MoğOLİstan enerji bakani d. Zorigt tüRKİye cumhuriyeti BÜYÜkelçİSİ murat karagöZ İle göRÜŞTÜ



Yüklə 8,25 Kb.
tarix09.01.2019
ölçüsü8,25 Kb.
#93988

MOĞOLİSTAN ENERJİ BAKANI D.ZORİGT TÜRKİYE CUMHURİYETİ BÜYÜKELÇİSİ MURAT KARAGÖZ İLE GÖRÜŞTÜ

Moğolistan Enerji Bakanı D.Zorigt Moğolistan nezdindeki Türkiye Cumhuriyeti Büyükelçisi Murat Karagöz’ü kabul etmiştir.

Moğolistan ile Türkiye arasındaki diplomatik ilişkiler 24 Haziran 1969 tarihinde tesis edilmiş olup 2014 yılında diplomatik ilişkilerinin kuruluşunun 45. yıldönümü kutlanmıştır. Türkiye Cumhuriyeti 1996 yılında Ulanbator’da, Moğolistan ise 1997 yılında Ankara’da Büyükelçilik açmıştır.

Moğolistan Dış Politika Konseptinde Türkiye ile dostane ilişkiler geliştirerek Türkiye’nin Moğolistan’daki ekonomik ve diğer alanlardaki somut ilginin uygun bir seviyeye ulaştırılması öngörülmüştür. Günümüz itibariyle iki ülke ilişkilerinin kapsamlı işbirliği seviyesine çıkartılması amaçlanmaktadır.

1994 yılında iki ülke hükümetleri arasında ekonomik ve ticaret komisyonu kurulmuş olup, tarım ve hayvancılık, inşaat, çevre, KOBİ, turizm, enerji, madencilik ve taşımacılık sektöründe işbirliği potansiyeli yüksektir.

Moğolistan Enerji Bakanı D.Zorigt: Türkiye Cumhuriyeti yenilenebilir enerji üretimi alanında geniş bir tecrübeye sahip olup, özellikle hidroelektrik santrali bakımından dünyada ilk sıralarda yer almaktadır. Dolayısıyla bu teknolojilerin Moğolistan’a kazandırılması için enerji sektöründe çalışacak mühendis ve teknik personelin Türkiye’de eğitilmesine ihtiyaç duyulmaktadır. Şu an itibarıyla Moğolistan’da enerji alanında faaliyet göstermekte olan iki Türk şirketi mevcuttur. Bunlardan biri Aydıner Global Ltd. Şti. olup, diğeri ZTM Ltd. Şti.dir Aydıner Global Ltd. Şti. 2009 yılından itibaren Govisumber vilayetinin Sumber ilçesi sınırları içerisinde Rüzgâr enerjisi santrali inşa etme projesi kapsamında iki adet rüzgâr ölçüm istasyonu kurarak rüzgâr kaynak araştırmasını sürdüregelmiştir. Günümüz itibarıyla gerekli lisanslar alınarak 1 Mart 2012 tarihinde “Elektrik satma ve satın alma anlaşması” imzalanmış ve daha sonra anılan anlaşmada değişiklik yapılarak 14 Ocak 2014 tarihinde yeniden imzalanmış olarak faaliyetlerine devam etmektedir. Ayrıca, projenin finanse edilmesi için banka ve uluslararası finans kuruluşları, rüzgâr tribün üretici, tedarikçi, inşaat ve elektrik yapılarının yüklenici firmaları ile ulaştırma ve yerel sigorta firmalarıyla çeşitli müzakereler yapılmaktadır. Moğolistan’ın batısındaki üç vilayetin hidroelektrik enerji kapasitesini belirlemek ve sonrasında kullanıma sunmak amacıyla Türkiye Cumhuriyeti’nin “ZTM” şirketi kendi yatırımı ile Bayan – Olgii vilayetinin Nogoonnuur ilçesi sınırları içerisinde “Tavaltain Khavtsal” adındaki bir yerde yapılacak olan hidroelektrik santralinin fizibilite çalışmalarını tamamlamış bulunmaktadır. Anılan fizibilite çalışmaları ışığında Türk tarafının hi-tech kullanarak 88,7 MWt kapasiteli bir hidroelektrik santralinin yapılması uygun olarak değerlendirilmiştir. “ZTM” şirketi Bayan – Olgii vilayetinin Khovd nehrinde hidroelektrik santrali yapma çalışmalarını Moğolistan İmtiyaz Kanunu çerçevesinde “Yap – İşlet - Devret” koşuluyla yerine getirmesine dair niyetini ortaya koymuştur. Bakanlığımız bahsekonu iki şirketin yürütmekte olduğu projelere ümitle baktığını ifade etmiştir.



Moğolistan nezdindeki Türkiye Cumhuriyeti Büyükelçisi Murat Karagöz: “Büyükelçi olarak anılan projelere tam bir destek içerisinde çalışmalarımızı sürdürmekteyiz. Diğer taraftan, Moğolistan Enerji Bakanlığı’ndan anılan şirketlerin özel lisansının uzatılması gibi belirli konularda destek verilmesi talep olunmaktadır. İlaveten ZTM şirketi tarafından “Moğolistan’ın hidroelektrik enerji mastır planı” yapılarak Bakanlığınıza sunulmuştur. Proje kapsamında Moğolistan’ın 29 farklı nehir havzasında araştırma yapılmıştır. Sayın Bakanın dikkatine sunuyorum” demiştir.

Görüşmeye Moğolistan Enerji Bakanlığı, Strateji, Politika ve Planlama Dairesi Başkanı P.Tovuudorj ile Türkiye Cumhuriyeti Büyükelçiliği Misyon Şefi Yardımcısı Tuncer Kıyak katılmıştır.
Yüklə 8,25 Kb.

Dostları ilə paylaş:




Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©muhaz.org 2025
rəhbərliyinə müraciət

gir | qeydiyyatdan keç
    Ana səhifə


yükləyin