broşură şi câte un CD cu explicaţiile folositoare, accesibile, competente, care ne-au ghidat în timp ce priveam constelaţiile de pe cele două cupole ale planetariului.



Marin Sandu

*

Pe data de 7 martie 2018, în sala Clubului nevăzătorilor din Craiova, a avut loc o reuniune dedicată Zilei Internaţionale a Femeii.



Această sărbătoare s-a născut în Statele Unite ale Americii, la începutul secolului XX, iar în 1977, cu prilejul proclamării anului internaţional al femeii, ONU i-a consacrat existenţa.

Noi ne-am adunat cu mare bucurie pentru a omagia sexul frumos, iar doamnele şi domnişoarele au fost încântate de acest demers cavaleresc.

Domnul Leontin Mladinescu, preşedintele filialei noastre, domnul Florin Jianu, referent cultural, ajutaţi de domnul George Deliu, au căutat sponsori, s-au ocupat de toate detaliile şi au izbutit să organizeze un eveniment deosebit.

În deschiderea întâlnirii, doamna Constanţa Popescu, reprezentanta filialei Dolj la adunarea generală a Comisiei de Femei, desfăşurată la Piatra Neamţ, în perioada 23-25 februarie, ne-a făcut un rezumat al subiectelor abordate acolo.

În continuarea programului, Diana Cazan, o promiţătoare interpretă de muzică uşoară, ne-a delectat cu superba piesă care i-a adus un premiu la concursul internaţional de la Cracovia. Această melodie se intitulează "Întrebări" şi s-a bucurat de aprecierile tuturor spectatorilor.

În jurul meselor încărcate de bunătăţi, s-au discutat probleme diverse, mulţi dintre cei prezenţi declarându-se mulţumiţi de activităţile realizate de filială noastră în anul 2017.

După masa festivă, toate doamnele au primit mici atenţii, mărţişoare, flori şi felicitări.

Am plecat spre case fericiţi că am putut să fim împreună în dimineaţa însorită de primăvară şi convinşi că viitoarele acţiuni pe care le va iniţia Asociaţia Nevăzătorilor vor atrage un număr din ce în ce mai mare de participanţi.



Marin Sandu
Galaţi

Sâmbătă, 9 decembrie 2017, au răspuns la invitaţia Filialei Galaţi 25 de prieteni brăileni. Cu acest prilej am organizat împreună concursuri de şah şi de table, am dansat şi am socializat. La concursul de şah s-au înregistrat următoarele rezultate: locul I - Vlad Dumitrel din Galaţi, locul II - Ion Cămară, de asemenea din Galaţi, iar pe locul III s-a clasat brăileanul Daniel Suciu.

La concursul de table primul loc a fost ocupat de Cătălin Dogaru, locul II i-a revenit lui Gheorghe Gutman, iar locul III, lui Andrei Valentin.

*

Data naşterii poetului naţional al românilor, prozatorul, dramaturgul, ziaristul şi gânditorul Mihai Eminescu (1850-1889), este atât Ziua Culturii Naţionale, cât şi o zi de reflecţie asupra culturii române, asupra esenţei românismului din sufletul oricăruia dintre noi. Cu această ocazie, nevăzătorii din filiala Galaţi s-au adunat la sediul nostru, unde s-a organizat un concurs cu tema "Viaţa, poezia şi activitatea lui Mihai Eminescu". Prestaţiile concurenţilor au fost răsplătite cu premii, apoi toţi participanţii au cântat melodii pe versurile poetului, iar la final s-a socializat la o cafea şi un pahar de vin.



*

Vineri, 16 februarie, la Centrul de zi pentru persoane cu dizabilităţi vizuale din cadrul Asociaţiei s-a desfăşurat Cupa "16 Februarie", concurs de şah şi table.



Câştigătorul la şah a fost Vlad Dumitrel, care a fost desemnat pentru faza naţională, iar la table s-a afirmat o tânără speranţă, Andrei Lenuţa Lenuş, care a câştigat tot ce se putea. Felicitări câştigătorilor!

*

Pe data de 6 martie 2018, la Centrul de Zi pentru Persoane cu Dizabilităţi Vizuale din cadrul Asociaţiei, numeroşi nevăzători au luat parte la Taina Sfântului Maslu, au primit aghiasmă, s-au spovedit şi s-au împărtăşit. Lucrările sfinte au fost săvârşite de către preoţii Bisericii Sfânta Filofteia, care le-au împărtăşit credincioşilor harul nevăzut al tămăduirii sau uşurării suferinţelor trupeşti, întărirea sufletească şi iertarea păcatelor.



*


Coafate, fardate, îmbrăcate în toalete elegante, foarte potrivite pentru o asemenea ocazie specială, doamnele noastre au lăsat treburile casei şi au sărbătorit cu mare fast Ziua Internaţională a Femeii.

Evenimentul a avut loc pe data de 8 martie şi a fost găzduit de restaurantul "Royal".

Încă de la început, atmosfera a fost incendiară, toată lumea a dansat şi s-a simţit excelent. Petrecerea a fost condimentată cu cele mai savuroase preparate culinare, iar meniul s-a ridicat la înălţimea tuturor aşteptărilor.

(Corespondenţe preluate de pe pagina oficială de facebook a ANR filiala Galaţi)
Neamţ

Ziua de 27 decembrie 2017, sărbătoarea Sfântului Ştefan, a fost una specială pentru nevăzătorii nemţeni.

Un număr de 106 membri şi însoţitori ai acestora s-au adunat la restaurantul hotelului Ceahlău din Piatra Neamţ pentru a se bucura de petrecerea de sfârşit de an organizată de angajaţii filialei Neamţ a ANR. Meniul a fost unul tradiţional românesc, asezonat cu ţuică şi vin.

Tortul a fost deliciul serii. Formaţia filialei Neamţ a cântat şi încântat pe toată lumea. Artiştii nemţeni Vasilică Silea şi Ionuţ Flueraşu i-au ridicat pe toţi cei prezenţi la dans până s-au "crăpat podelele".



Gelu Gherasim

(preşedinte)

*

În perioada 23-25 februarie 2018, filiala judeţeană Neamţ a ANR a fost gazda Adunării Generale a Comisiilor de Femei. Participantele au fost cazate la Grand Hotel Ceahlău. După încheierea şedinţei, doamnele au luat parte la o plimbare cu telegondola, care a traversat oraşul Piatra Neamţ, ajungând pe muntele Cozla.



Seara, cu prilejul cinei festive, Laura Dănilă, preşedinta Comisiei, ne-a invitat la un program artistic susţinut de mai multe doamne frumoase şi talentate, îmbrăcate în costume populare, care au interpretat cântece din regiunea lor sau au descris portul specific pentru fiecare zonă geografică.

Formaţia filialei a acompaniat solistele şi a încântat asistenţa cu propriul recital.

Toată lumea a fost mulţumită şi gazdele au fost felicitate călduros.

Gelu Gherasim (preşedinte)
Prahova

Asociaţia Nevăzătorilor, Filiala Prahova, a susţinut, în data de 17 noiembrie 2017, o activitate cu profunde semnificaţii spirituale. Această întâlnire de suflet, organizată în parteneriat cu Biserica "Sfântul Nectarie", Biserica "Sfântul Vasile", a beneficiat de prezenţa unor oaspeţi de seamă din partea Patriarhiei Române, fiind realizată la iniţiativa Părintelui Ciprian şi a domnului preşedinte Carol Cîrtiţă.

Deoarece acţiunea noastră a coincis cu începerea Postului Naşterii Domnului, cincizeci de nevăzători, membri ai asociaţiei, au fost invitaţi să ia parte la o slujbă religioasă. La eveniment au mai participat şi colegii de suferinţă de la Asociaţia Surzilor.

Dorind să păstreze o tradiţie cu implicaţii social umanitare, domnul Borcan, patronul restaurantului "Regina zorilor", a ţinut să invite toţi participanţii la o masă în cinstea acestei sărbători.

*

Vineri, 8 decembrie 2017, în cadrul Centrului de Zi al ANR Prahova, am desfăşurat, în colaborare cu Biserica "Sfântul Nectarie Taumaturgul", păstorită de Părintele Ciprian, un concurs pe teme religioase, prilejuit de apropierea Sfintelor sărbători.



Nu a existat niciun material bibliografic şi întrebările au fost exclusiv de cultură generală. Am avut opt concurenţi, iar premiile au fost oferite de către Biserica "Sfântul Nectarie Taumaturgul".

*

Moş Crăciun a plecat din Laponia şi a început călătoria în jurul lumii, pentru a împărţi daruri tuturor copiilor. Simpaticul bătrânel, cu sania lui trasa de reni magici, a ajuns, în cele din urmă, şi la filiala Prahova a Asociaţiei Nevăzătorilor. Festivitatea Pomului de Crăciun, pentru cei 39 de copii nevăzători aflaţi în evidenţa noastră, s-a desfăşurat pe data de 20 decembrie 2017, în cadrul Centrului de Zi al ANR Prahova.



Evident că sosirea lui Moş Crăciun nu ar fi fost posibilă fără sprijinul unor sponsori generoşi, cărora se cuvine să le mulţumim pentru dovezile de omenie din fiecare an.

În primul rând, îi mulţumim doamnei Cornelia Oprea, o inimoasă prietenă în vârstă de 70 de ani, mereu dornică să fie alături de copiii cu deficienţe de vedere şi să-i ajute cu tot ce poate.



De asemenea, mulţumim Bisericii "Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavril" din Ploieşti şi Bisericii "Sfântul Nectarie Taumaturgul".

Gabriela Cristina Neagu
Satu Mare

Preocuparea constantă pentru sport a conducerii şi membrilor filialei Satu Mare s-a concretizat, în anul 2017, în implicarea în mai multe acţiuni sportive destinate nevăzătorilor, despre care ne face o deosebită plăcere să-i informăm pe cititorii revistei "Litera noastră".

În perioada 22-24 septembrie 2017 la Cluj-Napoca s-a desfăşurat turneul I al campionatului naţional de goalball, ediţia 2017. Cele cinci echipe aliniate la startul competiţiei au fost: Argeş, Bacău, Cluj, LSDV Lamont, Satu Mare.

Conform aşteptărilor, echipa de seniori a Clujului a făcut instrucţie cu restul formaţiilor participante, încheind toate meciurile disputate înainte de limită. Clasamentul la finalul etapei a fost următorul:

- Cluj 12 puncte golaveraj +40;

- LSDV Lamont 9 puncte golaveraj 0;

- Argeş 6 puncte golaveraj -13;

- Bacău 1 punct golaveraj -21;

- Satu Mare 1 punct golaveraj -26.

O altă competiţie la care s-a înscris şi filiala Satu Mare a fost turneul internaţional de popice "Cupa Maris", desfăşurat în perioada 28-30 septembrie 2017 la Târgu Mureş. Au participat 8 echipe din Bacău, Maramureş, Mureş, Sibiu, Satu Mare şi o echipă din Germania. După efectuarea celor 120 lansări/jucător, clasamentul final (pe echipe) a avut următoarea configuraţie:

- Mureş 2648 p.d.;

- S.C. Chemie Wolfen 2635 p.d.;

- Sibiu 2564 p.d.

Dintre performanţele reprezentanţilor filialei Satu Mare, menţionăm rezultatele obţinute la individual feminin, de către Codrea Angelica, ocupanta locului II (cat. B3) şi Samu Paraschiva locul III (cat. B2). Premierea câştigătorilor a avut loc la sala de popice, fiind oficiată şi cu ajutorul fostului preşedinte al filialei organizatoare, domnul Mihail Moraru.

De asemenea, filialei noastre i-a revenit sarcina de a organiza etapele II şi III ale campionatului naţional de goalball ediţia 2017. Competiţia s-a desfăşurat în perioada 10-13 noiembrie, cazarea şi masa fiind asigurate la hotel - restaurant Dana II. Cum era de aşteptat şi conform calculelor hârtiei, echipa filialei Cluj a câştigat şi în acest an titlul "împiedicându-se, doar în al doilea turneu, de echipa de juniori a LSDV-ului, echipă care a obţinut la final locul doi şi titlul de vicecampioană naţională. Medalia de bronz a fost cucerită de filiala Argeş, după un parcurs sinuos, datorat şi faptului că cel mai bun jucător al echipei a jucat ambele turnee accidentat.

Titlul de golgheter al acestei ediţii i-a revenit lui Nicolae Burulea (LSDV Lamont), care a marcat 55 de goluri, fiind urmat de Viorel Micu şi Bogdan Cristea, ambii de la filiala Cluj, cu 51, respectiv 38 de goluri înscrise.

Echipa campioană a avut următoarea componenţă: Mihai Căbuz, Bogdan Cristea, Viorel Micu, Ioan Pleş, Nicolae Şişiu şi a fost antrenată de Dan Ştefănescu.

În cadrul activităţilor culturale, filiala Satu Mare a fost implicată în etapele concursului "Pe meridianele lumii", dar la concursul "Imaginea ta contează", nu am avut doamne care să ne reprezinte.

Pentru etapele zonale, filiala noastră a fost arondată la Braşov, concurentul nostru, Timar Ştefan, clasându-se, în urma barajului cu reprezentantul filialei Prahova, pe locul IV, poziţie care i-a dat dreptul să meargă la etapa naţională.

Cu sprijinul Consiliului Judeţean Satu Mare, filiala noastră a organizat, în perioada 27-29 octombrie 2017 în localitatea Valea Măriei, un festival de Muzică şi Poezie, la care au fost invitate filialele prietene: Arad, Maramureş şi Mureş. A fost o zi în care cei mai dotaţi din punct de vedere artistic şi-au etalat cunoştinţele şi aptitudinile culturale.

A fost un spectacol frumos, cu prestaţii foarte valoroase, iar aici se cuvine amintit momentul artistic susţinut de Eliza Lazăr, reprezentanta în vârstă de numai 10 ani a filialei Maramureş, o voce superbă şi un real talent interpretativ. Avem convingerea că ascensiunea ei nu se va lăsa aşteptată, iar asociaţia noastră se va putea mândrii şi totodată bucura de realizările ei.

Attila Veres
Suceava

Ca în fiecare an de Ziua Internaţională a Femeii, filiala ANR din cetatea de scaun a Sucevei a organizat o reuniune festivă în timpul căreia, pe lângă bucuria de a dărui sau de a primi flori, mărţişoare şi urări de bine, am avut plăcerea să ascultăm câteva materiale foarte interesante despre semnificaţiile acestei sărbători.

Programul întâlnirii noastre a continuat cu o activitate deosebit de palpitantă, în care doritorii au putut să-şi testeze cultura generală şi viteza de reacţie. A fost un concurs cu întrebări tip grilă, axate pe cele mai variate domenii, iar concurenţii şi-au folosit din plin cunoştinţele despre literatură, muzică, invenţii, inventatori, au luptat pentru glorie şi s-au distrat copios.

După stabilirea clasamentului, organizatorii ne-au invitat la o mică petrecere, astfel că am beneficiat de o altă ocazie de a socializa şi de a ne simţi minunat împreună.

Şi pentru a contribui la reuşita unei acţiuni perfecte, exact în ziua de 8 martie, autorităţile locale ne-au oferit două semafoare acustice, montate chiar în apropierea sediului asociaţiei.

Gânduri bune şi o primăvară frumoasă tuturor!



Alina Asăvoaie
Vrancea

Pe 20 decembrie, în jurul bradului împodobit şi-au dat întâlnire mulţi membri ai filialei Vrancea, care, în spiritul sărbătorilor de iarnă, au ascultat un program de colinde, pregătit cu drag de grupul Nostalgic, alcătuit din Mariana Mănăilă, Liliana Stoica, Dorina Ilie, Romica Pogan şi Dorina Nanu. În acest an, colindătorilor obişnuiţi li s-au alăturat Alexandra Vlasie şi Ştefan Lăcătuş.

Cu toţii am fost gazde primitoare pentru elevele Liceului de Arte "Ghe' Tătărăscu" din Focşani, care au încântat audienţa prin glasurile lor suave.

Mulţumim Carrefour Focşani!

(preluare de pe pagina oficială de facebook a ANR Vrancea)

*

Pe 15 ianuarie 2018, Asociaţia Nevăzătorilor din România filiala Vrancea a prezentat "Eternul Eminescu", un program de muzică şi poezie, în care versurile poetului naţional, omagiat anual de noi toţi, au încântat din nou întreaga asistenţă. Evenimentul, găzduit de Căminul pentru Persoane Vârstnice din Focşani, a fost prilejuit de Ziua Culturii Naţionale şi a marcat împlinirea a 168 de ani de la naşterea poetului Mihai Eminescu.



Pe 25 ianuarie 2018, am sărbătorit, într-o festivitate de suflet, Unirea Principatelor Române. Ne-au fost alături câţiva oameni inimoşi de la Biblioteca Judeţeană Vrancea şi un grup de elevi ai Şcolii "Alexandru Vlahuţă" din Focşani, coordonaţi de doamna profesoară Liliana Stan. S-a evocat Unirea de la 1859, prin interpretarea celebrei scenete despre Moş Ion Roată şi Domnitorul Alexandru Ioan Cuza, apoi elevii oaspeţi şi talentaţii prieteni din grupul Nostalgic ne-au oferit un buchet de cântece şi poezii dedicate Unirii.

De asemenea, toţi participanţii au primit cu bucurie felicitările trimise de copiii din Ardeal, cărora le mulţumim încă o dată pentru emoţie, gânduri bune şi urările adresate nouă la 159 de ani de la Mica Unire.

Pe 27 ianuarie 2018, am organizat, la restaurantul "Romeo" din Focşani, "Retrorevelionul", o petrecere destinată membrilor filialei noastre, la care au participat 40 de persoane. Responsabil cu momentele artistice diversificate a fost domnul Romică Pogan, iar domnul Nistor Zamfirel a susţinut un recital de muzică populară.

Dorina Nanu


Interviul ediţiei


Yüklə 273,14 Kb.

Dostları ilə paylaş:
  1   2   3   4




Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©muhaz.org 2024
rəhbərliyinə müraciət

gir | qeydiyyatdan keç
    Ana səhifə


yükləyin