Meloterapia



Yüklə 7,06 Kb.
tarix03.04.2018
ölçüsü7,06 Kb.
#46617

Meloterapia


Meloterapia este o forma a psihoterapiei in care muzica este folosita ca mijloc de exprimare (in loc de vorbire) si care este indicata de terapeut in functie de problemele fiecarui pacient.

Astfel pot fi tratate agresivitatile ascunse, tulburarile mentale sau afective, anumite blocari, dar si cateva boli psihosomatice, cum ar fi astmul sau problemele de alimentatie.

Meloterapia poate lua doua forme:


  1. o modalitate activa - practica unui instrument muzical

  2. o modalitate pasiva - ascultarea muzicii

 

Muzica si medicina

Inca inainte de a ne naste, cam din a 16-a saptamana de sarcina, anumite zgomote interne, cum ar fi bataile inimii sau curgerea sangelui, dar si cele din afara ne influenteaza puternic. Organismul invata sa reactioneze la muzica si la elementele ei - ritm, dinamica, melodie - iar dupa nastere cu atat mai mult. Pana in clipa cand un copil incepe sa vorbeasca, el invata totul pe plan nonverbal, cu ajutorul silabelor, al cantecelelor, al tipetelor - o muzica primara a carei experienta ne ghideaza o viata intreaga. De aceea, preocuparea muzicala inca din prima copilarie ne stimuleaza si pe plan intelectual.

Tensiunea, pulsul, respiratia, sensibilitatea la durere, toate sunt influentate de ritm sau de anumite lungimi de unda. Cand esti relaxat, pulsul, de exemplu, se modifica usor. Insa daca ti-e frica, te doare ceva sau esti stresat, ritmul cardiac ramane "inghetat" pe o anumita frecventa.
Efectuand diferite teste, medicii au descoperit ca nivelul hormonilor stresului, adrenalina si cortizolul, pot fi coborate cu 20% cu ajutorul unei muzici romantice sau cerebrale. Acest fapt este folosit de medicina.

Asa, de exemplu, femeile suporta mai usor durerile nasterii daca asculta muzica, pacientii care asculta muzica inainte de o operatie au nevoie de 50% mai putine calmante, iar in timpul interventiei au un nivel al hormonilor de stres mult mai redus. Sistemul vascular nu este atat de incarcat si activitatea cerebrala se desfasoara mai linistit. Urmarea este ca se folosesc mai putine medicamente.


Ar fi bine daca te-ai folosi de efectul calmant al muzicii in fiecare zi. Poti sa fii propriul tau muzicoterapeut, cu un program absolut personal. Pentru linistire sau in situatii stresante asculta cel mai bine muzica clasica, melodii romantice sau cantece de inima albastra. Daca vrei sa scapi de emotiile unui examen sau sa te pregatesti pentru un interviu important, poate sa fie si ceva mai animat. Cel mai bine este sa-ti pui pur si simplu discul preferat si efectul antistres apare imediat. Caci terapeutii subliniaza: ceea ce iti place tie personal actioneaza cel mai bine si cel mai intens.


Ultima gaselnita a profesionistilor: o combinatie de aromoterapie - cateva picaturi de ulei parfumat intr-o lampa speciala - si o muzica compusa special, cu efecte linistitoare, invioratoare sau pline de armonie. Cine se decide pentru aceasta meditatie muzicala are insa nevoie de cel putin o jumatate de ora de timp liber.

Tratarea afectiunilor prin meloterapie


Studiile de psihologie efectuate pana acum în diverse laboratoare de cercetare au permis elaborarea urmatoarelor recomandari:

  • pentru calmarea sistemului nervos : Concertul nr. 5 pentru pian si orchestra de Beethoven si Uvertura operei Parsifal de Wagner

  • pentru destindere psihica si relaxare: Sonata pentru flaut, alto si harpa si Clar de luna de Debussy, Nocturnele lui Chopin si Apocalipsa animalelor de Vanghelis

  • pentru combaterea oboselii si surmenajului: Poemul simfonic Vltva de Smetana si Dimineata de Grieg

  • pentru tratarea starilor depresive: Carnavalul de Dvorak

  • pentru calmarea starilor de agitatie: Oda bucuriei de Beethoven si Corul pelerinilor de Wagner

  • pentru tratarea nevrozei astenice si a tulburarilor vegetative: Mica serenada si Simfonia nr. 41 de Mozart

  • pentru calmarea marilor suferinte care apa rîn urma unor întamplari tragice: Concertul pentru violoncel de Dvorak si Patetica de Ceaikovski

Yüklə 7,06 Kb.

Dostları ilə paylaş:




Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©muhaz.org 2024
rəhbərliyinə müraciət

gir | qeydiyyatdan keç
    Ana səhifə


yükləyin