Întrebarea cu solicitare de răspuns oral O-000034/2015
adresată Comisiei
Articolul 128 din Regulamentul de procedură
Lidia Senra Rodríguez, Miguel Viegas, Ángela Vallina, Pablo Iglesias, Patrick Le Hyaric, Anja Hazekamp, João Ferreira, Marina Albiol Guzmán, Marisa Matias, Younous Omarjee, Neoklis Sylikiotis, Sabine Lösing, Paloma López Bermejo, Stefan Eck, Emmanouil Glezos, Sofia Sakorafa, Helmut Scholz, Fabio De Masi, Josu Juaristi Abaunz, Lola Sánchez Caldentey, Inês Cristina Zuber, Estefanía Torres Martínez, Miguel Urbán Crespo, Javier Couso Permuy, Luke Ming Flanagan, Kostas Chrysogonos
în numele Grupului GUE/NGL
Subiect: Expirarea regimului cotelor de lapte
Data de 31 martie 2015 a marcat expirarea regimului cotelor de lapte în UE. Comisia a eliminat orice reglementare a pieței și a producției, fără a ține seama de anumite indicii care preconizează o situație dezastruoasă pe termen scurt. Tranziția fără probleme către eliminarea cotelor a generat o criză deosebit de gravă în 2009, care a necesitat adoptarea unor măsuri suplimentare. În consecință, în 2012 a fost aprobat „Pachetul legislativ privind laptele“, pachet care este incapabil, în prezent, să facă față crizei în care se află sectorul. În raportul său din 13 iunie 2014 privind piața produselor lactate, Comisia însăși a exprimat îndoieli privind capacitatea cadrului de reglementare al UE de a găsi soluții pentru volatilitatea extremă a pieței rezultată în urma eliminării sistemului de cote.
În luna noiembrie, creșterea producției în sezonul 2014-2015 a fost de 4,7%, iar situația de pe piața internațională era complicată, întrucât țări precum Statele Unite, Australia și Noua Zeelandă și-au crescut producția cu 2,4%, 2,6% și, respectiv, 4,1%. Cererea de pe piața chineză a scăzut, iar exporturile către piața rusă sunt în prezent înghețate, ca urmare a embargoului. S-au înmulțit utilajele de uscare pentru producerea laptelui praf. Prețurile la producător sunt în scădere cu procente diferite în fiecare stat, unele procente depășind 20%. Cu toate acestea, Comisia afirmă în continuare că piața mondială este în creștere și că fermierii europeni pot face investiții și își pot crește producția. Modelul rezultat în urma acestei privatizări a politicii în domeniul produselor lactate de către Comisie ne va conduce către o Uniune Europeană în care 15 000 de exploatații agricole a câte 1 000 de vaci vor produce aceeași cantitate care se produce în prezent, însă efectele negative în materie de disponibilizări, daune aduse mediului și impact asupra țărilor din sud vor fi mult mai mari.
Intenționează Comisia să axeze dezbaterea doar pe instrumentele menite să abordeze criza sau dorește să inițieze o adevărată discuție aprofundată care să urmărească lansarea unor politici reale, prin care să se încerce prevenirea unei crize în sectorul european al produselor lactate? Este Comisia dispusă să reorienteze politica UE în domeniul produselor lactate către aprovizionarea pieței europene, cu măsuri de reglementare a pieței care să adapteze oferta la cerere, sau intenționează să lase acest sector complet vulnerabil, dependent de factori externi și supus unei enorme volatilități a prețurilor?
Intenționează Comisia să pună în aplicare politici care să urmărească obținerea unei producții bazate pe pășunile și furajele europene, care să prevadă extinderea dreptului de a produce, pentru a menține și a relansa producția de lapte în multe regiuni deja abandonate și care să influențeze fermierii din toate țările?
Depunere: 7.4.2015
Trimisă: 9.4.2015
Termen pentru răspuns: 16.4.2015
1056791.RO PE 485.194
Dostları ilə paylaş: |