Ömer nasuhi Bİlmen anadolu imam hatip lisesi 2015-2016 EĞİTİM ÖĞretim yili türk edebiyati dönem yazili sinavi adı ve Soyadı: No: b grubu



Yüklə 51.34 Kb.
tarix30.10.2017
ölçüsü51.34 Kb.

ÖMER NASUHİ BİLMEN ANADOLU İMAM HATİP LİSESİ 2015-2016

EĞİTİM - ÖĞRETİM YILI TÜRK EDEBİYATI 2. DÖNEM 2.YAZILI SINAVI
Adı ve Soyadı: No: B GRUBU
1- Kaside ile ilgili olarak aşağıda verilen bilgilerden hangisi yanlıştır?

A) İlk beyti kendi içinde kafiyelidir.

B) Şairin mahlasının geçtiği beyte taç-beyit denir.

C) Birinci beytine matla, son beytine makta denir.

D) Tevhid, münacat ve naat bölümlerinden oluşur.

E) Genellikle din ve devlet büyüklerini övmek için yazılır


2-Aşağıdaki yazar-eser eşleştirmelerinden hangisi yanlıştır?

A) Sultan Veled - ibtidaname

B) Fuzuli - Şikâyetname

C) Nabi - Hayriyye

D) Nefi - Siham-ı Kaza

E) Yunus Emre - Hüsrev ü Şirin


3-Tasavvufun önde gelen temsilcilerindendir. Şiirlerini genellikle Farsça yazmıştır. Tasavvuf düşüncesinin yayılmasında önemli bir rolü olmuştur. Öleceği günü "şeb-i arus" (düğün gecesi) ile ifade edecek kadar büyük bir Allah sevgisine sahip olan sanatçının 2000'den fazla gazelinin yer aldığı Divan-ı Kebir, yaklaşık 26 bin beyitten oluşan Mesnevi, 70'ten fazla sohbetinin yer aldığı Fihi Ma Fih isimli önemli eserleri vardır. Bu parçada tanıtılan şair aşağıdakilerden hangisidir?

A) Yunus Emre B) Baki

C) Mevlana D) Fuzuli E) Şeyhi
4-Aşağıda divan edebiyatı ile ilgili verilen bilgilerden hangisi yanlıştır?

A) 17. yy'da kapalı ve soyut bir şiir anlayışını benimseyen Sebk-i Hindi akımı gelişmiştir.

B) Nesimi tasavvuf konusunu Hurufilik anlayışına bağlı olarak Azeri lehçesiyle yazmıştır.

C) Süleyman Çelebi'nin en önemli eseri, Mevlit olarak bilinen 800 beyitlik Garipname'dir.

D) Siham-ı Kaza'nın şairi Nefi kaside ve hiciv ustası olarak bilinir.

E) Sefaretname adı verilen eserin sahibi 18. yy sanatçısı

Yirmisekiz Mehmet Çelebi'dir.
5- I- Derdim nice bir sînede pinhân ederim ben

Bir âh ile bu âlemi vîrân ederim ben

Nef’î

II-Söyler aşık dilinden bunu Yunus,



Eğer aşık isem, ölmezem gayrı.

Yunus Emre



Yukarıda verilen şiirlerin ait olduğu gelenek nedir?
A)Halk Ed.-Divan Ed.

B)Aşık Ed.-Halk Ed.

C)Halk Ed.-Halk Ed.

D)Divan Ed.-Halk Ed.

E)Divan Ed.-Aşık Ed.
6- Aşağıdakilerden hangisi 16.yy. şairlerinden biri değildir?

A)Fuzuli B)Zati C)Hayali D)Baki E)Nedim


7- Mecnûn ki “La ilahe illa!” der idi

Teklif-i visal eyleseler la der idi

Şol mertebe meftûn idi Leyla’sına kim

Mevlâ diyecek mahalde Leyla der idi

Yenişehirli Avni
Yukarıdaki şiirin ölçüsü,uyak düzeni,nazım şekli aşağıdakilerden hangisinde doğru verilmiştir?
A)Hece ölçüsü/aaxa/Gazel

B)Aruz ölçüsü/aaab/Tuyuğ

C)Aruz ölçüsü/aaxa/rubai

D)Hece ölçüsü/aabb/Rubai

E)Aruz ölçüsü/abab/Kaside
8-Eser, 12. yüzyılda Edip Ahmed Yükneki tarafından yazılmıştır. Didaktik ahlak ve öğüt kitabıdır. Hakaniye Türkçesi ile yazılmıştır ve ayet ve hadislerden yararlanılarak ahlaklı olmanın yollarını anlatan bir öğüt kitabıdır.

Bu parçada tanıtılan eser aşağıdakilerden hangisidir?

A) Kutadgu Bilig

B) Atabet'ül Hakayık

C) Divan-ı Hikmet

D) Kitab-ı Dede Korkut

E) Şecere-i Türkî


9- Tekke edebiyatının en çok kullanılan şiir türüdür. Allah'ı övmek ona yakarmak temel konulardandır. Dini törenlerde ezgiyle söylenir.

Bu parçada sözü edilen nazım şekli aşağıdakilerden hangisidir?

A) İlahi B) Rubai C) Müstezat D) Nefes E) Hikmet




10- Aşağıdakilerden hangisi Anonim Halk Edebiyatının özelliklerinden biri değildir?

A) Mani, türkü ve ağıt türlerinde ürünlerinin olduğu

B) Göz için uyak görüşünün benimsendiği

C) Ağızdan ağıza dolaşarak yayıldığı

D) Hem şiir hem nesir türlerinin olduğu

E) Dilinin sade ve yabancı etkilerden uzak olduğu

11- " Şiirlerini hem dörtlük hem beyitle söylerler.

" Şiirlerini hem aruz hem hece ölçüsüyle yazarlar. Yukarıdaki özelliklerden hareketle Tekke edebiyatıyla ilgili aşağıdakilerden hangisi söylenebilir?

A) Âşık edebiyatını dışladığı

B) Hece ölçüsünü basit gördükleri

C) Divan şiiri yazmayı üstün gördükleri

D) Ara bir edebiyat olduğu

E) Hece ölçüsünü kullanmada başarılı olamadıkları
12-.yy. mesnevileri söz konusu olduğunda akıla ilk o gelir. En önemli eseri Vesiletün Necat'tır. Bu eser Mevlid türünde yazılmış en önemli eserdir. Bu eser Bursada 1409 yılında yazılmıştır.15.yy. başlarında yaşadığı sanılmaktadır. Yıldırım Beyazıd döneminde yaşamıştır.

Kısaca tanıtılan şair aşağıdakilerden hangisidir?

A)Aşık Paşa B)Kadı Darir C)Enderunlu Vasıf D)Enderunlu Fazıl E)Süleyman Çelebi
13- I. Sade ve anlaşılır bir dilin kullanılması

II. Edebi sanatlara fazla yer verilmemesi

III. Nazım biriminin dörtlük olması

IV. Şiirlerin ayrıca adlarının olmaması



Yukarıda Halk edebiyatının bazı özellikleri verilmiştir. Verilen bu özelliklerden hangileri "sanat toplum içindir" görüşünü destekler?

A) I. ve II. B) I. ve III. C)II. ve III. D) II. ve IV. E) III. ve IV.


14- Dini konuları işleyen bir edebiyattır. Asıl amaç dini ve tasavvufi düşünceyi yaymaktır. Şair bu düşünceyi yaymak için şiiri bir araç olarak kullanır. Bu şiirlerin bazıları saz eşliğinde de söylenir. Tasavvufi terimler dışında dil sadedir. Yukarıda sözü edilen edebiyat aşağıdakilerden hangisidir?

A) Âşık edebiyatı B) Divan edebiyatı C) Tanzimat edebiyatı

D) Tekke edebiyatı E) Fecr-i Ati edebiyatı
15- (I)İslamiyet öncesi saz şairlerinin (II)sığır denilen sürek avlarında (III)kopuz eşliğinde okunan, (IV)aruz ölçüsüyle söylenen ve (V)aşk, tabiat, yiğitlik gibi konuları işleyen nazım türü koşuktur.

Yukarıdaki numaralanmış yerlerin hangisinde bir bilgi yanlışı vardır?

A) I. B) II. C) III. D) IV. E) V.


16- İlk Türk manzumesi din törenlerinde ortaya çıktıktan sonra, şiir din dışı eğlence ve törenler içinde gelişimini sürdürmüştür. Manzum verimlerden —- da aşk ve tabiat güzellikleri karşısında duyulan lirizm; —- da kişilerin ölüm karşısındaki duyguları dile getirilmiş; —- da kahramanlık konuları işlenmiştir.

Bu parçada boş bırakılan yerlere, verilen bilgilere göre aşağıdakilerden hangisi getirilmelidir?

A) koşuklar – sagular – destanlar

B) savlar – destanlar- ağıtlar

C) destanlar – sagular – savlar

D) koşuklar – savlar – destanlar

E) destanlar – ağıtlar – koşuklar


17-Karacaoğlan'la ilgili olarak aşağıdakilerden hangisi yanlıştır?

A) Şiirlerinde halk zevkine bağlı kalmıştır.

B) Sadece hece ölçüsüyle şiir söylemiştir.

C) Âşık edebiyatının en büyük lirik şairidir.

D) Gezgin bir ozandır.

E) Aruzla yazdığı şiirlerinde dili ağırdır.


18-Divan edebiyatının en büyük şairlerinden biri kabul edilir. Türk dilini ve edebiyatını bir bütün olarak görmüş, kendisinden önce gelen ve çağdaşı olan Türk şairlerinin eserlerini okuyup incelemiştir. En fazla Ali Şir Nevai'den etkilenen şair, Divan edebiyatının ortak malzemesini kullanmakla birlikte özgünlüğü yakalayabilen ender şairlerdendir. Eserlerinde daha çok aşk, elem ve ayrılık temalarını işlemiştir. "Aşk derdiyle hoşem el çek ilacımdan tabip" diyen şair, çektiği ıstıraplardan memnun olduğunu dile getirmiştir. Bugünkü Irak topraklarında yaşayan şairin şiirleri yanında mensur eserleri de vardır.

Bu parçada sözü edilen divan şairi aşağıdakilerden hangisidir?

A) Âşık Paşa

B) Şeyh Galip

C) Fuzuli

D) Nabi

E) Necati


19- Divan edebiyatında boy servi, elif; göz kâfir, mahmur; kirpikler ok, mızrak gibi adlar alırdı.

Kalıplaşmış mecaz ve benzetmelere verilen ortak isim aşağıdakilerden hangisidir?

A) Münşeat B) İnşa C) Nazire

D) Şehrengiz E) Mazmun

20-Divan edebiyatının son temsilcisi olarak bilinir. Mevlevi şairi olan sanatçı, genç yaşta divanını yazmıştır. Yeni imajlarla Divan şiirinin daralan ufkunu genişletmiştir. Şiirlerinde tasavvufi konulan işleyen şair genç yaşta ölmüştür.



Yukarıda sözü edilen Divan şairi aşağıdakilerden hangisidir?

A) Nabi

B) Şeyh Galip

C) İzzet Molla

D) Zati

E) Atai

21-Aşağıdakilerden hangisi tamamen Divan edebiyatı nazım biçimleri bir arada verilmiştir?

A)Rübai- Şathiye – Gazal – kaside – murabba

B)Ağıt- Kaside – Mersiye – Şarkı – Türkü

C)Terkib-i bent – Museddes – Nefes- Kaside – Mesnevi

D)Kıt’a – Şarkı – Muhammes – Müstezat – Masal

E)Tuyuğ – Şarkı – Gazel – Mütessa – Rübai

22-Lale devrinde en çok kullanılmıştır. Divan edebiyatına Türklerin kattığı iki Nazım şeklinden biridir. Dörtlük sayısı 3 ile 5 arasındadır. En başarılı örneğini Nedim de görmekteyiz. Cumhuriyet dönemimde ise Y.Kemal en önemli kişisi sayılır?

A)Muhammes B)Şarkı C)Tahmis

D)Tardiye E)Tuyuğ

23- I- Sığır adı verilen törenlerde koşuk söylenirdi.

II- Bu dönemde vecizeler de vardı. Bunlara sav denirdi.

III- En sevdikleri insan öldüğünde onun arkasından üzüntülerini belirtmeye sağu denirdi.

IV- Bu dönemde destanlarda çok yer tutmuştur.

V- Destanlar yapma ve doğal olmak üzere ikiye ayrılır.

 Hangisinde bilgi yanlışı vardır?

 A-) I     B-) II    C-) III      D-) IV   E-) V

 24-Aşağıdaki destanlardan hangisi bir yönüyle diğerlerinden farklıdır?

 A-) İlahi Komedya B-) Kurtarılmış Kudüs C-) Kaybolmuş Cennet D-) İlyada ve Odessia E-) Üç Şehitler Destanı

25-I- Göktürk yazıtları dini içerikli metinlerdir.

II- Yazılı dönemin eserleri iki grupta toplanır.

III-) Uygurlar kendi alfabelerini kullanmışlardır.

  IV- Göktürk yazıtlarını Yolluk Tigin yazmıştır.

  V- Yazılı eserlerde (Göktürk-Uygur) dönemin özellikleri görülür.

 Yukarıdakilerden hangisinde bilgi yanlışı yapılmıştır?



 A-) I    B-) II    C-) III D-) IV   E-) V
1-d 2-e 3-c 4-c 56- d 6-e 7- c 8-b 9- a 10- b 11- d 12-e 13-a 14-d 15-d 16-a 17-e 18-c 19-e 20-b 21-e 22-b 23-b 24-d 25-a

(Her soru 4 puandır)

Dostları ilə paylaş:


Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©muhaz.org 2017
rəhbərliyinə müraciət

    Ana səhifə