Masuri preventive,conform tipurilor de risc cuprinse in paarYüklə 12,65 Kb.
tarix21.08.2018
ölçüsü12,65 Kb.
#73684

MASURI PREVENTIVE,CONFORM TIPURILOR DE RISC CUPRINSE IN PAAR


Tipurile de riscuri pe raza territorial administrative a comunei Taga sunt urmatoarele:

a) INUNDATII

Inundatiile pe teritoriul Comunei Taga pot aparea ca urmare a revarsarii vailor care traverseaza satele comunei Taga, scurgerilor de pe versanti in urma unor ploi abundente,topirii rapide a stratului de zapada,datorita blocarii cursurilor apelor de catre gheturi sau creării unor baraje in urma unor alunecari de teren.

Pe teritoriul localitatii Taga pot sa se produca inundatii in urmatoarele zone:

Scurgeri de pe versanti,pe tot cursul vaii Fizesului de la intrare in localitate si pana la iesire,putând afecta 50 gospodarii, 4 obiective social-economice,2 poduri, 6 podete, 4,5 km de drum communal ,retele de alimentare cu gaz 1,5 km si 120 ha teren agricol al cetatenilor.

Scurgeri de pe versanti mai poate sa se produca pe parcursul Vaii Ghioltului si Vaii Spoielisti si Vaii Tistasului putând afecta circa 60 de gospodarii ,obiective social economice,biserica Ortodoxa Scoala generala cu clasele I-IV ,8 podete, 2 km de drum communal si circa 50 ha terenuri agricole.

Pe teritoriul localitatii Sîntioana pot sa se producă inundații în următoarele zone:

Pe Valea Fizesului ,putând afecta 12 gospodarii, 1 obiectiv social-economic, 2 poduri, 2 podete, 3km de drum communal 80 ha teren agricol cetateni.

Pe teritoriul localitati Sintejude vale pot sa se produca inundatii In urma revarsarii din Iazul piscicol Sântejude Vale amonte, vaii Sicului si scurgerilor de pe versanti in zona putând fi afectate circa 14 gospodarii, 2 poduri si 3 podete, 1,5 km drum communal si circa 50 ha teren agricol .

Pe teritoriul localitatiii Sîntejude pot sa se produca inundatii în urmatoarele zone:

Pârul satului si scurgerii de pe versanti putând afecta 25 gospodarii, 2 obiective social economice, 20 podete, 2 poduri, 2 km drum communal si 20 ha terenuri agricole, căi de comunicatii 1,5 km.

Pe raza localitatii Nasal pot sa se produca inundatii in urmatoarele zone: scurgeri de apa din versanti ,parurile satului si revarsari din iazul piscicol Nasal vor fi afectate 25 de gospodarii 2 obiective social-economice , 2 poduri , 8 podete 2 km drum comunal .

Masurile imediate care se iau in acesta situatie sunt: -convocarea CLSU si activarea Centrului Operativ  • Alarmarea SVSU al Comunei Taga

  • Înstintarea populatiei despre pericolul producerii inundatiilor în urma prognozelor si avertizarilor primate de la Centrul Operational din cadrul ISUJ

  • Evacuare populatiei , asigurarea conditiilor normale de functionare a principalelor institutii, executarea unor lucrari de aparare prin construirea unor baraje sau diguri de protective din saci de nisip, aprovizonarea populatiei afectate de inundatii cu apa, hrana si bunuri de stricta necessitate.

b) FURTUNI , TORNADE , SECETA, INGHET

Furtuni puternice insotite de vint se pot produce pe tot parcursul anului si pot afecta populatia si animalele,cladiri, retele de utilitati publice din toate localitatile componente ale comunei Taga.

Fenomene de seceta poate sa afecteze populatia si animalele ,precum si vegetatia in special in lunile de vara.

Fenomenul de inghet se poate produce de regula in lunile de iarna,dar poate sa se manifeste si in perioada de primavera sau toamna, afectind indeosebi vegetatia ,culturile agricole si pomicole de pe teritoriul comunei.

Efectele acestor tipuri de fenomene meteo periculoase,pot fi prevenite prin masuri de informare si protectia populatiei, prin masuri care se pun in aplicare la primirea avertizarilor tranzmise de Centrul Operational al Comitetului Judetian pentru Situatii de Urgenta

c) INCENDII DE PADURE

In cazul incendiilor de mari proportii la fondul forestier,acestea pot avea loc indeosebi in perioada de primavera -toamna, dar si in perioada de vara in conditii de seceta prelungita,datorita unor actiuni de igenizare a pasunilor sau a terenurilor agricole ale cetatenilor.

Masurile care se iau in asemenea situatii sunt urmatoarele: -observarea si cercetarea zonelor incendiate si pe directiile de propagare a frontului incendiului.

Asigurarea fortelor de interventie (SVSU) si departamentul de pompierii de la cea mai apropiata unitate.d) FENOMENE DISTRUCTIVE DE ORIGINE GEOLOGICA

1. CUTREMURE, riscul de producer a cutremurelor este minim, comuna Taga situindu-se in zona seismic mai mica de gradul VII pe scara MSK

2.ALUNECARI DE TEREN, pot sa apara ca urmare a ploilor abundente,indeosebi in perioada de primavera si toamna,datorita unor fenomene de eoziune sau ca urmare a desfasurarii unor activitati umane(lucrari de constructii,defrisari masive ale fondului forestier)

e) RISCURILE TEHNOLOGICE

1.RISCURI INDUSTRIALE - comuna Taga nu se incadreaza in zona de planificare la urgent (sau face parte) situindu-se la o distant relative mare fata de agentii economici care desfasoara activitati unde exista riscul producerii unor accidente industrial (avarii la instalatii,explozii,incedii etc) cu eliberarea in atmosfera sau scurgerea unor substante periculoase(amoniac, clor ,etc) si totodata a lipsei unor astfel de agenti economici in zona de competent, riscul din acest punct de vedere pentru populatie,animale si bunuri este minim.

Masurile care se iau in aceasta situatie sunt de avertizare a populatiei care locuieste in zonele respective sau in apropierea acestora, de evacuare a populatiei posibil afectate si a bunurilor material in situatia in care pericolul este imminent.

De asemenea se vor lua masuri de cazre si asigurarea a produselor de stricta necessitate in primele 72 de ore de catre autoritatile locale si ulterior din rezervele de stat.

Se vor lua masuri de cercetare a locului(zona) unde s-au produs alunecari ,prin echipele specializate din cadrul SVSU in vederea identificarii si salvarii eventualelor victim umane sau animale.

Se vor lua masuri de mobilizare a formatiunilor voluntare din cadrul SVSU si a populatiei apte de munca,în vederea,în vederea executarii unor operatiuni de consolidare a cladirilor sau a terenurilor afectate,inlaturarea unor parti din constructii sau instalatii care ameninta cu prabusirea.f)Transport rutier ,ca urmare a traficului relative scazut pe caile de comunicatii care traverseaza teritoriul comunei Taga DJ 109C care face legatura intre localitatile Gherla -Reghin respective DJ 29 care face legatura intre localitatile Taga –Buza riscul producerii unor accidente de circulatie in care sa fie implicate autovehicule care transporta substante chimice folosite in procesele tehnologice este scazut.Pot insa se se produca accidente de circulatie in care sunt implicate autovehicule care tarnsporta carburanti sau gaz lichefiat(in butelii) pentru statiile de carburnti din zona care se afla pe DJ 109 C.

f) TRANSPORTUL AERIAN

Distanta fata de aeroporturile din Judetul Cluj(civil si militar) este relative mare,astfel incat riscul producerii unor accidente aviatice este scazut, insa datorita rutelor de zbor este posibil un astfel de evenimente.g) TRANSPORTUL PRIN RETELE MAGISTRALE

Teritoriul comunei Taga este traversta de retele electrice de 380 KV ,care pot fi afectate in urma manifestarilor unor fenomene periculoase (furtuni insotite de vint puternic) sau alunecari de teren.

Comuna Taga este traversata de catre 2 magistrale gaze naturale, care pot fi afectate prin fisurari, alunecari de teren sau alte accidente .

In situatia producerii unor astfel de fenomene se vor lua masuri de înștintare a populatiei asupra pericolului de electrocutare si scurgerile de gaz metan,de izolare a zonelor afectate si interzicerea accesului , de anuntare a SC Electrica SA ,Distrigaz Tg _Mures pentru efectuarea lucrarilor specific de reparatii,precum si de asiguare a conditiilor normale de functionare a principalelor institutii de pe raza comunei Taga.h) RISCURI INDUSTRIALE- datorita existentei pe raza comunei Taga a Statiei de Extractie si Comprimare a gazului metan exista riscul producerii unor accidente(avarii la instalatii,explozii,incendii etc),cu eliberare in atmosfera a unor cantitatii mari de gaze natural si care in anumite conditii atmosferice pot afecta populatia si animalele de pe teritoriul
Yüklə 12,65 Kb.

Dostları ilə paylaş:
Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©muhaz.org 2024
rəhbərliyinə müraciət

gir | qeydiyyatdan keç
    Ana səhifə


yükləyin