Nr. 6, Decembrie (Undrea), 2013 Revista Şcolii gimnaziale Eroilor,Lipănesti Ediţia online issn 2286 – 1505 issn–L 2286 – 1505



Yüklə 109,66 Kb.
tarix27.07.2018
ölçüsü109,66 Kb.
#60564

NR. 6, Decembrie (Undrea), 2013

Revista Şcolii gimnaziale Eroilor,Lipănesti

Ediţia online ISSN 2286 – 1505

ISSN–L 2286 – 1505



Şirag de gÂnduri…

În fiecare an, în preajma Sărbătorii Naşterii Domnului Iisus Hristos, elevii şcolii noastre se pregătesc să întâmpine minunea şi prin intermediul prezentei reviste, care se vrea a fi şi produsul propriilor contribuţii literare.Că reuşesc sau nu, asta urmează să descoperiţi dumneavoastră, prietenii noştri,cititorii. Am apărut de această dată sub auspiciile codului ISSN,acordat de către Biblioteca Naţională a României, la începutul anului 2013.Singurul nostru regret îl constituie faptul că mai mulţi elevi capabili din gimnaziu şi-ar fi putut aduce contribuţia în paginile umilei noastre publicaţii. Dar după cum bine se ştie, “lenea e cucoană mare”; şi se pare că aceşti copii nu s-au dat abătut de la confirmarea proverbului….

Prof. Băran Maria


Mini- Interviu cu Doamna profesoară Gheorghe Olimpia ,profesor de fizică-chimie la Şcoala gimnazială ‘Eroilor ‘Lipăneşti+Scoala gimnazială ‘Spirea Sorescu ‘ Zamfira.

Elevii: Buna ziua doamnă profesoară, şi mulţumim pentru amabilitatea de a ne răspunde la câteva întrebări. Întrebările sunt propuse de Consiliului elevilor din gimnaziu. Iată prima întrebare:

-Cum v-aţi hotărât să deveniţi profesoară de fizică şi chimie?



D-na profesoară: În ultima clasă din liceu.Aveam pe atunci două alternative: să devin inginer în rafinărie sau profesor . Am preferat lucrul cu copii în locul obţinerii substanţelor în laborator.

Elevii: Cum reuşiţi să vă împărţiţi între profesie şi familie?

D-na profesoară: Părerea mea este că nu eşti pe deplin profesor dacă nu eşti părinte. Din poziţia mamei/tatălui înţelegi mai bine modul de gândire al copilului/elevului.

Elevii: Ce planuri de viitor aveţi?

D-na profesoară:Îmi doresc în primul rând să fiu sănătoasă, pentru a îndruma pe drumul vieţii atât pe elevii mei, cât şi pe propriul fiu.

Elevii: Ce sfaturi ne-aţi da nouă, elevilor?

D-na profesoară: Să alegeţi în viaţă numai lucruri care vă pot bucura atât material , cât şi spiritual.

Interviu realizat de elevii clasei a VIII-a



Ca în fiecare an, românii şi nu numai, fac ultimele pregătiri pentru întâmpinarea sărbătorilor.Dintre toate bucuriile de care are parte românul, cea adusă de sosirea sărbătorilor este cea mai mare şi mai copleşitoare,datorită importanţei pe care o are. Această importanţă e legată de Naşterea Mântuitorului.

Magia sărbătorii ne trimite într-o lume de vis. Aici avem toţi posibilitatea de a ne manifesta exact aşa cum vrem, cu scopul de a transmite tuturor acea stare de entuziasm şi de linişte sufletească şi de a le arăta celor care nu pot avea aceleaşi posibilităţi ca şi noi o cale spre fericirea şi pacea de care dispun ceilalţi.

Un rol important îl deţin aici, copiii, colindătorii, care sunt un simbol al Crăciunului.Aceştia sunt un mesager al lui Iisus;merg pe la toate casele, cântă pe la toate uşile, şi încântă oamenii cu vestea Naşterii micului prunc. Colindatul constituie totodată un prilej de a face rost de dulciuri, covrigi ,bănuti(cu toate că nu aceştia sunt cei mai importanţi),dar este şi un mod al oamenilor de a mulţimi acestor copii ce răspândesc “minunea”.

Numai gândul că se apropie Crăciunul, ne obligă să lăsăm toate treburile la o parte şi să ne ocupăm de cele cu adevărat trebuincioase, deoarece acestea necesită timp mai îndelungat şi dăruire.

Se ştie că înainte de Crăciun, tatăl trebuie să împodobească atat casa cât şi brăduţul cu diverse ornamente care mai de care mai strălucitoare şi mai luminoase.Mama, deţine şi ea un rol esential, şi anume că trebuie să gătească diferite preparate specific sărbătorii cum ar fi: cozonacul, prajiturile cârnăciorii…etc. Copii au însă munca cea mai grea:să răspândească tuturor minunea, voioşia, pacea şi starea de bine pentru a simţi cu adevărat că a sosit Crăciunul şi că se apropie un an nou.Este o muncă destul de copleşitoare, însă satisfacţia de la final, reprezintă cea mai mare mulţumire.

O singură dată avem parte de această satisfacţie, această bucurie pe care ne-o oferă sărbătorile, şi din acest motiv trebuie să le trăim o dată astfel încât să le ţinem minte un an întreg…după care vor veni iar.

Sărbători fericite!



de Ştefan Octavian,clasa a VI-a

Geamurile se împodobesc de sărbătoare cu flori de gheaţă argintie, lumini şi beteală.Prin aer adie miros de brad , de cozonac, de iarnă, şi se văd colindători în depărtare.Familia întreagă adunată la masă, vede în Crăciun o veritabilă bucurie. Când sună clopoţelul la fereastră glasuri cristaline cântă colinde vechi şi demult ştiute.Crăciunul ne aduce în case copilăria şi imaginea strălucitoare a amintirilor de odinioară. Să simţiţi această sărbătoare ca pe o dovadă prin care am reuşit să transmitem generaţiilor viitoare zestrea nostrtră de preţ:colindele.

Poezii de Ungureanu Marilena Elena, clasa aVI-a



Sărbătorile Săniuşul

Acum în prag de iarnă Dealul este plin de joacă

Si-n prag de sărbători, Glasuri multe, bucurie,

Si mic şi mare aşteaptă Toţi copii strânşi în ceată,

La geam colindători. Fac o mare gălăgie

Ei vin doar să ne cânte

Cu glasul lor duis, Săniuşul este jocul

Apoi ei ne urează Sănioara zboară lin

Aşa cum se cuvine Si se dau de-a berbeleacul

Trai lung şi sănătos Nu se duc între maşini!

In anul care vine.

Omul de nea Moş Crăciun

Omul meu de nea de afara Fulgii albi încep să cadă,

A-nceput chiar să tuşească. Moş Crăciun soseşte-n grabă.

Ceai fierbinte mai spre seară, Cu un sac de jucării ,

Am să-i dau să nu răcească. Brazi, Cadouri, jucării.

La copii şi mari şi mici,

Cozonaci şi mere dulci

Pentru toţi el pregăteşte,

Anul Nou ce-acum soseşte!

de Dobre Sabina Marusia Anita, clasa a Va

Era o zi cristalină în care toţi copii se bucurau de sosirea aşteptatei ierni şi a sărbătorilor pe care le aducea cu ea.

Oamenii de zăpadă constituiau o armată numeroasă.Ochii lor erau precum tăciunii negrii din jarul stins.Copii se gândeau şi la vacanţa care-i aştepta cu drag.

Fulgii cristalini cădeau încet unul câte unul peste omătul gros şi curat al iernii.Copacii erau înveliţi de plapuma îngheţată a Crăiesii Zăpezii.

Casele erau acoperite de haina lungă care înveleşte tot ce se vede. Fulgii cădeau maiestos în dansul graţios pe care îl cântau norii cenuşii.





Dacă cineva se gândea la faptul că romantismul a dispărut cu desăvârşire, eleva noastră ,Nicola Diana neagă acest fapt, având dovezi sustenabile.Citiţi poezia următoare:







de Diana Nicola- clasa a-VIII-B

Luna-mi este călăuza,                                                      
Stelele prietene,
Intunericul noptii se asterne alene.
Frigul  aproape ca nu-l mai simt
Ca atunci cand l-am iubit,
Ca atunci cand  pura fericire m-a gasit,
Dar el doar ce-a facut a fost ca m-a ranit!

Nu-l pot condamna, eu am fost de vina,
Ca m-am îndrăgostit de o dragoste divina.
Ochii lui mă pândesc,
Si amintirile mi le răscolesc.
Si mi-e dor de toate si de nimic,
Valul tristetii m-a cuprins.
Ochii lui ma urmăresc, si-acum,
Imi spun ca ma iubesc!
                            
          

NEMURITORUL BULĂ……..

  • La ora de religie preotul îl întreabă pe Bulă:
    - Bulă cum îţi închipui tu "ţara unde curge lapte şi miere"?
    La care Bulă:
    - Lipicioasă...



  • La ora de istorie discută despre al II-lea război mondial. Învăţătoarea întreabă:
    - A murit cineva din familia cuiva atunci?
    Vasile spune:
    - Bunicul meu a murit lângă Berlin, într-o tabără mai mică de concentrare.
    Învăţătoarea:
    - Îmi pare rău, copii ridicaţi-vă, să ţinem 2 minute de comemorare.
    Trec cele două minute de comemorare, Bulă ia cuvântul:
    - Şi bunicul meu a murit la Auschwitz.
    Învăţătoarea:
    - Condoleanţele mele, copii, comemorare de 5 minute!
    După cele 5 minute, învăţătoarea întreabă:
    - Bulă, aş putea afla cum a murit bunicul tău?
    - Desigur. S-a îmbătat ca un porc şi a căzut din turnul de veghere.




  • Bulă era în clasa a patra, când învăţătoarea îi întreabă pe copii cu ce s-au dus la şcoală.
    Ionescu: cu Ferrari.
    Popescu: cu BMW.
    Bulă: cu bicicleta.
    Toţi încep să râdă. Bulă supărat se duce la tac'su şi îi spune de cele întâmplate. Tac'su îi spune, să le zică la colegi că el se duce cu Bugatti. A doua zi. Învăţătoarea:
    - Copii, cu ce maşina aţi venit la şcoală.
    Ionescu: cu Ferrari.
    Popescu: cu BMW.
    Bulă: cu Bugatti.
    Învăţătoarea: Şi de ce ai întârziat?
    Bulă: Mi-a sărit lanţu'.



  • Bulă, vrei să spui că nu te-a ajutat tatăl tău la rezolvarea problemei?
    - Nu m-a ajutat.
    - Dă-ţi cuvântul.
    - Mi-l dau. Nu m-a ajutat, a rezolvat-o singur.



  • Bulă zice unui coleg:
    - Trebuie să-i spun bunicii să se ducă la şcoală, la adunarea cu părinţii.
    - De ce nu-i spui mamei?
    - Fiindcă bunica e aproape surdă.


Bancuri alese de MOCANU IONUŢ MĂDĂLIN -VIII B

Elevele Stanciu Elena – Irina și Prică Elena – Diana de la clasa a VIII-a B ne introduc într-o altă atmosferă, şi anume în lumea fascinantă a SF-ului.Să le urmărim!

O lume de coșmar

Era înfricoșător și sumbru. Nu puteam să-mi dau seama dacă era un vis sau realitate.

Dintr-o încăpere a unei case părăsite, care se afla la capătul holului, se zărea o lumină fosforescenta pe de o parte și de alta a ușii. Se spune că dacă intri în acea cameră, vei ajunge într-o lume complet diferită față de a noastră. O lume în care oamenii au puteri supranaturale. Pentru a afla dacă zvonurile sunt adevărate, mi-am făcut curaj și am pășit în cameră. Frica ma cuprindea de pretutindeni, iar fiorii îi simțeam pe tot corpul. Ca prin farmec ajunsesem în acea lume. Locul era straniu, cerul deținea o culoare de un albastru închis și soarele era complet roșiatic. Unele clădiri erau distruse, iar altele erau deteriorate. Totul era bizar, pustiu și în flăcări, exact ca o lume de coșmar. Între văpăiile flăcărilor, apare o ființa cu chip de vrăjitor, care își folosește puterile asupra mea. Am închis ochii, așteptând ca atacul să mă lovească, dar în clipa următoare am simțit cum ceva mă prinde de mijloc. Am deschis ochii, observând că mă aflam la câteva mile depărtare de locul cu pricina și cu o persoană misterioasă în fața mea, care avea ochii de culoare albastră și o statură impunătoare.

- Ești bine? Mă întreabă acesta pe un ton îngrijorător.

- Da, n-am nimic. I-am răspuns, fiind puțin confuză de situația în care mă aflam. Dar tu ce cauți aici? Îmi continui propoziția, întrebându-l pe acesta.

- Sunt aproapele tău, îngerul tău păzitor care te va aduce la realitate.

Mă uitam la el, neștiind ce să mai spun. Nu mă așteptam să existe și îngeri prin miile de creaturi supranaturale.

- De ce locul acesta este așa de straniu? Îl întreb pe acesta, apropriindu-mă de el.

Îngerul îmi explică amănunțit despre lumea Iadron, care, cu mult timp în urmă, era pașnica și nu exista conflicturi până când un demon al umbrei la convocat pe fostul lider la o luptă. Acesta acceptase, iar demonul s-a aliat cu cele mai puternice vrăjitoare știind că de unul singur nu-l poate învinge. Prin ajutorul acordat de vrăjitoare, demonul a fost învingător, astfel preluând controlul asupra Iadronului, iar creaturile, neavând puterea să-i facă față demonului, se lasă dominate de el.

- Din acest motiv ființele, care acum sunt ascunse prin împrejurimi, ți-au cerut ajutorul de a le scăpa de sub domnia stăpânului.

- De ce eu?

- Pentru că ai fost trimisă aici cu un scop, pentru a ne învăța cum trebuie să ne apăram singuri fără puteri.

- Nu înțeleg cum vă pot ajuta, eu fiind doar un simplu muritor, dar și cum vă pot învăța.

- Tu ne poți învăța prin metodele tale de supraviețuire .

În cele din urmă am acceptat să-i ajut, învățându-i să lupte cu diferite arme, fără ajutor puterilor. Au avut o capacitate mare de înțelegere încât, în doua zile aceștia învățat să mânuiască sabia, să tragă cu arcul, chiar și să facă incantații. Astfel, iadronii au atacat regatul demonului întunecat. Acesta, înfuriindu-se, s-a năpustit asupra mea, dar bunul meu prieten, apare ca din senin în fața mea, apărându-mă și omorându-l pe demon.



English corner





Prof. limba engleză,

Băran Maria

Astăzi la rubrica noastră ne-am gândit să începem prin a prezenta câte o plantă medicinală, şi influenţa benefică a acesteia asupra organismului uman.Vom începe seria prezentărilor cu afinul. Articolul a fost extras în întregime de pe site-ul www.csid.ro.



Afinul (Vaccinium myrtillus) - beneficii şi proprietăţi

Descriere

Afinul creşte şi se dezvoltă în zona de munte (îl întâlneşti în special în zone cu temperatură moderată şi umiditate crescută) şi îl recunoşti în principiu după fructele mici, de culoare închisă (albastru spre negru).

În scopuri terapeutice se folosesc atâtfrunzele de afin cât şi fructele: primele dintre acestea se strâng pentru uz începând cu sfârşitul lunii iunie până în luna septembrie, iar fructele - foarte gustoase mai ales când sunt preparate sub formă de gem sau suc - se culeg în perioada iulie - august, chiar septembrie în locuri mai umbrite.

Compozitie

Fructele de afin au în compoziţia lor substanţe antibacteriene şi antiseptice şi, foarte important, un echivalent vegetal al insulinei. Sărurile de calciu, potasiu, sodiu, magneziu, vitaminele precum A, C, B1, B2 şi proteinele conţinute în fructul gustos de afin (chiar şi după ce fructele sunt uscate) transformă acest semiarbust într-un medicament natural miraculos pentru sănătatea ta.



Actiune

Frunzele:

Încearcă frunzele de afin sub formă de antibiotic natural, mai ales când te confrunţi cu infecţii ale tractului urinar.Aceleaşi frunze pot regla dezechilibre ale sistemului circulator - în cazul tulburărilor cerebrale acţionează prin scăderea gradului de permeabilitate şi creşterea rezistenţei capilare.

Administrate în tratamentul diabetului şi al bolilor hepatice, frunzele de afin conţin flavonoide care protejează pereţii vasculari şi tratează sau previn apariţia varicelor, a bolilor reumatismale, a crizelor articulare dureroase (gută).Au, de asemenea, efect antioxidant şi de absorbţie a radiaţiile UV.


Fructele
Relaţia ta cu afinul trebuie să fie una specială - tu îi acorzi atenţia cuvenită, iar el îţi tratează afecţiuni la care poate nici nu te-ai gândit pănă acum. În primul rând, compoziţia frunzelor este armonios concepută pentru a contracta ţesuturile organismului, ceea ce-l face folositor pentru combaterea secreţiilor organice exagerate (diaree).

Aceeaşi acţiune pozitivă o manifestă şi pentru inflamaţia acută sau cronică a intestinului subţire şi a celui gros (enterecolită), hemoroizi, cistite (inflamaţii ale vezicii urinare în urma unei infecţii).

Tulburările de vedere (oboseală oculară, vedere nocturnă) sau inflamaţii la nivelul aparatului respirator, asteroscleroza (cum ar fi angina pectorală, cardiopatie ischemică, infarct miocardic, accident vascular cerebral) şi afecţiunile sistemului digestiv pot fi prevenite şi chiar tratate prin consumul constant al fructelor de afin.

Atât fructele cât şi frunzele arbustului numit afin reduc nivelul de zahăr din organism (efect hipoglicemiant) şi au fost recent atestate ca fiind prielnice în lupta împotriva bolii AlzheimerDatorită acţiunii astringente şi antiseptice, fructele proaspete se mai folosesc sub forma de comprese din suc proaspăt pentru tenul cu acnee, furunculoza sau diverse infectii ale pielii.



Indicatii terapeutice

Afinele sunt recomandate pentru infecţii urinare, indigestie, gută, infecţii gastrointestinale, diabet, diaree, bronşită, tuse convulsivă, enterite (inflamaţii ale mucoassei intestinale), colibaciloza (boală infecţioasă provocată de tipuri patogene de colibacili şi care se manifestă prin diaree, febră, lipsa poftei de mâncare), dizenterie (boală infecţioasă contagioasă care se manifestă prin dureri abdominale, ulceraţii intestinale violente şi diaree cu sânge), febră tifoidă, psoriazis (boală a pielii caracterizată de cojirea epidermei în diverse regiuni ale pielii), faringite, stomatite, hepatite, obezitate, ateroscleroză, tonifiere organism persoane de vârtsa a - III - a, copii sau adolecenţi.



Administrare:
- Uz intern

Administratea afinelor este un proces relativ simplu care nu-ţi va ocupa nici prea mult timp şi nu-ţi va consuma nici prea multă energie. De cele mai multe ori se prepară sub formă de ceaiuri sau infuzii - laşi la infuzat 1 cană de apă fierbinte cu o linguriţă cu vârf de fructe uscate şi-sau frunze, apoi strecori. Se beau în medie 2 căni pe zi. 


Din fructele uscate se prepară ceaiul antidiareic la care evident se pot adauga şi frunze de mentă.
Poţi consuma fructele şi proaspete sau transformate în suc natural consumate dimineaţa, pe stomacul gol, timp de 4 - 5 zile. 

O altă variantă de preparare este terciul de afine: fierbi 2 linguri fructe de afin proaspete în 0.5 litri de apă timp de 30 de minute (diaree, infecţii urinare, cistite, diabet, reumatism). 


Dacă te confrunţi cu eczeme sau cuperoze (înroşirea intermitentă a pielii ce duce la apariţia unor bubiţe roşii, dure) ţine la macerat timp de 6 ore două linguri de frunze de afin, după care poţi bea câte 2 căni pe zi.

Tinctura din fructe zdrobite (se pot pune şi frunze proaspete): pui într-un vas 30% fructe, restul alcool de 60 grade şi se lasă la macerat 2-3 săptămâni, apoi se strecoară şi se consumă de 3 ori/zi câte 15-30 picături, iar în situaţii mai grave se administrază de 3 ori pe zi câte o lingură dizolvată într-un pahar cu apă (diabet, infecţii urinare, afecţiuni oftalmologice, afecţiuni dermatologice.

Un alt produs ce poate fi obţinut din afine - consumat, poate, cu ceva mai multă plăcere estevinul tonic din afine: pentru un litru de vin se utilizează 300 gr. de fructe proaspete zdrobite, se lasă la macerat 8 zile - într-un mediu foarte slab luminat - la temperatura camerei, se agită în fiecare zi, de mai multe ori, apoi se strecoară şi se consuma câte 1-2 linguri înainte de mesele principale (tonic general, stimuleaza apetitul).



- Uz extern:

În cazuri precum faringite, stomatite si afte este recomadat să faci gargară cu suc sau tinctură de afine diluată.În caz de arsuri, micoze, eczeme, răni sângerânde şi unele boli de piele se pot aplica comprese cu frunze de afin sau terciul din afine proaspete;Sunt recomandate şi clismele cu infuzie de afine, pentru combaterea hemoroizilor.

 În cosmetică

Datorită efectului astringent pe care îl pot avea, afinele sunt folosite şi ca tratamente cosmetice pentru ten: măştile din pulpă sau din sucul de afine scad intensitatea secreţiilor, modifică Ph-ul pielii, stopând înmulţirea microbilor.

Pentru cuperoză (înroşirea tenului) prepară un ceai (4 linguri de frunze mărunţite la 25 ml de apă dată în clocot), după care aplici şi ulei de ricin cald pe zonele afectate. Repetă tratamentul natural de 2 ori pe zi.

Sperăm că v-au fost de folos cele învăţate aici şi că veţi pleca la momentul cuvenit să adunaţi afine prin pădurile de la munte , împreună cu prietenii, colegii sau părinţii voştri.

ACUM ESTE TIMPUL SĂ PĂŞIM ALĂTURI DE ELEVA PĂDURE ALINA DE LA CLASA a VIII--a B, PE ARIPILE LUMII VIRTUALE, PUNÂND IN DISCUŢIE O TEMA DE MAXIMĂ ACTUALITATE: INTERNETUL

Internetul în viaţa adolescenţilor

Internetul constituie în existenţa noastră o viaţă pe care ne-o creăm singuri, o viaţă virtuală perfecta. Adolescenţii din ziua de astăzi nu pot trăi fără Facebook, Twitter, Messenger,You tube….etc

Există aer în viaţa virtuală a adolescenţilor. Pe Google cauţi orice, pe Facebook pe oricine,dar fără internet, toate acestea nu ar însemna nimic.Dacă nu am mai avea You tube, nu am mai cunoaşte melodiile din top,dacă nu am mai avea Facebook nu am mai fi în top cu bârfele,cu noutăţile din şcoala noastră,cu pozele postate recent,iar mai nou nu am mai şti topul fetelor şi băieţilor drăguţi.Dacă nu am mai avea Google nu am mai avea de unde face rost de informatii în plus la diferite materii,nu ne-am mai putea plimba cu Google Earth în diferite părţi ale lumii,nu am mai putea intra pe blogul şcolii…

Concluzia este că fără internet, nu ar mai exista o viaţă pe care şi-ar dori-o toţi.



Suntem într- oarecare măsură de acord cu tine Alina, însă atenţie la pericolele “Googălitei”, despre care voi aţi mai discutat !!! Internetul poate dăuna grav sănătăţii !

Să ne amintim faptul că în ziua de Crăciun izbândesc lumina şi viaţa şi să nu lăsăm vremurile cele noi şi agitate să ne îndepărteze de spiritualitatea pământului nostru, de sensurile adânci ale sărbătorii şi să ne transforme în simpli consumatori de petreceri.

Colectivul de redacţie alături de conducerea şcolii şi personalul didactic, vă urează Sărbători fericite şi un An nou minunat!








Ungureanu Marilena Elena-V

Dobre Sabina Marusia Anita –V

Stanciu Elena – Irina –VIII B

Prică Elena – Diana-VIII B

Pădure Alina VIII B

MoraruŞtefan-VIII B

Călin Adelina-VIIIB

Diana Nicola-VIII B

Mocanu Mădălin-VIII A

Toma Florin-VII



Coordonator: Prof. Băran Maria
Yüklə 109,66 Kb.

Dostları ilə paylaş:




Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©muhaz.org 2024
rəhbərliyinə müraciət

gir | qeydiyyatdan keç
    Ana səhifə


yükləyin