Medya raporu



Yüklə 316,99 Kb.
səhifə1/4
tarix30.06.2018
ölçüsü316,99 Kb.
#55261
  1   2   3   4

MEDYA RAPORU

2017 TEMMUZ-AĞUSTOS-EYLÜL


1-) SANSÜR VE BASKI (gözaltı, saldırı, soruşturma, dava, akreditasyon engeli)
-Gazeteci Doğan’a resim malzemeleri yasak

Sokağa çıkma yasağı döneminde Mardin Nusaybin’de çizdiği resimleri sosyal medyada paylaşan ve bu nedenle hakkında dava açılan ve 2 yıl 9 aylık hapis cezası Yargıtay tarafından da onaylanan kapatılan JİNHA muhabiri, aynı zamanda ressam olan Zehra Doğan’a, tutulduğu Diyarbakır E Tipi Kapalı Cezaevi’nde resim malzemeleri verilmedi.



(1 Temmuz 2017)
-Yetkisiz mahkemeden tekzip kararı

Sözcü gazetesinin tutuklu muhabiri Gökmen Ulu’nun, iktidara yakın işadamlarından Mesut Sancak’ın Çeşme’deki Folkart projesiyle ilgili haberine, Sancak’ın talebi doğrultusunda mahkeme tarafından tekzip yayınlanması kararı çıkarıldı. Sözcü gazetesi avukatı İsmail Yılmaz, tekzibin olması gereken mahkemeden alınmadığını belirterek, “Şirket, tekzibi merkezinin olduğu İzmir’den aldırmalıydı; oysa tekzip kararını yetkisi olmayan Urla’daki hâkimlik verdi. İçeriğinde de cevap değil hakaret vardır” dedi.

(2 Temmuz 2017)
-Alman Taz gazetesi hacklendi

Kendilerini 'Akıncılar' olarak adlandıran AKP'li hackerlar, Alman Taz gazetesinin www.gazete.taz.de adresli internet sitesini hackledi. (2 Temmuz 2017)
-6 gazetecinin 16.5 yıldan 24 yıla kadar hapsi istendi

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak’ın e-posta mesajlarıyla ilgili haberler üzerinden Red-Hack ile ilişkilendirilerek haklarında dava açılan 6 gazetecinin hapsi istendi. İstanbul 29. Ağır Ceza Mahkemesi’ne gönderilen iddianamede, Tunca Öğreten’in 19, Mahir Kanaat’ın 24, Ömer Çelik, Derya Okatan, Eray Saygın ve Metin Yoksu’un da 16.5’er yıl hapis istendi. İddianamede, söz konusu e-postaların ‘devlet sırrı’ niteliğinde olduğunun vurgulanması dikkat çekti. (3 Temmuz 2017)
-Radyo Dünya davası görüldü

KHK ile kapatılan Radyo Dünya çalışanları hakkında, “yayın yoluyla örgüt propagandası yapma" iddiasıyla açılan davanın ilk duruşması Adana 11. Ağır Ceza'da görüldü.

(3 Temmuz 2017)
-Ulu ve Olgun’un itirazı reddedildi

FETÖ soruşturması kapsamında tutuklanan sözcü.com.tr sorumlu müdürü Mediha Olgun ve İzmir muhabiri Gökmen Ulu’nun tutukluk durumu ile ilgili üst mahkemelere yapılan itiraz “deliller toplanmadı” gerekçesiyle reddedildi. (3 Temmuz 2017)
-Ozan Kaplanoğlu Denizli’ye sevk edildi

Bursa'da tutuklu bulunan ÇGD Bursa Şube yöneticisi ve www.bursamuhalif.com editörü Ozan Kaplanoğlu, "hapishane doluluğu" gerekçesiyle Denizli T Tipi Cezaevi'ne nakledildi.

(3 Temmuz 2017)

-RTÜK’e, TRT şikâyeti

TRT’nin, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun başlattığı ‘Adalet Yürüyüşü’ hakkında “CHP’nin sözde ‘adalet’ yürüyüşü yorumlanıyor” ifadelerini kullanmasını CHP’liler RTÜK’e taşıdı. (3 Temmuz 2017)
-Köşe yazarı Mümtaze Tüköne’ye 4 yıl 2 ay hapis cezası

Kapatılan Zaman Gazetesi'nin köşe yazarlarından Mümtazer Türköne'nin, bir köşe yazısında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ı 'tehdit' ettiği iddiasıyla yargılandığı dava karara bağlandı. 'Tehdit' suçunun sabit olduğunu belirten mahkeme heyeti, Türköne'ye, 4 yıl 2 ay hapse mahkûm etti. (4 Temmuz 2017)
-Gazeteci Çelik’in tutukluluğuna itiraz edildi

KHK ile kapatılan DİHA’nın haber müdürü Ömer Çelik’in tutukluluğuna itiraz edildi.

(4 Temmuz 2017)



-‘Nöbetçi Genel Yayın Yönetmenliği’ davasına devam edildi

Özgür Gündem gazetesi kapatılmadan önce ‘Nöbetçi Genel Yayın Yönetmenliği’ adıyla başlatılan kampanyaya destek verdikleri için haklarında dava açılan 13 gazeteci ve yazarın yargılanmasına devam edildi. İstanbul Adliyesi 14. Ağır Ceza Mahkemesi, davanın bir sonraki duruşması için tarihi 26 Ekim 2017 olarak belirledi.

(4 Temmuz 2017)
-medyascope.tv muhabiri Çakmakçı gözaltına alındı

İnternet haber sitesi medyascope.tv muhabiri Mehmet Çakmakçı, sabaha karşı Diyarbakır’daki evinde gözaltına alındı. Çakmakçı, daha önce de KHK ile kapatılan Azadî Tv, Hayatın Sesi TV, Dicle Haber Ajansı gibi kurumlarda gazetecilik yapmıştı.

(4 Temmuz 2017)
-sendika.org’a yine erişim engeli

sengika.org haber sitesine 49. kez erişim engeli konuldu. (4 Temmuz 2017)
-TRT Erdoğan’a çalışmış

CHP Milletvekili Atilla Sertel’in TRT’de siyasi liderler için yapılan canlı yayınların ve haberlerin süreleri ile ilgili TBMM KİT Komisyonu’na sorduğu sorulara 2013-2016 yıllarını kapsayan yanıt geldi. Buna göre Cumhurbaşkanlığı döneminde de Başbakanlığı döneminde de Erdoğan’a ayrılan sürenin muhalefet liderlerine ayrılan süreden kat kat fazla olduğu görüldü. (5 Temmuz 2017)
-Evrensel ve Genç Hayat eki 'suç unsuru' sayıldı

Gaziantep İslâhiye Emniyet Müdürlüğünde görevli polislerce 12 Şubat 2017 tarihinde dört kişi hakkında yürütülen gözaltı ve ev araması işlemlerinde A.Ö. adlı kişinin evinde “4 Ocak 2017 tarihli Evrensel Gazetesi, 30 Kasım-13 Aralık Sayı 271 ibareli Evrensel Genç Hayat isimli gazete ve 1 adet Güz 2016 tarihli Tükenmez isimli dergi” bulunduğu belirtiliyor. Bu durum, dava dosyasına giren tutanakta da “Elde edilen suç unsuru olabileceği değerlendirilen malzemeler” tanımlamasıyla yer buldu. (6 Temmuz 2017)
-“FETÖ’nün medya yapılanması” iddiası ile açılan davaya devam edildi

"FETÖ medya yapılanması"na yönelik 2'si firari 29 sanığın yargılandığı davaya devam edildi. İstanbul 25. Ağır Ceza Mahkemesi'nde yapılan duruşmada, aralarında Atilla Taş ve Murat Aksoy'un bulunduğu 13'ü bu davadan 13'ü ise darbe teşebbüsü soruşturmasından tutuklu 26 sanık hazır bulundu. Tutuklu sanıkların tahliye talebini reddeden mahkeme, davayı 24 Ekim 2017’e erteledi. (6 Temmuz 2017)
-İki gazeteci gözaltına alındı

Rudaw TV kameramanı Ayhan Çetin ile K24 kameramanı Mehmet Türe, birlikte kaldıkları Ankara’daki evlerinde sabah saatlerinde gözaltına alınarak, Terörle Mücadele Şubesi’ne götürüldüler. (6 Temmuz 2017)
-Sendika.org bir daha engellendi

sendika.org haber sitesine 50. kez erişim engeli getirildi. (7 Temmuz 2017)
-KHK ile kapatılan TV10 çalışanları, 40’ıncı haftada da eylemde

Kanun hükmünde kararname (KHK) ile kapatılan TV10’un çalışanları, 40’ncı haftada da İstanbul Galatasaray Meydanı’nda oturma eylemi yaptı. (8 Temmuz 2017)
-Kazım Kızıl tahliye edildi

İzmir’de referandum sonuçları ve Yüksek Seçim Kurulu (YSK) karalarının protestoları sırasında haber takibi yaparken gözaltına alınmış ve eylemde gözaltına alınan ve tutuklana gazeteci belgeselci Kazım Kızıl, İzmir’de hâkim karşısına çıktı; Kızıl tahliye edildi. (10 Temmuz 2017)
-Özgürlükçü Demokrasi editörü gözaltına alındı

Özgürlükçü Demokrasi Gazetesi’nin editörü Zeki Erdem gözaltına alındı

(11 Temmuz 2017)
-Yazı engeline itiraz reddedildi

Evrensel gazetesi Yayın Yönetmeni Fatih Polat’ın 27 Mayıs 2017’de yayınlanan “Erdoğan ailesiyle ilgili bu iddialara muhatapları ne diyor?” başlıklı köşe yazısı için verilen içerik kaldırma kararına yapılan itiraz reddedildi. (11 Temmuz 2017)
-Erdoğan’a göre tutuklu gazeteci sayısı 2’ymiş

İngiliz yayın kuruluşu BBC’ye açıklamalarda bulunan AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, tutuklu gazetecilerle ilgili bir soru üzerine sadece ikisinin basın kartı olduğunu ifade ederek, “Gazeteci kartları var ama resmi basın kartı değil. Bu kartlarda gazeteci olduklarını iddia ediyorlar. Sizin söylediğiniz gibi sayı 170 değil” dedi.

Erdoğan, BBC'nin HARDtalk programından Zainab Badawi'ye verdiği özel bir mülakatta da aynı konuya ilişkin “Şu anda içeride olanların gazetecilik sıfatı yok. Bunlar ya terör örgütüyle beraber hareket etmişlerdir, ya silah bulundurmaktan içeri girmişlerdir. Ya da birçok yerlerde bankamatikleri kırmışlar, buraları soymuşlardır. Ama ceplerinde bir sarı basın kartı değil, gazeteci kartı vardır. Bununla beraber de kendilerinin gazeteci olduğunu iddia etmişlerdir. Ve şu anda da sizin ifade ettiğiniz şekilde 170 tane gazeteci falan içeride yok. Bunların hepsi yalan. Böyle bir şey söz konusu değil. Bunların defaatle açıklamalarını yaptık ve şu anda gerçek manada gazeteci sıfatıyla içeride iki kişi var. Bunun dışında böyle bir şey söz konusu değil. Bu yalanlarla da dünyayı kandırmayalım” açıklamaları yaptı. (12 Temmuz 2017)

-Dihaber’in iki muhabiri gözaltına alındı

Kapatılan DİHA’nın yerine kurulan Dihaber internet haber sitesinde muhabirlik yapan Nuri Akman ile Erdoğan Alayumat, Gaziantep’in İslahiye ilçesinde gözaltına alındı. İki muhabirin gözaltına alınma gerekçelerine ilişkin herhangi bir açıklama yapılmadı.

(13 Temmuz 2017)
-medyascope.tv kameramanı Çakmakçı tutuklandı

Diyarbakır’da 4 Temmuz 2017 tarihinde, Kürt Yazarlar Derneği ve Kürt PEN üyesi Hasip Yanlıç’ın da aralarında bulunduğu 12 kişiyle birlikte gözaltına alınan medyascope.tv kameramanı Mehmet Çakmakçı, 9 günlük gözaltı süresinin ardından çıkarıldığı mahkemece, ‘örgüt üyeliği’ iddiasıyla tutuklandı. (13 Temmuz 2017)
-Görele Sol gazetesi yazarı Dursun’a hapis cezası

Başbakan Binali Yıldırım’ın 16 Nisan Referandumu öncesi yaptığı bir konuşmayı sosyal medya hesabından eleştiren Görele Sol gazetesi yazarı Ali Dursun, ‘kamu görevlisine hakaret’ suçundan 11 ay 20 gün hapis cezasına çarptırıldı. (13 Temmuz 2017)
-HDP’den TRT’ye suç duyurusu

HDP, Ocak-Temmuz 2017 tarihleri arasında TBMM’de gerçekleşen HDP’nin toplam 19 grup toplantısının hiçbirine ekranlarında yer vermeyen TRT hakkında suç duyurusunda bulundu. Suç duyurusunda “TRT haber kanalı gerek siyasi parti grup toplantılarına dair yaptığı canlı yayınlar, gerekse de referandum yayınlarında tek yanlı, taraflı yayın yaparak anayasa ve yasaları, YSK seçim dönemi yayın ilkelerini çiğnemektedir” denildi. (13 Temmuz 2017)
-Cumhuriyet çalışanı İper, tecritte 100’üncü gününü doldurdu

Hakkında ByLock kullanıcısı olmadığına ilişkin ‘adli bilişim uzmanı raporu’ bulunmasına karşın tutuklanan Cumhuriyet gazetesi muhasebecisi Emre İper, tutulduğu Silivri Cezaevi’nde tecridin 100’üncü gününe girdi. (14 Temmuz 2017)
-Bir erişim engeli daha

Özgürlükçü Demokrasi, Aryen Hahber ve Dihaber’e erişim engeli getirildi.

(14 Temmuz 2017)
-29 TRT çalışanı ihraç edildi

Aralarında muhabir ve kameramanların da bulunduğu 29 TRT çalışanı Resmi Gazete’de yayınlanan 692 sayılı KHK ile ihraç edildi. (14 Temmuz 2017)
-Gazeteci Merdan Yanardağ ifade verdi

Gazeteci Merdan Yanardağ, Nevşehir Belediyesi’nin bir caddeye Abdullah Çatlı’nın adını vermesine dair haberde, Çatlı için “katil” ifadesini kullanmasından dolayı hakkında açılan soruşturmada ifade verdi. (14 Temmuz 217)
-Ulusal Kanal’a engelleme

15 Temmuz Darbe Girişimi’nin yıldönümü nedeniyle İstanbul’da eski adıyla Boğaziçi yeni adıyla Şehitler Köprüsü’ndeki törene takip etmek isteyen Ulusal Kanal ekibi, “Cumhurbaşkanı akreditasyonu yok" denilerek engellendi. (15 Temmuz 2017)

-Gazeteci Yeliz Koray, ‘Yerim destanınızı’ yazısı nedeniyle gözaltına alındı

İzmit’te, Kocaeli Koz Gazetesi yazı işleri müdürü olan Yeliz Koray, 14 Temmuz 2017 tarihli, 15 Temmuz darbe girişimiyle ilgili ’Yerim destanınızı’ başlıklı köşe yazısı nedeniyle evinde gözaltına alındı. Koray, sevk edildiği savcılık tarafından adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı. (16 Temmuz 2017)
-AA muhabiri haberi yayınlanmayınca istifa etti

Anadolu Ajansı'nın (AA) İzmir bürosunda muhabir olarak çalışan İbrahim Evrim Ayral, Türkiye Milli Takımları Teknik Direktörü Fatih Terim ve iki damadının Alaçatı’da bir restorandaki kavgasıyla ilgili haberinin yayınlanmaması nedeniyle etti. Ayral, “Dünyanın neresinde olursa olsun bu haberdir.. bu haberi yayınlamayan, yayınlayamayan da ben ajansım, gazeteyim, adamım diye gezmesin sakın.. böyle gazeteci olamaz. Haber muhabir için namustur ve ben namusumu temizlemek için istifa etmekten başka yol bulamadım” açıklamasını yaptı. (15 Temmuz 2017)
-Gazeteci Bozarslan’ın davası görüldü

Gazeteci Felat Bozarslan’ın, “Cinsel istismara saygın tutum indirimi” haberi nedeniyle 4.5 yıl hapis istemiyle yargılandığı davaya 2. Asliye Mahkemesi’nde devam edildi. Karar çıkmayan duruşmada, bir sonraki duruşma tarihi olarak 20 Kasım 2017 belirlendi.

(17 Temmuz 2017)
-Özgür Gündem dayanışma davasına devam

Kapatılan Özgür Gündem gazetesi ile dayanışmak için 1 gün ‘Nöbetçi Genel Yayın Yönetmenliği’ yapan gazeteci Can Dündar ile yönetmen Veysi Altay'ın yargılandığı davaya İstanbul 22. Ağır Ceza Mahkemesi’nde devam edildi. Sadece avukatların katılığı duruşmaya, Altay ve Dündar mazeret bildirerek katılmadı. Avukatların mazeretini kabul eden mahkeme heyeti duruşmayı, 26 Aralık 2017’ye erteledi. (18 Temmuz 2017)
-Erciş’te gazeteciler suç duyurusunda bulundu

Van’ın Erciş ilçesinde muhabirlik yapan İdris Yılmaz, Erhan Akbaş ve Vildan Atmaca, çeşitli sosyal medya hesaplarında fotoğrafları paylaşılarak hedef haline getirildikleri iddiasıyla savcılığa suç duyurusunda bulundu. (18 Temmuz 2017)
-Eski TRT çalışanları tutuklandı

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Bürosu'nca yürütülen soruşturma kapsamında gözaltına alındıktan sonra adliyeye sevk edilen, aralarında muhabir Efnan Y.’nin de bulunduğu 8 kişinin "Silahlı terör örgütü üyeliği" suçundan tutuklanmasına karar verdi. (19 Temmuz 2017)
-RTÜK 5 televizyon kalanının lisansını iptal etti

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK), uygunsuz yayın yaptığı için 10 günlük yayın durdurma cezası alan ancak bu cezayı uygulamayan Anadolu Yudum TV, Genç TV, HLT TV, Son Hedef TV ve Yeni Sinema TV’nin lisansını iptal etti. RTÜK, 690 sayılı kanun hükmünde kararname (KHK) kapsamında lisans iptal yetkisini ilk kez kullanmış oldu. (20 Temmuz 2017)
-AKP’den AİHM’e KCK Basın Davası savunması

Dicle Haber Ajansı (DİHA), Özgür Gündem, Azadiya Welat gazeteleri, Demokratik Modernite ve Fırat Dağıtım’a yönelik 20 Aralık 2011 tarihinde gerçekleştirilen ve kamuoyunda ‘KCK Basın Davası’ kapsamına gözaltına alınan 46 gazeteci için Türkiye, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne (AİHM) savunma verdi. Hükümet, yargılanan 46 gazeteciden Dilek Demiral, Sibel Güler, Yüksel Genç, Nurettin Fırat, Ramazan Pekgöz, Turabi Kişin, Ayşe Oyman, Kenan Kırkkaya, Ertuş Bozkurt, Mazlum Özdemir, Haydar Tekin, Safet Orman, Emin Yıldırım, İsmail Yıldız, Davut Uçar ve Hüseyin Deniz hakkında sorulan sorulara yanıt verdi. Hükümetin yanıtında, gazetecilerin gözaltına alınması ve tutuklanmasına Gülen Cemaati'ne yakın polis ve savcıların hazırladığı fezleke ve iddianame ile o dönem toplanan delilleri dayanak göstermesi dikkat çekti.

(22 Temmuz 2017)
-Cumhuriyet davası 9 ay sonra başladı; 7 tahliye

11’i tutuklu 17 Cumhuriyet yazar, çizer, muhabir ve yöneticisi 9 ay sonra mahkemeye çıkarıldı. İstanbul 27. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen ilk duruşmada, 302 sayfalık iddianamenin 2 sayfalık özeti okundu. Mahkeme Başkanı Abdurrahman Orkun Dağ, ilk savunma hakkını Cumhuriyet gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Murat Sabuncu’ya verdi. Sabuncu, suçlama konusu yapılan bazı haber ve manşetlerin yer aldığı gazete nüshalarının fotokopilerine Silivri Cezaevi idaresince el konulduğunu belirterek, savunma yapmak istediğini söyledi. Bunun üzerine Cumhuriyet Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı tutuklu avukat Akın Atalay’a söz verildi. Akın Atalay da savunmasında kullanacağı bir kitaba aynı şekilde el konulduğunu söyledi. Akın Atalay yaptığı savunmada, “Çok şükür kimseye kapıkulu olmadık. Gazeteciliğe ihanet etmedik. Para, pul, ilan, lüks uğruna gazeteciliği kullanmadık. Yayın politikası sadece okurları ilgilendirir, onlara hesap verilir, onun yeri ve zemini mahkeme değildir. Hiçbir makam ve merci cezai bir soruşturma görüntüsü arkasında gazetenin yayın politikasına müdahale edemez” dedi. Cumhuriyet gazetesi yayın danışmanı ve yazarı Kadri Gürsel de yaptığı savunmadı, , kendisine yöneltilen iddiaların tamamının gerçekdışı olduğunu söyledi. Duruşmada, sarı basın kartı olmayan gazeteciler duruşmaya alınmadı. Duruşmanın görüldüğü Çağlayan Adliyesi önünde TRT protesto edildi; yayın yapıldığı sırada bazı vatandaşlar, kameralar karşısındaki TRT muhabirinin arkasına geçerek ellerindeki Ahmet Şık fotoğraflarını ve “Gazetecilere Özgürlük” yazan dövizleri gösterdi.

Duruşmanın ikinci gününde Cumhuriyet gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Murat Sabuncu yaptığı savunmada, Cumhuriyet davasının gazetecilere gözdağı vermek için açıldığını ifade etti. Tutuklular arasında yer alan Cumhuriyet gazetesinin avukatlarından Bülent Utku ise, iddianamenin ‘yayın politikası değişimi’ başlıklı bölümüne verilecek tek cevabının “Sanane” olduğunu söyledi. Tutuklulardan karikatürist Musa Kart da yaptığı savunmada, “29 yıla varan hapis cezasıyla karşı karşıyayım... Ayrıca bu suçlamaları yapan savcının ‘FETÖ üyesi olmak ve darbeye teşebbüs etmek’ gerekçesiyle yargılandığını da biliyoruz. Evet, ‘Örgüt üyesi olmamak ve örgüt adına suç işlememekle birlikte, hareketleriyle örgütün çıkarlarına hizmet etmekle’ suçlanıyorum!.. Yanıtım, çok net ve kısa olacak: Bu suçlamayı aynen iade ediyorum!...”dedi. Tutuksuz yargılanan Hikmet Çetinkaya, Fethullah Gülen Cemaati ile ilgili yıllardır yazılar yazdığını ve yazılarının bu örgütlenmeye yönelik hazırlanan savcılık iddianamelerinde bile kullanıldığını belirterek, “Yazdıklarım, haberlerim, iddianameye karşı savunmam ve sorgumdur. Yaşamın olağan akışına aykırı böyle bir iddianameyi kendim, yazılarım, yaptıklarım ve gazeteciliğim adına reddediyorum” dedi. Tutuksuz yargılanan Aydın Engin ise iddianamenin “hukuk adına utanç, ülke adına acı verici” olduğunu söyledi. Tutuksuz yargılanan Cumhuriyet Gazetesinin İmtiyaz Sahibi Orhan Erinç de savunmasında, bir gazetenin yayın politikasında değişiklik olup olmadığını sorgulamasının ağır ceza mahkemesinin yetkisinde olmadığını kaydetti. Yayın politikasının değil, Türkiye’nin gündeminin değiştiğini söyleyen Erinç, gazetemizin yayın politikasını sorgulayan heyete, “Cumhuriyet’te yazılmış bir haberin yayımlanmasını engelleyecek hiçbir güç yoktur. Haber belgeli ve doğruysa kimse yayımlanmasını engelleyemez. Haberin gücü bizden fazladır. Sadece laikliğe ve Cumhuriyet’e aykırı olmaması gerekir” dedi.

Beş gün süren ve savunmaların yapıldığı davanın ilk bölümünün son günü Mahkeme ara karar verdi; karikatürist Musa Kart, yazar Hakan Kara, yönetici Önder Çelik, okur temsilcisi Güray Öz, Kitap eki Yayın Yönetmeni Turhan Günay, avukatlar Bülent Utku ve Mustafa Kemal Güngör tahliye edilirken, Cumhuriyet İcra Kurulu Başkanı Akın Atalay, Genel Yayın Yönetmeni Murat Sabuncu, Yayın Danışmanı Kadri Gürsel ile muhabir Ahmet Şık’ın tutukluluğunun devamına karar verildi. (24, 25, 26, 27, 28 Temmuz 2017)
-FETÖ soruşturması kapsamında TRT iddianamesi tamamlandı

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından FETÖ'nün TRT yapılanmasına yönelik yürütülen soruşturma kapsamında hazırlanan iddianame, mahkemeye gönderildi. 21 şüpheli için örgüt üyeliği suçlamasıyla 15'er yıla kadar hapis istenen iddianamede, tanık ve şüpheli ifadelerinden örgütün 2008 yılından itibaren TRT'ye yönelik faaliyetlerine yer verildi. (25 Temmuz 2017)
-NRT Tv kameramanı Doğru gözaltına alındı

Irak Kürt Bölgesi Yönetimi merkezli yayın yapan NRT Tv kameramanı Rojhat Doğru, sabah saatlerinde Diyarbakır’daki evinde gözaltına alındı. Gözaltı gerekçesi hakkında bilgi verilmedi. (25 Temmuz 2017)
-Gazete ve dergi satışlarında düşüş

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Türkiye’de yayımlanan gazete ve dergi sayısı, 2016 yılında 2015 yılına göre yüzde 7.9 azalarak 6 bin 265’e geriledi. Bu dönemde Türkiye’deki süreli yayınların yüzde 59.7’sini dergiler oluşturdu. (26 Temmuz 2017)
-Dihaber muhabiri Alayumat tutuklandı

Gaziantep’te 13 Temmuz 2017 tarihinde gözaltına alınan Dihaber muhabirlerinden Erdoğan Alayumat ile Nuri Akman’ın ifadeleri alındı. Daha sonra mahkemeye sevk edilen iki muhabirden Akman serbest bırakılırken, Alayumat tutuklandı. Akman ve Alayumat’ın sınır ve ekoloji haberlerinin yanı sıra El Nusra’nın faaliyetlerine ilişkin henüz yayımlanmamış haberlerinin de suçlama konusu yapıldığı belirtildi.

(26, 27 Temmuz 2017)
-Fransız gazeteci gözaltına alındı

Fransız gazetesi Loup Bureau, Habur Sınır Kapısı’ndan Türkiye’ye giriş yapmak isterken gözaltına alındı. (26 Temmuz 2017)
-Evrensel gazetesi yazarı Karataş tutuklandı

Evrensel gazetesi yazarı Yusuf Karataş, Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı’nın yürüttüğü Demokratik Toplum Kongresi (DTK) soruşturması kapsamında Diyarbakır Emniyet Müdürlüğü’ne giderek ifade verdi. Karataş savcılığa, oradan da sevk edildiği sulh ceza hâkimliğince tutuklandı. (27 Temmuz 2017)


-Şerife Oruç’un davası başladı

Batman’da gözaltına alınarak “örgüt üyesi” olduğu iddiasıyla tutuklanan gazeteci Şerife Oruç’un yargılandığı davanın ilk duruşması Batman 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Oruç duruşmaya getirilmezken, SEGBİS ile verdiği Kürtçe ifadede, gazeteci olduğunu belirterek, hakkındaki iddialara reddetti. Oruç’un tutukluluğunun devamına karar veren mahkeme bir sonraki duruşmayı 26 Ekim 2017’ye erteledi.

(27 Temmuz 2017)
-Kapatılan Zaman gazetesi yazarı için 2 kez ağırlaştırılmış müebbet istendi

‘15 Temmuz Darbe Girişimi’nin ardından FETÖ üyesi olduğu iddiası ile tutuklanan eski Zaman gazetesi başyazarı Ali Ünal hakkında iddianame hazırlandı. İddianamede Ünal’ın FETÖ/PDY yöneticisi olduğu, Fethullah Gülen ile görüştüğü iddialarına yer verildi; iki kez ağırlaştırılmış müebbet ve 29,5 yıl hapis cezası istendi. (27 Temmuz 2017)
-Gazeteci darp eden polis için kovuşturma izni verilmedi

KHK ile kapatılan Özgür Gündem gazetesi çalışanlarının gözaltına alınarak darp edilmesine ilişkin yapılan suç duyurusunda "kovuşturmaya yer olmadığı" kararı verildi. Özgür Gündem gazetesi, İstanbul 8. Sulh Ceza Hakimliği’nin verdiği kararla 16 Ağustos 2016'da geçici olarak kapatılmıştı. Kapatma kararının ardından gazete binasını basan özel harekat polisleri, gazete çalışanlarını ve o esnada haber takibi yapan 24 gazeteciyi darp ederek gözaltına almıştı. (27 Temmuz 2017)
-Ahmet Şık’ın savunmasına soruşturma açıldı

Cumhuriyet gazetesi yönetici, yazar, çizer ve muhabirlerini kapsayan davada tutuklu bulunan gazeteci Ahmet Şık, yaptığı savunma nedeniyle yeni bir soruşturmayla karşı karşıya kaldı. Ahmet Şık hakkında soruşturmanın, savunmasındaki sözleri nedeniyle “örgüt propagandası” ve “Türk milletini, Türkiye Cumhuriyeti Devleti’ni, devletin kurum ve organlarını aşağılama” suçlamalarıyla açıldığı bildirildi. (28 Temmuz 2017)
-Cumhuriyet muhabiri Dirik’e dava

CHP’li bir milletvekilinin, Türkiye’den Suriye’deki cihatçılara sarin gazı yapımında kullanılan kimyasal silah hammaddesi sevkiyatı yapıldığına ilişkin iddialarını haber yapan Cumhuriyet gazetesi muhabiri Hakan Dirik’e dava açıldı. Eski Adalet Bakanı Bekir Bozdağ’ın şikâyeti üzerine Dirik, “basın toplantısı dışında haber yapmakla” suçlandı.

(31 Temmuz 2017)
-Dink davasında dört tahliye

Agos gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink’in öldürülmesine ilişkin İstanbul, Trabzon ve Samsun emniyet ve jandarma görevlilerinin yargılandığı davanın görülmesine İstanbul 4. Ağır Ceza Mahkemesi’nde devam edildi. Sanıklardan Samsun TEM Şube Müdürü Metin Balta, katil Ogün Samast’ın görüntülerinin kayda alındığı sırada MİT bölge başkanı ve şube müdürlerinin orada olduğunu söyledi. Oysa MİT daha önce “Elimizde bu cinayetle ilgili herhangi bir bilgi yoktur” açıklaması yapmıştı.

Duruşmada Samsun Jandarma görevlileri Birol Ustağolu, Atilla Güçlüoğlu, Murat Bayrak ve Yüksel Avan tahliye edildi. Tahliye edilenlerin, Samsun TEM Şube’de Dink’in katili Ogün Samast’ın görüntülerini talimatla çektikleri ifade edildi. Bir sonraki duruşma tarihi olarak 2-3-5-6 Ekim 2017 tarihleri belirlendi. (1, 3 Ağustos 2017)

-ÇGD yöneticisi, gazeteci Kaplanoğlu şartlı tahliye oldu

THKP-C propagandası iddiasıyla 88 gündür tutuklu bulunan Çağdaş Gazeteciler Derneği Bursa Şube yöneticisi gazeteci Ozan Kaplanoğlu, Bursa 10. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen ilk duruşmada şartlı tahliye edildi. (2 Ağustos 2017)
-Fransız serbest gazeteci Bureau tutuklandı

TV5Monde, ArteJournal ve Slate’ye haber geçen Fransız serbest gazeteci Loup Bureau, Habur Sınır Kapısı’nda gözaltına alındı, çıkarıldığı mahkemece “örgüte yardım ve yataklık etmek” suçlamasıyla tutuklandı. (2 Ağustos 2017)
-NRT kameramanı Doğru serbest bırakıldı

Diyarbıkır’da 25 Temmuz 2017 tarihinde gözaltına alınan Erbil merkezli yayın yapan NRT TV kameramanı Rojhat Doğru, savcılık ifadesinin ardından çıkarıldığı mahkemede, yurtdışı yasağı konularak serbest bırakıldı. Doğru’ya sorgusu sırasında Kandil’de yaptığı röportajların da arasında bulunduğu haberleri soruldu. (2 Ağustos 2017)
-FETÖ sanığının ifadelerini yayınlayan iki gazeteci tutuklandı

Gaziantep’te FETÖ soruşturması kapsamında tutuklanan Edecan şirketi yetkilisi Ahmet Selim Ener’in, örgüte ilişkin itiraflarda bulunduğu ifadelerini, ‘gizlilik kararı’ olmasına karşın yayınladıkları için 4 gazeteci hakkında gözaltı kararı verdi. Yerel gazeteciler Metin Aybey ve Murat Güreş, yerel internet sitesi çalışanı Furkan Gökşen ile Kadir Akkurt gözaltına alındı. Savcılık sorgularının ardından çıkarıldıkları mahkemece, Murat Güreş ile Furkan Gökşen tutuklanarak cezaevine gönderilirken, diğer iki isim adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı. (2 Ağustos 2017)
-TRT, 2016 yılında dış yapım için 753 milyon 500 bin lira ödemiş

Bütçesinin vergilerle yani halktan toplanan paralarla oluşan TRT’nin, 2016 yılında dış yapımlar için 753 milyon 500 bin lira para harcadığı ortaya çıktı. Geçmiş dönemde de tartışma yaratan dış yapımların tamamı, siyasi iktidara yakın kişilerce yapılıyor.

(3 Ağustos 2017)
-Gazete Fatih Polat, Erdoğan'a hakaretten ifade verdi

Evrensel gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Fatih Polat, gazeteci Craig Shaw’in “Erdoğan Ailesinin Gizli Offshore Anlaşması” başlıklı haberine yer verdiği köşe yazısı nedeniyle Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a hakaretten ifade verdi. Polat, Bakırköy Cumhuriyet Savcılığı’nda verdiği ifadede, “Dünyanın başka ülkelerinde yayınlanabilen Türkiye ile ilgili bir haberin, Türkiye’de yayınlanamamasını halkın haber alma hakkı açısından kabul edilebilir bulmadığım için köşemde yer verdim. Gazetecilik soru sormakla başlar. Soru sormayı bıraktığınız zaman, gazeteciliği de bırakmış oluyorsunuz. Sorumun arkasındayım” dedi. Yazıya erişim engeli konuldu. (3 Ağustos 2017)
-İsveçli gazeteci, Erdoğan’a hakaretten İspanya’da gözaltına alındı

Odak adlı internet dergisinin editörü olan ve 1984 yılından bu yana İsveç’te yaşayan, Türkiye asıllı Hamza Yalçın, yaz tatilini geçirmek için gittiği İspanya’nın Bercelona’nın El Prat Havaalanı’nda Türkiye tarafından İnterpol aracılığıyla aradığı gerekçesiyle gözaltına alındı ve çıkarıldığı mahkemece tutuklandı. Yalçın’ın, yazdığı bir makalede Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’a hakaret ettiği iddiasıyla hakkında Türkiye’de dava açıldığı bildirildi. (3 Ağustos 2017)
-RTÜK’ten yayın durdurma kararı

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK), Evren TV, Sıla TV, Plus Music, Dolunay İnt, Ful TV ve Maksim TV isimli 6 televizyon kanalının yayınlarını 10 gün süreyle durdurdu.

(3 Ağustos 2017)
-Akis Gazetesi’nin sahibi gözaltına alındı

FETÖ/PDY soruşturması kapsamında KHK ile kapatılan yerel Akis Gazetesi'nin sahibi Alaaddin Alkaşoğlu evinde gözaltına alındı. (4 Ağustos 2017)
-Gazeteci Soner Yalçın’ın yazılarına erişim engeli

Sözcü Gazetesi Yazarı Soner Yalçın’ın, İhlas Medya Ankara Grup Başkanı ve Türkiye Gazetesi Yazarı Nuri Elibol’un ‘’Yeni darbeyi ulusalcılar yapabilir’’ başlıklı yazısına yanıt verdiği ‘’Artçı Darbe’’ ve ‘’Beş taş oynuyorlar’’ başlıklı yazılarına, Ankara 2. Sulh Ceza Hâkimliği tarafından erişim engeli getirildi. (4 Ağustos 2017)
-ByLock bulunmayınca Whatsapp konuşmaları iddianameye konuldu

Cumhuriyet gazetesine yönelik dava kapsamında tutuklanan gazetenin muhasebe servisi çalışanı Emre İper hakkındaki iddianamede FETÖ üyelerinin kullandığı ifade edilen ByLock çıkmayınca Whatsapp konuşmaları iddianameye eklendi. (5 Ağustos 2017)
-Gazeteci Kuray’a gözaltı

HDP'nin Kadıköy Yoğurtçu Parkı'nda devam eden 'Vicdan ve Adalet Nöbeti'nde halay çeken gençlere müdahale sırasında gazeteci Zeynep Kuray da gözaltına alındı daha sonra ise serbest bırakıldı. (6 Ağustos 2017)
-Muhabir Öncü darp edildi

HDP’nin Kadıköy Yoğurtçu Parkı’nda devam eden ‘Vicdan ve Adalet Nöbeti’nde haber takibi yapan ozguruz.org muhabiri Onur Öncü, 7-8 polis tarafından darp edildi.

(6 Ağustos 2017)
-15 Temmuz Darbe Girişimi’nde Doğan TV’yi işgal davasına devam edildi

15 Temmuz Darbe Girişimi sırasında bir grup askerin İstanbul’da CNN Türk’ün de içinde bulunduğu Doğan TV binasını işgal etmesiyle ilgili davanın görülmesine İstanbul 27. Ağır Ceza Mahkemesi’nde devam edildi. (8 Ağustos 2017)
-Güreş’in tutukluluğa itirazı reddedildi

Gaziantep’te 6 gündür tutuklu olan Aydıntap gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Murat Güreş için avukatının yaptığı tutukluluğa itiraz reddedildi. (8 Ağustos 2017)
-Gazeteci Nedim Türfent’in davası

15 aydır tutuklu bulunan, KHK ile kapatılan Dicle Haber Ajansı (DİHA) muhabiri Nedim Türfent, Hakkâri 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nde ikinci kez hâkim karşısına çıktı. Mahkeme, Türfent’in tutukluluğunun devamına karar verirken, bir sonraki duruşma tarihi olarak 1 Kasım 2017(yi belirledi. (9 Ağustos 2017)
-Nuray Mert’in Cumhuriyet’teki yazılarına son verildi

2015 yılının Nisan ayından itibaren haftada iki gün Cumhuriyet gazetesinde köşe yazısı yazan Nuray Mert’in yazılarına Cumhuriyet Vakfı yönetimi tarafından son verildi. Nuray Mert'in, Cumhuriyet gazetesiyle yollarının ayrılmasına, evrim teorisi ve müftülere nikah yetkisine ilişkin yazılarının neden olduğu açıklandı. Nuray Mert’in son dönemdeki yazılarının Cumhuriyet’in yayın ilkeleriyle ters düştüğü kaydedildi. (9 Ağustos 2017)
-Gazete Sujin muhabirine gözaltı

Gazete Sujin muhabiri Ceren Karlıdağ, Van’da gözaltına alındı. Karlıdağ ifadesi alındıktan sonra serbest bırakıldı. (9 Ağustos 2017)
-“FETÖ’nün medya yapılanması” iddialı operasyonda 35 kişi için gözaltı kararı

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Bürosu'nca, Fetullahçı Terör Örgütü'nün ( FETÖ) medya yapılanmasına yönelik yürütülen soruşturma kapsamında, örgütün şifreli mesajlaşma programı ByLock’u kullandığı iddiasıyla 35 şüpheli hakkında gözaltı ve arama kararı verildi. Hakkında gözaltı kararı çıkartılan isimlerden BirGün gazetesi editörlerinden Burak Ekici’nin evine sabah saatlerinde baskın yapıldı.

(10 Ağustos 2017)
-Dihaber muhabiri Altan gözaltına alındı

Dihaber muhabiri Berivan Altan, Mersin’in Mezitli ilçesinde yapılan yol kontrolü sırasında hakkında açılan bir soruşturma kapsamında yakalama kararı olduğu gerekçesiyle gözaltına alındı. Savcılıkta ifadesi alınan Altan, çıkarıldığı mahkemece adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı. (10, 11 Ağustos 2017)
-Köşe yazısı kararı AYM’ye taşındı

Evrensel gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Fatih Polat “Erdoğan ailesiyle ilgili bu iddialara ne diyor?” başlığıyla yayınlanan köşe yazısı hakkında verilen erişim engeli kararını Anayasa Mahkemesi’ne taşıdı. (10 Ağustos 2017)
-Gazeteciler OHAL komisyonun başvuramıyor

OHAL kapsamında çıkarılan 668 sayılı Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile aralarında İMC TV, Hayatın Sesi, TV10, Van TV ve Jiyan TV’nin de bulunduğu 12 televizyon ve 11 radyo kanalının yayın lisansı iptal edilmişti. OHAL kapsamında yaşanan mağduriyetlerin giderilmesi iddiasıyla kurulan OHAL komisyonunun internet üzerinden yayınlanan ön başvuru formunda, Hayatın Sesi Televizyonu, İMC ve TV10 gibi kanalların isimlerine yer verilmedi. Bu kurumların isimleri ilgili sayfada yer almadığı için kurumlar herhangi bir başvuruda da bulunamayacak. (10 Ağustos 2017)
-Dihaber’in üç muhabirine gözaltı

Hakkında yakalama kararı olduğu gerekçesiyle dün gece gözaltına alınan bugün de mahkemeye çıkarılan Dihaber muhabiri Berivan Altan, ifadesi alındıktan sonra adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı. Dihaber Ankara muhabiri Deniz Nazlım da evine yapılan baskınla gözaltına alındı. 2 gün gözaltında tutulan Nazlım daha sonra serbest bırakıldı. Dihaber muhabiri Aziz Oruç gözaltına alındı, ifadesini alınan Oruç serbest bırakıldı. (11-14 Ağustos 2017)
-Çöken garın tavanını görüntülemek isteyen gazetecilere engel

Ankara Yüksek Hızlı Tren Garı içindeki tavanda çökme olunca olay yerine gidip görüntü almak isteyen basın mensupları engellendi. (12 Ağustos 2017)


-Gazeteci Çelikkan cezaevine konuldu

Özgür Gündem gazetesi kapatılmadan önce dayanışma amacıyla yapılan ‘Nöbetçi Genel Yayın Yönetmenliği’ kampanyasına katılan gazeteci Murat Çelikkan, kampanyaya katıldığı için verilen 1 yıl 6 aylık hapis cezası nedeniyle Kırıkkale Cezaevi’ne girdi.

(14 Ağustos 2017)
-Gazetecileri öldüren IŞİD’li yakalandı

Şanlıurfa’da, Ayn El Vatan gazetesi Yazı İşleri Müdürü İbrahim Abdulkadir ile muhabiri Faris Hammadi’yi 2 yıl önce oturdukları evde boğazlarını keserek öldürdükten sonra Suriye’ye kaçan firari IŞİD şüphelisi Muaz El A. tekrar Türkiye’ye dönünce yakalandı.

(14 Ağustos 2017)
-İleri Haber editörü Gökçe’ye gözaltı

İleri Haber editörü İzgen Gökçe, sabah saatlerinde Bartın’da gözaltına alındı. Ankara’ya getirilen Gökçe, ifadesinin alınmasından sonra serbest bırakıldı. İleri Haber’den yapılan açıklamada, “Saray Rejiminin ve OHAL darbesinin gazeteciler üzerindeki baskısı hız kesmeden devam ediyor. İzgen Gökçe, gazetecilik dışında hiçbir faaliyette bulunmamış, her daim meslek ilkelerine ve halka karşı sorumluluğunun gereğini yerine getirmiştir” denildi. (15 Ağustos 2017)
-Gazetecilerden ‘WhatsApp grubunda kaos planı’ başlıklı haber için suç duyurusu

Kendilerini ‘Dışarıdaki Gazeteciler’ diye tanımlayan, Cumhuriyet davasının izlemek ve tutuklu meslektaşlarıyla dayanışmak amacıyla kurdukları WhatsApp grubunu ‘kaos planı’ iddiasıyla haberleştiren Sabah gazetesi başta olmak üzere iktidara yanında yayıncılık yapan basın kuruluşları hakkında suç duyurusunda bulundu.

(15 Ağustos 2017)
-Youtube'daki 4 FETÖ videosuna erişim engeli kararı

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Basın Suçları Bürosu’nun, nöbetçi İstanbul Sulh Ceza Hakimliği'ne gönderdiği yazıyla, sosyal paylaşım sitesi Youtube'da farklı tarihlerde yayınlanan 4 videoya, ‘FETÖ/PDY terör örgütünün propagandası yapıldığı’ gerekçesiyle erişim engeli koydu. (15 Ağustos 2017)
-İki gazeteci tahliye oldu

Gaziantep’te 2 Ağustos 2017 günü FETÖ soruşturması kapsamında tutuklanan inşaat firması sahibinin örgüte ilişkin itiraflarının yer aldığı ifadelerini, ‘gizlilik kararı’na rağmen yayınladıkları için tutuklanan yerel gazeteciler Murat Güreş ile Furkan Gökşen tahliye edildi. (15 Ağustos 2017)
-“FETÖ’nün basın ayağı” suçlamasıyla yargılanan gazeteciler hâkim karşısındaydı

FETÖ soruşturmaları kapsamında “FETÖ’nün basın ayağı” suçlamasıyla açılan davada gazetecilerin yargılanmasına devam edildi. İstanbul 25. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen davada savunma yapan eski Habertürk Tv muhabiri Abdullah Kılıç, Zaman gazetesinden atılma sürecini anlatırken, Zaman gazetesinde her yıl 2 milyona yakın Basın İlan Kurumu reklamı olduğunu belirterek, “Alaattin Kaya, Basın İlan Kurumu’ndan bu yolla haksız kazanç elde ediyordu. Bu dosyayı Nadir Alparslan’a götürdüm. Hala Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreter Yardımcısı. Zaman’dan bu dosya yüzünden kovuldum” dedi. Gazeteci Murat Aksoy da “Elime silah mı aldım? Birine emir mi verdim, birinden emir mi aldım? Tanık mı kullandım, F16 mı, helikopter mi kullandım” diye sordu.

Gazeteci Oğuz Usluer de “Ben gazeteciyim. Önünde arkasında başka bir sıfat yok” dedi.

Mahkeme ara kararında, tutuklu sanıklar Cihan Acar ile Bünyamin Köseli’nin tahliyesine karar verdi. (16, 17, 18 Ağustos 2017)
-‘Bylock soruşturması’ndan 9 tutuklama

‘Bylock soruşturması’ kapsamında gözaltına alınan 11 gazeteci savcılık sorgularının ardından mahkemeye çıkarıldı. Aralarında BirGün editörü Burak Ekici’nin de bulunduğu 9 kişi tutuklandı. Burak Ekici’nin yanı sıra Ömer Faruk Aydemir, Sait Gürkan Tuzlu, Ahmet Feyzullah Özyurt, Mutla Özay, Mehmet Ali Ay, Muhsin Pirgil, Yasin Kaya, Cüneyt Seza Özkan tutuklanan diğer isimler oldu. Aynı soruşturma kapsamında 24 kişiye ilişkin yakalama kararı mevcut. (16 Ağustos 2017)
-Kapatılan DİHA muhabiri Damar tutuklandı

Kanun hükmünde kararname (KHK) ile kapatılan DİHA muhabiri Mehmet Sıddık Damar, hakkında açılan bir soruşturma kapsamında Mardin’in Kızıltepe ilçesinde adliyeye giderek savcılığa ifade verdi. İfade işleminin ardından Damar, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımlar gerekçe gösterilerek “Örgüt propagandası yaptığı” iddiasıyla tutuklama istemiyle mahkemeye sevk edildi. Mahkeme Damar’ı tutukladı.

(18 Ağustos 2017)
-AKP’li Hayati Yazıcı’dan Cumhuriyet’e ‘şerefsiz’ hakareti

Cumhuriyet gazetesinin 19 Ağustos 2017 tarihli sayısında ‘İşte Siyasi Ayak’ manşetiyle duyurulan haberde, eski Gümrük ve Ticaret Bakanı, şimdinin AKP Siyasi ve Hukuki İşler Başkanı Hayati Yazıcı’nın oğluyla ilgili FETÖ bağlantısı gündeme taşınmıştı. Hayati Yazıcı, haberden kaynaklı Cumhuriyet’e, Twitter’daki sosyal medya hesabından “İsmi dışında hiçbir kutsalı olmayan bir gazetenin şahsımı hedef alarak kurguladığı haberi kasıtlı bir iftiradır. Bugüne kadar iftira ve kurgu haberciliği yapan ve birilerinin tetikçiliğini üstlenen bu gazetenin yaptığı tek kelime ile şerefsizliktir” diyerek hakaret etti. (20 Ağustos 2017)
-‘MIT TIR’ları haberiyle ilgili Aydınlık için de iddianame hazırlandı

Gazeteciler Can Dündar ile Erdem Gül ile eski gazeteci CHP İstanbul Milletvekili Enis Berberoğlu’nun hapis cezasına çarptırıldığı, MİT’in Suriye iç savaşında rejim karşıtı cihatçı gruplara silah göndermesiyle ilgili Aydınlık gazetesine yetkililerine de dava açıldı. Cumhuriyet gazetesinde çıkmadan önce Aydınlık gazetesinde yayınlanan haber nedeniyle Savcı İrfan Findan tarafından hazırlanan iddianamede, Aydınlık gazetesi Genel Yayın Yönetmeni İlker Yücel ile eski İstihbarat Şefi Ceyhun Bozkurt’un, ‘devletin güvenliğine ve siyasi yararlarına ilişkin gizli kalması gereken bilgileri açıklama’ suçunu işlediği, 5 yıldan 10 yıla kadar hapisle cezalandırılması istendi. (22 Ağustos 2017)
-Sendika.org’a yine erişim engeli

sendika.org isimli haber sitesine Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu tarafından bir kere daha erişim engeli verildi. Bununla birlikte siteye 61. kez erişim engeli konulmuş oldu. Site, sendika62.org ismini alarak yayın hayatına devam etti. (22 Ağustos 2017)
-Rakı masası haberine erişim engeli

Cumhuriyet gazetesi, Çanakkale Olay gazetesi, Medya Faresi ve İleri Haber gibi internet sitelerinde yer alan Enis Berberoğlu'nu tutuklayan hakim Ali İhsan Horasan'a ilişkin 'Rakı masasında Rabia işareti' iddialarını içeren haberlere erişim engeli geldi. Söz konusu habere erişim engeli, İstanbul 1’inci Sulh Ceza Hakimliği’nin kararı üzerine kurumlara tebliğ edildi. (24 Ağustos 2017)
-Dihaber, Gazete Şûjin ve Rojeva Medya, KHK ile kapatıldı

OHAL kapsamında çıkartılan 693 sayılı KHK ile Dihaber, Gazete Şûjin ve günlük tek Kürtçe gazete Rojeva Medya kapatıldı. (25 Ağustos 2017)
-KHK ile gazetecilere de etkileyecek tutukluluk düzenlemesi

OHAL kapsamında çıkartılan 694 sayılı KHK ile belli suçlamalarda tutukluluk süresinin 5 yıldan 7 yıla çıkarılması sağlandı. Buna göre, devlet güvenliğine, anayasal düzene, milli savunmaya ve devlet sırlarına karşı işlenen suçlar ile Terörle Mücadele Yasası kapsamındaki suçlamalar bu kapsama girecek. ‘Devlet sırlarına karşı işlenen suçlar’ başlığı altındaki cezai hükümler, bilindiği üzere gazetecilerin de haberlerinden kaynaklı sıklıkla karşı karşıya kaldığı bir suçlama. (25 Ağustos 2017)
-Kapatılan Rojeva Medya’nın yerine Welat gazetesi

693 sayılı KHK ile kapatılan günlük tek Kürtçe gazete Rojeva Medya’nın yerine Welat gazetesi kuruldu. (26 Ağustos 2017)
-Murat Başoğlu haberlerine yayın yasağı

Bodrum Cumhuriyet Başsavcılığı, hakkında "hayasızca hareketlerde bulunmak" suçundan soruşturma yürütülen sunucu Murat Başoğlu'na ilişkin çıkan haberlere yayın yasağı koydu. (30 Ağustos 2017)
-Sunucu Vatan Şaşmaz cinayetine yayın yasağı

Eski manken Filiz Aker’in, Beşiktaş’taki Conrad Otel’de sunucu Vatan Şaşmaz’ı öldürüp daha sonra kendisini vurarak intihar ettiği olaya ilişkin haber ve görüntülere, İstanbul Başsavcılığı’nın talebi üzerine, İstanbul 6’ncı Sulh Ceza Hâkimliği’nce, ‘soruşturmanın gizliliğini ihlal edildiği gerekçesiyle’ yayın yasağı konuldu. (30 Ağustos 2017)
-Foto muhabiri Çağdaş Erdoğan gözaltına alındı

Yurtdışındaki çeşitli basın kuruluşlarına da foto muhabirliği yapan Çağdaş Erdoğan, Kadıköy’de bulunan Fenerbahçe Stadyumu yakınında bulunan alanda fotoğraf çekerken gözaltına alındı. (2 Eylül 2017)
-Evrensel muhabiri Özer gözaltına alındı

Evrensel gazetesinin Tunceli muhabiri Kemal Özer’in evi sabah saatlerinde polisler tarafından evi basıldı. Evinde bulunamayan Kemal Özer, Ovacık-Tunceli yolundaki arama noktasında gözaltına alındı. (4 Eylül 2017)
-TMSF, KHK ile kapatılan kanalların mallarını satışa çıkardı

Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile kapatılan ve Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu'na (TMSF) devredilen İMC TV, TV 10, Jiyan TV, Azadi TV, Radyo Nur, Meydan, Yarına Bakış, Yeni Hayat, Kocaeli Manşet ve Demokrat Gebze Gazetesi ile Dost Ajans'ın demirbaş ve lisanslarının ihale yoluyla satışa sunulacağı belirtildi. TMSF'nin internet sayfasında yapılan açıklamada, 5 Eylül ile 10 Ekim tarihleri arasında televizyon ve gazetelerin demirbaş ve lisanları ihale yoluyla satışa çıkarılacağı kaydedildi. (5 Eylül 2017)

-Cumhuriyet’in, “İşte siyasi ayak” başlıklı haberine erişim engeli

Cumhuriyet gazetesinin, AKP Genel Başkan Yardımcısı Hayati Yazıcı’nın oğlunun FETÖ bağlantılı işadamlarıyla ortaklığına ilişkin haberlerine, Ankara 3. Sulh Ceza Hakimliği’nce yayın yasağı konularak, habere internet ortamında erişim engellendi.

(7 Eylül 2017)
-Cumhuriyetçiler tahliye edilmedi

Cumhuriyet gazetesine yönelik yürütülen operasyon kapsamında açılan, yönetici, yazar, muhabir ve diğer birimlerde çalışanlarla birlikte toplam 19 kişinin, “FETÖ/PDY, PKK/KCK ve DHKP/C terör örgütlerinin savunucusu ve kollayıcısı olduğu” iddiasıyla yargılandığı davanın 6’ncı duruşmasında İstanbul 27. Ağır Ceza Mahkemesi Cumhuriyet gazetesi İcra Kurulu Başkanı Akın Atalay, Genel Yayın Yönetmeni Murat Sabuncu, yazar ve yayın danışmanı Kadri Gürsel, muhabir Ahmet Şık, muhasebe birimi çalışanı Emre İper ile Ahmet Kemal Aydoğdu’nun tutukluluk halinin devamına karar verdi.

(11 Eylül 2017)
-Hrant Dink davasında Trabzon’daki dava İstanbul’daki davayla birleştirildi

Trabzon 1 Ağır Ceza Mahkemesi’nde, Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink'in öldürülmesinde görevi ihmal suçundan aralarında Trabzon İl Jandarma eski Alay Komutanı Ali Öz'ün de bulunduğu 8 jandarma görevlisinin yargılandığı davaya devam edildi. Mahkeme heyeti Trabzon İl Jandarma eski Alay Komutanı Ali Öz'ün de bulunduğu 8 jandarma görevlisi için dosyanın İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen ana dava ile birleştirilmesine karar verdi.  (12 Eylül 2017)
-Gazeteci Eryılmaz’ın 10.5 yıla kadar hapsi istendi

Gazeteci Tuğrul Eryılmaz, Özgür Gündem gazetesi kapatılmadan önce yapılan ‘Nöbetçi Genel Yayın Yönetmenliği’ kampanyasına katıldığı için yargılandığı davada hâkim karşısına çıktı. İstanbul 22. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen davada Eryılmaz’ın 10.5 yıla kadar hapsi istendi. Davanın bir sonraki duruşması için 20 Ekim 2017 tarihi belirlendi. (12 Eylül 2017)


-Gazeteciye Erdoğan’a hakaret davası

Evrensel gazetesinin Sorumlu Yazı İşleri Müdürü Çağrı Sarı, 30 Ocak 2017’de yayımlanan “Kardeşçe, barış içinde, hürce yaşamak için ‘hayır’ diyelim” başlıklı mektupta yer alan “Kur’an-ı Kerim eline alıp sokağa inen cumhurbaşkanı, ailesini bile seçim malzemesi yapmaktan çekinmemiştir. 7 Haziran seçimlerinden sonra hükümeti kurdurtmadı” ifadeleri nedeniyle ‘cumhurbaşkanına hakaret’ suçundan hakim karşısına çıktı. Bakırköy 2. Asliye Mahkemesi’nde görülen duruşmada savunma yağan Çağrı Sarı, “Haberlerin içeriği tamamen gerçeği yansıtmaktadır. Haberde yer alanlar eleştiridir, hakaret kastı olabilecek herhangi bir ibare yoktur” diye konuştu. Mahkeme duruşmayı 18 Ekim 2017’y’e erteledi. (12 Eylül 2017)


-cumhuriyet.com.tr Genel Yayın Yönetmeni Güven hâkim karşısına çıktı

Trafik kazası sonucu yaşamını yitiren Denizli Cumhuriyet Başsavcısı Mustafa Alper’in ölümüyle ilgili habere ilişkin attığı tweet nedeniyle 1 ay tutuklu kaldıktan sonra tahliye edilen cumhuriyet.com.tr Genel Yayın Yönetmeni Oğuz Güven, İstanbul 28. Ağır Ceza Mahkemesi’nde hâkim karşısına çıktı. Güven, savcının delilden yoksun bir iddianame düzenlediğini ifade etti; mahkeme, bir sonraki duruşma tarihi olarak 17 Ekim 2017’yi belirledi. (14 Eylül 2017)
-‘Nöbetçi Genel Yayın Yönetmenliği’ davasına devam edildi

Ayşe Düzkan ile Ragıp Duran’ın yargılandığı Özgür Gündem gazetesi kapatılmadan önce yapılan ‘Nöbetçi Genel Yayın Yönetmenliği’ davasının görülmesine devam edildi. Herhangi bir karar çıkmayan davanın bir sonraki duruşma tarihi olarak 16 Ocak 2018 belirlendi. (14 Eylül 2017)
-TMSF, Kanaltürk ve Bugün TV’yi satışa çıkardı

Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF), FETÖ ile ilintili oldukları için el konulan Kanaltürk ve Bugün TV’nin lisansları ile makine/teçhizatlarını satışa çıkardı.

(14 Eylül 2017)
-AKP eski vekilinden gazeteciye saldırı

AKP'nin eski Sakarya Milletvekili olan Sakarya Kent Konseyi Başkanı Ali İnci, bir toplantı sonrası gazeteci Orhan Topçu’ya saldırdı. Gazeteci Topçu, “Benim hakkımda yazı yazma, seni kötü ederim” diyen İnci’ye “Ne yapacaksınız beni dövdürtecek misiniz? Siz bir siyasetçisiniz ve ben sizin hakkınızda yazmaya devam edeceğim. Yazılarımla ilgili bir sıkıntınız var ise hukuki yollara başvurun. Susarsam, dilsiz şeytanım. Susmayacağım” sözleriyle karşılık verdi. Bu sözler sonrasında İnci, “Hendek’te hukuk da mahkeme de belediye de benim” diyerek, Orhan Topçu’nun üzerine yürüdü. Saldırıyı, araya girenler önledi. (14 Eylül 2017)
-Gazeteci Özbek serbest bırakıldı

Niğde’de serbest gazetecilik yapan Gökhan Özbek, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’a hakaret suçlamasıyla gözaltına alındı. Özbek ifadesi alındıktan sonra serbest bırakıldı. (14 Eylül 2017)
-Tutuklu Fransız gazeteciye tahliye

Şırnak'ın Silopi İlçesi yakınlarında bulunan Habur Sınır Kapısı'ndan Irak'a geçmek isterken 26 Temmuz 2017 tarihinde gözaltına alınan ve Şırnak'ta 1 Ağustos 2017’de çıkarıldığı mahkemede, 'YPG üyesi olduğu' iddiasıyla tutuklanan Fransız gazeteci Loup Bureau, ilk duruşmada tahliye edildi, sonra sınır dışı edilmesi kararı verildi.

Sınır dışı edildikten sonra ülkesi Fransa’ya dönen Bureau, burada yaptığı ilk açıklamada, tutuklu bulunduğu süreçte fiziksel işkence görmediğini ancak sözlü tacizler yaşadığını söyledi. (15, 17 Eylül 2017)
-Foto muhabiri Çağdaş Erdoğan tutuklandı

2 Eylül 2017 tarihinde Kadıköy’de bulunan Fenerbahçe Stadyumu yakınında bulunan alanda fotoğraf çektiği sırada gözaltına alınan foto muhabiri Çağdaş Erdoğan, 12 günlük gözaltı sürecinin ardından çıkarıldığı mahkemece tutuklandı. Erdoğan'ın tutuklanma sebebi olarak, “MİT binasını fotoğraflaması” gösterildi. Erdoğan’ın daha önce çektiği fotoğraflar ve paylaştığı haberlerin de tutuklamaya gerekçe gösterildiği belirtildi.

(15 Eylül 2017)
-Evrensel gazetesi Tunceli muhabiri Özer tutuklandı

Evrensel gazetesi Tunceli muhabiri Kemal Özer, savcılıktaki işlemlerinin ardından tutuklama talebiyle sevk edildiği Sulh Ceza Mahkemesi’nce, "örgüt üyeliği" iddiasıyla tutuklandı. (15 Eylül 2017)


-Aydınlık gazetesine açılan dava ile ‘MİT TIR’ları davası birleştirildi

İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi, Aydınlık gazetesine açılan MİT TIR’ları davası ile Can Dündar, Erdem Gül ve CHP’li tutuklu milletvekili Enis Berberoğlu hakkında devam eden “FETÖ’ye yardım” davasını birleştirdi. Oda TV'nin haberine göre birleştirme kararında her iki dava arasında fiili ve hukuki irtibat olduğu ileri sürüldü. Birleştirme kararının ardından Aydınlık gazetesinde MİT TIR’larında silah taşındığına ilişkin ilk fotoğrafın yayımlanması ile Cumhuriyet gazetesinde aynı içerikteki video görüntülerinin yayımlanmasına ilişkin dava birlikte görülecek. (15 Eylül 2017)
-Gazeteci Derya Okatan’a para cezası

Kanun hükmünde kararname (KHK) ile kapatılan Özgür Gündem gazetesi ile dayanışma amacıyla başlatılan ‘Nöbetçi Genel Yayın Yönetmenliği’ kampanyasına katılan gazeteci Derya Okatan’a verilen 7 bin TL para cezası onandı. İstanbul 22. Ağır Ceza Mahkemesi’nin gerekçeli kararında, “Sanığın kişiliği, sosyal ve ekonomik durumu dikkate alınarak verilen kısa süreli hürriyeti bağlayıcı cezanın TCK 50/1-a maddesi gereğince takdiren günlüğü 20 TL’den hesaplanmak suretiyle 7.000 TL adli para cezasına çevrilmesine, sanığa verilen adli para cezasının TCK 52/4 maddesi gereğince takdiren birer ay aralıklarla 10 eşit taksitle tahsiline, taksitlerden birisi süresinde ödenmediğinde tamamının tahsil edilebileceği ve ödenmeyen para cezasının hapse çevrileceği hususunda ihtarat yapılmasına” denildi. (15 Eylül 2017)
-Deniz Yücel’e mektup sansürü

Alman Gazeteciler Birliği, tutuklu gazeteci Deniz Yücel’e gönderilen mektupların sansürlendiğini duyurdu. (15 Eylül 2017)
-Zaman gazetesi davası başladı

Kapatılan Zaman gazetesinin eski yazar ve yöneticisi 31 kişiyi kapsayan davanın görülmesine İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi’nde başlandı. 'Anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs etme, Türkiye Büyük Millet Meclisi’ni ortadan kaldırmaya veya görevini yapmasını engellemeye teşebbüs etme ve Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevini yapmasını engellemeye teşebbüs etme' suçlamalarıyla üçer kez ağırlaştırılmış müebbet ve 'Silahlı terör örgütüne üye olma' suçlamasıyla da 15 yıla kadar hapis cezası istemiyle Ahmet Metin Sekizkardeş, Ahmet Turan Alkan, Alaattin Güner, Ali Bulaç, Cuma Kaya, Faruk Akkan, Hakan Taşdelen, Hüseyin Belli, Hüseyin Turan, İbrahim Karayeğen, İsmail Küçük, Mehmet Özdemir, Murat Avcıoğlu, Mustafa Ünal, Mümtazer Türköne, Onur Kutlu, Sedat Yetişkin, Şahin Alpay, Şeref Yılmaz, Yüksel Durgut ve Zafer Özsoy tutuklu; İhsan Duran Dağı, Ahmet İrem, Ali Hüseyinçelebi, Süleyman Sargın, Osman Nuri Arslan, Osman Nuri Öztürk, Lale Sarıibrahimoğlu, Nuriye Akman ve Orhan Kemal Cengiz ise tutuksuz yargılandığı davada Ali Bulaç, Şahin Alpay ve Mümtazer Türköne savunma yaptı.

Mahkemeye heyeti savunmaların ardından verdiği ara kararda, tutuklulukların devamını kararlaştırırken, bir sonraki duruşma tarihi olarak 8 Aralık 2017’yi belirledi.

(18 Eylül 2017)
-Altan kardeşler ile Nazlı Ilıcak’ın tutukluluğuna devam kararı

15 Temmuz Darbe Girişimi’nin ardından Fethullah Gülen Terör Örgütü (FETÖ) soruşturması kapsamında 1 yıldır tutuklu bulunan gazeteciler Ahmet Altan ve Nazlı Ilıcak ile akademisyen Mehmet Altan’ın yargılandığı davada İstanbul 26. Ağır Ceza Mahkemesi, tutukluluklarının devamına karar verdi. Bir sonraki duruşma tarihi olarak 13 Kasım 2017’yi belirledi. (19 Eylül 2017)

-Erdoğan ve Bozdağ’a göre, Türkiye’de gazetecilik yaptığı için tutuklu olan yok!

Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Bekir Bozdağ, Ankara’da katıldığı ‘Medya Çalıştayı’nda, “Türkiye Cumhuriyeti cezaevlerinde salt gazetecilik yapması nedeniyle kimse yok” derken, birkaç saat sonra New York’ta düzenlenen ‘Küresel İş Forumu’nda açıklama yapan AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, “Hapiste dedikleriniz çoğu gazeteci değil, bunlar terörist. Bunların çoğu bombalamaya, hırsızlığa girmiş. ‘Gazeteciyim’ demekle gazeteci olunmuyor. Yargı makamı bunlarla ilgili karar veriyor. Çıkması gereken varsa bunlar çıkar” dedi.

Adalet Bakanı Abdülhamit Gül, CHP İzmir Milletvekili Atilla Sertel’in, cezaevlerindeki tutuklu gazeteci sayısıyla ilgili önergesine yanıt vermedi. (20, 21 Eylül 2017)
-Musa Anter ve Özgür Basın Şehitleri Gazetecilik Ödül töreni yasaklandı

Beyoğlu Kaymakamlığı, OHAL’i gerekçe göstererek, Taksim Hiil Otel’de yapılması planlanan Musa Anter ve Özgür Basın Şehitleri Gazetecilik Ödül törenini yasakladı. Buna karşın ödüller, Taksim’deki İnsan Hakları Derneği’nde verildi. (21 Eylül 2017)
-Gazeteciler Mediha Olgun ve Yusuf Karataş tahliye edildi

Sözcü gazetesine yönelik 19 Mayıs 2017 günü yapılan operasyonda gözaltına ve ‘cumhurbaşkanına suikast ve fiili saldırıya yardım etmek’ ve ‘örgüte bilerek ve isteyerek yardım etmek’ suçlamalarından tutuklanan sozcu.com.tr’nin Sorumlu Müdürü Mediha Olgun, tutukluluk halinin sonlandırılması talebinin İstanbul 5. Sulh Ceza Hâkimliği tarafından kabul edilmesi üzerine adli kontrol şartıyla tahliye oldu.

Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı’nın, Demokratik Toplum Kongresi (DTK) soruşturması kapsamında 27 Temmuz 2017 tarihinde tutuklanmasına karar verdiği, Evrensel gazetesi yazarı Yusuf Karataş, aylık tutukluluk incelemesi sonrası Diyarbakır 9. Ağır Ceza Mahkemesi’nce tahliye edildi. (22 Eylül 2017)
-MİT Müsteşarı Fidan ile ilgili yazı yazınca yandaş kalem de gözaltına alındı

www.manset24.com isimli haber sitesinin imtiyaz sahibi Ömer Turan, MİT Müsteşarı Hakan Fidan ile ilgili yazısının ardından gözaltına alındı. Gözaltına alınmasıyla ilgili bir not yayınlayan Ömer Turan, “Türk devletine ve Erdoğan’a olan sadakatimi hapse girerek ödüyorum” dedi. (22 Eylül 2017)
-Eski bakan Çağlayan’ın kol saati polemiği Star’da istifaya neden oldu

Star gazetesi yazarı Ahmet Taşgetiren ile Ahmet Kekeç arasındaki "Zafer Çağlayan'ın kol saati" polemiği Ahmet Taşgetiren’in istifasına yol açtı. Ahmet Taşgetiren son yazısının yayınlanmamasını ve "gazete yönetiminin Kekeç'in yanında saf tutmasını" gerekçe göstererek kurumla yollarını ayırdı. (22 Eylül 2017)


-Gazeteci Kadri Gürsel tahliye edildi

Cumhuriyet gazetesine yönelik yürütülen operasyon kapsamında açılan, yönetici, yazar, muhabir ve diğer birimlerde çalışan 19 kişinin, “FETÖ/PDY, PKK/KCK ve DHKP/C terör örgütlerinin savunucusu ve kollayıcısı olduğu” iddiasıyla yargılandığı davanın 7’nci duruşmasında, gazeteci Kadri Gürsel tahliye edilirken, Akın Atalay, Murat Sabuncu, Ahmet Şık ve Emre İper ile Ahmet Kemal Aydoğdu’nun tutukluluk hallerinin devamına karar verildi. Mahkeme, Cumhuriyet davasında henüz ara karar açıklanmadan altı sanığın tutukluluk hallerinin devamına karar verildiğini haberleştiren Star ve Akşam gazeteleri hakkında da suç duyurusunda bulunulmasını kararlaştırdı. Bir sonraki duruşma tarihi olarak 31 Ekim 2017 belirlendi. (25 Eylül 2017)
-Kuzey Irak merkezli yayın yapan 3 kanala, referandum yaptırımı

Irak Kürt Bölgesi’nde yapılan bağımsızlık referandumu sonrası Radyo ve Televizyon Üst Kurulu, Irak Bölgesel Kürt Yönetimi’ne yakanlığı ile bilinen Rudaw, K24 ve Waar televizyonlarının Türksat’tan çıkarılmasına karar verdi. (25 Eylül 2017)
-Can Dündar hakkında kırmızı bülten çıkartıldı

Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı, merkez Bağlar ilçesinde 24 Nisan 2016'da Diyarbakır Esnaf ve Sanatkârlar Odası Başkanlığı konferans salonunda gerçekleştirilen bir konferansta konuşan gazeteci Can Dündar hakkında, "terör örgütü propagandası yaptığı" iddiasıyla soruşturma başlattı. Bu soruşturma kapsamında hakkında "yakalama" kararı verilen Can Dündar ile ilgili "kırmızı bülten" ve iade talebinde bulunuldu.

(28 Eylül 2017)
-Gazetecilerin kitabına yasak

Odatv Haber Müdürü Barış Terkoğlu ile Genel Yayın Yönetmeni Barış Pehlivan’ın kaleme aldığı “Mahrem / Gizli Belgelerde Türkiye’nin Sırları” adlı kitabın satışı, AKP Kahramanmaraş Milletvekili Celalettin Güvenç’in talebiyle mahkeme tarafından yasaklandı. (29 Eylül 2017)


Yüklə 316,99 Kb.

Dostları ilə paylaş:
  1   2   3   4




Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©muhaz.org 2025
rəhbərliyinə müraciət

gir | qeydiyyatdan keç
    Ana səhifə


yükləyin