Notă informativă

Sizin üçün oyun:

Google Play'də əldə edin


Yüklə 8.04 Kb.
tarix07.09.2018
ölçüsü8.04 Kb.

NOTĂ INFORMATIVĂ

la proiectul hotărîrii Guvernului „Cu privire la modificarea

Regulamentului privind aplicarea apostilei, aprobat prin

Hotărîrea Guvernului nr.163 din 15 februarie 2007”Condiţiile care au impus elaborarea proiectului şi finalităţile acestuia. Proiectul Hotărîrrii de Guvern a fost elaborat în scopul aducerii instituțiilor de învățămînt din stînga Nistrului și mun. Bender în cîmpul legal al Republicii Moldova, reglementării procedurii de apostilare a actelor de studii eliberate de instituţiile de învăţământ din regiunea transnistreană, în particular de Universitatea din Tiraspol, precum şi pentru a le oferi tinerilor din regiunea transnistreană posibilitatea de a-şi continua studiile şi de a se angaja în câmpul muncii în străinătate.

Procedura de apostilare a fost elaborată în baza recomandărilor experţilor europeni, care au efectuat un studiu în acest sens şi au sugerat că diplomele supuse apostilări nu trebuie să conţină referiri la apartenenţa unui teritoriu sau careva simboluri pseudostatale. Actele de studii vor fi elaborate conform standardelor şi recomandărilor experţilor europeni, adică vor fi de model neutru, nepolitizat, fără utilizarea a a.n. însemne statale transnistrene.


Principalele prevederi ale proiectului. Prin acest proiect de hotărîre se propune completarea cadrului normativ în vigoare cu reglementări, care vor permite aplicarea apostilei pe actele emise în regiunea transnistreană. Astfel, pct.9 din Regulamentul privind aplicarea apostilei, aprobat prin Hotărîrea Guvernului nr.163 din 15 februarie 2007, se completează cu lit. d1), care prevede aplicarea apostilei pe actele de studii eliberate, începînd cu anul 1992, de către instituțiile de învățămînt din unitățile administrativ-teritoriale din stînga Nistrului și mun. Bender. Apostilarea este condiţionată, însă, de faptul că modelul formularului trebuie să fie unul neutru, aprobat de Ministerul Educației, Culturii şi Cercetării, şi de faptul că sigiliile și ștampilele aplicate pe actele respective de studii nu trebuie să conţină simboluri ale altor formaţiuni de tip statal sau însemne şi menţiuni care pot fi asimilate acestora.
La elaborarea proiectului Hotărîrii de Guvern au participat reprezentanţii Ministerului Justiţiei, Ministerului Educației, Culturii şi Cercetării şi ai Biroului politici de reintegrare.
Fundamentarea Economico-Financiară. Implementarea prezentului proiect nu necesită cheltuieli financiare suplimentare de la bugetul de stat. Adoptarea acestui proiect nu va necesita modificarea şi completarea altor acte legislative şi normative.

Cristina LESNICViceprim-ministru

Dostları ilə paylaş:
Orklarla döyüş:

Google Play'də əldə edin


Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©muhaz.org 2017
rəhbərliyinə müraciət

    Ana səhifə