Localizare: localizata geografic în Asia de Sud-Vest, are iesire la Marea Mediterana, si Marea Rosie, având granita la nord cu Libanul, în nord est cu Siria, în Est cu Iordania, si în sud cu Egiptul

Sizin üçün oyun:

Google Play'də əldə edin


Yüklə 445 b.
tarix14.01.2018
ölçüsü445 b.Localizare: localizata geografic în Asia de Sud-Vest, are iesire la Marea Mediterana, si Marea Rosie, având granita la nord cu Libanul, în nord est cu Siria, în Est cu Iordania, si în sud cu Egiptul.

 • Localizare: localizata geografic în Asia de Sud-Vest, are iesire la Marea Mediterana, si Marea Rosie, având granita la nord cu Libanul, în nord est cu Siria, în Est cu Iordania, si în sud cu Egiptul.

 • O alta localizare este orientul apropiat.

 • Cel mai sudic punct al Israelului este Golful Aqaba, la Marea Rosie.

 • Israel a fost întemeiat în anul 1948.

 • Ziua Nationala: 14 mai

 • Populatie:  6,631,000 locuitori

 • Suprafata: 21,596 kmp, (de 2 ori si jumatate judetul Timis)  incluzand Ierusalimul de Est, si Înaltimile Golan (regiune din sud-vestul Siriei, ambele cucerite de Israel în urma razboiului de 6 zile din anul 1967.Teren arabil: doar 16,40%

 • IsraN (din 7 Martie 2001)

 • elul are lungimea maxima de aproximativ 420 km, si o latime între 16 si 150 km

 • Religie:

 • 77 % evrei , 15 % musulmani , crestini , druzi si alte minoritatiIn est, un adanc sant tectonic, unde se afla Marea Moarta (la 396 m sub nivelul marii) si valea raului Iordan; aceasta depresiune este inchisa spre nord de cateva inaltimi muntoase (cum ar fi inaltimile Golan, cu vf. Hermon, 2224 m, spre Siria); santul tectonic se continua pana la Marea Rosie, unde se afla Golful Akaba si portul Elath.

 • In est, un adanc sant tectonic, unde se afla Marea Moarta (la 396 m sub nivelul marii) si valea raului Iordan; aceasta depresiune este inchisa spre nord de cateva inaltimi muntoase (cum ar fi inaltimile Golan, cu vf. Hermon, 2224 m, spre Siria); santul tectonic se continua pana la Marea Rosie, unde se afla Golful Akaba si portul Elath.

 • In centru , un sistem de munti josi (de pana la 1000 m), orientat nord-sud (Muntii Iudeii); in partea de sud, muntii se transforma intr-un intins platou, cu un climat de desert(Negev).

 • In vest, o fasie de campie litorala situata in lungul Marii Mediterane.Ca suprafata Israel este o tara mica, pentru care sunt caracteristice marile diferente naturale. La vest se afla litoralul jos mediteranean, iar interiorul tarii este muntos. Pe litoral clima este mediteraneana, iar in interior are caracteristici continentale. Cele mai reduse cantitati de precipitati (aproximativ 25 mm anual) cad in zonele sudice de langa Golful Akab.Cu exceptia fluviului Iordan, aproape ca nu exista ape curgatoare.

 • Ca suprafata Israel este o tara mica, pentru care sunt caracteristice marile diferente naturale. La vest se afla litoralul jos mediteranean, iar interiorul tarii este muntos. Pe litoral clima este mediteraneana, iar in interior are caracteristici continentale. Cele mai reduse cantitati de precipitati (aproximativ 25 mm anual) cad in zonele sudice de langa Golful Akab.Cu exceptia fluviului Iordan, aproape ca nu exista ape curgatoare.

 • Vegetatia este predominant mediteraneana perena, cu multe tufisuri la nord si semidesertica si desertica la sud.

 • Evreii formeaza 80% din populatie, restul locuitorilor fiind mai ales arabi. Pentru Israel sunt caracteristici nivelul ridicat al cresterii demografice si marea aglomerare a populatiei in zona dintre Ierusalim si Tel Aviv.Datorita climatului arid exista rauri putine; mai important este raul Iordan, care se varsa in Marea Moarta. Marea Moarta este in realitate un lac, dar printr-o traditie indelungata este utilizata denumirea de ,,mare”;are o puternica concentratie de saruri, fiind considerata cea mai sarata din lume.

 • Datorita climatului arid exista rauri putine; mai important este raul Iordan, care se varsa in Marea Moarta. Marea Moarta este in realitate un lac, dar printr-o traditie indelungata este utilizata denumirea de ,,mare”;are o puternica concentratie de saruri, fiind considerata cea mai sarata din lume.Râul străbate, de la nord la sud, la 64 km de Hasbany alimentând lacul Merom, continuând 24 km până la Marea Galilea, (deasemenea alimentată de acest râu), continuă convertindu-se un râu rapid, plin de cascade si pietre, sfîrșind în Marea Moartă. Iordanul între izvor și vărsare are o diferență de altitudine de 800 de m, însă trebuie de menționat că la gura de vărsare în Marea Moartă are altitudinea de 400 m sub nivelul marii.

 • Râul străbate, de la nord la sud, la 64 km de Hasbany alimentând lacul Merom, continuând 24 km până la Marea Galilea, (deasemenea alimentată de acest râu), continuă convertindu-se un râu rapid, plin de cascade si pietre, sfîrșind în Marea Moartă. Iordanul între izvor și vărsare are o diferență de altitudine de 800 de m, însă trebuie de menționat că la gura de vărsare în Marea Moartă are altitudinea de 400 m sub nivelul marii.Catre sfarsitul anului secolului al XIX-lea a fost initiata miscarea nationala a evreilor, al carui tel era intemeierea unei tari a evreilor in Palestina. In anul 1922, Palestina a devenit teritoriu administrat de Marea Britanie, cu mandat din partea Natiunilor Unite. Imigrarea puternica a inceput dupa persecutia hitlerista a evreilor din Germania, ceea ce a dus la impotrivirea palestinienilor: drept urmare, imigrarea a trebuit sa fie limitata. Dupa incheierea mandatului britanic, pe baza hotararii O.N.U. a fost declarata tara independenta evreiasca la care tarile vecine au raspuns cu declaratii de razboi. Marele numar de emigranti palestinieni arabi au declansat problema refugiantilor. Au urmat noi conflicte militare araboisraeliene,asfel ca aceasta regiune a Asiei de sud-vest este si la ora actuala una dintre cele mai agitate si instabile zone ale lumii.

 • Catre sfarsitul anului secolului al XIX-lea a fost initiata miscarea nationala a evreilor, al carui tel era intemeierea unei tari a evreilor in Palestina. In anul 1922, Palestina a devenit teritoriu administrat de Marea Britanie, cu mandat din partea Natiunilor Unite. Imigrarea puternica a inceput dupa persecutia hitlerista a evreilor din Germania, ceea ce a dus la impotrivirea palestinienilor: drept urmare, imigrarea a trebuit sa fie limitata. Dupa incheierea mandatului britanic, pe baza hotararii O.N.U. a fost declarata tara independenta evreiasca la care tarile vecine au raspuns cu declaratii de razboi. Marele numar de emigranti palestinieni arabi au declansat problema refugiantilor. Au urmat noi conflicte militare araboisraeliene,asfel ca aceasta regiune a Asiei de sud-vest este si la ora actuala una dintre cele mai agitate si instabile zone ale lumii.Resursele naturale sunt foarte reduse, mai importante fiind rezervele de fosfați.

 • Resursele naturale sunt foarte reduse, mai importante fiind rezervele de fosfați.

 • Industria tradițională (textilă si alimentară) a fost completată de noi ramuri printre care prelucrarea petrolului, a cauciucului, construcțiile de mașini. Recent, Israelul dezvoltă și ramuri de vârf printre care industria aeronautică și electronică. O ramură industrială mai deosebită o reprezintă prelucrarea diamantelor.

 • Agricultura.Deși dispune de terenuri agricole reduse, are un înalt randament datorită mecanizării și irigațiilor. Produsele agricole principale sunt citricele, măslinele, vița de vie și cerealele. Se cresc intensiv bovine.

Populatia Israelului este de 6 mil. locuitori, ceea ce reprezinta aproximativ 1/5 din populatia mondiala de origine evreiasca. Dupa infiintarea statului, in 1948, populatia a crescut continuu datorita venirii unui numar important de evrei din diaspora si stabilirii lor pe teritoriul istoric al poporului evreu.

 • Populatia Israelului este de 6 mil. locuitori, ceea ce reprezinta aproximativ 1/5 din populatia mondiala de origine evreiasca. Dupa infiintarea statului, in 1948, populatia a crescut continuu datorita venirii unui numar important de evrei din diaspora si stabilirii lor pe teritoriul istoric al poporului evreu.

 • Sporul natural este ridicat (peste 2%) pentru a se asigura o crestere a numarului de locuitori comparabila cu a statelor apropiate.

 • Teritoriul Statului Israel si regiunile limitrofe au reprezentat de-a lungul istoriei un important nucleu de cilivizatie, cultura si istorie. Aici a aparut unul dintre cele mai vechi orase din lume, Ierichon. Deoarece poporul evreu are o legatura foarte stransa cu intamplarile si personajele din Biblie, exista in Israel numeroase locuri care amintesc de acestea.Turismul este centrat pe vizitarea monumentelor istorice, a teritoriilor biblice si indeosebi a ,,orasului sfant” Ierusalim, dar nu in ultimul rand si a desertului Negev. In dezvoltarea economica a Israelului un rol important il are sectorul financiar bancar.

 • Turismul este centrat pe vizitarea monumentelor istorice, a teritoriilor biblice si indeosebi a ,,orasului sfant” Ierusalim, dar nu in ultimul rand si a desertului Negev. In dezvoltarea economica a Israelului un rol important il are sectorul financiar bancar.Orasele principale sunt: Ierusalim, Tel Aviv-Jaffa si Haifa,Eilat.Ierusalim este capitala tarii si care are o vechime de aproape 400 de ani. Concentreaza activitati economice, politice, administrative si religioase. Este considerat un oras sfant, atat pentru evrei, cat si pentru crestini si musulmani, fiind un important loc de pelerinaj. Are numeroase obiective istorice, o viata universitara activa si industrii moderne in imprejurimi.

 • Orasele principale sunt: Ierusalim, Tel Aviv-Jaffa si Haifa,Eilat.Ierusalim este capitala tarii si care are o vechime de aproape 400 de ani. Concentreaza activitati economice, politice, administrative si religioase. Este considerat un oras sfant, atat pentru evrei, cat si pentru crestini si musulmani, fiind un important loc de pelerinaj. Are numeroase obiective istorice, o viata universitara activa si industrii moderne in imprejurimi.

 • Tel Aviv-Jaffa, situat pe tarmul Marii Mediterane, este un ansamblu urban nou, dezvoltat in secolul nostru nostru, cu multiple activitati economice; un timp, orasul Tel Aviv a fost capitala a statului si principalul centru al imigratiei.

 • Haifa este principalul port la Marea Mediterana.Marea Roșie este un intrând al Oceanului Indian între Africa și Asia. Legătura cu oceanul se face prin strâmtoarea Bab el Mandeb și prin Golful Aden. În nord se află peninsula Sinai, Golful Aquaba și Golful Suez (care face legătura cu canalul Suez). Marea are circa 1900 km lungime, și o lățime maximă de 300 km. Fundul mării are o adâncime maximă de 2500 m în fosa mediană centrală, și o adâncime medie de 500 m, însă are de asemenea o platformă continentală extinsă, cunsocută pentru viața submarină, și pentru coralii săi.

 • Marea Roșie este un intrând al Oceanului Indian între Africa și Asia. Legătura cu oceanul se face prin strâmtoarea Bab el Mandeb și prin Golful Aden. În nord se află peninsula Sinai, Golful Aquaba și Golful Suez (care face legătura cu canalul Suez). Marea are circa 1900 km lungime, și o lățime maximă de 300 km. Fundul mării are o adâncime maximă de 2500 m în fosa mediană centrală, și o adâncime medie de 500 m, însă are de asemenea o platformă continentală extinsă, cunsocută pentru viața submarină, și pentru coralii săi.Marea Moarta este o sursa unica de apa, deosebita de oricare alta de pe fata pamantului. Este cea mai joasa si mai sarata dintre toate sursele naturale de apa si are o compozitie chimica deosebita. Ramasitele izvoarelor minerale romane gasite in aceasta regiune sustin dovada ca zona Marii Moarte era cunoscuta pentru beneficiile ei terpeutice, din cele mai vechi timpuri.

 • Marea Moarta este o sursa unica de apa, deosebita de oricare alta de pe fata pamantului. Este cea mai joasa si mai sarata dintre toate sursele naturale de apa si are o compozitie chimica deosebita. Ramasitele izvoarelor minerale romane gasite in aceasta regiune sustin dovada ca zona Marii Moarte era cunoscuta pentru beneficiile ei terpeutice, din cele mai vechi timpuri.Nazaret, in perioada antica un sat mic si neinsemnat din Galilea, a intrat in istorie ca locul unde a copilarit Iisus Hristos si a devenit astazi un oras modern, cel mai mare oras arab din Israel, cu peste 60.000 de locuitori, din care mai bine de treime sunt crestini. Important centru economic zonal, este si un loc de pelerinaj pentru crestinii din intreaga lume, peste un milion de turisti venind aici in fiecare an, pentru a redescoperi o asezare devenita legenda, locul unde Iisus a crescut alaturi de parintii sai, Maria si Iosif. Crestinii care vin in asezarea din nordul Israelului au ce vedea, de la Biserica Sf Iosif la Biserica Mensa Christi sau Biserica Bunei Vestiri, numai ca de regula aceste lacasuri de cult sunt foarte aglomerate.  

 • Nazaret, in perioada antica un sat mic si neinsemnat din Galilea, a intrat in istorie ca locul unde a copilarit Iisus Hristos si a devenit astazi un oras modern, cel mai mare oras arab din Israel, cu peste 60.000 de locuitori, din care mai bine de treime sunt crestini. Important centru economic zonal, este si un loc de pelerinaj pentru crestinii din intreaga lume, peste un milion de turisti venind aici in fiecare an, pentru a redescoperi o asezare devenita legenda, locul unde Iisus a crescut alaturi de parintii sai, Maria si Iosif. Crestinii care vin in asezarea din nordul Israelului au ce vedea, de la Biserica Sf Iosif la Biserica Mensa Christi sau Biserica Bunei Vestiri, numai ca de regula aceste lacasuri de cult sunt foarte aglomerate.  

 • Chiar daca multi petrec in Nazaret doar cateva ore, suficient pentru a vizita obiectivele istorice si bisericile, in ultimii ani s-a investit masiv in schimbarea si modernizarea orasului, mai ales in infrastructura. Pentru ca turistii sa nu fie insa dezamagiti de schimbarile aduse de modernizare, orasul a fost renovat recent, pentru a recastiga macar partial aspectul original.Biserica Bunei Vestiri : este cea mai mare biserica crestina din Orientul Mijlociu si una dintre cele mai vechi. Potrivit traditiei romano-catolice, a fost ridicata chiar pe locul unde Arhanghelul Gabriel i-a adus Mariei vestea ca il va naste pe Iisus. In interior puteti admira zecile de picturi, fresce si sculpturi donate de comunitati crestine din intreaga lume. O gradina si o curte interioara leaga Biserica Bunei Vestiri de Biserica Sf Iosif.

 • Biserica Bunei Vestiri : este cea mai mare biserica crestina din Orientul Mijlociu si una dintre cele mai vechi. Potrivit traditiei romano-catolice, a fost ridicata chiar pe locul unde Arhanghelul Gabriel i-a adus Mariei vestea ca il va naste pe Iisus. In interior puteti admira zecile de picturi, fresce si sculpturi donate de comunitati crestine din intreaga lume. O gradina si o curte interioara leaga Biserica Bunei Vestiri de Biserica Sf Iosif.

 • Biserica Saleziana : considerata de multi ca cea mai frumoasa biserica din Nazaret, a fost construita in 1906 - 1923, in stilul gotic francez foarte popular in secolul XIII in Europa, ceea ce o face sa para mult mai veche.

 • Manastirea Frere de Betharram : a fost proiectata si construita la inceputul secolului trecut de arhitectul-calugar Blanch, in stil european.Economie

 • Economie

 • Lacul Tiberiada este important din punct de vedere economic, mai ales datorită bogăției speciilor de pești din apele sale. Pe malurile lui trăiesc, de asemenea, în număr mare, cufundari, pelicani, broaște țestoase și raci de apă dulce. Sistemul complex de canale de irigații face posibilă cultivarea bananierilor, a curmalilor și a viței de vie.

 • Adâncimea Lacului Tiberiada nu este impresionantă (până la 43 de metri), dar oglinda apei se află la 209 m sub nivelul mării, în Valea Iordanului. În epoci geologice îndepărtate, bazinul făcea parte din Marea Mediterană, care se întindea de la marginea nordică a teritoriului Israelului contemporan până la pământurile aflate la aproximativ 64 km sud de Marea Moartă.


Dostları ilə paylaş:
Orklarla döyüş:

Google Play'də əldə edin


Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©muhaz.org 2017
rəhbərliyinə müraciət

    Ana səhifə