Mali Hİzmetler müDÜRLÜĞÜ



Yüklə 1,37 Mb.
səhifə1/11
tarix17.01.2019
ölçüsü1,37 Mb.
#99452
  1   2   3   4   5   6   7   8   9   10   11







Orhan KARAKÖSE

Sarayköy Belediye Başkanı

Sarayköy Belediyesi olarak, Belediye Meclisimiz, Encümenimiz , Belediye Başkanı ve tüm personeli ile her şeyin en iyisine layık olan halkımıza çözüm yollarında profesyonelce hizmet vermeye amaç edinmiştir. Belediye Meclisimizin gurur tablosu şöyledir.




MECLİS ÜYELERİ

C H P

Cengiz DEMİRCİ Ali PAMUKÇU Osman ŞAHİN


Arzu SARIYER Süleyman EYVAZ


M H P

Selda ÖZEN Remzi KILINÇ Ahmet BULANIK
A K P

Volkan GEZEN Hakan SEVİ Mevlüt ARIK




KOMİSYON ÜYELERİ

SARAYKÖY BELEDİYE MECLİSİ’NİN

2009 NİSAN AYINDA YAPILAN OLAĞAN TOPLANTISINDA MECLİS BAŞKAN VEKİLLİKLERİNE, MECLİS DİVAN KATİPLİKLERİNE VE İHTİSAS KOMİSYONLARINA SEÇİLEN ÜYELER


MECLİS BAŞKAN VEKİLLERİ: 1. BAŞKAN VEKİLİ Cengiz DEMİRCİ

2. BAŞKAN VEKİLİ Mevlüt ARIK
DİVAN KATİPLERİ : 1. DİVAN KATİPİ Ali PAMUKÇU

2. DİVAN KATİPİ Arzu SARIYER

1. YEDEK DİV.KAT Hakan SEVİ

2. YEDEK DİV.KAT Arzu SARIYER


BELEDİYE DAİMİ

ENCÜMEN ÜYELERİ

İDARİ VE KESİN

HESAP KOMİSYONU

İMAR KOMİSYONU

  1. Cengiz DEMİRCİ

  2. Mevlüt ARIK

  1. Cengiz DEMİRCİ

  2. Arzu SARIYER

  3. Ali PAMUKÇU

  4. Hakan SEVİ

  5. Selda ÖZEN

  1. Süleyman EYVAZ

  2. Osman ŞAHİN

  3. Ali PAMUKÇU

  4. Volkan GEZEN

  5. Ahmet BULANIK




YÖNETMELİK İNCELEME KOMİSYONU

GENEL İDARİ HİZMETLER KOMİSYONU

PLAN VE BÜTÇE İNCELEME KOMİSYONU

  1. Arzu SARIYER

  2. Cengiz DEMİRCİ

  3. Ali PAMUKÇU

  4. Volkan GEZEN

  5. Selda ÖZEN

  1. Osman ŞAHİN

  2. Arzu SARIYER

  3. Süleyman EYVAZ

  4. Mevlüt ARIK

  5. Remzi KILIÇ

  1. Cengiz DEMİRCİ

  2. Arzu SARIYER

  3. Osman ŞAHİN

  4. Hakan SEVİ

  5. Ahmet BULANIK




SUNUŞ

Değerli Meclis Üyeleri, Kıymetli hemşerilerim.


29 Mart 2009 Tarihinde yapılan yerel seçimlerinde ilçe halkımızın bize vermiş olduğu destek ve güven sayesinde yeniden göreve seçildik. Siz Meclis Üyesi arkadaşlarım ile birlikte 5 yıl süre ile İlçemize ve ilçemiz halkına hizmet vereceğiz. Bu 5 yıllık hizmet süremizin 1.nci yılını tamamlamış bulunmaktayız.
İcranın Başı olarak bir yıl içinde Belediyece yapılmış olan çalışmaların Yüce Meçlisce değerlendirilip sonuçlandırılması yasa emridir.
Değerli arkadaşlarım; 5393 Sayılı Belediye Konunun “Faaliyet Raporu” başlıklı 56.ncı Maddesinde “Belediye Başkanı, 5018 Sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanununun 41 inci maddesinin dördüncü fıkrasında belirtilen biçimde, faaliyet raporunu hazırlar ve Nisan ayı toplantısında belediye başkanı tarafından meclise sunulur” denilmektedir.
Bu nedenle; 5393 Sayılı Belediye Kanunun 56. Maddesi gereğince hazırlamış olduğum 01.01.2009-31.12.2009 tarihlerini kapsayan 2009 Yılı Faaliyet Raporumu huzurlarınıza getirmiş bulunmaktayım.

Yapacağınız olumlu eleştiriler, çalışmalarıma yön, şahsıma enerji verecektir. Birlikte bulunduğumuz bu çatı altında Belediye hizmetleri konusunda bu güne kadar ilçemiz ve ilçemiz halkına katkı sağladığımızı umuyorum. Sizlerle bulunmamızın verdiği memnuniyet doğrultusunda faaliyet raporumu okumaya başlıyorum.


Değerli arkadaşlar.
Zaman hızla geçip gidiyor. Zamanı durdurabilmek ise mümkün değil. Bitmekte olan bir gün, hem yitirilen zamanı, hem de yaşanması muhtemel anları hatırlatır insana. Gelip geçenlerin gelecek nesillere bıraktıkları bırakacakları vardır. Bunların içinde en önemlilerden bir tanesi de yaşanan ve yaşanarak öğrenililebilen tecrübelerdir.
Biz de yönetime geldiğimiz günden bugüne kadar bilgimize bilgi kattık,

deneyimlerimizi gelistirdik, yeni bakış açıları ve anlayışları geliştirdik. İlçemizde yaşayan halkımızı rahatlatacak, değişimi ortaya çıkaracak, projeleri gerçekleştirdik ve gerçekleştirmeye devam edeceğiz:


Hizmet aşkımız ve savdamız azalmadan sürüyor. Kalıcı işler yapmanın peşindeyiz. Buğünü değil yarını düşünen bir anlayışla çalışıyoruz. Gelecek nesillere bırakacağımız, onların gururla yaşayacakları, övünecekleri ve bu sevdayı ileriye taşıyacakları bir Sarayköy yaratmanın peşindeyiz.
İlçemizin tüm kurum ve kuruluşları ile uyum içinde çalışma içindeyiz. Bölgemizin Organize Sera Bölgesi olarak ilan edilmesi kurumlar arası ilişkinin önemini bir kat daha arttırıyor.
Yerel yönetimin, halkla, kurumlarla, kuruluşlarla olan işbirliğinden ortaya çıkacak güç Sarayköyümüze çok şeylar kazandıracağına inanıyorum.
Ayrıca; Kurum içinde de sağladığımız birlik ve beraberlik, ortak hizmet aşkı yaptıklarımızı ve yapacaklarımızı tetikleyen en önemli unsurdur.
Müdürlüklerimizin ürettiği hizmetlerle bu faaliyet raporunda yapılan her şeyin altında birlikte çalışmanın, dayanışmanın fikir alış-verişinin önemli bir payı vardır. Bizler bu düşünceyle birlikten kuvvet doğacağını biliyor, bu inanançla yolumuza devem ediyoruz.
Bütün bu çalışmalarımızda, hiç bir zaman yürürlükteki yasal çerçevenin dışına çıkılmaması, yerel yönetim ruhunun gereği olan müşterek nitelikteki hizmetlerin üretimi ve sunumu eldeki tüm imkanlar zorlanarak en kaliteli şekilde gerçekleştirilmeye çalışılmaktadır.
Elinizdeki bu raporda, 2009 yılı içinde yapılan tüm işleri ayrıntılarıyla bulacaksınız. İlçemizde böylesine güzel, önemli işlerin başarılmış ve başarılmakta olması, inançla ve azimle çalışılınca gerçekleşemeyecek bir işin olmayacağının bir göstergesidir.
Bu vesileyle; desteklerini bizlerden esirgemeyen, uyum içinde çalıştığımız Belediye Meclisimizin değerli üyelerine, Birim Müdürlerime, memurundan işcisine, Şirket çalışanlarımızdan, tüm belediye çalışanlarına, bize çalışma gücü veren Sarayköy Halkımıza ayrı ayrı ve en içten dileklerimle teşekkür ediyor, Bu özverili çalışmaların daha yoğun daha etkin devam edeceğini belirtiyor, hepinize saygılarımı sunuyorum.

Sarayköy Belediye Başkanı

Orhan KARAKÖSE

MİSYONUMUZ:
Sarayköy Belediyesi olarak misyonumuz; kamu kurum ve kuruluşları, sivil toplum örgütleri ve özel sektörle işbirliği içinde, kaynaklarımızı ekonomik kalkınmaya destek sağlayacak biçimde verimli kullanarak, halkımızın, mahalli ve müşterek ihtiyaçlarını karşılamak, sosyal refah seviyesini yükseltmek ve kentte sürdürülebilir bir yaşam kalitesi sağlamaktır.
İlçemizin Jeotermal enerjisi ile seracılık ve turizm, kültür ve demokrasi alanlarında örnek bir ilçe olduğu inancıyla bu niteliklerin daha da geliştirilmesi için üzerine düşen görevleri büyük bir istekle yapmaktır.
VİZYONUMUZ:
Katılımcı bir yönetim anlayışıyla adaletten, sağlıklı ve sürdürülebilir yaşam kalitesinden ödün vermeden insanımızı, çevremizi ve toplumsal değerlerimizi pekiştirmek, mutlu ve yaşanabilir bir ilçe olarak, gelecek nesillere devretmekten gurur duyulacak bir ilçe yaratmaktır. Ayrıca güçlü, kararlı ve istikrarlı bir yönetim anlayışını hayata geçirerek yerel yönetimler açısından örnek bir belediye oluşturmaktır.

BELEDİYEMİZİN SAHİP OLDUĞU DEĞERLER:


  • Katılımcılık

  • Paylaşımcılık

  • Vatandaş odaklılık

  • Şeffaflık

  • İnsan haklarına saygılı olmak

  • Dürüstlük

  • Çevreye duyarlılık

  • Çağdaşlık


Olarak belirtilmiştir.
YETKİ, GÖREV VE SORUMLULUKLAR:
Belediyenin 5393 sayılı yasadan gelen görev ve sorumlulukları.
Belediye, mahallî müşterek nitelikte olmak şartıyla;
İmar, su ve kanalizasyon, ulaşım gibi kentsel alt yapı; coğrafî ve kent bilgi sistemleri; çevre ve çevre sağlığı, temizlik ve katı atık; zabıta, itfaiye, acil yardım, kurtarma ve ambulans; şehir içi trafik; defin ve mezarlıklar; ağaçlandırma, park ve yeşil alanlar; konut; kültür ve sanat, turizm ve tanıtım, gençlik ve spor; sosyal hizmet ve yardım, nikâh, meslek ve beceri kazandırma; ekonomi ve ticaretin geliştirilmesi hizmetlerini yapar veya yaptırır. Büyükşehir belediyeleri ile nüfusu 50.000'i geçen belediyeler, kadınlar ve çocuklar için koruma evleri açar.

Hizmetlerin yerine getirilmesinde öncelik sırası, belediyenin malî durumu ve hizmetin ivediliği dikkate alınarak belirlenir.

          

Belediye hizmetleri, vatandaşlara en yakın yerlerde ve en uygun yöntemlerle sunulur. Hizmet sunumunda özürlü, yaşlı, düşkün ve dar gelirlilerin durumuna uygun yöntemler uygulanır.

          Belediyenin görev, sorumluluk ve yetki alanı belediye sınırlarını kapsar.

          Belediye meclisinin kararı ile mücavir alanlara da belediye hizmetleri götürülebilir.

          4562 sayılı Organize Sanayi Bölgeleri Kanunu hükümleri saklıdır.
Belediyenin 5393 sayılı yasadan gelen yetkileri ve imtiyazları:

a) Belde sakinlerinin mahallî müşterek nitelikteki ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla her türlü faaliyet ve girişimde bulunmak.

b) Kanunların belediyeye verdiği yetki çerçevesinde yönetmelik çıkarmak, belediye yasakları koymak ve uygulamak, kanunlarda belirtilen cezaları vermek.

c) Gerçek ve tüzel kişilerin faaliyetleri ile ilgili olarak kanunlarda belirtilen izin veya ruhsatı vermek.

d) Özel kanunları gereğince belediyeye ait vergi, resim, harç, katkı ve katılma paylarının tarh, tahakkuk ve tahsilini yapmak; vergi, resim ve harç dışındaki özel hukuk hükümlerine göre tahsili gereken doğal gaz, su, atık su ve hizmet karşılığı alacakların tahsilini yapmak veya yaptırmak.

e) Müktesep haklar saklı kalmak üzere; içme, kullanma ve endüstri suyu sağlamak; atık su ve yağmur suyunun uzaklaştırılmasını sağlamak; bunlar için gerekli tesisleri kurmak, kurdurmak, işletmek ve işlettirmek; kaynak sularını işletmek veya işlettirmek.

f) Toplu taşıma yapmak; bu amaçla otobüs, deniz ve su ulaşım araçları, tünel, raylı sistem dâhil her türlü toplu taşıma sistemlerini kurmak, kurdurmak, işletmek ve işlettirmek.

g) Katı atıkların toplanması, taşınması, ayrıştırılması, geri kazanımı, ortadan kaldırılması ve depolanması ile ilgili bütün hizmetleri yapmak ve yaptırmak.

h) Mahallî müşterek nitelikteki hizmetlerin yerine getirilmesi amacıyla, belediye ve mücavir alan sınırları içerisinde taşınmaz almak, kamulaştırmak, satmak, kiralamak veya kiraya vermek, trampa etmek, tahsis etmek, bunlar üzerinde sınırlı aynî hak tesis etmek.

i) Borç almak, bağış kabul etmek.

j) Toptancı ve perakendeci hâlleri, otobüs terminali, fuar alanı, mezbaha, ilgili mevzuata göre yat limanı ve iskele kurmak, kurdurmak, işletmek, işlettirmek veya bu yerlerin gerçek ve tüzel kişilerce açılmasına izin vermek.

k) Vergi, resim ve harçlar dışında kalan dava konusu uyuşmazlıkların anlaşmayla tasfiyesine karar vermek.

l) Gayrisıhhî müesseseler ile umuma açık istirahat ve eğlence yerlerini ruhsatlandırmak ve denetlemek.

m) Beldede ekonomi ve ticaretin geliştirilmesi ve kayıt altına alınması amacıyla izinsiz satış yapan seyyar satıcıları faaliyetten men etmek, izinsiz satış yapan seyyar satıcıların faaliyetten men edilmesi sonucu, cezası ödenmeyerek iki gün içinde geri alınmayan gıda maddelerini gıda bankalarına, cezası ödenmeyerek otuz gün içinde geri alınmayan gıda dışı malları yoksullara vermek.

n) Reklam panoları ve tanıtıcı tabelalar konusunda standartlar getirmek.

o) Gayrisıhhî işyerlerini, eğlence yerlerini, halk sağlığına ve çevreye etkisi olan diğer işyerlerini kentin belirli yerlerinde toplamak; hafriyat toprağı ve moloz döküm alanlarını; sıvılaştırılmış petrol gazı (LPG) depolama sahalarını; inşaat malzemeleri, odun, kömür ve hurda depolama alanları ve satış yerlerini belirlemek; bu alan ve yerler ile taşımalarda çevre kirliliği oluşmaması için gereken tedbirleri almak.

p) Kara, deniz, su ve demiryolu üzerinde işletilen her türlü servis ve toplu taşıma araçları ile taksi sayılarını, bilet ücret ve tarifelerini, zaman ve güzergâhlarını belirlemek; durak yerleri ile karayolu, yol, cadde, sokak, meydan ve benzeri yerler üzerinde araç park yerlerini tespit etmek ve işletmek, işlettirmek veya kiraya vermek; kanunların belediyelere verdiği trafik düzenlemesinin gerektirdiği bütün işleri yürütmek.

(l) bendinde belirtilen gayrisıhhî müesseselerden birinci sınıf olanların ruhsatlandırılması ve denetlenmesi, büyükşehir ve il merkez belediyeleri dışındaki yerlerde il özel idaresi tarafından yapılır.

Belediye, (e), (f) ve (g) bentlerinde belirtilen hizmetleri Danıştayın görüşü ve İçişleri Bakanlığının kararıyla süresi kırkdokuz yılı geçmemek üzere imtiyaz yoluyla devredebilir; toplu taşıma hizmetlerini imtiyaz veya tekel oluşturmayacak şekilde ruhsat vermek suretiyle yerine getirebileceği gibi toplu taşıma hatlarını kiraya verme veya 67 nci maddedeki esaslara göre hizmet satın alma yoluyla yerine getirebilir.
İl sınırları içinde Büyükşehir belediyeleri, belediye ve mücavir alan sınırları içinde il belediyeleri ile nüfusu 10.000'i geçen belediyeler, meclis kararıyla; turizm, sağlık, sanayi ve ticaret yatırımlarının ve eğitim kurumlarının su, termal su, kanalizasyon, doğal gaz, yol ve aydınlatma gibi alt yapı çalışmalarını faiz almaksızın on yıla kadar geri ödemeli veya ücretsiz olarak yapabilir veya yaptırabilir, bunun karşılığında yapılan tesislere ortak olabilir; sağlık, eğitim, sosyal hizmet ve turizmi geliştirecek projelere İçişleri Bakanlığının onayı ile ücretsiz veya düşük bir bedelle amacı dışında kullanılmamak kaydıyla arsa tahsis edebilir.

Belediye, belde sakinlerinin belediye hizmetleriyle ilgili görüş ve düşüncelerini tespit etmek amacıyla kamuoyu yoklaması ve araştırması yapabilir.           

Belediye mallarına karşı suç işleyenler Devlet malına karşı suç işlemiş sayılır. 2886 sayılı Devlet İhale Kanununun 75 inci maddesi hükümleri belediye taşınmazları hakkında da uygulanır.

Belediyenin proje karşılığı borçlanma yoluyla elde ettiği gelirleri, şartlı bağışlar ve kamu hizmetlerinde fiilen kullanılan malları ile belediye tarafından tahsil edilen vergi, resim ve harç gelirleri haczedilemez.


İDAREYE İLİŞKİN BİLGİLER
1.) Fiziki Yapı :
Hizmet Binası: İlçenin Bala Mahallesi Atatürk Parkı karşısında bulunan hizmet binası 3 katlı olup, alt katında Gelir servisi (Su, kira, emlak) tahakkuk ve tahsilatı ile işyerleri bulunmakta. İkinci katında Başkanlık salonu, İnsan Kaynakları Eğitim Müdürlüğü, İmar Müdürlüğü, Satın Alma ve Yazı İşleri Müdürlüğü bulunmaktadır. Üçüncü katında Mali Hizmetler Müdürlüğü ile Meclis salonu bulunmaktadır.


İtfaiye Binası: İlçenin Bala Mahallesi Şehit Hüseyin KUŞ parkı karşında olup; İtfaiye ve Temizlik amirliği bulunmaktadır. (En kısa sürede satın alınan gayrimenkul alanına taşınacaktır.)
Fen İşleri : İlçenin Turan Mahallesi İlçe hamamı yanında bulunmaktadır.
Kademe : İlçenin Turan Mahallesinde, Belediye selhanesi içinde bulunmaktadır.
Veterinerlik: İlçenin Turan Mahallesinde, Belediye selhanesi içinde bulunmaktadır. (Hizmete sunulacaktır.)
Belediye Şirketi: Kilitli taş, bordur, büz vb. üreden taş ocağı fabrikası İlçenin Turan Mahallesinde, Belediye salhanesi içinde bulunmaktadır.
2.) Örgütsel Yapı:
*Belediye Meclis Üye Sayısı 12

*Belediye Encümen Üye Sayısı 5

*Belediye Başkan Yardımcısı -

*Müdürlük Kadro Sayısı 8

*Toplam Çalışan memur sayısı 22

*Toplam işçi kadro sayısı 53

*Sözleşmeli Avukat 1

*Sözleşmeli Mühendis 1

*Eski Hükümlü 1

*Sözleşmeli Veteriner 1

*Özürlü İşçi 2

*Geçici İşçi 82

(Belediye Şirketinde çalışmaktadır.)
Müdürlükler Listesi:

  1. İnsan Kaynakları ve Eğitim Müdürlüğü (dolu)

  2. Yazı işleri Müdürlüğü(dolu)

  3. Mali Hizmetler Müdürlüğü(dolu)

  4. Fen İşleri Müdürlüğü(dolu)

  5. İmar işleri Müdürlüğü(boş)

  6. Basın Yayın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü(boş)

  7. Su işleri Müdürlüğü (dolu)

  8. Temizlik işleri Müdürlüğü (boş)


Amirlikler Listesi:

  1. İtfaiye Amirliği (dolu)

  2. Zabıta Amirliği(dolu)

İNSAN KAYNAKLARI VE EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ:

PERSONEL DURUMU

Müdür : Uğur HÖRMEN

Memur: Ali PERAL

İşçi : 1
Müdürlüğümüz, 22.04.2006 tarih ve 26147 sayılı resmi gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren 29.11.2005 tarih ve 2006/9809 sayılı “Belediye ve Bağlı Kuruluşları ile Mahalli İdare Birlikleri Norm Kadro İlke ve Standartlarına İlişkin Esasları” Bakanlar Kurulu Kararına dayalı olarak, Norm kadro uygulamasına göre 44 adet norm kadro verilmiş. Ancak; 22.02.2007 tarih ve 26442 Sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren “Belediye Ve Bağlı Kuruluşları İle Mahalli İdare Birlikleri Norm Kadro İlke Ve Standartlarına Dair Yönetmelik” ’ e göre 87 adet Norm Kadroya çıkarılmış, Yeni çıkan yönetmeliğe göre; Norm kadrolar Belediye Meclisimizin 04.05.2007 tarih ve 31 Sayılı kararı ile yeniden düzenlenerek Bakanlığa gönderilmiştir.Buna bağlı olarak Belediyemizde yeniden teşkilatlanmaya gidilerek 1 Başkan Yardımcılığı, 8 Müdürlük oluşturulmuş ve Müdürlüğümüzün unvanı İnsan Kaynakları ve Eğitim Müdürlüğü olarak değiştirilmiştir.

İnsan Kaynakları ve Eğitim Müdürlüğü 5393 Sayılı Belediye Kanunu, 657 Sayılı Devlet memurları Kanunu, 4857 Sayılı İş Kanunu, 5434 Sayılı Emekli Sandığı Kanunu, 506 Sayılı Sosyal Sigortalar kanunu, 2822 Sayılı Toplu İş Sözleşmesi Grev ve Lokavt kanununa göre yapılmış bulunan Mer’i Toplu İş Sözleşmesi bu konulara ek kanunlar, yönetmelikler, tüzükler ve çalışma hayatımızı düzenleyen diğer kanunların Belediyelere vermiş olduğu yetkiler çerçevesinde Belediye Başkanımızın direktifleriyle Belediyemizde görev yapan memur ve işçilerimizin kazanılmış kadro ve özlük hakları korunmuştur.


Belediye Başkanı ;

19.02.1956 Sarayköy doğumlu olan Orhan KARAKÖSE İlköğretim ve Lise tahsilini Sarayköy’de bitirdi. Yüksek tahsilini ise İzmir Ege Üniversitesi İnşaat Mühendisliğinde Tamamladı. 1979 yılından 2004 yılında Belediye Başkanlığı görevine seçildiği güne kadar İlçemizde İnşaat Mühendisliği yaptı. 28 Mart 2004 yılında da Sarayköy Belediye Başkanı seçildi. Evli ve 1’i kız 1’ i erkek olmak üzere 2 çocuk babası olup, halen Belediye Başkanlığı görevine devam ediyor.


BELEDİYE PERSONELİMİZ ;

Belediyemizde 31/12/2009 tarihi itibariyle 22 adet memur , 53 adet kadrolu işçi ,1 adet eski hükümlü, 2 adet özürlü işçi 1 adet sözleşmeli avukat, 1 adet tam zamanlı sözleşmeli mühendis,1 Adet Tam Zamanlı Sözleşmeli Veteriner olmak üzere toplam 81 personel ile hizmet vermektedir.Belediyemiz toplam 81 personel ile belediyemiz hizmetlerini yürütmektedir.



MEMURLARIMIZIN DURUMU

Norm Kadro Sayısı : 87

Dolu Kadro Sayısı : 22

Boş Kadro Sayısı : 65


MEMUR NORM KADRO

STANDARDI TOPLAMI




MEVCUT MEMUR KADROLARI

DOLU

BOŞ

TOPLAM

87




22

65

87


Yüklə 1,37 Mb.

Dostları ilə paylaş:
  1   2   3   4   5   6   7   8   9   10   11




Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©muhaz.org 2025
rəhbərliyinə müraciət

gir | qeydiyyatdan keç
    Ana səhifə


yükləyin